Søg i 1200 opslag:

21/05/2022

God Rioja og godt brus fra Sydafrika

Føtex og Bilka tilbyder eksotisk brus -i denne uge Australien (Bilka) og Sydafrika (Føtex). Den australske er partybobler, hvis største kvalitet er den lave pris. Til gengæld er der lidt klasse over sydafrikanske Graham Beck, der nærmer sig Champagne (desværre også i pris)! 

Ugens bedste køb er -igen- Baron de Ley Rioja, som altid leverer og er topkøbtil 59. Men ellers en tynd uge i Bilka og Føtex -medmindre du lige står og mangler en god O.P.Anderson snaps til Himmelfarten! 

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja Reserva 
Godt KØB: Wolf Blass Red Label rød/hvid/brus - Grand Vin de Pauillac + Margaux - O.P.Anderson Original aquavit - Cadis Ripasso Valpolicella

Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Cap Classique, Sydafrika, ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj

Rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Helheden er tør trods dosage 9 g/l. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. Faktisk i klasse med god crémant eller mindre Champagne. 

Baron de Ley, Rioja Reserva... 59,-

2017, Bedste KØB + ***** (5/5) , Bilka, indtil onsdag 2.juni

En poleret, fløjlsagtig, middel fyldig vin med pæn længde, nydelig bouquet -ingen sværvægter, men bandsat charmerende som alle vinene fra Baron de Ley. Egentlig finder jeg den sjovere end den dyrere (men også superbe) Gran, som er næsten for poleret! Kun smagt én gang, men kan se, at den pålidelige spanske Guía Peñin giver 2017 91p/100. 

      Rioja har været på vej op i mange år, og få vinhuse viser det bedre end Baron de Ley, som også er blandt de få, hvor alle vinene kommer fra eget (meget store domæne). 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid, kr/fl v 6: 38,17 

6 fl: 229, Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil onsdag 2.juni
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Trasury ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" Sparkling, kr/fl v 6: 38,17 

6 fl: 229, Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, 
Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil onsdag 2.juni

Topkøb, ikke topkvalitet! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til ”Extra Dry” (ekstra tør), dvs. let sødlig. Men ok til sommerfest på budget!

Grand Vin de Pauillac eller Margaux... 149,-

Godt KØB + ***** (5/5) , Bilka, indtil onsdag 2.juni, normalt 249

Et ok køb, hvis du står og skal have vin med fornemt navn! Og flot etiket. Men "Grand Vin"? En stor Pauillac har navne som Latour eller Lafite og Margaux kan være Chateau Margaux, Rauzan! Og dem får du ikke til 149! Etiketten har nydeligt slot, men ikke slotsnavn og er tappet på Ginestet, ikke på et slot.Vinen er formentlig frasorterede fade fra Cru Classé slotte. Jeg har smagt Margaux '16, som var ganske god og Pauillac '15, god, ikke stor. God 4-5 år gammel, men krævede 1-2 år mere. Fås også som Pomerol og St.Estèphe samt St Émilion, som jeg ikke vil vælge. 

      Ginestet er et godt hus, hvor ejerne står bag slotte i både Pauillac (Haut-Bages Libéral) og Margaux (Ferrière, Gurgue). Led efter årgange som  2015/16 eller 2018/19. 


Fitzroy Bay sauvignon blanc... 59,-

**** (4/5), Bilka, indtil onsdag 2.juni
Marlborough New Zealand. En ganske frisk, tør, aromatisk hvidvin, som hverken er værre eller bedre end de kendte mærker som Mud House og Selaks -men  noget bedre end Kaweka, som er tappet i Danmark. Egentlig sært, da Fitzroy er tappet i... Spanien! Af Felix Solis, som har egen kælder i New Zealand. Solgtsidste år til 59, men for dagens marked en ok pris. 

Masi "Campo Fiorin", rød Verona.. 69,-

**** (4/5), Bilka, indtil onsdag 2.juni
Fås i Netto til 60, men 69 er ok pris. Fås også som hvid og rosé samt Fresco, som er en lys og let vin -den klassiske Fiorin er bedst. Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin uden de store dikkedarer, ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge! Den hvide er også god, men du kan finde langt bedre rosé til prisen. 
      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo). 

O.P.Anderson Original aquavit... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil onsdag 2.juni
Original eller Klar, økologisk, 40%. Med kælenavnet "Prima" (ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet fik hhv. 92p/100 -dvs. lige efter vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Aalborg Nordguld og et par andre. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, men er ellers enig med ham i. at den let mere aromatiske Original er marginalt bedre end Klar. 

Cadis Ripasso, Valpolicella, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil onsdag 25.maj

En letbenet, middelfyldig vin med nydelig frugtaroma, eftersmag og kun svag sødme (6 g/l). Jeg kunne købe én flaske, men 6 fl. er for meget -men måske til et bryllup eller konfirmation. Måske. Et plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.