Søg i 1200 opslag:

02/03/2022

Klassisk Chianti, stor Pomerol og Vintage Champagne

Tre klassiske stjernevine lyser op i Irma i denne vine -en af de store Chianti vine samt en overmåde lækker Pomerol fra historisk slot, som under ny ejer er blevet stjerne. Plus den fine gamle Joseph Perrier Champagne. 

Sådan en blid Pétrus-kopi koster desværre, lige som Champagnen, så fryd dig over den lave pris på Chianti'en! Desuden har Irma også et flot Exhib rosé til en særdeles rimelig pris... 

Tilbud gælder fra torsdag-lørdag 3-5.marts. 

Bedste VIN: Ser Lapo" Chianti Classico Riserva, Benjamin de Beauregard Pomerol, Joseph Perrier Champagne Vintage 2009

Bedste KØB: Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"Exhib Cap d'Agde rosé, Sarotto Barbera d'Asti 

Mazzei "Ser Lapo", Chianti Classico ... 89,-

Riserva, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil lørdag 5.marts 

Set i 2018. Markis'erne Mazzei har leveret stor vin i Toscana i mere end 100 år, bl.a. den flotte "Ser Lapo" Classico Riserva, som fås til utroligt lav pris -den står til en "global" pris på 187 kr (ex moms) på WineSearcher2018 får 6* + "Ugens Vin" i Ekstrabladet: 

"Enestående kvalitet og enorm stilsikkerhed. Han man tabt sit hjerte til rødvinene fra Toscana står man i evig med vine som denne, en fremragende repræsentant for de adstadige sangiovese-vine. Her er en fløjlsblød, dyb men juicy version, der altid står fuldkommen drikkeklar uden at gå på kompromis med klasse, stil og umiskendelig toscansk smag. Prisen er uhørt for den slags vin.”  

      Vinen er fremragende (dybde og længde, sammensat i næsen), men stadig lukket i næse og smag. Vil nok give den 2-4 år på flaske. 2018 har fået 94p/JamesSuckling, hvad der svarer til Parkers 92p (2017) og Spectators 94p (til 2016). 
      Ser Lapo var en lokal notar, som optræder i mange skrifter fra renæssancen -og navnet på faderen til de to brødre, som leder vingården i dag. Vingården har 3 røde stjerner i Gambero Rosso for mere end 30 3 glas-vine.

Benjamin de Beauregard, Pomerol... 199,-

2018, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil lørdag 5.marts 

Beauregard er et af de historiske slotte i Pomerol, et slot så elegant, at det inspirerede Florence Guggenheim i 1930erne til at bygge et "lille" hus på Long Island nær New York. Mille Fleurs (foto) var en kopi af Beauregard, et værk af elev af Victor Louis, Frankrigs store arkitekt. 
      Beauregard ligger i hjertet af Pomerol, et stenkast fra slotte som Certan og Conseillante Pomerol og Cheval-Blanc i St Émilion, en kilometer fra Pétrus. I mange år levede vinen ikke op til naboerne, men  i 2014 kom nye ejere, familien Moulin (Galeries Lafayette) og Cathiard (Smith Haut-Lafitte). 
      Der blev investeret voldsomt i kældre og vin (og slot, som nu er lille hotel). Driften er økologisk, og kælderen skiller sig ud ved at have koniske tanke i ren cement til gæringen. Benjamin lagrer et år i brugte egefade. 80% merlot, 20% cabernet. 
      Benjamin er den unge, men vinen er ret flot for 2.vin -og for mig ærligt talt bedre end de fleste ældre årgange af 1.vinen! Vinen kommer fra den mere sandede jord, som giver en ganske lækker vin, som egentlig smager flot allerede. Forgængerne 2016 og 17 fik 91p/JamesSuckling, men vil egentlig tro, at 2018 er endnu bedre. Nyd nu for frugt eller gem 4-5 år. Ej smagt desværre! 

Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil lørdag 5.marts 

Nogle skyr flashy udstyr som her, men ikke mig! Jeg synes det er en ekstremt charmerende navn, etiket og flaske -og passende for en vin fra netop Cap d'Agde, som i de senere år måske har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. 

      Bag vinen står nok en smart designer og smart marketing (kvinderne køber vinen, så lad os lave en vin, der appellerer til dem!). Smagt i efteråret: Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks. 

      Cap d'Agde by er lille og ikke særligt flashy, men her er en masse klubber, en nudistferieby -og så var Cap d'Agde også Corona-smittespreder nr ét! Den lille by ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

Pouilly-Fumé "Domaine Pabiot"... 89,- 

2018/20 Loire, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil lørdag 5.marts 
Urklassisk sauvignon med overdådig, men alligevel diskret urtearoma, let, frisk, fine syrer, pæn lang smag. Den ældre 2018 er formentlig i top, men jeg vil foretrække en 2020. 
      Gr frost er vinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé svære at skaffe til rimelig pris i øjeblikket, og det gør denne vin fra det gode domæne Pabiot til lidt af et fund.

Barbera d'Asti "Sarotto", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Bedste KØB + **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil lørdag 5.marts 

Vinen er ikke på Sarotto's web og købes åbenbart udefra. Men slet ikke ringe! En typisk barbera med masser af bærduft, lidt syre, solid fylde (14,5%), men også friskhed -en god vin til en vinterret, gerne serveret kælderkold.  

Sarotto har gods omkring Alba (Barolo osv), mens Asti er et større område længere østpå. Huset sælger dog også masser af vine hentet længere sydpå. 

Carlo Scala Primitivo Riserva, kr/fl v 6: 63,17

Godt KØB + **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil lørdag 5.marts 

 Laves af Contri, som også leverer Why Not? og andre vine, som sælges af Coop og bl.a. Meny. Denne er blandt de bedste vine, som sælges i Danmark. Kompetente Rydberg giver vinen 5* med ordene: "Mørke, krydrede noter. Pæn koncentration og intensitet. Drevet af sorte, letbitre kirsebærnoter, varme krydderier og vanilje. Pæn fadintegration og længde."

Irma tilbyder bl.a. Upapa rød og Challis rosé og hvid (6 fl. 279, 3-4*). Vinene er bordvin uden årgang. Den røde på cabernet og barbera får ok fingeren af ven. Vil ikke bruge penge på den, så den er ikke smagt de seneste 4-5 år. Bliver lidt afskrækket af en hvid med navn som Challis. Chablis er langt væk både i afstand og smag! 

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 5.marts

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage trækker ned for mig, men ikke for andre, den hvide brut er slet ikke værst, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til 58 kan jeg ikke klage -og det gør konfirmanderne næppe heller! 
      Dulong ejes af giganten GCF, der også leverer Calvet (Bilka og Føtex), Lichine (Netto), Lestissac (Brugsen), Eschenauer og et utal af andre navne. Dulong var i en årrække ejet af Freixenet, den spanske brusgigant, så Dulong har en vis tradition for brusvin. 

Joseph Perrier Vintage 2009 Champagne... 279,-

Bedste VIN + ***** (5/5),  Irma eller coop.dk, indtil lørdag 5.marts

Vintage var oprindelig den fineste vin fra et Champagne-hus, som blev lavet i store årgange og i små mængder. Siden kom prestige-cuvée (som Dom Pérignon og Joséphine hos Perrier) -og nu er der også kommet vin fra særlige parceller (her har Joseph Perrier Côte à Bras). 
Men den "normale" Vintage er det bedste køb og en flot Champagne til rimelig pris. 2009 er efter 10 år er i sit livs form, selvom jeg kender én og anden, der mener, den vil blive bedre med yderligere 5-10 år på flaske. Jeg hører dog til dem, der kan lide vinen, mens den som denne stadig er livlig og forbavsende frisk efter 10 år på flaske! Du kan i Irma nok stadig finde Excellent køb. Bl.a. 6* i SmagpåVin.