Søg i 1200 opslag:

17/03/2022

Forårsbebuder fra Irma!

Sig navnet -Gavi- det lyder lokkende, og vinen er også en ægte forårsbebuder, der er som skabt til alt fra moules frites til årets første stenbiderrogn! En simpel hvidvin, som slet ikke har stil som Thörle's riesling, men et herligt navn! 

Irma er igen på pletten med en række fine vine, der også kan interessere forældre til kommende konfirmander og dig, der vil fejre forårets komme!

      De røde er ikke kun sværvægtere som Priorat, men også mere elegante vine som Lecciaia's Ciliegioso fra Toscana såvel som en god pinot noir fra Thörle i Tyskland (igen!). Mens de hvide er frugtige og friske med god riesling fra Thörle (igen) og Turckheim. Og så har vi et ok tilbud på Champagnen til velkomsten! 

      Et lille P.S. om antallet af genstande, du tør nyde! Der er ikke nogen endegyldig sandhed her. I nabo England kan du med god samvittighed nyde 14 genstande hver uge, både mænd og kvinder, mens en dansker må nøjes med 10. WHO anbefaler maximum 2 genstande hver dag. 

      Men hvor meget er en genstand? I Danmark er det 12 gram ren alkohol, mens andre lande generelt er højere (i Japan er vi oppe på 20 g ren alkohol). Så der er lidt forvirring! 

      Selv drak jeg nok lidt rigeligt i min ungdom, men har i dag problemer med at nå op på de 15 genstande/uge, som jeg må nyde i det ellers alkohol forskrækkede USA! 

Bedste KØB: Gavi dei Gavi "Bric Sassi Manenti"Thörle rød/hvid, Tosalet Priorat, Novas rød/hvidPareto's Estate "8020" rød/hvid

Barolo "Podere Collinetta"Barolo "Podere Collinetta"

Gavi dei Gavi "Bric Sassi Manenti"... kr/fl v 6: 54,83

2020, 6 fl: 329bedste KØB + **** (4/5)Irma elleer coop.dk, indtil onsdag 23.marts
6 flasker er meget, men god vin, som er meget let at drikke! Tør, sprød, neutral vin i stil med Muscadet, liden aroma, men frisk og pænt lang smag. 
      Sarotto kom i 1700-tallet til Gavi, og vinen på den lokale cortese drue er stadig husets mest kendte hvidvin. Gavi var oprindelig den eneste hvidvin fra Barolo regionen og derfor latterligt dyr. Denne er tilmed Gavi di Gavi -Gavi fra Gavi (Classico måske?)- en tak bedre og fra navngiven vinmark. 
      Til samme pris Ricarico Prestige, en ok vin fra Puglia. 

Thörle, Rheinhessen, flere typer, kr/fl v 2: 69,50 

2 fl: 139, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Riesling Trocken (100 cl), Spätburgunder + Noir Gutswein, rosé (75cl, 4*)

Der er ikke meget sex i navnet Thörle, men til gengæld får du god vin til en rimelig pris! 
      Riesling er rigtig godt køb på 100 cl flaske (= ca. 52 kr/75cl). Tør, ren og frisk med fine blomstertoner, letbenet og -løbende -som god Alsace. 

      Den røde pinot noir, Spätburgunder er flot, især til prisen. "Noir" er mørkt blend på flere sorte druer inkl. den ildesete Portugieser. En ældre årgang fik ros af Rydberg: **** i Ekstrabladet: "Blend af forskellige druer. Medium koncentration. Meget frugtig med især kirsebærnoter i duft og smag. En del kirsebærsten i smagen med en let krydret afslutning." Rosé lige spinkel nok, med diskret frugt og ren smag. 

      Vingården har tilhørt familien Thörle siden 1600-tallet, men det er først med brødrene Christoph og Johannes (foto), at den har nået sin nuværende størrelse. Næsten alle vine er fra egne marker, kun riesling er delvis købt ind fra naboer. Vingården ligger i Saulheim i det notdlige Rhinhessen lidt vest for Mainz, ikke så langt fra Rhinen. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2018, 2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma,  indtil onsdag 23.marts 
Som stærk Sydrhône, blot blødere i stilIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig -og giver den et plus i forhold til Torres' Sangre de Toro (p.t. godt tilbud i storesøster Brugsen). En god vin på den kommercielle måde, som i 2018 er belønnet med 91p/Guía Peñin. 

      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 

       Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Losada "mencia", Bierzo kr/fl v 2: 74,50

2018 Spanien, 2 fl: 149, godt KØB**** (4/5), Irma, indtil onsdag 23.marts

Jeg elsker druen mencia, en af de nye stjerner i Spanien, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med lidt mere kød på -men der er lidt af den samme dansende frugt vinen på ganen...  Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i den nydelige lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Gerne kælderkold. 
        Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt. 


 

Champagne Louis Laurent.... 129,-

Brut, **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts


Vinen er hverken Louis Roederer eller Laurent-Perrier, men et undermærke fra et større hus. Men grundlæggende en simpel mousserende vin, som dog fik 4 glas af Politiken sidste år, hverken værre eller bedre end en simpel crémant. Blot dyrere. Men fair pris for Champagne, så 4*. 

Novas rød/hvid, økologiskkr/fl v 6: 49,83 

Rød Carmenère-cabernet sauvignon, Syrah-mourvèdre eller pinot noir. Hvid chardonnay, sauvignon eller riesling

6 fl299, Chilebedste KØB + **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Novas er en serie vine fra Emiliana, den økologiske gren af Concha y Toro. Vinene er såkaldt "Gran Reserva", som ikke betyder andet end det huset lægger i det. Ikke alder, da vinene er fra 2019/20.  Økologiske druer -det er seriøst, det her -Emiliana har 1200 hektar vin! 

      De røde er rigtig gode allesammen. Pinot Noir har frugt og blid fylde, mens cabernet med carmenere giver en heftig, men ren vin -vil have godt af et par år. Rhône-blend'et syrah og mourvèdre fra knap 30 år gamle vinstokke har god kraft og længde samt fint krydret frugt. 

       De 3 hvide er lige så gode, sauvignon fra kølige San Antonio,  Chardonnay fra San Antonio har god længde og en vis friskhed, mens riesling er fra kolde Bío-Bío (ikke smagt).  

Pareto's Estate "8020", rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, California, Bedste KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts 
Jeg roser sjældent vine fra USA, som generelt er for dyre. Men Pareto's er rigtig gode til denne pris (dvs næsten lige så god som vin fra Argentina, Chile eller Spanien!). Den røde zinfandel er mørk, kraftig, men med indbydende frugt og nydelig smag, mens den hvide chardonnay er frugtig og fyldig, med lidt syre under fedmen -god, men lidt trættende i længden. 
Slet ikke værd at købe til normalprisen 100 og ikke mit førstevalg til aftenens vin (men anden vinhandel sælger zin'en til 109). Så et topkøb til 60! Pareto "80/20" er teorien om, at 80% af resultatet kommer fra 20% af indsatsen. Skal vi vende den? I USA drikkes 80% af vinen af 20% af befolkningen -Pareto kan være vine, som får lidt flere til at drikke vin. 
      Pareto ejes af familien Scheid, som næste år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner, fordelt på 8 vingårde. Skulle vejen falde forbi, kan du besøge smagelokalet midt i romantiske Carmel

      Irma tilbyder også "WNTL?" syrah eller riesling (2 fl. 119, 3-4*), Washington USA. Umiddelbart en særdeles rimelig pris for vin fra baglandet til Seattle! I stil og design ligner flaskerne mest de dansk tappede "S" syrah og R" riesling fra Brugsen (50 kr v 6), mens Kjær & Sommerfeldt tilbyder lignende vin til 70-80 kr. 

      Fornemmer lidt, at alle vine kommer fra samme tank hos Globus Vin i Brøndby, der leverer vin (og mange etiketter) til mange importører. Brugsens "S Syrah" er god, men anonym, riesling er  bedre, men forglemmelig. 

Spier "A Million Trees", rød/hvid... kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts
Rød Pinotage, hvid chardonnay, tappet i Danmark
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" dvs plads til rabat). Og 43 kr er bestemt en rimelig pris, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

Yealands "Crossings"  hvid sauvignon, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Awatere Valley, New Zealand, godt KØB + **** (4/5) Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Et af flere mærker fra Yealand, et af de større huse i Marlborough. Den hvide sauvignon er fra Awatere, en ret kølig del af Marlborough tæt på havet. Flot, tør, ren rig aroma, sprød og frisk trods 13,5% alkohol, der slet ikke smages. God f.eks. til skaldyr eller en salat. 

Riesling Alsace "Cave de Turckheim", kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129 økologisk **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Riesling fra kælderen i Turckheim er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim husker garvede Irma-kunder helt fra 1970erne, meget trofast, synes jeg! 
     Kælderen får vin fra et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er lille, men i dag leverer et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen. Så jeg har lidt mere tillid til den lidt dyrere Cattin herunder, så trods pris ikke bedste køb. 

Lecciaia "Ciliegiolo", Toscana, kr/fl v 2: 89,50

2019, 2 fl 179Godt KØB + ***** (5/5), Irma (spotvare)

En sjov vin, ikke topkøb! I en menneskealder efterlignede iitalienerne fransk teknik og vin (hvad de aldrig vil indrømme!), derefter lavede de standardvine, man nu er de begyndt at få øjnene op for landets uendelige mængde af originale druer -som ciliegiolo (italiensk for kirsebær). 
      En meget frugtig vin med lidt kirsebær, urt og krydderi, fyldig smag, hvor frugten går igen sammen med frugtsyre og blide tanniner. 5* i Vinavisen, men det er ikke så svært. 

      Lecciaia er mest kendt for Brunello, men har også en masse af naboen Montecucco og har for 10 år siden købt en vingård i det lune Maremma tættere på Middelhavet, hvor denne vin laves. 

      Druen ciliegiolo er blot en af mange druer, som har groet i Toscana (og nabo Umbria) i århundreder. Formentlig er druen indfødt -måske en afart af sangiovese (som brunello), mens andre mener den eer en forfader til samme sangiovese eller endog kommer fra Spanien. Der gror også en smule af druen i Ligurien. 

Til samme pris Sassorello Toscana 2016 (2 fl. 179, 4*), et blend af cabernet og sangiovese, lagret i eg. God vin, med solid kraft og karakter (men fornemmere lidt tørhed i stilen), men ikke smagt i 2016. Slet ikke topkøb -har før været solgt til ca. 65. 

Barolo "Podere Collinetta"... 139,-

2017, godt KØB + ***** (5/5) Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Barolo'en er en af de bedre fra Sarotto med afrundet fylde og pænt lang smag. Server ved 18 grader og hæld vinen i glas 10-20 minutter før -så er vinen blødere. 2015 fik 17,5/20 af Oldenburg og 5* i Ekstrabladet. Tilbudt i 2017, men du kan i flere Irmaer stadig se 2016, et af topårene.

Pierre-Henri Morel, Gigondas...139,-

Rhone, ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Morel's Gigondas er rigtig god, om end måske ikke helt så god som topdomænerne. Men alle nye årgange har fået 91p/WineSpectator, og jeg holder meget at stilen, som er fyldig og rund, men med mere ren frugt end krydderi i duften. Men til 139 kan du får meget bedre Gigondas! 

Grant Burge "League of Three", kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 23.marts

Rød shiraz, hvid chardonnay 

Huset har enkelte supervine og nyder dog en vis selvstændighed. "De 3's Liga" er på et dagligt plan. Både rød og hvid er gode, rød med masser af blomme og blåbær, fyldig, pænt lang, med sød frugt i eftersmagen 
Druer fra Limestone Coast (syd for) og Barossa (nord for vinhovedstaden Adelaide). Dvs. druer fra den lidt køligere del af Australien. Huset blev grundlagt 1988 af Burge, der er 5. generations vinmager. 
      Huset blev et af de større i Barossa med godt 5 mill. fl/år, en god del fra 400 hektar i Barossa, indtil det i 2015 blev overtaget af giganten Accolade (dvs. Hardy's, Banrock, Waipara Hills osv).