Søg i 1200 opslag:

18/05/2022

Topkøb i "naturvin" + god merlot fra Toscana

At drikke naturvin er en slags vinøs russisk roulette med propper i stedet for bly! Går det godt, får du en herlig vin med oceaner af sød frugt og lækker friskhed. Men du kan også få en overmoden, vulgær vin, hvor jeg har meget svært ved at tømme bare ét glas. 

Så jeg må komplimentere Irma for først at tilbyde Salvaja syrah-roussanne 2018 fra Chile (med 92p/Parker), som nok er på vej i graven i dag. Så prøv Contraseña, som også er både økologisk og naturvin (dvs uden svovl). Til 44,50 er det svært at sige nej! 

      Irma har også den fine merlot fra Mazzei i Toscana samt Art Nostros og Coyam fra Chile, endnu et par vine, der viser, hvad Chile kan! 

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89Bedste KØB + **** (4/5) Irma og Mad.Coopindtionsdag 25.maj

Denne svovlfrie "naturvin" viser, hvorfor private vinhandlere får det stadig sværere i disse år! Druen er fine, økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla lidt syd for Alicante. Her ligger Luzón med en hypermoderne kælder og en hygiejne så god, at denne vin kan tappes helt uden tilsat svovl.  

      Vinen er ung (2020) uden svovl, uden lagring i eg eller andet, der kan skjule frugten og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre
      En ekstremt drikkelig vin til utrolig rimelig pris! Men check tappedato, da vinen uden svovl ældes hurtigt. 

      Contraseña er spansk for "adgangskode". Måske et navn til afløsning af de utallige variationer over Luzon og Finca Solana. Eller måske et varsel om andre vine efter samme kode.

Finca la Solana organic rød/hvid/rosé... 35,-

Jumilla Spanien økologisk, normalpris 79,95
Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 21.maj

Puritanere vil sikkert finde denne vin på den monastréll (som også vinen herover, identisk med franske mourvèdre) lidt for civiliseret, men til 35 er det en flot, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smag. Luzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Fås også som rosé, som formentlig har god frugt takket være druen monastréll, samt hvid, som er velglemmelig! 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 47,50

2 fl: 95,  Casablanca, Chile,  normalpris/fl 109,95

bedste KØB + ***** (5/5) Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 21.maj

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, og her betyder det særligt udvalgte vine -men ikke alder! Og vinene er bedre end rigtig meget Bourgogne til 100+ kr. 

      Skal have lagret et år i fransk eg. Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. I dag er årgangene nok 2019/20, men det gør næppe vinene ringere! 

Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år.  

Mazzei "nr 10", Toscana, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj
2019. Mazzei har flere ejendomme og laver et utal af vine, hvor denne er en af de nyere, 90% merlot + 10% sangiovese, også med et år i små franske egefade. Meget dyb, indbydende frugt, fylde tæt på de fløjlsagtige i en nydelig "Chianti møder Pomerol" stil. Faktisk god efter blot 2-3 år. 
      Mazzei familien er en stor vingård med godt 150 hektar vin -inkl. vingård i Maremma nær Middelhavet og i Noto på Sicilien. 

Coyam, 2017 Bordeaux-blend, øko...  99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 25.maj

Chile. Et blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -flot nu og de kommende par år. 93p/Vinous og 93p/Tim Atkin viser, at mange kan lide den (snitpris på Wine-Searcher siger 171 kr worldwide). Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 

Divici Prosecco Extra Dry, kr/fl v 2: 74,50

øko, 2 fl. 149, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj
På ganske få år er arealet med prosecco eksploderet i Veneto, især på de lavere skråninger nord for Venedig, så der i dag laves op mod 500 millioner flasker af denne b(e)rusende letvægter årligt. 
      Botter (Irma leverandør gennem 50 år!) er kommet med på vognen de senere år, men laver en ganske nydelig udgave med et flot udstyr. Ikke smagt, men vent en frugtig spumante med lidt æble og citrus, nydeligt brus, ganske let, lidt syre, som balanceres af svag sødme. Trods Coop's ord er vinen ikke tør, men Extra Dry (dvs halvtør). 

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 99,- 

2019 Loire, Bedste KØB +***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Pabiot er et middelstort domæne med fine vine. 

Sancerre "Domaine Girault"... 119,- 

***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

Jeg kender ikke dette domæne i det fine Bué, men her laves god Sancerre, og vinen er tappet på vingården. Klassisk sauvignon til en pris, som er mere end rimelig for Sancerre (alt for mange i denne klasse er tappet hundredvis af km væk og skuffer stort set altid). Kender ikke årgang, men håber på 2019/20, nødig ældre. 
      Til samme pris få Caronne Sainte Gemme 2013, Haut Médoc (119, 3*). Holder meget af vinen, men så hellere en hvilkensomhelst anden årgang... Ældre eller yngre, Suk. 

Pagos del Rey "409" eller Reserva, Ribera del Duero... 79,-

Godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coopindtil onsdag 25.maj.  

Pagos del Rey er den fine afdeling i giganten Felix Solis, som formentlig er største leverandør af Ribera i dag. Den ser rigtig flot ud, men du kan ofte få den helt unge Ribera fra samme hus (Condado de Oriza i Irma, Altos de Tamaron i Føtex) til lavere pris, og den er tæt på. Et rigtig godt køb.

      "409" er crianza, lagret præcis 409 dage i små egefade (som navnet antyder) -en dejlig vin, rund, kraftig, pæn duft. Reserva er lagret længere i eg, 24 måneder oplyser Irma. Pålidelige Peñin giver begge 88p/100 (2018 hhv 2015). , mens den helt unge 2019 fik 89p! 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... v. 6 fl: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for lav en pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

      Irma tilbyder også "WNTL?" syrah eller riesling (2 fl. 119, 3-4*), Washington USA. Umiddelbart en særdeles rimelig pris for vin fra baglandet til Seattle! I stil og design ligner flaskerne mest de dansk tappede "S" syrah og R" riesling fra Brugsen (på tilbud 50 kr v 6), mens Kjær & Sommerfeldt tilbyder lignende vin til 70-80 kr. 

      Fornemmer lidt, at alle vine kommer fra samme tank hos Globus Vin i Køge, der leverer vin (og mange etiketter) til mange importører. Brugsens "S Syrah" er god, men anonym, riesling er  bedre, men forglemmelig. 

Barbaresco Riserva 2016, Sarotto... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

En lav pris for Barbaresco, tilmed riserva med 6 år bag sig, så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men nu fås den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, dvs. betinget godkendelse. 
      Til samme pris Giordano Barolo (119, ej smagt). Vil umiddelbart foretrække Sarotto-vinen herover. 

Zinfandel "Trajone", Puglia, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119**** (4/5) Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

      Irma har også sin del af Rip'Amarone vine fra Puglien, men denne er slet ikke værst og fås til en rigtig god pris. Vinen er rund, fyldig, frugtig, men ikke for sød -slet ikke det værste glas, du kan nyde alene uden mad til. 

      Jeg drikker såmænd lige så gerne denne vin som Carlo Scala's Primitivo de Manduria eller Apassimento og andre kuriøse vine, som du også kan finde i Irma (desværre). Vinen leveres af Femar Vini, som du måske har mødt i Brugsen (bl.a. Epicuro og Z-Zinfandel) eller i Meny (Antico Ceppo) og formentlig i andre kæder. Huset ligger i Frascati nær Rom. 

Rom Mulata "15 år" Cuba... 249,- 

Godt KØB + ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 25.maj

Denne cubaner skiller sig ud fra de mondæne rommærker som Matusalem og Zacapa, hvor en "solera 15" kun har et par dråber 15 år gammel rom, men akkurat som "Solera 23" næppe er mere end 5-7 år gammel (Zacapa 2014 er 8 år gammel, men markant dyrere end Solera 23!).
      Denne er fulde 15 år så sandt, som der er mange mulatter på Cuba! Laves af melasse, og det gør den mere fyldig end den typiske lettere cubanske rom. Meget populær på Cuba, forstås!