Søg i 1200 opslag:

27/05/2022

Italienske stjerner -og (endnu) en god naturvin!

Naturvin er ikke længere en sær vin fra garage-importører! Irma har solgt økologiske vine uden svovl gennem et par år, og nu er Bilka (og Føtex) også med på vognen -med den gode Minimalist fra Jamelles. 

Jamelles er en serie vine fra Sydfrankrig lavet af ægteparret Delaunay fra Bourgogne. Altid gode vin, men vinene har hidtil mest været pleasere, som ikke begejstrer. Men nogle vil kunne lide den minimalistiske! 

      Men ellers skal du i Bilka for at købe italiensk de næste par dage. Bilka giver 40% på italiensk vin indtil søndag 29.maj (og 25% på spiritus). Gælder ikke vine, der i forvejen er på tilbud (og 70 rødvine alene er på tilbud). Gælder også BilkaToGo.dk, hvis vinen også fås i varehus. 

Bedste KØB -Italiensk/40: Pipoli, Basilicata rød/hvid - Gemma Barolo "Colarej" - Vigorello San Felice - San Felice Vermentino Maremma - Godt KØBBarbera "Bricco Angelini" - San Felice "Bell'Aja" Bolgheri - Campone Brunello - Arneis Langhe Gemma - Castelveder Franciacorta

Bedste KØB: Jamelles "Minimalist" 0 svovl - 
Godt KØB: MontGras "De Vine" rød/hvid - le Arche Ripasso - le Arche Amarone 

Pipoli, Basilicata, rød, hvid, rosé ... 54,48

rød Aglianico Vulturehvid greco-fiano, rosé Aglianic
Bedste KØB + ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil søndag 29.maj, før rabat 90,80

Aglianico er en sjælden drue, som stort set kun gror ved Napoli (Taurasi) og i Vulture (herligt navn med lidt sagndyr og drage over sig!) til højre for tåen på den italienske støvle. 

      Vinen har et  ry som en af de bedste syd for Rom, men var tidligere temmelig rustik -respektindgydende (læs: sindsyg stram og ikke behagelig)- men er i smag langsomt blevet mere tilgængelig. Vulture er lille, 400 hektar med ca. 3 millioner fl/år fra et par håndfulde producenter.  

Den røde er bedst -middel dyb farve; spændende aroma ned kirsebær og krydderi med snert af chokolade, middel fylde, pænt lang, afrundet balsamisk smag. Den hvide på de to fornemme druer greco og fiano har indbydende aroma, tør smag, ret blød. Rosé er ok, men uden større interesse. 
      Pipoli ejes af Farnese, et ungt hus, som på 25 år er blevet en af de store leverandører fra Syditalien. Det hele startede med montepulciano fra Abruzzo, men har siden knopskudt i alle vigtige områder mod syd og leverer 13 millioner fl/år. En væsentlig del af huset ejes af modegiganten Benetton
Foto: Direktør er dog stadig Valentino Sciotti, som har formået at tæmme den svære aglianico-drue. 


Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 54,72

Godt KØB + ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil søndag 29.maj, før rabat 91,20
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag. 

Gemma Barolo "Colarej"... 121,83

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil søndag 29.maj, før rabat 203,05
Jeg er ingen Barolo tifosi, men ser kvalitet i denne vin, især til 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. Set i 2016 (klassisk årgang), som fik IWSC Trophy med 95p/100. Værd at købe i 2016. 
      Du bør også overveje Gemma Barolo (99), men uden mere rabat! Årgang er p.t. 2017, som er god, ikke stor, men til gengæld nok hurtigere moden. 

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 103.47

Godt KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil søndag 29.maj, før rabat 172,45 
Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000-3000 kr/fl). Men nu har den fået konkurrence... Føtex sælger allerede den gode Turaia (ofte under 100 kr!) og nu kommer den fine San Felice med Bolgheri. 
      Vingården er dog lille (6 hektar) og vinstokkene unge (5-10 år), men de første årgange har fået pæn ros i guiderne (typisk omkring 90p/100). Bilka solgte den for 2 uger siden til 109, men en flot vin på druerne merlot og cabernet. 

Vigorello , San Felice, Toscana... 109,59

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil søndag 29.maj, før rabat 182,65
Dette skal være den første "supertoscaner", som blev solgt et par år før Antinori's kostbare Tignanello. Et blend af cabernet, merlot og petit-verdot + den unikke lokale pugnitello. 20 måneder i små egefade + 1-2 år på flaske. Set i 2015, der fik 93p/Parker -ikke langt fra den flere gange dyrere Tignanello! 
       Pugnitello betyder "lille næve" og var næsten uddød indtil San Felice genoplivede i 1980erne. Vinen er fløjlsblød og kraftig -med Bordeaux-druerne bliver det til et flot blend, lækker og lang. 
      Vinen laves på den store vingård i Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin. 

Frescobaldi "Campone", Brunello... 153,03

Godt KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil søndag 29.maj, før rabat 255,05
En vin fra det meget store 700-årige familiehus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke denne vin på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350), som også leverer denne vin. Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Et topkøb! 

San Felice Vermentino, Maremma.... 60,60

Bedste KØB + ***** (5/5) 2020, Bilka, indtil søndag 29.maj, før rabat 101
Jeg kan godt lide San Felice's hvide vermentino, lavet på en af de bedste hvide druer fra Italien. Den har nu fået DOP Maremma -et særligt område tæt på kysten syd for Pisa -faktisk ikke langt fra Bolgheri, som leverer bl.a. Sassicaia. Har ikke smagt 2020, men til 60 kr (når 40% er trukket fra) et must. Rig aroma, tør, middelfyldig, fin syre, pænt lang. 

Arneis Langhe, Gemma... 67,02

Godt KØB + ***** (5/5) 2019, Bilka, indtil søndag 29.maj, før rabat 111,70
Gemma's andre vine er ofte rigtig gode -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l. Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Castelveder, Franciacorta Brut... 77,70-91,59

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil søndag 29.maj, før rabat 129,50-162,65

Franciacorta er måske Italiens bedste bud på svar på Champagne, et lille område nær Iseo søen mellem Bergamo og Verona. Druen er samme  chardonnay, og vinen er lavet på Champagne-metoden med lagring med bundfaldet i 18 måneder som god Champagne. Castelveder er en stor ejendom med god spumante, som naboeerne præget af varmt klima de senere år. 

       God ren aroma, tør, sprød friskhed, ikke ulig Champagne, men har ikke det raffinementet i stor Champagne! Normalprisen varierer efter webside, men insister på den laveste normalpris! Og træk 40% fra. En perfekt vin til forårsfesten! 

Naturvin + ok vin fra Chile og Italien

Les Jamelles "Minimalist" 0 svovl, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, (tilbud) 

Et klassisk grenache/syrah Rhone blend, men fra Sydfrankrig -men skiller sig ud ved at være helt uden tilsat svovl. 
      Meget rig frugt, åben og indbydende, let krydret, blød fylde og pæn længde -lige til at drikke nu.
       Jeg kan godt lide Jamelles vinene, som er pleasere, men ikke uden personlighed.  At få den som naturvin, dvs. uden svovl, giver vinen lidt mere frugt -men kræver også at du lige checker tappedato. Vinen skal ikke gemmes, da den mangler svovlen, som tillader længere modning på flaske. 
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

MontGras "De Vine", rød/hvid, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, rød cabernet,zinfandel eller pinot noir, hvid chardonnay, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.juni
"De Vine" blev solgt (for billigt) til 33,17 i april, men er stadig godt køb til 40. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også zinfandel.

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9.juni
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Prisen er steget lige som mælk og smør, men stadig ok til prisen.  

Amarone "le Arche", Valpolicella... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 9-juni
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er ok. Foretrækker personligt vinen fra samme hus herover!