Søg i 1200 opslag:

11/05/2022

Østrigs vinskandale: Kølervæske og sprinklervæske!

Ikke mange troede, at Østrig ville overleve skandalen i 1984! Jeg husker stadig en Bo Bojesen tegning i Politiken, hvor tjener og gæst sidder i restaurant:       
      "Jeg vil gerne have en østrigsk vin!" "Javel! Kølervæske!" 
      "Nej, det skal være med brus". "Nå, sprinklervæske"... 

Jeg fortalte nogle år senere historien til Fritz Salomon, chef for Østrigs vinmarketing -og sagde, at det ville tage 10 år -mindst!- før Østrig var tilbage. Han troede ikke på det. 

      Glukolskandalen var den første alvorlige skandale med vin (siden har der været mange foruden skandaler med spansk olivenolie osv). Der var ingen dødsofre, men skandalen kom med overalt -som det ses i Simpsons her! 

      Så det tog faktisk næsten 40 år, før Østrig igen har den placering, de fremragende vine fortjener... Og i dag er langt bedre end i 1980erne! 

      P.S: I øvrigt var der dengang ikke giftig væske i vinene. Hvis de vel at mærke var tappet i Østrig. Den blev tilsat for at give ekstra "sødme" til østrigsk vin tappet i Tyskland. Så -igen: Køb vin tappet tæt på vingården! 

     Riesling fra Alsace er tæt på Østrig -perfekte forårsbebudere, som også Meny's fine Castillon rosé fra Bandol. Mens der til regnvejrsdage er solide røde fra Toro og Portugal

Vinene herunder er fra Rema1000, Meny, Lidl og Netto

Bedste KØB: Sant Thias hvid/rød, Riesling "Roi Dagobert" Alsace, Chevalier de Fauvert chardonnay, Chenin Blanc "Cimarosa", Ch. de Castillon Bandol rosé

Godt KØBRagnatela rød/hvid Puglia, Allegrini "Corte Giara" Ripasso, Matsu "Picaro" Toro, Porta 6 rød/hvid/rosé, Masi "Modello" rød/hvid 

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 50,- 

Hvid grüner veltliner eller riesling, rød pinot noir, rød Cuvée, rosé, Østrig

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 14.maj

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten

     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. Rosé virker for letbenet. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, som afløser "Gemischter Satz" (blend af flere druer).
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
       Vingården ligger i Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Klimaet er køligt og tørt, perfekt til druen og for mig bedre end f.eks. Burgenland, hvor druen eer knap så karakteristisk i smag.

Riesling "Roi Dagobert", Alsace... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 14.maj
Vinen kommer fra kooperativet i Traenheim i det nordligste Alsace tæt på grænsen til Pfalz i Tyskland, hvor også Laugel, Dietrich og andre mærker i GCF henter deres vin. Men denne vin er tappet af dyrkerne selv -og er derfor som regel bedre køb. En rigtig god, let frisk  og tør stil, ganske sprød. Fik sidste år 5* af Vinbladet, hvad jeg er ganske enig i. 

Ragnatela rød/hvid Puglia... 40,- 

rød Negroamaro, Appassimento eller Økologisk, hvid økologisk, Italien (dansk tapning)

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 14.maj

Har kun smagt negroamaro, som var ganske god i den tunge, frugtige stil -jeg er glad for, at jeg ikke købte Appassimento, som meget vel kan være mere sød. 
      Tappet af Globus, så de ligner nok Capolavaro, som du nok kender (Danmarks mest solgte vinmærke). Ragnatela er italiensk for eddekoppespind, som etiketten antyder -men jeg slap fri! 

1659, merlot eller chardonnay... 40,- 

*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 14.maj, Sydafrika
Ikke en vin, jeg ofrer penge på, og en blid scanning af kritikere taler mere om brændt smag, grøn stilk og andet ikke så pænt om den røde. Men sydafrikanere er i reglen gode til hvid, så måske eer den hvide bedre.  

Ch. de Castillon, Bandol rosé... 99,95 

Bedste KØB +  ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 12.maj.  
Historisk anset for bedste rosé (med Tavel). En sart aroma, men distinkt og fin (modsat Ley's mere frembrusende frugt), smuk lys rosa farve og en smag, der fylder munden op uden at dominere -og slutter af med frugt og syre.
      Bandol er nærmest "Grand Cru" i Provence og kommer fra malerisk lille område 12-15 kilometer øst for Marseille, nærmest i halvcirkel rundt om havnebyen Bandol (som nok er mere turisme end fisk i dag!). Castillon er et mærke fra Bastide Blanche, et af de meget fine slotte.

Allegrini "Corte Giara" Ripasso... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.maj
Corte Giara er en serie hverdagsvine fra det store Allegrini hus, som de laver i samarbejde med andre vindyrkere. Der er stort udvalg, men har hidtil kun set denne Ripasso (rigtig god og godt køb) samt Amarone (199,95, 5*, men ikke just godt køb).  

Penfold's Bin 2, shiraz mataró, kr/fl v 2: 149,98

2 fl: 299,95, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 12.maj, Australia
Set i 2018. Penfold's er nok flagskibet for Treasury og laver en ufattelig masse forskellige vine, som alle "låner" lidt prestige fra Grange Bin 95 (foruden en etiket, der ligner lidt!). Huset har flere domæner, men også en produktion, som kræver yderligere 220 druedyrkere! 
      Men Bin 2 er en af de ældre vine, som blev tappet første gang i 1960. Skabt som en Bourgogne-type -trods druerne syrah og mourvèdre (som lokalt har sit katalanske navn mataró). En flot vin med masser af frugt og fløjlsblød styrke over lidt tanniner. Men for mig ikke bedre end Koonunga Hill "76", som ofte kan fås til omkring 100. 
      Til samme pris fås også Penfold's Bin 8 cabernet-shiraz (2 fl: 299,95, 4*), som er endnu en storebror til Koonunga Hill. 

Matsu "Picaro", Toro... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.maj
Prise er steget fra 69,95, men vinen er stadig godt køb. Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. "Picaro" er husets dagligvin, som dog ofte koster 100 kr (og 90 kr i Bilka i efteråret!). En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Chevalier de Fauvert chardonnay... 35,-

SydfrankrigBedste KØB + **** (4/5), , Lidl  (spotvin, fra torsdag 12.maj)
En simpel, men ærlig vin fra Languedoc. Chardonnay har en ren, neutral aroma, sprød, frisk og tør -faktisk herlig ledsager til en frokostret. Tappet i Frankrig. 
      Til samme pris Peuceta Primitivo Puglia (35, 3*?), ej smagt. Tappet i Italien 

Chenin Blanc "Cimarosa"... 30,-

2021, Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil 6.juni (tappet i Tyskland)

Forbavsende god hvid med indbydende frugt, sprød, tør og frisk, middel fylde, pæn dybde -meget appetitvækkende og til prisen svær at overgå! Fra Western Cape, Sydafrika. 

Porta 6, rød/hvid/rosé... 49,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 13.maj

Jeg savner lidt dybde og længde i den røde -men helheden smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). Men firmaet har gode vine, som de mest sælger til danske kæder. 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druerne er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. 

Til gengæld har jeg ikke fidus til Maison de Chêne, rød/hvid (55, 3*, dansk tappet), sydfranske vine, med prop ikke skruelåg, desværre . Meget høj pris, synes jeg -og jeg har derfor ikke ofret penge på dem! 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 13.maj
Den kunne du købe til 30 kr for 6 måneder siden, så her har vi inflation på 30%, som russerne vel ikke skal have hele skylden for! 
      Masi er mest kendt for CampoFiorin og Amarone, men huset leverer over 12 millioner flasker/år, knap halvdelen er fra Veneto, som omfatter hjemegnen Valpolicella (som leverer de 400.000 flasker Amarone). 

      Modello er husets basisvin, den røde et forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne ret dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 

      Den hvide er arketypen på italiensk pinot grigio af druer hentet i hele TriVenezie (fra Verona indtil Slovenien!). Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og frisk