Søg i 1200 opslag:

09/05/2022

Pink er in i Irma!

Der skal pink på bordet, når træerne er blevet grønne, mener Irma. Og frk Irma har et enormt udvalg af (ofte rigtig gode) lyserøde vine. Stor ros, men jeg vil dog gerne sikre mig at få frisk vin, dvs i topform! 
Den unge rosé -mest 2021, ofte stadig 2020- har en rig frugt, der fordufter efter et års tid på flaske. De gode vine som St.Martin fra Provence får frugten tilbage som bouquet efter yderligere et års tid -så de gode kan sagtens gemmes.  

Irma er også med på den fancy noder i form af "Orange" vin fra Alsace, men jeg sværger stadig til den klassificerede vin fra Provence. 

      Frankrig er et foregangsland for rosé, selvom Falesco viser, at Italien er på vej -og Frankrig er fortsat også det eneste land, hvor der drikkes mere rosé end hvid! Men Danmark er kommet pænt med!

Bedste KØB: Cattin Pinot Gris "Orange", Cattin Riesling Alsace, Exhib,Cap d'Agde roséNovas rød/hvidHermanas monastréll organic
Godt KØB: Cava Vallformosa Brut "Origen"Barolo Riserva 2014 "Pezzole"Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller Coop.dk, indtil torsdag 12.maj
Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig. Nogle af de bedste slotte er Cru Classé, en liste over en række slotte, som leverede god vin i 1955. Mange af dem laver stadig god vin efter 67 år -men det gør andre slotte også, selvom de ikke er klassificeret. 

      Farven er meget lys -ægte "saumon", laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!

Bardolino "Chiaretto", Falasco, kr/fl v 2: 44,50

**** (4/5), Irma eller Coop.dk, indtil torsdag 12.maj
En nydelig letbenet pink italiener med diskret aroma, som nydes ung. Italien tager stadig ikke pink alvorligt, men de  er på vej. Tappet med prop -lidt synd for vinen  (italienerne er lige så konservative som spanierne!). 
Falasco er et mærke for Valpantena kooperativet i Valpolicella, som også får druer fra de maleriske byer Garda og Bardolino ved Garda søen. Vinen laves på de samme druer, corvina osv, hvor skallerne fjernes under gæringen, når vinen har nået den ønskede lyse farve.

Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5), Irma eller Coop.dk, indtil torsdag 12.maj

Jeg synes, navn, etiket, glasprop og flaske er charmerende -og passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som i de senere år måske har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét.
      Bag vinen står nok en smart designer og smart marketing (kvinderne køber vinen, så lad os lave en modeagtig vin, der appellerer til dem!). Smagt i efteråret: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. 


      Cap d'Agde by er lille og ikke særligt flashy, men her er en masse klubber, en nudistferieby -og så var Cap d'Agde også Corona-smittespreder nr ét! Den lille by ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

Cattin Pinot Gris "Orange"... v. 2 fl. 74,50

fl 149, Alsace, bedste KØB + ***** (5/5),  Irma eller Coop.dk, indtil torsdag 12.maj

Orange vin er et hip og posh, men egentlig blot et fancy navn for en lys rosé, hvor druerne har fået farven fra kontakt med drueskind. Her er druen 100% pinot gris -hvor skallen er grå (reelt rød). Mosten får 48 timer i kontakt med skallerne -heraf farven- før kold gæring og lagring sur lie indtil tapning. Lys orange farve; indbydende aroma med lidt krydderi (måske orange? Hmm), ganske fyldig, til den tørre side, med fine syrer og god lang smag. God vin til et frokostbord, ratatouille eller moules frites. 

      Théo Cattin er et mærke fra Cattin Frères, byens store vinhus med god middelvin. Her forenes de 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring Voegtlinshoffen, en lille landsby på skråningen over Éguisheim ca. 10 km syd for Colmar

.

Théo Cattin, Riesling eller Pinot Griskr/fl v 2: 74,50
2 fl: 1492020 Alsace økologisk, Bedste KØB + **** (4/5), Irma eller Coop.dk, indtil torsdag 12.maj

Riesling er tør, aromatisk, ganske frisk og ren, en god ledsager til en forårssalat eller fisk. Pinot Gris er også let sødlig (14 g/l), men meget ren og med fin syre under sødmen. Begge er herlige til asiatiske retter fra sushi over salater til thai retter

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 249,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil torsdag 12.maj

Lyserød Champagne sætter altid diskussionen i gang! Vinen eer hvid, men får 12% rødvin tilsat efter 2.gæring -du får en magtfuld, kraftig Champagne, som ikke er for sarte sjæle! Denne er godt køb, da pink ofte er markant dyrere end den almindelige hvide Champagne. Hvorfor vides ikke! 
      Ekstrabladet og Oldenburg (18p/20) sætter den meget højt, jeg er ikke så begejstret. God til lam, mener Oldenburg. 

Novas økologisk, rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl299Rød carmenère-cabernet sauvignon, syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling. Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil torsdag 12.maj

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af giganten Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som betyder præcis lige så meget, som huset lægger i det (ikke alder, vinene er helt unge).  Seriøst økologisk Emiliana har 1200 hektar vin! 
      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 
      De 3 hvide er begge glimrende, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).

las Hermanas, monastréll organic... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil torsdag 12.maj

Set i 2020. Luzón er en god, stor spansk hus i Jumilla, men henter økologiske druer fra de lavere liggende vinmarker omkring Murcia til denne vin. 

       Samme økologi, samme drue monastréll (alias mourvèdre), samme moderne kælder, hvor vinen gærer i store tanke og tappes ung, mens vinen har sin frugt og styrke. En rustik landvin, men med kvalitet! Kan klare alt fra en grillbøf til cassoulet. Server kælderkold. 

      Til samme pris Belleza Blossom Verdejo hvid (39, 4* + godt køb?), en mere landlig udgave af Spaniens store hvide drue, som her gror i la Mancha og er tappet på fancy flaske, som jeg desværre ikke kan genskabe her. Ej smagt, men forvent en frugtig, tør hvid med vis fylde, men uden meget syre, desværre. 

Vaiven, rød/hvid øko... kr/fl v 2; 74,50

Spanien, 2 fl: 149, **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil torsdag 12.maj
Både rød og hvid er på rød tempranillo, den røde med kort lagring i eg -ej smagt. 2017 får 88p/Peñin. Den hvide gærer uden skaller, så farven er hvid, ganske rig aroma, fyldig og lang -2019 får 89p/Peñin. 
      Ellers har jeg svært ved at begejstres over vinene fra den meget store Dominio de Punctum vingård. Vingården ligger i østlige del af la Mancha, Verdens største vinområde. 


Cava Vallformosa, Brut "Origen", kr/fl v 2: 49,50

2 fl 99, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil torsdag 12.maj
Brut med nydeligt brus, pæn ren aroma, frisk og ren, rimeligt tør (til samme pris  også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
Cava (udtal: gá-va, ikke káhva!) fra  familien Domenechet af de større familieejede huse, hvor også har godt ry for rød og hvidvin. Bogstaverne VFMS står for VallForMoSa. 
      Huset er ikke så kendt som giganterne Freixenet og Codorniu, men stadig et af de store, men laver måske bedre cava, da en god andel af druerne er fra egne 400 hektar, resten (det meste!) købt ind som most, ikke færdig vin. "Origin" er en reserva, lagret 2 år. En god del af druerne hentes nok ganske legalt uden for Katalonien. Brut fik måske lidt gavmildt 88p/Guía Peñin 2021. 
      Skulle du komme til Barcelona, er Penedés et besøg værd. Omtrent midtvejs langs motorvejen mod Tarragona ligger Vilobí, hvor Vallformosa blev grundlagt 1865. De gamle kældre er museum, men et besøg (gratis alle ugens dage 10-12) omfatter ofte også de nye kældre. Huset laver mange varianter, bl.a. Gran Baron, der ses i Brugsen. 

Mazzei Zisola "Typos", Sicilia... 149,-
**** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil torsdag 12.maj
Rød nero d'avola fra det fornemme Mazzei's vingård på Sicilien. Markis'erne har ejet vingårdene i Chianti Classico siden Middelalderen, mens Zisola ved Noto er købt for 20 år siden. Måske derfor er vinen herfra dyrere -en ny investering!- for hvorfor skille en simpel nero d'avola være dyrere end en topscorer fra Chianti? Bortset fra det en superflot siciliansk rødvin, lagret 10 måneder i egefad. 92p fra James Suckling. 

Barolo Riserva 2014 "Pezzole"... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil torsdag 12.maj
Kun en mindre del af Sarotto's vin er fra Piemonte, men de ejer denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn dybde. Lang afslutning. En Barolo til den tungere side men ganske flot, især til prisen."