Søg i 1200 opslag:

19/03/2022

Herlig Bourgogne og god vin fra Italien

Efter at have rejst rundt i Californien i 2 uger og smagt især chardonnay meldte jeg mig ind i ABC klubben -"Anything But Chardonnay". Jeg var træt af kønsløs chardonnay uden anden aroma end et egetræ. 
Men i dag undtager jeg chardonnay fra Bourgogne. Desværre er den i dag ofte uforskammet dyr efter et par år med små mængder vin, som rives væk af vinelskere med alt for mange penge.
 

Jeg går ofte efter Chile og New Zealand (samt Sydfrankrig i den billige ende) for at få noget, der ligner chardonnay (og pinot). Men Burgondie vinene fra Montagny og Macon Azé er tappet af ejer og smager meget flot til prisen. 

      Føtex har også et par gode vine fra Italien, hvor en Barbera til blot 33 kr er svær at overgå. Mens Bilka's Grimont Cadillac fra Bordeaux (som har lagt navn til et bilmærke) og er et superkøb. 

Bedste KØB: Montagny "Burgondie", Barbera d'Asti "Sori dei Mori"Macon Azé "Burgondie"Grimont Cadillac Bordeaux

Godt KØB: Bourgogne Rodet hvid/rød, Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé, Trapiche rød/hvid, Tanunda "Triathlon", Silvano Piacentini Ripasso, Banrock Station Reserve rød/hvid/moscato, Crémant Calvet Brut + rosé

Montagny "la Burgondie"... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts
Lys, ren aroma, fersken og lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne tappet af ejerne. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor al vin kan sælges. Også den dårlige og -værre endnu- den forfalskede, som også ses (desværre) i den billige ende (desværre også) i Danmark. Set i 2019, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin. 
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon. "Burgundie" er et salgskontor for denne kælder såvel som Chablisienne i Chablis og en kælder i Mâcon. 

Bourgogne "Antonin Rodet", hvid/rød... 79,-

Chardonnay eller pinot noir, godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 24.marts
Slet ikke så interessant som Montagny, men typisk BourgogneRød med hindbær og rund frugt, hvid med ren aroma, let og frisk. Nydelig
      Bourgogne skuffer så ofte, at mange går i en bue uden om dette vidunderlige område. Årsagen er banal -af de berømte vine som Pommard og Volnay laves så lidt, at alt kan sælges -også de dårlige vine. Denne vil dog ikek skuffe. 
      Antonin Rodet ligger i Mercurey i det sydlige Bourgogne, hvor de forpagter eller ejer 80 hektar vin. Jeg holder meget af deres Mercey, men vinen uden slotsnavn er slet ikke ringe  (se efter Mercey Hautes Cotes de Beaune på tilbud, hvor den fås under 100).Vinmager Anne-Laure Hernette er begavet og dygtig og leverer kommercielle vine med kvalitet. 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts
En grov håndværker med ru fingre (men du kan lide ham/hende). Rustik, ikke poesi! Middel fylde, ganske stærk (14%), men frugtrig, friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      2020 er nok lige så god som 2019, der  fik 2 glas (af 3) i Gambero Rosso og 3 klaser (af 5) i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio ligger ca. 30 km øst for Barolo nær Nizza og er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts
Masi sælger Campo Fiorin ("Blomstermarken") som "superveneto", men vinen må nøjes med at være uforskammet kommerciel på den gode måde. Og lav pris: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco. Får kun 5* gr pris. 
      Hvid Masicanco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Både rosé og hvid er fra IGP Venezie, dvs. af druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

Gnarly Head, Lodi Old Vine Zinfandel... 59,-

**** (4/5), Føtex, norm: 108,67, , indtil torsdag 24.marts
Fås også som cabernet sauvignon og hvid chardonnay (også 4*). 
Gnarly Head hentyder til de krogede gamle vinstokke -og netop zinfandel er ofte gamle vinstokke, som har overlevet fra de dage, da de leverede den daglige vin i Californien. Dette mærke tilhører Delicata, som er en stor, privat vingård. Gnarly laves på deres vingård i Manteca. 
En typisk zin med dyb farve og krydret frugt med peber og bær, lidt friskhed i midten, der giver en pæn lang smag. En lille sødme i eftersmagen trækker lidt ned. NB: Fås også på baginbox. Den smager ikke så godt. 

Trapiche rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts
Rød malbec eller syrah, hvid viognier, Mendoza, Argentina
God basisvin fra Trapiche, som gror i det østlige Mendoza, dvs. knap så køligt som f.eks. Pure vinene -og vinene ser heller ikke eg. En enkel stil uden dikkedarer -men malbec er faktisk ganske god i en ligefrem, fyldig, afrundet stil. Både syrah og viognier er også ok, men mangler karakter. 

Jamelles, rød-hvid-rosé, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts

Alle de varianter er gode og gode køb til 50Pinot'en er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens den lyse rosé har positiv frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle, nybegyndere som mere erfarne gæster. 
      Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er god vin, som er en lise oven på et par glas tunge Banrock vine. 

     Foto: Vinene laves af ægteparret Laurent og Catherine Delaunay, som ejer Badet-Clément, som har hovedsæde i bakkerne bag Nuits St.Georges i Bourgogne, men kun sælger vin fra Sydfrankrig. Sært! Laurent's far var en af tidens store vinmagere, der bl.a. lavede Damoy's velkendte Chambertin! 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.marts, Australia
Triathlon" er en klasse over basisvinen fra Tanunda. Vinene er blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon) og druerne er bedre (Barossa).

      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 

      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som Rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 

      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 

Macon Azé "la Burgondie"... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilkaindtil torsdag 31.martsLys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. 
      Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. For 3-4 år siden drak jeg Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). I dag nok 2019, men 2018 var fuldt fortjent testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet. 

Silvano Piacentini Ripasso, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Bilkaindtil torsdag 31.marts
Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, frugtige Ripasso end de svulmende Rubens'agtige amaroner. Vinen er ikke helt tør, men lidt tannin giver vis balance. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

Banrock Station Reserve rød/hvid/moscato,... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 31.marts
Jeg bliver aldrig vild med vine som disse, men de smager godt og er gode køb (selvom du kunne få dem til 35 i Netto for en uge siden). 
Rød cabernet-shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, en snert restsødme, der dog ikke dominerer. De første glas er gode, i længden kedelig. 
Hvid på chardonnay + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. I længden lidt tung. 
Moscato er en aromatisk, let hvidvin med en del sødme i frugt og smag, som dog ikke generer. God til frisk frugt, men også en typisk sludrevin. 

      Banrock Station
 (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvor 600 kunstvandes for at sikre vand til vinplanterne. En så stor mark kan kun eksistere langs Murray, Australiens største flod, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård. 
      Omkring vingården er et Wetlands center (foto), hvor gæster kan gå en lang tur på boardwalk (2-3 timer) og studere de mange fugle. Bagefter er der vin og mad på vingården. 

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut og rosé... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 31.marts
Trods min antipati for huset Calvet (som er irrelevant!) må jeg erkende, at du får meget for pengene i denne vin, og den lyserøde er endog rigtig god, mens den hvide er god, mens den halvsøde demi-sec er ok til en billig kransekage! 
For nogle år siden hed vinen Bourgogne, i dag er vinen fra Bordeaux, og vinen er stadig uinspirerende.          Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag. Men etiketten er flot. 

Bilka tilbyder også My Way Zinfandel eller cabernet (6 fl. 299, 4*). Dansk tappet vin, krydret, stærk, men let i eftersmagen. Fås også som chardonnay (2*) og rosé (1*). Indtil torsdag 24.3.

Grimont, Cadillac Bordeaux, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 2019, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 24.marts

Beviset på, at Bordeaux stadig kan -flot Bordeaux til bundpris -rund, fyldig, indbydende ren frugt, afrundet middellang smag, hvor frugten skjuler de klassiske tanniner, som sikrer holdbarhed og friskhed

      80% merlot, 20% cabernet. 2019 fik 90p/WineEnthusiast. Det er flot!  Nyd vinen nu for sin frugt eller gem 3-4 år, hvor frugten udvikles til bouquet.

      Det nydelige slot ligger nær Cadillac (som har lagt navn til en bil fra Detroit) langs Garonne floden syd for Bordeaux over for Graves og Sauternes. 
      Grimont var det første slot, som den dynamiske Yung familie købte, da de i 1958 vendte hjem træt af krigen i Algier. Siden købte de andre slotte, som jeg kan anbefale, bl.a. Grand Village (Kvickly og Brugsen) og Sissan (Irma, særlig egelagret udgave).