Søg i 1200 opslag:

08/05/2022

En lille duft af Pétrus Pomerol til bundpris!

Pomerol har æren af, at merlot er en stjerne i druernes verden! Pomerol er et lille region, og de 150 "slotte" (enkelte er reelt garager!) deler et område på størrelse med en stor bondegård, godt 600 hektar. Topnavnet er Pétrus (udødeliggjort af Parker, populariseret af tørstig borgmester i Farum). 

Tegningen af slottet yder ikke Pétrus retfærdighed i dag, men sådan så det ud, da jeg besøgte det første gang i 1970 -og sådan ser mange "slotte" i Pomerol stadig ud, lige som naboerne i Fronsac og St Émilion.   

      En Pomerol stræber  alle efter at levere en klassisk merlot med udødelig duft og styrke uden overdreven alkohol, finpoleret af elegance og frugt. Vinen bør i reglen være perfekt efter 10 år, og kun få kan med fordel gemmes længere. 

       Pomerol har ét stort problem! Der er ikke nok Pomerol til alle, der vil smage. Derfor er vinen i dag meget dyr. 
      Og derfor er der mange penge i at "hjælpe" folk til en vin med navnet Pomerol. Derfor vil jeg ikke længere købe en Pomerol, der ikke er tappet på slottet. 
      Men Ugens Vin giver en snert af Pétrus til lavpris og er sammen med Trapiche og Montgras fra Sydamerika ugens bedste bud i Føtex.

Ugens VIN: Mayne 2019 Pomerol
Bedste KØB:  Trapiche "oak cask" rød/hvid/brus, Day One rød, Amaral hvid
Godt KØB: Amarone Classico Luigi Righetti

Ch. du Mayne 2019, Pomerol... 149,-

Ugens VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12.maj
Du ser stort set aldrig Pomerol til 149, og endnu mere sjældent god Pomerol. Men Mayne er faktisk rigtig god. Det er ikke Pétrus, men du kan få 40+ flasker Mayne til prisen for én Pétrus. Jeg har (endnu) ikke smagt 2019, men den er formentlig bedre end 2014, 15 og 2016, som alle var så gode -og måske bedre- end ældre årgange af Rêve d'Or, som er vingårdens hovedvin. 
      En middelfyldig vin med indbydende rig duft af gammel merlot (80%), elegance og finesse, pænt kompleks -faktisk god ung, selvom jeg nok vil gemme den i 3-5 år. 
       E
jer Maurice Vigier laver god vin på det nysselige lille "slot", en af de mindre familieejede vingårde i Pomerol, som endnu ikke har solgt ud til pengestærke fonde eller uforskammet rige mænd, der mangler Pomerol på deres visitkort! Vingården ligger ved siden af Clos René vest for kirken på fotoet, og vinene ligner hinanden. 

      Til samme pris også Pouilly-Fuissé (149, 3*), fra Dufouleur, engang et anerkendt familiehus, som i dag er et af utallige huse under Boisset. Vinen er formentlig helt ok, men ikke topkøb. 

       Til samme pris også Bottega spumante (hvid eller rosé, 149, 3*). Her er der nok brugt dobbelt så mange penge på guldflaske som på indhold, som er en simpel, men ok prosecco. 

Trapiche "oak cask", frit valg.... 40,-

rød, hvid, brus, Mendoza Argentina

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 12. maj, normalt 89 
En af dagens bedste dagligvine, meget lig nabo Alamos i en indbydende kommerciel stil uden større dikkedarer. Der er trods navnet ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten i stål, og det er helt ok med mig.  
      Men Trapiche er lige nummeret bedre end Alamos, som du også ser i Føtex (og Alamos tynges af gamle årgange). Du har et let valg, for Alamos er 20-30 kr dyrere.

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Min første var den almindelige eksportvin (ok), men "Oak Cask" er meget bedre, "Pure" endnu finere, mens Medalla er superflot (og til tilbud 55-60 svær at overgå). 

Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. '18 fik 90p/Descorchados, '19 90p/Falstaff. Cabernet er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig utrolig flot til prisen. 2019 fik 86p/Tim Atkin. 
Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men ser du bort fra forbilledet, får du en enkel og ligefrem blød, fyldig vin med let krydret duft. 
Chardonnay,  hvid argentiner er ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. 2019 fik 86p/Tim Atkin. Sparkling er ret beset uden interesse for andet end bruset og den lave pris! 

MontGras "Day One" rød... 60,-

cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil onsdag 12.maj (fås i Bilka til 59, 5*). 

Day One er en serie vine fra de bedste områder -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv, men de hvide ses endnu ikke. 
      På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (som ses midt på etiketten) er kommet i brug! F.eks. er cabernet 2019 høstet i Maipo 12.april 2019!  
      P.t. har jeg kun set meget flot cabernet, merlot og pinot noir -men håber den endnu bedre carmenère snart kan fås. 
      Foto: fra mit værelse på Hyatt i Santiago juni 2005. Det var dengang! 

MontGras "Amaral" hvid... 60,- 

chardonnay eller sauvignon fra Leyda. Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil onsdag 12.maj (fås i Bilka til 59, 5*). 
Hvid Amaral: Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 

Francois Martenot, pinot eller chardonnay... 44,83

6 fl: 269, **** (4/5), Føtexindtil onsdag 12.maj
Denne er IKKE Bourgogne, selvom druen og flasken antyder det -og Martenot har postadresse i Bourgogne! Martenot er et mærke under GCF. Huset ligger i Alsace, men med afdelinger i hele Frankrig, i Bourgogne bl.a. Moillard, Pierre André -og Martenot + Garnier i Netto, som tilbyder samme pinot og chard. Vinen er, som prisen antyder, fra Sydfrankrig, ikke Bourgogne. Ganske simple landvine, men ikke ringe -den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil onsdag 12.maj
Jeg er ikke amarone-tifosi, men finder Righettis vin uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 

      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til næsten hele produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

      Føtex har mange box vine, som jeg foretrækker at overse. Nederburg rød shiraz-viognier, hvid chardonnay-viognier (99, 300 cl, 4*) er ganske ok, hvis man kan lide den overpolerede stil i boxvin. Hellere spare pengene end bruge den på Lindemans shiraz-cabernet (135, 3*).