Søg i 1200 opslag:

16/05/2022

Down Under og billig fragt. Hvor længe?

Syd for Ækvator er meget langt væk! Med skib tager det 3 uger fra Chile eller Argentina og 4 uger fra Australien til København. Så jeg mente for 25-30 år siden, at det aldrig kunne lade sig gøre at sælge vine fra så fjerne egne til priser så lave som dagligvin fra Italien eller Frankrig. 

Men i Superbrugsen og Kvickly kan du få den gode Casillero del Diablo fra Chile til 35 og den superbe Marea til 89, mens du kan få Mascota fra Argentina til 50 -vin, som kan matche mange vine til dobbelt pris! Mens du kan få en ok australier til 33 kr. De havde jeg aldrig drømt om dengang! 

      Men Ruslands krig i Ukraine betyder meget dyrere fragt (i dag hørte jeg om en container til 80.000 kr, 3-6 gange dyrere end sidste år). Så du skal måske glæde dig, mens priserne endnu er lave... 

      Brugsen har også Rasteau og Vacqueyras -lækre vine fra Rhone- samt en god Paternina Gran Reserva fra Rioja og den pålidelige Chianti Classico, Storia di Familia" -og Fontanafredda Moscato til den søde tand. 

Bedste KØB: La Mascota rød/hvid Argentina - Marea syrah + chardonnay - Casillero del Diablo rød-hvid-rosé - Hardy's Crest rød/hvid - Rasteau Léon Perdigal - l'Oiselet Vacqueyras 

Godt KØBSégur Haut-Médoc - Federico Paternina Rioja Gran Reserva - Chianti Classico "Storia di Famiglia" - Fontanafredda Moscato d'Asti - Grant's Whisky "Triple Wood"

Marea, Leyda syrah eller chardonnay... 89,-

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards i hans kælder i Leyda syd for den charmerende havneby Valparaiso nær Stillehavet. Et sjovt hotel her er Winebox (foto). 
      Syrah har en helt anderledes intensitet og dybde i smagen. Både 2918, 19 og 20 fik 93p af lokale Descorchados. 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Terrunyo er for mig et mulehår bedre, men vi er tæt på toppen!  
  
       Den hvide chardonnay 2019 gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. 89p/Tim Atkin. Kun smagt én gang i ældre årgang, nydelig, men ikke top. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

Rød cabernet-sauvignon eller malbec 2018, hvid chardonnayrosé malbec 2020, Argentina

Meget lav pris for så god vin! 2018 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 89p i Decanter. Malbec rosé 2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 

      2020 chardonnay (5*/Vinbladet) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,-

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz, Chile  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

Til prisen er vinene meget flotte, ikke mindst den røde cabernet (2020 fik 90p/Descorchados), som jeg sætter højere end carmenère (guldmedalje), som i min udgave var let stilket i aroma. Chardonnay er helt ok (2021 fk 91p/Descorchados), bedre end sauvignon. Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. 

       Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile.. Teknisk korrekte vine, men hjeg savner lidt fedme og åben frugt. Jeg bliver aldrig vild med disse vine, men drikker dem, når de bliver stillet foran mig.

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
Hardy's er i dag mest kendt for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR" -samt den marginalt bedre Hardy's Crest. 
       Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 33 kr dog et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap!

Gode køb fra Rhone & Co 


Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj 
Set i 2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau nok bedre kendt. 2019 får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec). Rasteau var oprindelig en Portvinstype, 

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,-

2020 økologisk, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

En flot Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot ung, men 2-4 år på flaske vil nok gavne. Smagt i 2016 (92p/Parker), 18 og 19, men desværre ikke 2020. 

     Vacqueyras ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! Området ligger lidt lavere end de bedste dele af Gigondas og vil derfor ofte være lidt blødere i stilen, med en lidt mindre distinkt profil Groft sagt kan den forene Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fede og rene i Chateauneuf. 

Ségur, Haut-Médoc... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

En flot klassisk Médoc, som Coop har solgt i mange år, tilmed til en særdeles rimelig pris (årgang 2020 koster 75 kr på slottet i forsalg). Slottet har solgt alle ældre årgange, for årene med covid-19 har været hårde i Bordeaux. Set i den fine 2018 (men pas på, i anden Brugs var det 2017, mindre vellykket). 

      Prøv den for frugt og fylde, åbner sig nok i glasset. Du kan give den 3-6 år, før den unge frugt kommer tilbage som den vidunderlige bouquet, jeg smagte i 2011 i efteråret. Ellers se efter 2019, som nok er flot stadig (at dømme efter 2.vinen S Ségur 2019). 

      Slottet var engang ejet af markis Ségur, medlem af  Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men ejede også dette ydmyge slot mindre end 20 km fra byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Siden 1959 har Ségur tilhørt 3 generationer af familien Grazioli. Vinmarkerne ligger ikke langt fra Lagune, 3.Cru. 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

Lav pris for Gran Reserva med 9 år (2013) bag sig. En arketypisk Rioja, rund, pæn bouquet, afrundet (stadig lidt bid), men tæt på grænsen til det kedelige. Vinen koster godt 100 i Spanien og 150 i England). 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (1890) med godt ry for sin Gran Reserva ind i 1980erne, hvor huset røg ind i nogle triste år. 
      I dag søger Concordia gruppen at genskabe husets ry. Det tager tid -og du får indtil da vin for alle pengene! 85% tempranillo, 15% garnacha, 24 måneder i små egefade med omhældning til nyt fad hver 6. måned -en dyr proces, som tilmed trætter vinen, synes jeg.

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

2019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj

Cecchi har 125 års jubilæum som familiehus. Men væksten er sket i de sidste 25 år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. 

      Her er en af husets gode, en typisk Chianti, tør med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god madvin (buffet, krydret salat, grillet kylling). Nydes ved 16-18 grader.  

    Huset ledes i dag af Andrea og Cesare CecchiMen de har også ok vine, og denne har fået bl.a. guld Mundus Vini og 89p/Decanter (2019), 5* i Smag på Vin (2016), og 91p/Falstaff (2017). 

      Coop tilbyder også Chianti Piccini Organic (3 fl. 129, 4*), ej smagt, Classico'en er bedre køb. Desuden Pagus Bisano Organic Veneto (3 fl. 129, 3*), en mere daglig Verona vin fra Valpantena kooperativet.


Ripasso Valpolicella... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 19.maj
Ikke stor poesi, men bag den diskrete (på grænsen til det kedelige) skjuler sig faktisk en nydelig corvina i klassisk Valpolicella stil, lidt ripasso med sin frugt, men stadig tør
      Et af mange mærker fra kooperativet i Valpantena. Kun smagt i ældre år, men kan se, at netop 2018 har fået 5*76 af Rydberg i Ekstrabladet. 

Chiaro Zinfandel, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
Ikke en vin, jeg vil øde mine penge væk på. Et godt bud er endnu en forglemmelig sødsuppe-primitivoi sværvægtsklassen, som glæder fra første glas (og så ikke længere). Flasken er lige så tung! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig.  4* for prisen (normalprisen 100 er hen i vejret). 

Fontanafredda, Moscato d'Asti, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
Vinen kommer ikke fra domænet Fontanafredda, men er lavet af druer fra Asti længere mod øst. Mens Asti Spumante har fuldt brus, er denne mere perlende -og mange foretrækker den sådan, hvor man bedre fornemmer den rige druearoma og frugten. Men 6 flasker er meget for vin, der skal nydes inden for et år... 

Prosecco Extra Dry "Isidora", Spumante... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 19.maj
I skumvinenes verden er alt vendt om! "Dry" (Sec) er alt andet end tør, mens "Extra Dry" betyder let sødme. Det er ok med prosecco, for den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne er rimeligt god med ren frugt og frisk smag -til en fair pris. Kommer fra stort kooperativ. Bedre end den evindelige le Arche i Føtex og Bilka. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 75,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj - California

Har kun smagt Dark, som vil tiltale mange med sin sødmefulde duft og kødfulde smag, selv RipAmarone-fans. Apothic laves af Gallo, USAs største vinfirma, og har navn efter apotek! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. 
Three Finger Jack (99, 3*) er samme type, om end mere ekstrem. Gran Pasas Jumilla (50, 4*) er samme type fra Spanien, som har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet (juni 21). Desuden Why Not? (2 fl. 129, 3*) -ja, det spørger jeg også mig selv om! 

Jam Shed, shiraz eller malbec... 35,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
Samme australske ejer som Hardy, men i princippet fra hus i Clare nord for Adelaide, Australien.  Fås nu også som malbec -og denne vin kommer fra Argentina! Men begge er formentlig tappet i England. Ej smagt og mangler motivationen. Beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Foretrækkeer så afgjort Hardy's Crest og Casillero del Diablo!  

Grant's Whisky "Triple Wood"... 85,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 19.maj
Livet er for kort til billig whisky, men jeg et par favoritter -og et par, jeg undgår -som Grant's, der engang hed Stand Fast (og jeg modstod den!), som blev til Family Reserve (den må familien gerne beholde), som nu igen har navnet Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood". Den er blevet meget bedre og får pæn ros af kritikerne, så jeg tør anbefale den: 
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro.