Søg i 1200 opslag:

10/03/2022

En perlerække af flotte vine til lave priser

Lad os vinke farvel til Corona varianterne med den STORE Coronas, der smager som en våd drøm om, hvordan Bordeaux burde smage (men sjældent gør). 

Corona er her stadig, mange dør (også tæt på), men vi kan tage hul på Gran Coronas nu, hvor der blot er 27 indlagte på intensiv... Og glæde os over foråret med en flot Alsace! 

Men ugens bedste i Superbrugsen og Kvickly fås til samme beskedne 75 kr -den argentinske Unaminé, en formidabel vin, som dog må kæmpe med titlen med Marcadis fra Lalande Pomerol. 

      En anden lækker vin er den knastørre Altenberg Grand Cru fra Alsace, som effektivt sætter den ellers gode Lenz Moser på plads. Og jeg holder også meget af la Baume -sydfransk merlot og viognier med imødekommende kvalitet -sådan lidt lige som Spier, der også tilbyder et par gode køb. 

Bedste VIN: Mascota "Unaminé", Marcadis 2019 Lalande de Pomerol
Bedste KØB: Gran Coronas cabernet-sauvignonLa Baume merlot/viognierRiesling Grand Cru Altenberg, Casillero del Diablo ”Devil’s Collection”, Amarone "Verona"

Godt KØB: Celeste Ribera del DueroGrüner Veltliner "Lenz Moser", Languedoc "Feuille de Vigne", Spier "G.S.M."Mouton-Cadet BordeauxSunrise rød/hvid/rosé

Mascota "Unaminé", Gran Vino ... 75,- 

Bedste VIN + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts, normalt 159,95

Vinene fra Mascota er blandt de bedste, lige fra en daglig OPI op til Mascota -med Unaminé endnu et . En af de fineste vine er "Unaminé" fra de bedste parceller (men stadig lavet i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco. 

      Jeg er i total enighed -Unaminé -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin og undrer mig over prisen, som er alt for lav. 

      2016 fik 91p/Parker med ordene: "The red blend of 60% Cabernet Sauvignon, 25% Malbec and 15% Cabernet Franc shows the evolution in style that I saw in other wines from Mascota : contained ripeness, more freshness and better integration of the oak. Still, more notes of Mediterranean herbs and black rather than red fruit. The palate is medium to full-bodied, harmonious, very integrated and balanced, very tasty, long and dry." 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 75,-

Set i 2016/17 Reserva, Penedès,  bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts, normalt 129,95
       Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter inkl. juleanden. Falstaff gav 92p/100 til 2015, lidt gavmildt, men vinen er god, typisk 90% cabernet-sauvignon og 10% tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. 

      Vinen er vel en me
Er der noget bedre mod Corona virus end Coronas vin? Ja,, du gættede rigtigt: Den STORE, Gran Coronas (Gran betyder STOR, men er ok også et juleord!)! 

      Den første 1970 Gran Coronas vandt  Gault-Millau's vinøse Olympiade i 1978. Eksperten Christian Millau meldte afbud til den historiske Paris smagning i 1976 og lod derfor sit magasin Gault-Millau lave en ny smagning, hvor de franske vine kunne tage revanche. Det gjorde de, sådan da -bortset fra at Gran Coronas cabernet 1970 slog Latour 1970 i cabernet-smagningen!  

      Christian Millau (1929-2017, foto) har en stor del af æren for det "nye franske køkken", og hans guide lever videre i dag. 

      Det samme gør den originale Gran Coronas, men den har skiftet navn til Mas La Plana (2015, 93p/Parker, 349 v. 3 fl. på Coop). 1970eren blev lavet af blot 5-årige vinstokke, i dag vinstokkene gamle, men alligevel er Latour i dag klasser bedre (og tilsvarende dyrere).
      Men fra 1978 tog salget af Coronas for alvor fart og gjorde Torres til et af Spaniens største vinhuse. Coronas må i dag hente druer fra hele Katalonien for at dække behøvet, men Gran er stadig 100% Penedès, dvs. egnen omkring Mas la Plana! 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er fra højt liggende vingård i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. Til denne pris nærmest et MUST. Vinen gror højt -895 meter, oplyser huset, som dog ikke fortæller, om de selv ejer marken "Cielo", "Himlen", der leverer denne vin. 2016 fik 93p/JamesSuckling, nye årgange ligger omkring 90p i Peñin.

La Baume rød merlot, hvid viognier... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts
Glimrende landvine fra Sydfrankrig. Den hvide har god del af den rette rige viognier aroma, god friskhed og sprød tørhed. Den røde er nydelig uden at sprælle for meget, fløjlsagtig fylde, pæn længde. 
      Trods navnet "Domaine" kommer vinen ikke fra enkelt vingård, men stor ejendom, der modtager druer fra mange små vinbønder foruden eget domæne.  
      Men begge vine er rigtig gode i en afrundet kommerciel stil, som vil appellere til den, der ellers foretrækker blidere vine fra f.eks. Californien og Australien -men gerne vil have lidt ren frugt, som du sjældent ser i oversøisk vin i denne prisklasse. 

Riesling Grand Cru, Altenberg ... 89,- 
Alsace, bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts

Ganske klassisk riesling og en af de få gode Alsace, jeg har smagt fra Arthur Metz (et af utallige mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 93p af Vinbladet med ordene: 

      "Rig duft, mineralsk med æble, fin røget tone. Fyldig smag, rig, let cremet og samtidig slank med lang, frugtagtig eftersmag med fin syre." 

Grüner Veltliner "Lenz Moser", kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Østrig, 2020, godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts


Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men god til prisen
.
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. Vinene er dog stadig gode, og dfenne 2020 fik 5* i Vinavisen i denne weekend. 

Pfaff, pinot gris "Rabelais", Alsace... 75,- 

***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts
SmagpåVin giver den 4* med ordene: "Lige efter bogen med en aromatisk næse med honningmelon, grønne æbler, lime og lidt fersken. God fylde og noget sødme i munden med fin smagsintensitet og samme note profil... med en lille mineralitet som en krølle på halen. "
      Vinen kommer fra det gode kooperativ i Pfaffenheim, som også står bag Dopff & Irion, et historisk hus. Metoderne er hypermoderne, så de matcher ikke topdomæner, men 4 måneder sur lie på tank hjælper ikke så lidt. 


Languedoc "Feuille de Vigne" réserve, kr/fl v 3: 43,-

m3 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.marts

Smagt 3 gange, senest sidste sommer, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en ægte sydfransker.  

Casillero del Diablo "Devil's Collection"... 45,-

Rød, hvid og rosé blend, tør mousserende (brut)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtitorsdag 17.marts
Disse vine er klassen over den normale Casillero (og 2 over Sunrise!), rigtig gode til 45! Alle er blends af forskellige druer, men fra gode områder. Rød fra Rapel, hvid fra kølige Casablanca, mousse fra Linari. 
Den røde har en del cabernet og carmenère (solbær), som suppleres af krydderi (syrah), men er afrundet og middelfyldig med afrundet eftersmag. 
Den hvide er har stikkelsbær i næsen og rig aroma, måske lidt spinkel, men meget frisk -en god del sauvignon, som afrundes af lidt chardonnay og gewurztraminer. 
Den mousserende er præget af chardonnay suppleret med pinot., ganske frisk og ren, tør, og flot til prisen. Check dog tappedato -vinen bør drikkes hurtigt. 

Spier "G.S.M."... 49,- 
2018 Grenache Shiraz Mourvèdre, Sydafrika
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts
Dansk tappet Rhone-type fra Spier. 16,5p/Oldenburg: "det lykkedes at få den til at smage lige så meget af Sydfrankrig som af Sydafrika. Det ... er Grenaches ... milde, raffinerede, krydrede smag, der smager igennem. Nydelig og let forståelig blanding, der får en lille, fin druesødme i glasset."

Spier "Private Collection" rød/hvid... 69,-

Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Sydafrika
godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts
Noget bedre end de almindelige Spier-vine du ser i Brugsen, men ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.

Lidt Bordeaux til god pris

Mouton-Cadet, Bordeaux, kr/fl v 2: 59,50 

2 fl. 119, 2018/19, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.marts

En god typisk Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Et tegn på, at Bordeaux kan levere store mængder god vin til rimelig pris. 
      I min ungdom købte ældre folk ofte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! Kadet'en er den suverænt mest solgte Bordeaux. 2018 fik 88p/WineEnthusiast, mens den endnu ikke tappede 2020 fik 95p/Decanter Awards (der er seriøs Maroni i deres karakterer!). 

Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.2.
2016 var god (90p/WineEnthusiast), 2018 var bedre (5* i SmagpåVin), og du bliver mere end tilfreds med den herlige 2019, som har endog mere frugt og styrke end forgængerne! 
      Rig frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (se det lidet imponerende slot på foto!), og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på billig whisky og JP Chenet -og retter op på fortids synder ved at lave bedre vin (men JP Chenet er for mig ikke værd at drikke).

La Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

2018***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.marts
Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-3 år. Ikke helt klasse som Marcadis, stadig god og blødere i stil. Et mærke fra Gessan, ejet af ægteparret Gonzales.

Salice Salentino "Epicuro", kr/fl v 3: 43,- 

3 fl. 129, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17. marts
En rigtig kioskbasker af en vin, som for mig er LIDT sjovere end Why Not? herunder, da vinen trods blødhed har en anelse kant -og så er prisen lavere! Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Derfor 5*. Samme område -Salento- men fra Salice, som har sin egen DOP og derfor skal leve op til lidt skrappere krav. 

Amarone "Verona", Valpolicella... 109,-

2018, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.marts

Trods 15% alkohol ret let for amarone (helt ok med mig!). Herlig aroma med svesker og blommer, fyldig, pænt lang, med en let tør eftersmag, som passer godt til vinen. Den kan sikkert gemmes, men hvorfor egentlig? Ej smagt, men bl.a. guld i Berlin. 
      Cantina di Verona er del af Valpantena, et stort, men godt kooperativ, der modtager druer og vin fra andre kooperativer, ialt 750 hektar. Pagus Bisano er et andet mærke.

Coop tilbuder også Veronia Appassimento, dansk tappet let sødlig rød med umiskendelig styrke (6 fl. 299, 2-3*). Kun smagt én gang (for meget). NB: Vinen er fra Sicilien og har således intet at gøre med hverken Verona Amaronenherover elleer med Verona i det hele taget (2000 km væk). 

Terres de Pontifes, Châteauneuf du Pape... 149,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.marts

Jeg vil normalt ikke bruge penge på billig Châteauneuf, og denne pris er lav -du får sjældent god "Neuf under 200! Men jeg har tillid til vinene fra Gabriel Meffre, som har aftappet denne vin (vinen er nok købt hos små dyrkere og coop'en). Ej smagt i nye årgange, men prøv den! 

1000 Stories, California rød/hvid.... 89,-

Rød Gold Rush red, Zinfandel eller chardonnay
**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtitorsdag 17.marts, normalt 199,95
En del af høsten er lagret i Bourbon egefade, og det skal give et let sødligt præg. Det første glas imponerer. Det andet er godt, men så kniber det -for mig. Andre er mere tilfredse -for 2 år siden var zinfandel testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik 89p i Ekstrabladet -begge ok kilder. Men jeg vil hellere have Baume merlot (59) og Gran Coronas (75), for slet ikke at nævne Unaminé!  
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 150 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 

      Coop tilbyder også Kings of Prohibition, (6 fl. 399), bl.a. shiraz fra Australia, en let sødlig, magtfuld sag, som jeg ikke vil bruge penge på. Der var skam forbudstid i Australien, men etiketterne hylder Mafia-gangstere som Lucky Luciano og Al Capone. Da ejer Calabria oprindelig stammer fra Mafia-land, undrer det mig ikke. Og så er jeg snobbet nok til ikke at kunne lide flasken! 

Sunrise, rød/hvid/rosé... 29,-

Rød cabernet, carmenère og merlot, hvid chardonnay, rosé cabernet

godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 17.marts
Ærlig basisvin, pæn og nydelig, som jeg kun har smagt hos venner, der burde vide bedre! De røde har lidt grønt i duft og smag, men er tørre og god madvin. Cabernet er akceptabel, chardonnay er ok som også rosé. Concha & Toro er Chiles største hus -det er nok på denne vin, de tjener pengene!