Søg i 1200 opslag:

28/05/2022

Derfor kan du få australsk vin til lav pris!

Ved du hvorfor du kan købe vin fra Australien i Føtex til 39 kr? Årsagen er, at Australien for 2 år siden satte sig i spidsen for at få en undersøgelse af, hvordan corona virus kunne sprede sig fra Kina til resten af Verden. 

Det fik Kina til at lægge sindssyg høj told på australsk vin (167%) (og oksekød), lidt af en bet for vinfirmaer i Australien, da Kina i 2019 stod for 40% af Australiens eksport af vin (i værdi), langt højere end USA og England på de følgende pladser. 

      Intet under, at den konservative premierminister i Australien, Scott Morrison tabte til Labour ved det nylige valg i Australien!  

     Føtex har også andre gode tilbud, bl.a. den fine Grimont fra Bordeaux (90p i guide) samt andre gode køb som Trapiche "Pure", Faustino I, Gemma Barolo (og den fine Moscato Fiorita fra samme vingård). Desuden godt brus fra Frankrig på stor flaske. Og lidt rosé! 

Bedste VINCampogiovanni, Brunello di Montalcino

Bedste KØBGrimont 2019 Cadillac - Wolf Blass "Silver Label" rød/hvid - Tanunda "Matthews Road" rød - Dr. Pauly Riesling + pinot noir - Trapiche "Pure" rød/hvid - Faustino I, Rioja Gran Reserva

Godt KØBWolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Wolf Blass Yellow Label rød/hvid/brus - LYV rosé/hvid - Montgras "Quatro" rød/hvid - Fresca Moscato frizzante rosé/hvid - Fitzroy Bay sauvignon blanc - Charles de Fère mousseux MAGNUM - Moscato d'Asti Fiorita - Gemma Barolo - Le Arche rød/hvid - Kingpin rød/hvid - Mercey Hautes Cotes de Beaune 

Grimont 2019, Cadillac, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 9.juni


En god Bordeaux i godt år til lav pris -rund, fyldig, indbydende ren frugt, afrundet middellang smag, hvor frugten skjuler de klassiske tanniner, som sikrer holdbarhed og friskhed. 80% merlot, 20% cabernet. 2019 er en lækker årgang, blødere end normalt i Bordeaux. Vinen fik 90p/WineEnthusiast. 


      Det nydelige slot ligger nær Cadillac (der lægger navn til bil fra Detroit) langs Garonne floden syd for Bordeaux. Slottet var det første, som den dynamiske Yung familie købte, da de i 1958 vendte hjem træt af krigen i Algier. Siden købte de andre slotte, som jeg kan anbefale, bl.a. Grand Village (Kvickly og Brugsen) og Sissan (Irma, særlig egelagret udgave).  
     Men fælles for alle er modne druer og god kvalitet til en rimelig pris.

Tanunda "Matthews Road" rød, kr/fl v 6: 58,17

6 f: 349, rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia
Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil  torsdag 9.juni 
Tanunda er et uafhængigt hus, som på få år er blevet et af de store fra Australien. Det er gået så stærkt, at huset i dag må hente en stor del af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Kender ikke shiraz, men cabernet'en var rigtig god i ældre år (med Barossa druer), meget frugtuig, fyldig og lang, rigtig god. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Bør være topkøb! 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 39,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonBrus pinot noir-chardonnay, Australien
Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 9.juni
Alle er uskadelige vine, som jeg ikke gider drikke. Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 
      Brus på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid... 49,-

rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, South Australia

Godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil  torsdag 9.juni
Arketypisk australsk vin, som leverer meget vin til prisen. Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. 

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 49,-

Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil  torsdag 9.juni
Godt brus til en studenterfest, som har lidt mere stil end Red Label. Samme pinot og chardonnay, men lidt mere tør smag (brut/tør, men en let sødme fornemmes i eftersmagen). 

Wolf Blass "Silver Label", rød/hvid... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil  torsdag 9.juni

Rød shiraz-cabernet-malbec har smuk fylde, rund, men med fast greb om smagen, intens duft og god længde. ikke ligegyldig. Shiraz fra Langhorne Creek, cabernet og malbec fra McLaren Vale. Set i 2017. 
Hvid chardonnay har friskhed, lidt mineralitet og ren, rig aroma. Set i 2019, fra det ret kølige Eden Valley og Adelaide Hills.

      Silver Label, er cuvée fra 2 områder og kan kaldes en "2.vin" til den kostbare  Black Label. Den røde shiraz er fra Langhorne Creek, hvor Wolf Blass lavede sin første vin (1967 Shiraz). 2016 fik 91p/International Wine & Spirit Competition.

      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Jeg har mødt ham et par gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "Jeg vil lave vin, der gør svage kvinder stærke og stærke mænd svage" -og "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!

       I 1991 blev huset købt af Mildara, som igen blev købt af andet hus osv -i dag er huset del af Treasury (sammen med Penfold's og andre), men har bevaret en vis selvstændighed, bl.a. i form af chefvinmager Chris Hatcher, som har været hos Blass siden 1987. I dag tappes 60 millioner fl/år, det meste dog ligegyldig vin som Eaglehawk og Red Label. 

Lidt rosé (og hvid) til forårsfesten! 

LYV rosé/hvid, Frankrig, kr/fl v 2: 60,-

2 fl: 120, godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

LYV bar før navnet GEM, og den har været solgt til op mod 100 kr. God rosé til god pris -og flot med sin smukke, facetterede flaske (med designpris) og glasprop! En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske, som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 

      Den meget smukke Magnum (150 cl, 120, 4*) vil gøre sig godt til en studenterfest. 

Adèle rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, *** (3/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

Solgt til 40 i april, så ikke topkøb! Vinene er for mig lidt mindre stilfulde end LYV herover, men når musikken spiller, glider de fint ned! Den røde pinot noir har pæn duft og rundhed, men ikke meget karakter, hvid ikke smagt, mens rosé har diskret aroma, fylde, men mangler lidt syre, virker klodset. Men nydeligt udstyr! Kender ikke leverandør, desværre. 

Dr. Pauly Riesling eller pinot noir... 35,-

Riesling, tør eller sødlig, rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland

Bedste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni
      Den røde pinot noir fra Rheinhessen er svær at slå til prisen -nydelig farve, pæn duft med let Bourgogne-præg, ret blød, lidt fersk i smagen med ganske svag sødme. For mig bedre end de fleste pinot'er i samme prisklasse fra Argentina og Australien. En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne tiltalende pris. Noble House er formentlig samme vin, med mere sødme, men god med herlig aroma. 

Kung Fu Girl riesling...  99,-

*** (3/5), Føtexindtil torsdag 9.juni
Slet ikke et godt køb, men ganske god vin -intens aroma, frisk og lækker
      Vingården Smith ligger i staten Washington, så vi er tæt på Seattle (med den største kinesiske befolkning i USA) og den 45. breddegrad som Bordeaux i Frankrig. Men Walla Walla er et ørkenagtigt landskab langt inde i landet med meget varm sommer. 
      Huset er i dag næststørst i staten med ca. 8 millioner fl/år. Det ejes i dag af et af verdens største vinhuse, Constellation, som står bag bl.a. Mondavi, Selak's, Ravenswood og andre. Vinene importeres af Løgismose, som før solgte den til Meny og siden Rema1000. 

Montgras "Quatro", rød/hvid... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
Både rød og hvid er mix af 4 druer (heraf navnetRødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 2019 fik 89p/100 i Spectator, meget flot for vin til så lav pris. 
Den hvide er for mig endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad.

Fresca Moscato frizzante rosé/hvid, kr/fl v 2: 30,-

2 fl: 60, Godt KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

Ikke smagt, men du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Som Asti lav alkohol (5%), men ikke så forfinet som Fiorita herover. Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der også er en masse moscato, især omkring det lune València. 

Fitzroy Bay sauvignon blanc, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

Marlborough New Zealand. En ganske frisk, tør, aromatisk hvidvin, som vel hverken er værre eller bedre end de kendte mærker som Mud House og Selaks -men husker den som noget bedre end Kaweka, som er tappet i Danmark. Egentlig sært, da Fitzroy er tappet i... Spanien! Af Felix Solis, som vist nok har egen kælder i New Zealand. 

Charles de Fère mousseux MAGNUM: 120,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni
Godt brus tæt på tør (12 g/l sødme trods etikettens brut) istil med crémant, selvom druerne hverken er fra Champagne eller Bourgogne. Pæn duft, ren smag, ganske frisk, men måske lidt store bobler. 

    Huset åbnede 1980 i Fère, en lille by mellem Reims -Champagne- og Paris, blot 10 km fra Champagne's vinmarker! Vinene var ikke meget ringere end Champagne (men til helt anden pris!). 
      I dag er huset del af Boisset og rykket til Nuits, og druerne hentes i hele Frankrig. Men vinen laves stadig på Champagne-metoden, og vinen lagres 12 måneder med bundfaldet efter andengæring på flaske. 

Italiensk (og lidt fransk og spansk) 


Moscato d'Asti "Fiorita", kr/fl v 2: 50,- 

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni
Gemma's spumante fra Asti er ganske god, men den knap så b(e)rusende frizzante er bedre. Denne siges endda at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  

Gemma Barolo... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
Jeg har tillid til 2017, da ældre årgange var gode (men ikke store). Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.
     Læste lige i Søren Frank's "Barolo", at han giver Gemma 3*, det samme som Oddero og flere andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle´, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af af Amarone & Co. 
      Samme Piacentini tilbyder også le Arche Amarone (109,4*), en basis'agtig Amarone, ok il prisen. 

 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 169,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 9.juni
"Johan's Mark" vingården ejes af  San Felice, det gode Chianti-domæne. Flot brunello fra mere sandet jord, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). Husker ikke årgang, men gå efter den fine 2016 med bl.a. 94p/Spectator. 2017 er ikke så fin, men stadig rigtig flot. 

Ruffino øko kasse, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 3 fl. Chianti "Biologico", 3 fl. Pinot Grigio "Biologico", Italien 
**** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni
Nydelige og pæne økologiske vine uden store dikkedarer. 3 fl. Chianti, som faktisk er god i en klassisk ret tør stil, en god madvin. Bør måske gemmes et par år. Modsat den røde kommer den hvide fra Ruffino's eget (store domæne) i Veneto, il Ducale. En pænt frugtig, ligefrem vin med diskret syre og medium fylde. Ganske ok alene uden mad. Nydes ung. 
      Ruffino ejes i dag af Constellation gruppen (en af de 2-3 største i California med bl.a. Mondavi og en af de 2-3 største i New Zealand med bl.a. Kim Crawford inkl. Selaks). 
      Men Ruffino stammer tilbage til 1870erne, hvor brødrene Ruffino solgte deres første Chianti. De blev leverandør til det italienske kongehus i 1890 og var det første hus til at eje vingårde i større omfang, mest i Classico. Uden for Italien nok mest kendt for bastflasker! I 2011 blev huset købt af Constalletion. Vinene synes dog at være ganske gode selv med denne ejer. 

Le Arche, rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garganega-pinot grigio Garda
Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

Der er langt mellem lette vine i danske supermarkeder. Derfor roser jeg som regel enhver Bardolino -den røde har mindre frugt end  de bedste, men er meget behagelig. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke, men ikke vin, jeg vil bruge penge på. Den hvide garganega (med lidt grigio) -nu med Garda DOP- også er til den diskrete side, men ren og frisk. 

Trapiche "Pure", frit valg, kr/fl v 6: 41,50

Rød malbec eller Malbec "Impure", hvid sauvignon og rosé, Argentina

6 fl: 249, bedste KØB + ***** (5/5), , Føtex, indtil torsdag 9.juni

"Pure" er den rene vin uden egelagring: åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  
      Rød "Impure" er samme vin, blot lagret en tid i små egefade. Måske knap så indbydende, men har en flot fylde, god længde, men duften skuffede mig lidt. Respekterede Falstaff giver 2018 91p/100.    
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er rigeligt 5* værd til 41,50. 
      Alle kommer fra Uco, et særligt (godt) område i Mendoza ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5),  Føtex, indtil torsdag 9.juni

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen er en bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (ikke i eg). 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...119,-

2020, godt KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 9.juni

Dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! Flot allerede nu. Prisen er steget støt på det sidste, men eg frygter, vi ikke har set det værste endnu... 

      Årgang 2021 er "millesimus horribilis" gr frost, lille høst, mangel på plukkere -alt hvad der kan gøre vinen dyr! Årgang 2020 (og ældre år) er derfor steget i pris. Så glæd dig over denne vin! 

       Foto: Mercey er en stor vingård i Rully syd for Beaune. Den ejer 18 hektar i Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet er flot og stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsda10.marts

Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år
      Vinen er ofte på tilbud, men værd at købe -den koster 18€ i Spanien (135 kr). Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -vingården- i Oyon i Alavesa nær Logroño. Vingården er stor, 650 hektar, så Faustino er en stor vingård, som dog stadig kontrolleres af familien.