Søg i 1200 opslag:

23/05/2022

Flot Fumé og en crémant med legendarisk navn!

Der er rigtig meget mode i hvidvin. I mange år herskede chardonnay enevældigt på den hvide Himmel. Så fulgte mange år med pinot grigio -og i dag møder du den hvide sauvignon overalt. 
Men du husker din første Fumé  og glemmer ikke Robert Mondavi, der i 1970erne insisterede på at sælge sauvignon som Fuimé Blanc! 

Så vi er glade for Meny, der i denne uge giver Irma, Føtex og Bilka baghjul med Pouilly-Fumé "Griottes", og Pelissero's gode Barbaresco og Long Now foruden en god Cameleon

      Til gengæld skal du næsten bruge 20 kr i Lidl -og få en flaske Retsina. Som har bevaret sin friskhed og aroma med skruelåg. 

      I Netto hyldes legenden Alexis Lichine med en crémant. Han har en del af æren for, at vi i dag køber vin med druenavne. Allerede i 1930erne gik han til kamp mod Chablis og Burgundy solgt som originalerne, selvom de var lavet i Californien. 

Princes Rhone rød/hvid - Cairanne Mas des Falaises - Campet Ste Marie rød/hvid/rosé - Falesco "Falconieri" - Cono Sur organic rød/hvid - Crémant Lugny - Retsina hvid græsk 50cl - Cimarosa chenin blanc - Jacob's Creek rød/hvid - Adèle rød/hvid/rosé - Masi Campo Fiorin  -Crémant Alexis Lichine 

Pouilly-Fumé "Griottes"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
En lækker hvid sauvignon med citrus, græs og blomst, som slutter med mineralsk fylde -alt det, som du savner i alt for meget sauvignon! Som får mig til at huske, at Mondavi i 1980erne kaldte sauvignon for Fumé Blanc! 
      Ikke smagt i 2020/21 og kan frygte et lille minus i form af høj alkohol (kan se, at 2021 har 14%, det er meget for druen sauvignon. Klimaforandringer, suk). Men husker en rigtig flot Fumé -og 
      Hidtil har Føtex/Bilka været en favorit med Fournier (på tilbud 100), men denne er måske bedre, da hr Bailly er vigneron. Ejer Jean-Pierre Bailly er 6. generation på vingården, som ejer 17 hektar midt i det lille område, der sammen med nabo Sancerre på vestbredden af Loire er essensen af druen sauvignon efter mange kenderes mening. 

Pelissero, Barbaresco eller Langhe... 109,95

Bedste KØB + ***** (5/5), Menyindtil onsdag 25.maj

Du kan let overse dette attraktive tilbud. Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den fine 2016 årgang, typisk tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -tror på den om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 90p/Spectator. 
      "Long Now" er mix fra forskellige vingårde -nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år. 2017 eer knap så stor som 2016, men kan nydes ung. 94p/Vinous. 


Lecciaia Brunello... 149,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
Jeg har aldrig været vild med brunello fra Lecciaia, en af de større vingårde i Brunello, som også ses hos Nemlig (272 kr, dog 180 ved køb 2). Irma flere vine, dog p.t. ikke brunello. 2016 er topår, men vinen er ret let, rustik, men dog med pæn karakter -så et godt køb til 150. WineEnthusiast giver 2016 88p/100: "Subdued aromas suggesting savory spice, leafy underbrush and leather slowly emerge from the glass. The forward, easygoing palate offers baked plum, tobacco and star anise alongside rounded tannins. Drink through 2026". Foretrækker så langt Campogiovanni fra Føtex/Bilka. 

Riesling Grand Cru "Wiebelsberg"... 99,95

Alsace, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
Kender ikke Horstaden, som står som tapper af denne vin fra en af de større, knap så anerkendte Grands Crus pænt langt fra Ammerschwihr, hvor Horstaden bor i Grand Rue. Kan være undermærke fra stort firma? Ved det ikke. Derfor tør jeg ikke give mere end 4*, selvom vinen meget vel kan fortjene 5*. En lav pris på Grand Cru -og årgangen er formentlig 2020. En mineralsk, middelfyldig, tør hvid, som formentlig har rig aroma. 

Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Cotes du Rhone rød Grande Reserve, hvid Sélection
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj

Kooperativet Cellier des Princes leverer god Chateauneuf, men langt det meste er Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache og knap så markant hvid. Gode vin til prisen. 

Cairanne "Mas des Falaises", Rhone... 99,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
En rigtig god Rhone i den meget frugtige, kraftige stil, baseret på 65% grenache + carignan og syrah. Ingen eg. Cairanne var en af de oprindelige Villages i Rhone -sammen med Gigondas i 1947- men er først blevet "Cru" i 2015. Den charmerende lille by ligger 30 km fra Chateauneuf, men denne vin laves alligevel af kooperativet Princes (ejeren har også vingården Ju i Ventoux, som også laves i Chateauneuf). 

Til samme pris den hvide Grüner Veltliner Kreuzkapelle (99,95, 4*), særlig mark fra Nitthaus i Burgenland. Ikke smagt, men druen Veltliner er bedst længere mod nord. Prisen er lidt høj.  

Campet Ste Marie, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 58,33

6 fl 350, Pinot Noir, Chardonnay, rosé, Sydfrankrig
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
Vinene viser blødheden fra et lunere klima, men har ren aroma og en vis elegance. Kun smagt den røde, som var ganske god, med ren frugt og stil, som en billig Bourgogne kan misunde. Chardonnay smagt med anden etiket -også nydelig (men min udgave var lidt ordinær). Rosé ikke smagt. Desuden loves en GSM -Rhone-type- med guld i Berlin. 
      Jeg har smagt mange vine fra LGI, et ret ungt firma, som udvælger og tapper vine fra kældre i Sydfrankrig og Rhone. Det ledes af Xavier Roger (vin) og Cédric Duquenoy (salg). Generelt gode, kommercielle vine.

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 25.maj

Vinene ser ikke eg og kan ligne Pure fra Trapiche, men er nok endda et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet er mere mineralsk, med en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Alle har fået 92p/JamesSuckling, men lidt lavere rating af andre kritikere. 
      Foto: Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne -økologisk drift- modner i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bouquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret gode -og topkøb til 60. 

Falesco "Falconieri", Umbria, kr/fl v 3: 70,-

3 fl: 210, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
Falesco er et stort firma i Umbria mellem Toscana og Rom, som ejes af familien Cotarella, hvor Riccardo Cotarella har fortid som en af Italiens vigtigste vinrådgivere. Falconieri laves af montepulciano druen ammen med Bordeaux' cabernet og merlot. En del af vinen egelagres. Ej smagt, men det lyder godt! Prisen er dog lidt højere end sidste år. 

Jacob's Creek, shiraz, cabernet eller chardonnay  40,-

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25. maj
Ikke en vin for de kræsne, men slet ikke ringe. Johann Gramp lavede sin første vin ved Jacob's Creek i Barossa dalen. Mængderne var små. Dengang.
      I dag er vinen Australiens mest solgte med op mod 100 millioner fl/år. Og ejeren er ikke længere Johann -af tysk afstamning som så ofte i Barossa- men franske Pernod-Ricard. 
      Ej smagt, men kenderne giver typiske vinene omkring 85p/100. Den hvide er forbavsende frisk, de røde afrundede og krydrede, men med vis bær- og peberduft.

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 59,95

øko, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil onsdag 25.maj

Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse af det, så prisen er (til glæde for alle) rimelig! 
      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde- og pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde. De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

Cave de Lugny, Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
Et mere end ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, re smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat de andre- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon.

Dr Loosen Riesling Mosel Dry, kr/fl v 3: 70,-

3 fl. 210, **** (4/5), Meny, indtil onsdag 25.maj
En overdådig rig frugt, let, sprød og frisk, pænt lang. Trods tørhed afrundet i eftersmagen, hvor syren balanceres af god frugt. 2019 fik 90p/WineEnthusiast. 
      Denne riesling er fra Mosel modsat den fra naboen Dr Pauly. Begge bor i det skønne Bernkastel, men Pauly henter sin riesling i det billigere Rheinhessen (og sælges ofte for 40 i Bilka og Føtex). 

      Dr Ernst Loosen var med "Dr L Riesling" pioner for salg af riesling fra Mosel. USA alene aftager over 1 million fl/år af Dr L, så vinen kommer ikke fra Loosens domæne (ialt 100.000 fl/år fordelt på rigtig mange vine!). Prisen er lidt højere end sidste år. 

Cimarosa Chenin Blanc... 30,-

Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 28.maj 

2021 Western Cape, Sydafrika (aft. i Tyskland)

Tør, sprød, frisk og med god aroma og ren eftersmag. En lille smule mut, men et lille mirakel til 30 kr! Foretrækker så langt disse vine for mange billige Puglia vine med mere sødme end længde! Druen kendes i Sydafrika bedst som steen, men er identisk med chenin fra Loire. 

Retsina, hvid græsk, 50cl... 20,-

Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 28.maj

Ikke smagt, men vent en tør, let med en særegen aroma, hvor frugt og lidt nåletræ er blandet. Smager slet ikke ilde til en krydret salat! Jeg tror på denne -der er trods alt kun 50cl -4-5 glas- og vinen har skruelåg (et plus). Vinen er ung og frisk (undgå gammel retsina), og prisen er lav, ikke meget højere end i hjemlandet! 

      Den unge hvidvin blandes med harpiks fra nåletræ, som så fjernes, så den kun lige når at give vinen aroma. Druen er savatiano, groet i Attika, tappet i Grækenland. 

Riesling "Racines & Terroirs" Alsace... 79,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 28.maj 

En herlig riesling, tør, sprød og frisk med rig aroma (æble/citrus), ganske elegant og let. Vinen kommer fra kooperativet Roi Dagobert i den nordlige del af Alsace, som er specialiseret i Alsace. Ej smagt, men både 2018 og 19 får 90p/WIneEnthusiast. 

Enzo Bartoli Barbera d'Asti ... 75,- 

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 28.maj 

Vinen fås også som rosé og spumante, hvor detail prisen er op til 140, men i sidste ende er det en god vin tappet på en flaske af en tyngde, der ikke gør noget godt for klimaet! Rød st i 2018, men smagt i ældre årgang, en ganske fyldig, fast vin med rig frugt, fasthed, pænt lang. 
      Enzo Bartoli eksisterer mig bekendt ikke -det er et mærke skabt i samarbejde mellem en svensk importør og firmaet MGM Mondo dei Vini, et stort vinhus, der sælger vine fra hele Italien. Supertung flaske er ikke godt for klimaet, men ser nysseligt ud! Rosé (2020) og spumante ikke smagt, men formentlig ok.

Adèle rød-hvid-rosé.. 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 27.maj
Har kun smagt rosé (ok), ikke hvid eller den røde pinot noir, og kender ikke leverandør. Men det er godt nok flot udstyr i den moderne ”provencalske” stil! Den røde  pinot er måske et hit, måske!    

Netto tilbyder til samme pris Wolf Blass Red Label (40, 4*), solid, ukompliceret rød/hvid  vin uden dikkedarer. Den mousserende er typisk, men for brus til 40 kr et godt køb. 

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé... 60,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 27.maj 

Masi sælger Campo Fiorin ("Blomstermarken") som "superveneto", men vinen må nøjes med at være uforskammet kommerciel på den gode måde. Og lav pris: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco. 

      Hvid Masianco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Både rosé og hvid er fra IGP Venezie, dvs. af druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

Crémant Alexis Lichine, Bordeaux, ... 60,- 

Brut/rosé, Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 27.maj 

Navnet er næsten bedre end vinen! En nydelig duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden og har fint brus, måske lidt store bobler, lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Den tørre rosé skal være rigtig god, men ikke smagt. 
      Alexis Lichine er dog sjovere at kende:

      Alexis Lichine (1913-1989) var en pioner for fransk vin, en fænomenal, men utålmodig sælger, som skrev den første seriøse vinbog, som stadig er værd at læse efter 70 år! 

      Han blev født i Moskva 1913 og flygtede med forældrene efter den russiske revolution. Han voksede op i USA, kom 2 år til Frankrig, men flyttede som 21-årig tilbage til New York i 1934, da Forbudstiden sluttede.  
      Han blev en tidlig fortaler for at sælge vin med druenavn. Forbrugerne i USA kunne mest få Chablis, Champagne og Burgundy, som var lavet på helt andre druesorter og slet ikke lignede de franske originaler. Og langtfra altid anførte California som grosted. Men han fik de første vinhuse til at sælge vin med navn på druen. 
      Han var også varm fortaler for vin tappet på vingården, hvad der bestemt ikke gjorde ham populær blandt de store huse i Bordeaux og Bourgogne!  

      Efter 2.verdenskrig (major i efterretningstjenesten) flyttede han til Frankrig og startede eget vinhus, Alexis Lichine & Co. Han købte 4.Cru'en Prieuré -og tilføjede sit eget navn Lichine. Han ejede også en del af Lascombes, 2:Cru og købte parceller af berømte Grand Cru marker i Bourgogne

      I 1951 udgav han den banebrydende "Wines of France", som var den første vinbog, som gik i detaljer med vin og klasse (som formentlig har været en stor inspiration for Parker). Siden fulgte hans vinleksikon, "Encyclopaedia" (1967, siden revideret flere gange). Her trykte han en berømt ny udgave af 1855-klassifikationen. Den var tæt på at føre til en ny klassifikation -men det eneste resultat var, at Mouton rykkede fra 2.Cru op i 1.Cru. 
      Under krisen i 1974-76 kom vinhuset i store problemer og måtte sælge ud af sit lager (jeg købte store mængder især Bourgogne og Rhone). Jeg nåde at møde ham 3 gange, senest et par år før hans død i 1989. 
      I dag er Alexis Lichine kun et navn (af mange), ikke et vinhus i GCF, ejet af familien Helfrich i Alsace. I samme stald er navne som Dulong (Irma), Calvet (Føtex/Bilka), Louis Eschenauer, Cruse og andre, som også ses på en lignende crémant.