Søg i 1200 opslag:

20/05/2022

Flotte vine fra Sydamerika

Terrunyo er vel et af de bedste vinkøb i dag, ikke mindst den lækre carmenère, som har fået mig overbevist om, at denne drue faktisk kan levere vini Verdensklasse. 

I en uge uden mange superkøb fra kæderne skiller Superbrugsen og Kvickly sig ud med en række gode vine, ikke mindst fra "Den ny Verden". Men faktisk også flere gode vine fra Frankrig -og mere daglig, men ok vine fra Tyskland

      Vi ser hver dag vinpriserne gå op, ikke mindst på vin fra Australien, Chile og andre, som skal sejles til skyhøje fragtrater. Derfor undrede det mig, at vi stadig kan få Terrunyo til så lav en pris som 89 (til 100 ville den også være superkøb!). Lige så med Trivento's Golden Reserve. Selv mere daglige vine som Santa Rita, Diablo samt Spier's Red Note sælges til samme pris som sidste år. Håber det varer ved! 

Bedste VIN: Terrunyo 2019 carmenère Chile Trivento "Golden Reserve"

Bedste KØB: Diablo, Red "666" + cabernet - "L" Laroche rød/hvid 


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 89,-

Ugens Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtionsdag 25.maj, , normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor e enkelte druer kunne levere den ypperste vin -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  

      2019 Carmenère er meget tæt på toppen. 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponerende er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

      Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Frontera og de marginalt bedre Casillero del Diablo, Emiliana osv.  

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 6: 66,67

6 fl 399, Rød 2018 cabernet-sauvignon eller Red Blend "666", Maule, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 25.maj, normalt: 169.95
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" til Mørkets Fyrste, Djævelen! 
      "666" syrah-malbec er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 5* i Ekstrabladet. 
      Den sorte 2018 cab bliver rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."
     Fås også som Chardonnay "Golden", som er lagret på æg-formede beholdere af stål og cement. Med sin lille sødme ikke en vin, jeg vil bruge penge på. 
     Som Terrunyo fra Concha y Toro i Chile (se herover). Jeg tror vinen bliver lavet specielt til Europa, for vinen findes ikke på husets hjemmeside -nok ikke så velset i det katolske Chile? Excellent køb, men "normalprisen" er djævelsk høj! 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil onsdag 25.maj

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil end carmenèren. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Spier "Red Note", pinotage shiraz... 50,-

Sydafrika, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 25.maj 
Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 
      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault. Den har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men til 50 et rigtig godt køb. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé... 35,-

6 fl: 199,95, Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 25.maj

Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Men disse vine begejstrer ikke -og jeg har smagt vinene flere gange (men dog ikke de seneste 2 år) og undrer mig over titlen ”Reserva Especial” -særlig reserve- et sært navn til en (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. 

      "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Ritas Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig.  

Frankrig & Co -gode køb!

Black Blaze "G.S.M.", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 1 fl: 99, godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil onsdag 25.maj 
En Rhone-type på det klassiske grenache, syrah og mourvèdre blanc -GSM- lavet i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og den ser ud af noget til 100 kr, men kan alligevel sælges til 50 til glade kunder med god avance. 

"L" Laroche, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, pinot noir eller chardonnay, Oc Sydfrankrig

Bedste KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil onsdag 25.maj

      Nydelig frugt i den røde med lidt hindbær og kirsebær, middel fylde, runde tanniner -nydelig vin med en vis Bourgogne-stil. Den hvide chardonnay eer endog bedre, ren, frisk og tør, sprød og frisk. 

Laroche var oprindelig en lille vingård i Chablis. De fik et sindssygt flot design på etiketten og voksede til et af de største domæner i Chablis -og voksede ud af Chablis. I dag ejes huset af Advini  alias familien Jeanjean, en (venlig) gigant i Sydfrankrig. 

      Afdelingen i Chablis er der stadig, men langt det meste vin kommer fra Mas La Chevalière lidt nord for Béziers i Sydfrankrig. Huset har vingård, men de fleste vine kommer fra indkøbte druer. Kvaliteten er dog rigtig god! 

Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (50*, 4*), Languedoc, men ikke i klasse med god Bourgogne, mindes den har lidt mere fylde end Latour, men også mere krydret, dvs .lidt mindre Bourgogne'agtig. Men vinene er aldrig smagt samtidig. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde.

Castelmaure, Corbières... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 25.maj

En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. 

      Kooperativet i Castelmaure (har netop holdt 100 års fødselsdag) leverer en god syntese af naboerne Fitou og Roussillon. En lille kælder´(60 medlemmer), men veludstyret.
      Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en god del af kælderens vine siden 1985. 
      Hans etiket er flottere end den, du ser i kælderen selv, hvis du kan finde den (og det er ikke let!). Byen har iøvrigt navn efter maurerne, som opholdt sig her i nogle år, indtil de første korstog drog dem tilbage til Spanien. 

Rudolf Müller, rød, hvid, rosé..  35,-

Tyskland, Mosel Riesling**** (4/5), Dornfelder rød, tør Pfalz 4*, Dornfelder rosé, halvsød Pfalz, 
Godt KØB + **** (4/5, rosé kun 2*), Superbrugsen og Kvickly, indtil onsdag 25.maj
Jeg vil gerne være mere positiv, men tvivler, selvom prisen er lav. 
      Den hvide er ganske ok, ikke ulig Lidl Riesling og Meny's Peter & Peter (som er fra samme kælder). Men Müllers riesling er sødere (tvivler dog lidt på 45 g/l, selvom det står på etiket), som balanceres lidt af en god syre. Sammenligning med Føtex' Dr Pauly falder Müller igennem. 
      Den røde pinot noir er nydelig i næsen, ikke helt ren, men positiv med god frugt. Let til fyldig, god eftersmag uden tør syre. Smagen er fyldig og behagelig og rimeligt tør (6 g/l). 
      Pink er på Dornfelder, ikke smagt, men en ven har beskrevet den som tyggegummivin. Druen er krydsning af to andre krydsninger skabt af drueforskeren Herold i Weinsberg. Druen modner lettere og giver en mørkere farve end de fleste i Tyskland og er (siden 1955) vokset til nr 2 efter pinot noir.  
      Rudolf Müller er et af de historiske huse ved Mosel, og familien Müller var indtil 2017 ejer af en af de 2 grene af Dr Thanisch, som i fællesskab ejer det legendariske Doctor bjerg. I dag er Müller fusioneret til giganten Zimmermann-Graeff-Müller. Vinene er oftest konsum. 

      P.S: Kære Coop! Hvorfor købte I ikke den lidt tørrere Feinherb Riesling (og gerne også Trocken, hvor Peter & Peter er rigtig god). Samme firma leverer den glimrende Donatushof Riesling fra Saar, som ses i et par Brugser, desværre ofte som en dyr Magnum (men den er flot!). 

El Gringo, dark red tempranillo... 50,-

Castilla, godt KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil onsdag 25.maj

Hammeken har 25 år bag sig og er ejet af danske Nicholas Hammeken (også partner i Globus, en af de største tappere i Danmark). 
Huset ejer ikke vinmarker selv, men skræddersyr vin mest fra kooperativer, som denne fra Mancha området. En fyldig, frugtig/krydret og civiliseret tempranillo, men grundlæggende en simpel (men god) landvin, som Spanien leverer til lav pris!       

      Der er pænt langt fra Don Quijote's vindmølle-dækkede Mancha til Almería's "Lille Hollywood". Men navn og etiket er en hyldest til Tabernas ørkenen ved Almería, som har lagt kulisse til over 300 af westerns, (se link til minifilm) inkl. alle Sergio Leones ikoniske film, f.eks. "Den gode, den onde og den grusomme" og andre med ikonisk musik af afdøde Ennio Morricone. Så der er lidt Clint Eastwood over vinen! Et besøg værd. 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly, indtil onsdag 25.maj
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt) 

      Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklytil onsdag 25.maj

En pleaser, som kan være bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også leverer). Memoro har mange fans, så vinen (kun rød smagt én gang) kan være er bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. 
      Vinene kommer fra egne er 200 hektar (heraf 70 i Chianti) + det tidligere Geografico kooperativ, men langt det meste købes udefra -en god del langt fra Toscana. 
      Memoro er blend fra hele Italien og er derfor bordvin uden årgang (du kan måske få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a.  tappedato). Fås også på en knap så frugtig og smagende 3 liter box. 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt. 

Piccini Rosso, Toscana, kr/fl v 2: 50,-

2 fl: 100, **** (4/5)SuperbrugsenKvickly indtil onsdag 25.maj 

Den moderne etiket viser bl.a. en bistecca fiorentina -den gigantiske T-bone, der er specialitet i Chianti. Jeg ville dog nødig drikke denne vin til så fornem en ret -en Toscana blandet af 50% sangiovese, blødgjort med 40% merlot og 10% syrah. Og tappet med hele 9,5 g/l restsødme. Men jeg kan tage fejl.