Søg i 1200 opslag:

12/05/2022

Crémant til lyse nætter + stiger vinprisen eller?

Flere spaniere og italienere misunder os "de lyse nætter", som de slet ikke kender længere sydpå. Men de er helt enige om, at vi skal bruge de lange aftener til de nye asparges -og lidt hvidt og ikke mindst crémant. 

Nye asparges er ikke billige, så du skal ofre en god crémant (hvis du ikke vil op i Champagne). Irma's Mayerling fra Alsace er rigtig god, men du kan også bruge Landgraf's tyske Riesling, sødlig eller let tør afhængig af tilbehøret. 

      Priserne stiger på vinen, siges det. Også enkelte vine hos Irma er steget i pris, bl.a. den fine hvide Arneis fra Langhe Barolo (15%) og J.Lohr fra Californien (10 kr eller 11%). Men ellers er Irma -indtil nu- ikke så slemme som Salling's Føtex og Bilka samt Meny, hvor rigtig mange vine er steget. Faktisk er både crémant'en og St.Martin's nr 2 billigere end sidste år! 

     Det er svært at se, hvad Rusland har at gøre med de stigende priser. Olien har gjort fragten (lidt) dyrere, mens prisen på glas og andet også er gået (lidt) op. 

      Og måske burde prisen på selve vinen gå ned! For vingårdene sælger ikke længere så meget vin til bl.a. Rusland, som var stort marked for især billig og meget dyr vin. Så der må være vine, der falder i pris. Derfor tror jeg, at de højere priser mere skyldes stigende avance end dyrere vin! 

Bedste VIN:  Burmester 2005 Port


Mayerling Crémant d'Alsace brut, kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), **** (4/5), Irma og Mad.Coop  indtil onsdag 18.maj

Fint brus, indbydende aroma, ren, sprød og pænt dyb, næsten Champagne-agtig; meget let, tør, frisk, og ren, middel længde. 100% pinot blanc, som lagrer mindst 12 måneder på flaske før degorgering. Vinen fik 89p/100 af WineEnthusiast (2019). 

      Jeg er glad for, at Irma holder fast i denne crémant, mens resten af Coop synes at have overgivet sig helt til giganterne Boisset (Ponnelle, Maison du Crémant mv) og GCF.  

      Bortset fra kvaliteten er der også tradition her! Irma har handlet med kooperativet i Turckheim siden 1970erne -ret unikt! Kælderen er vokset ud af den lille, maleriske by og det meste riesling og crémant laves i dag i kælder i det nordlige Alsace, som har et lidt køligere klima, som passer til crémant. Derfor er kvaliteten mere end ok.  
      


Saint-Martin "nr 2", Provence, kr/fl v 2: 66,50
6 fl: 399, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mac.Coop, indtil onsdag 18.maj
På tilbud sidste år til 75, så lidt af et topkøb. Formentlig tæt på førstevinen, så du får klasse til lav pris. Men det lyder ikke godt at være nummer 2! Rig aroma, stor elegance, let ,men lang smag. Flot! 
      Saint-Martin er Cru Classé i Provence og har tilhørt samme familie siden 1740. Tilmed går slottet i arv fra mor til datter! Så en chauvinist kan lidt billigt mene, vinen er dobbelt pink, hm!

     Irma tilbyder også Rosé & Roll rosé (2 fl. 139, 4*), et mærke fra St.Martin til vin fra naboer, ikke St Martin selv. Prisen gør nr 2 herover til et superkøb! 

Sarotto Arneis "Runchneuv", Langhe... kr/fl v.6: 63,17

6 fl: 379, godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.maj, normalt 99,95
I generationer blev druen arneis brugt til Barolo, hvor en lille smule hvid gav lidt blødhed og elegance til den tanniske nebbiolo. Men en dag krævede loven 100% nebbiolo i Barolo, og det var slut med arneis. Men nogle hektar overlevede, og i 1960erne kom den første tapning af ren arneis -og det har glædet vinelskere lige siden! 
Druen har en rig, ren aroma og en sprød, frisk, ret let  smag. Hvidvin fra Italien er ofte en trist omgang ligegyldige neutrale vine. Men druen arneis er anderledes. 
       Til samme pris rød Falasco Ripasso (6 fl. 379) fra Valpolicella. En ganske udmærket middelfyldig ripasso med duft af kirsebær og krydderi. 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

øko hvid Riesling Feinherb (halvtør) og Kabinett (halvsød), tør rosé, rød Pinot Noir, Rheinhessen
2 fl: 129, bedste KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coopindtil onsdag 18.maj

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller nicoise salat. Og naturligvis til sæsonens første hvide asparges (hvor den sødlige herunder også er perfekt). 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 

      Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus det unikke i god tysk rød. Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Domaine Tariquet hvid, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, Gascogne, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.maj

De hvide vine fra Gascogne er med populære i Danmark. Det store familiedomæne Tariquet er bedre kendt for Armagnac (Irmas unge er lidt barsk!) end for  vin. Deres blend af Loire's chenin blanc (75%, aroma, sprød friskhed) og chardonnay (25%, blødhed og lidt fedme) er god. Fin aroma, tør, let, sprød -en god vin til moules frites og med blot 11,5% alkohol, dejligt let. Du kan til samme pris også få hvid sauvignon, som burde ligne colombard'en. Mangler lidt sprødhed, synes jeg.  

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 79,50

2018 Spanien, 2 fl: 159, fås også som 2019 hvid garnacha (3*, ok, men for dyr)
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.maj  
En indbydende vin med god fylde, krydret duft, men med lidt mineraler og frugt bagved, der hindrer vinen i at blive kedelig. Som en stærk Sydrhône, blot blødere i stil. En kommerciel, men god vin. 2018 har fået 91p/Guía Peñin, som er flot, men kun 4* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 

      Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. Denne laves på carignan, garnacha og cabernet og får lidt egelagring. 

Era, hvid veltliner eller rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Østrig, godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 18.maj

Slet ikke dårlig vin og meget elegant etiket fra dygtig designer, som du vil vente fra Peter Mertes, so mer Tysklands suverænt største vinfirma. Men vinen mangler sprødhed, måske gr tapning i Tyskland. Men det er også et år siden, jeg smagte den! Den nye tørre rosé er oftest ret neutral, men har ikke ofret penge på den. 

Falasco Garganega, Verona... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj, normalt 79,95 99,95 79,95Garganega er hoveddruen i naboen Soave. Her gror den i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder rigtig god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde -en god ledsager til stamsild med eller uden rogn!

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v.6: 33,17 

6 fl: 199, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

 En blid ripasso-type ("R") fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Carlo Scala Primitivo di Manduria, kr/fl v 2: 69,50 


2 fl: 139, godt KØB + **** (4/5), Irma
 og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

Laves af Contri, som også leverer Why Not? og andre vine, som sælges af Coop og Meny. Denne er blandt de bedste vine, som sælges i Danmark. Kompetente Rydberg giver vinen 5* med ordene: "Mørke, krydrede noter. Pæn koncentration og intensitet. Drevet af sorte, letbitre kirsebærnoter, varme krydderier og vanilje. Pæn fadintegration og længde."

Amerika, nord og syd... 

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay, kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop indtil onsdag 18.maj

Gode vine til utroligt lav pris fra fra den private Indomita bodega i Chile, som ellers mest ses i Fakta.  Egentlig er cabernet og chardonnay nok bedst, men pinot noir -som chardonnay fra kølige Casablanca- er også ok. Til prisen må jeg klappe i mine små hænder! 

Pareto's Estate "8020", rød/hvid, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, California, Bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop indtil onsdag 18.maj
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde zinfandeer mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide chardonnay er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men lidt trættende i længden. 
Ikke topvin og slet ikke normalprisen 100 værd (men du kan finde zin'en til 109 hos anden vinhandel). Så et topkøb til 60! Pareto "80/20" er teorien om, at 80% af resultatet kommer fra 20% af indsatsen. Eller: I USA drikkes 80% af vinen af 20% af befolkningen -Pareto kan meget vel være vine, som kan få lidt flere til at drikke vin. 
      Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. Skulle vejen falde forbi, kan du besøge smagelokalet midt i romantiske Carmel. 

J. Lohr, California, frit valg, rød/hvid.. 99,-

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, rieslingArrayo Seco, Monterey

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil onsdag 18.maj

      Især de røde er bedre end de fleste fra California -fra det kystnære, kølige Monterey, hvor druerne er bedre -og dyrere. Modsat de billige "California" vine -80% af statens vin- som i reglen kommer fra de varmere områder omkring Central Valley. 

      Lohr er (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey samt Paso Robles (ikke langt fra Solvang), to af de rigtig gode områder i Central Coast. Her er druerne bedre og dyrere end i Lodi og resten af Central Valley, hvor snobber mener, der kun bør gro rosiner! 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt!

      Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa!        

      2018 Cabernet fik 91p/100 af WineEnthusiast, mens Parker gav '16 88p/100. Chardonnay 2019 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 89p/Spectator, mens sauvignon fik 88p/WineEnthusiast i 2017, men en sauvignon bør normalt drikkes ung i Californien. 

Yealands "Crossings Wild" pinot noir... 99,-

New Zealand, ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

Storebror til de glimrende "normale" Crossings med en del eg -12-18 måneder- men vinene smager ikke af eg, til alt held! Awatere området er en god del af det store Marlborough på toppen af Sydøen, hvor Yealand ejer stor vingård. Vinstokkene er stadig unge (som oftest i New Zealand), men disse er de ældre (stadig kun 20 år!). Pinot'en er markant bedre end den normale, som er lige let nok.

Sassarello, Campo ai Lecci, Toscana, kr/fl v 6: 66,50 

6 fl: 399godt KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

En ret flot vin, dog ikke smagt i ny årgang -set i 2014- men jeg vover alligevel 5*. Campo ai Lecci er en vingård i Montalcino, men denne vin er en såkaldt supertoscaner, hvor den lokale drue brunello er blandet med 50% cabernet. Som traditionen byder, er vinen lagret et års tid i små egefade. Men lavet i en tilgængelig stil -og nok moden nu efter 6-7 år. 

Burmester 10 years old tawny Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

En god 10-årig tawny, meget frugtig, nødder, mere figen end læder, sød, men med et twist i slutningen. Fik i 2021 94p/Decanter World Awards ofte for gavmilde med points).  

Bedste VIN + ***** (5/5)Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 18.maj

Et rigtigt godt køb for en 16 år gammel Port -og glæd dig over, at den samme vin koster 279,95 hos Fleggaard. Så grænsehandel er ikke altid billigst (men Fleggaards pris er også høj). 

      En smuk ravgylden farve, rig bouquet af nøder og frugt, fyldig og lang, blød og sød. Med rette rost i flere guider, bl.a. de maksimale 6 stjerner i Ekstrabladet og 17,5/20 fra Oldenburg, der om nogen kender sin Portvin! Perfekt til en dessert med chokolade eller tærte med frugt. Men også gerne alene, med eller uden kaffe og cigar! 

      Til samme pris Dow's 2007 Colheita (149,5*), også flot, men på colheita har Burmester mere erfaring (og vinen mere alder).