Søg i 1200 opslag:

26/05/2022

Studentervin med og uden brus

Studenterne har noget at fejre i år efter 2 år, hvor coronaen har ødelagt det normale ungdomsliv! Så de næste par uger vil du se masser af tilbud på Champagne & Co, når studenterne for første gang siden 2019 springer ud helt uden corona karantæne!

Efter en lidt svag uge har Superbrugsen og Kvickly en masse gode tilbud i denne uge, selvom jeg måske vil vælge  en bedre Champagne end Canard-Duchene og helt sikkert gå i en lang bue uden om små grå shots og andet, som kæderne mener hører til studenterhuerne! 

De unge skal uddannes til vinen! Lirac "Grands Cypres" er en klassiker som også Fontanafredda's gode barbera og hvide chardonnay fra bakkerne omkring Barolo.

I dag er rosé også en nødvendighed, og den smukke flaske til Rosé d'Adimant passer godt til indholdet. Den bedste vin er måske Marcadis fra Lalande de Pomerol, men studenternes utrænede ganer vil nok foretrække f.eks. William Hardy's shiraz og chardonnay. 

BEDSTE KØB: Lirac "les Grands Cyprès" - Fontanafredda barbera + chardonnay - Trivento Reserve rød/hvid - Spier "Signature" rød/hvid/rosé - Marcadis 2019 Lalande de Pomerol - Cognac Normandin XO 10 år
Godt KØB: Rhone "Nobles Dames" - Epicuro Zinfandel + Fiano - Amarone "Verona" - William Hardy shiraz + chardonnay - Mills Lake California rød/hvid - La Fleur-Peilhan Grand Cru St.Émilion - Champagne Canard-Duchene Brut - Cava Jaume Serra brut - Rosé d'Adimant -  GM Aix en Provence rosé - Pasas monastrell rosé - Aalborg Taffel Akvavit 45%

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
Set i 2020. Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 

      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to.  Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 

      Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 
      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  


Cotes du Rhone "Nobles Dames", kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

En meget basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, middel frugt, fast rundhed, men uden længde. Dejligt med skruelåg, men ofrer hellere 50 kr for Lirac. 


Fontanafredda, barbera eller chardonnay.... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2.juni

Jeg holder meget af den røde barbera (Alba DOP), som har rig frugt i næse og mund, plus fasthed og rustik fylde. År efter år en herlig vin, som er perfekt match til solide gryderetter og andet godt. 19 har fået 88p af Spectator, og det er ikke ét point for lidt. Godt køb. 


Hvid chardonnay (Langhe DOP) er mere "Cool Climate" end mange: Ingen eg, men masser af aroma, sprødhed og stil. Druerne købes formentlig ind i Langhe, dvs. Barolo og omegn. Både rød og hvid er fine repræsentanter for det moderne Piemonte.  


     Fontanafredda nær Barolo blev købt i 1858 som jagtslot af Vittorie Emmanuele II, konge af Savoyen, som blev den første konge, da Italien blev til ét land i 1861. Sønnen plantede vin 20 år senere, og Fontanafredda -"Den kolde Kilde"- blev en af de største vingårde i Barolo. 

      Siden var vingården i næsten 100 år ejet af Monte dei Paschi di Siena, en af Italiens største banker, sammen med multinational gigant, før Fontanafredda i 2008 blev overtaget af Oscar Farinetti (f. 1954, foto) og hans partner fra Eataly, som kort før havde købt det historiske hus  Borgogno. Eataly er en supermarked/restaurant kæde i mange lande (afdelingen i Illum lukkede desværre i 2018) og ses også på krydstogtskibe.  

      Coop har med Brugsen og Kvickly været importør i mere end 20 år, og jeg har haft lejlighed til at købe vinene regelmæssigt (når de er på tilbud). 

Epicuro Zinfandel eller Fiano, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød eller rosé Zinfandel, rød Zinfandel Organic, hvid Fiano

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

 
Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en traditionel med en snert mere alkohol, men stadig ganske frugtig og behagelig, trods 98/99p fra den lidt berygtede, gavmilde Luca Maroni.
      Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den. 
      Epicuro laves af huset Femar, som ligger i Lazio ved Rom -noget tættere på Puglia, hvor vinene  kommer fra, end f.eks. de dansk tappede Capolavaro. 

Amarone "Verona", Valpolicella... 109,-

2018, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2.juni

Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer -næsten julet!- fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? Ej smagt, men bl.a. guld i Berlin. 
      Cantina di Verona er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Pagus Bisano er et andet mærke.

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Mendoza Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men her er en vin, der får mig til at købe: 

Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at opfinde nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang 2019 gav 350.000 flasker. En smule i hver årgang kommer til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. 
      Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
Australia. Den røde shiraz er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre
      Den hvide chardonnay laves tæt på havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 
      Vinene er rigtig gode køb og særdeles velsmagende, selvom de kommer fra giganten Accolade. Druerne er fra Limestone Coast (som bl.a. omfatter Coonawarra og Padthaway) ofte blandet med Langhorne Creek -begge gode områder ud mod det indiske ocean syd for Adelaide. 

3 fl: 100, cabernet-sauvignon, hvid chenin, rosé chardonnay-pinot noir, Sydafrika (aft. i Danmark)

Bedste KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
Vinene er indbydende og korrekte og kan ikke genere en tiger! Den lyserøde ok som også hvid chenin, de røde er bedre. 
      Til samme pris AP Veneto rød/hvid/rosé (3 fl. 100, 4*), italiensk basisvin fra kooperativ i  Valpolicella. Formentlig ganske korrekt rødvin med lidt fylde og krydderi, rosé uden dikkedarer, hvid nok med god frugt og ren smag.  


Mills Lake, California, kr/fl v 3: 33,33

3 fl: 100Zinfandel, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California (aft. i Danmark)
Godt KØB + *** (3/5, rosé  2*), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

Prisen er mere positive end smagen (før solgt til 50 kr på tilbud). En rund, kraftig vin, som i ældre tapninger fik hhv. 4* i Ekstrabladet og 5* i Vinavisen (årg. 18 i 2020): "Saftighed, en vis sødme og uden al for meget forstyrrende syre". Rød er bedre end hvid, som er bedre end rosé. 

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
2016 var god (90p/WineEnthusiast), 2018 var bedre (5* i SmagpåVin), og du bliver mere end tilfreds med den herlige 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne! 
      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på billig whisky og JP Chenet -og retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (men JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2019godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2.juni
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Uden Champagne går det ikke!  

Champagne Canard-Duchene, Brut ... 199,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 2.juni
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. Ej smagt: en sød Demisec.

      Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne og har rundet de 150 år. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som siden overtog Joseph Perrier, som ligger hos lillesøster Irma. Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard

 

Cava Jaume Serra, mousserende tør/sød... kr/fl v 3: 43,- 

3 fl. 129, Brut: Godt KØB + **** (4/5) eller Semi-Seco *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
Perfekt til forårsfest på budget -bestemt ikke Champagne eller bare en prosecco. Men til 43 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 2 år siden. 


Lidt pink og stærkt til Pinse!

Rosé d'Adimant, Sydfrankrig, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
En smuk flaske med en god rosé, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever dog op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad. 
      Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac.  

GM, Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin.

Pasas "Sonrosado" monastrell rosé... 35,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni

Kun smagt én gang for mange år siden, men tør anbefale vinen. Druen monastrell (mourvèdre) giver vine med lidt fasthed og god frugt, og det passer til denne tørre rosé.  

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 75,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 2.juni
Som snapse puritaner foretrækker jeg den rene kommen aroma og fuld 45% styrke i en rød Aalborg for nok så mange jordomsejlinger, selvom begge snapse i dag laves i Norge!  

Brugsen tilbyder også Tanqueray Gin 43,1% (109, godt køb + 4*).  Desuden Tullamore Dew Irish Whiskey (99, 3-4*). 

Normandin XO Extra, Cognac ... 199,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 2.juni
Et godt tilbud på Cognac lagret længere end de 5 år, som loven kræver af XO (mens en VSOP kan nøjes med 4 år), men hele 10 år, som det fremgår af etiketten. En god Cognac med rig bouquet med rancio snarere end karamel og afrundet, pænt lang smag.