Søg i 1200 opslag:

10/05/2022

Australsk invasion af Frankrig blev til flot vin!

I 1980erne mente Australien, at tiden var inde til invasion af vinens moderland, Frankrig. Penfold's slog sig sammen med kooperativet Val d'Orbieu, mens Hardy's to direktører rejste Frankrig tyndt, før de købte en stor vingård en halv times kørsel fra Penfold's nye kælder. 

Millioner blev hældt i la Baume's vingård og bygninger, før man i 2003 solgte til Joseph Helfrich. Han har tjent formuer på billig whisky, Cognac og Alsace samt især konsumvin som JP Chenet, men han sikrer nu sit eftermæle ved at lave god vin på egne vingårde som la Baume. 

      La Baume stammer tilbage til 1880, hvor den var en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin. 

      Superbrugsen og Kvickly har som andre brugt Ukraine som undskyldning for at sætte priserne lidt op. Men slet ikke så voldsomt. Mens mælk ofte er steget 20% i årets første kvartal, er vinene kun steget ganske lidt. 

      Den herlige Tyrevin", Sangre de Toro er samme tilbud som sidste år lige som la BaumeRiesling Altenberg, la Chasse, GM Aix Provence og andre. 

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

Glimrende landvine fra Sydfrankrig.
 Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde merlot er nydelig uden at sprælle for meget, åben næse med lidt hindbær, afrundet med solid fylde, lidt dybde, drikbar nu
      Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en lille invasion af vinens moderland. Det fes lidt ud, men en masse australske vinmagere kom gennem Baume til andre vingårde, både i Frankrig og Spanien!  
      Men både rød og hvid laves i en flot kommerciel stil, hvid med kold skindkontakt før gæring + lagring sur lie, mens den røde får kold udblødning før gæring, ingen eg. Vinene forener det blide i Californien og Australien med den rene frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. Og så er flasken flot! 

G.M., Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin.

Riesling "Handlese" feinherb, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Mosel, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

En frugtig riesling fra Mosel med ganske lille sødme, meget anvendelig både med og uden mad! Vinen er nok tæt på den fine "Peter & Peter" fra det store Zimmermann-firma i Zell ved Mosel. Denne vin er fra Jakob Zimmermann, ikke Peter! Men mon ikke de kommer fra samme tappebånd? 
      Vinen har fået 5* af Vinavisen, som kalder den "halvtør... dog har den også en fin sødme". Men vinen har masser af frugt, lime og æbler, som hjælpes på vej af lille sødme og god syre -lige netop, hvad druen riesling langs det smukke Mosel er så god til! 

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
2019 Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

Meget klassisk riesling og den første gode Alsace, jeg har smagt fra Arthur Metz (som la Baume et af utallige mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF), som dog efter mange år med billigvin synes at lave flere gode vine. 

       Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 2019 er en ganske flot vin med masser af aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, tør, lidt frugt over syren" -en god  ledsager allerede nu til rigtig mange retter, som syren vil udfordre. Bl.a. 17,5p/20 fra Oldenburg. 

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 75,- 



Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj 
"Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil – dog med en lille mineralitet som en krølle på halen", skrev SmagpåVin om ældre årgang. 2020 ligner. Jeg vil nyde den nu, mens den stadig har syren til at balancere sødmen (14g/l). 

      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim, som også leverer bl.a. Dopff & Irion, et af de historiske huse i Alsace. Deres vine er gode, ikke mindst riesling og denne pinot gris. Metoderne er hypermoderne, så de kan ikke matche de gode domæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt!

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé... 43,-  

3 fl: 129, rød Rhone, hvid chardonnay-viognier og rosé syrah IGP Oc, Frankrig
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 12. maj

Nu er vi uden for jagtsæsonen, men den røde "Chasse" -jagt- er slet ikke ueffen til alt fra pizza til gullasch! En ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone! Rosé og hvid skal jages for at havne ved en salat eller måske muslinger -det er IGP Oc (landvin fra Sydfrankrig), pink - god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog! 

Flaxbourne sauvignon blanc ... 59,-

Marlborough, New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

God sauvignon så god som den fra de store huse og for mig bedre end de fleste NZ sauvignon'er med fancy etiketter og trist indhold. tappet i Tyskland eller Danmark. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. 
      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealands, som startede sit firma i 2002. Huset er de sidste par år ejet af en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,-

2018/19, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

Ikke nogen match for seriøs vin som Pierrière (Føtex) og andre Bordeaux i klassen 60-70 kr, men en vin med behagesyge og samtidig kvalitet! Positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Et tegn på, at Bordeaux kan levere store mængder god vin til rimelig pris. 

      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! Kadet'en er den suverænt mest solgte Bordeaux. 2018 fik 88p/WineEnthusiast, mens den endnu ikke tappede 2020 fik 95p/Decanter Awards (seriøs Maroni i dubiøse ratings!). 

Spansk billigere end i Spanien!

Torres Sangre de Toro, reserva... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj

Set i 2016. Smager som en meget blød, kraftig Rhone.  Fyldig, afrundet, meget poleret, men alligevel med karakter og en moden, nydelig bouquet. En god allrounder, der også vil tilfredsstille de kræsne! Garnacha, syrah og cariñena med et år i egefad. Jeg nød den kælderkold til lammekotelet. 

      Vinen koster 80-90 kr i Spanien og 65 kr i grænsebutikkerne. "Tyreblod" er historisk, da den første tapning i 1954 var Torres' første vin på flaske, fulgt nogle år senere af Coronas og siden andre! Den almindelige udgave er ok dagligvin, men denne "seleccion especial" er markant bedre og lagres et år i egefad før tapning.

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag12.maj

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ en forbavsende masse brandy!). 

      Denne er fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavetVinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, nye årgange ligger omkring 90p i Peñin.

Siglo "Saco", Navarra crianza, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 12.maj

Siglo Saco var i flere år den mest solgte Rioja i Danmark (sækken gjorde flasken nem at genkende). I dag kommer vinen fra nabo Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst), mens den i alle andre lande fortsat er Rioja. . 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 43? 

Savanha Sydafrika, rød/hvid/rosé... 35,-


Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj
For mig lige et nøk over Nottage Hill. Husker ikke noget dårligt om hverken hvid eller rød. Og mere kan du vel ikke forlange til prisen. Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 
      Men vinene laves (også) af Spier af basis-druer, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Ingen eg, tapning i Danmark. 

Hardy’s Nottage Hill”, frit valg, kr/fl. v.6: 33,17

6 fl: 199rød shiraz eller cabernet-shiraz, hvid chardonnay, Australia
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj
De får 4* for pris, men jeg ville personligt ikke købe -livet er for kort til polerede, krydrede vine som disse. De gør ingen fortræd, men de røde er ganske ok. 6 flasker eer meget! 

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 139,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj
2018 Annaberta er rigtig god, magtfuld med koncentreret frugt, lidt fersk måske, pæn dybde, tannin, med kun lille sødme i eftersmagen. Den får 5* i Ekstrabladet, måske lidt vel rigeligt, men nu er jeg ikke amarone-fan. 
       Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. 

Pocas 2010 Colheita Port... 139,-

***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.maj
Pocas leverer ganske flot Port i de senere år. '09 var god og vil mene, at 2010 er mindst lige så god.  Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag. 
      Colheita er en årgangs-tawny, navnet betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 8 år på fad før tapning, så her er intet bundfald.