Søg i 1200 opslag:

25/03/2022

Sydamerika og Amarone i top!

Sydamerika er (igen) i top i Brugsen og Kvickly. Du får rigtig meget vin for pengene i Chiles Marea syrah, mens Mascota i klassen under 50 kr er svær at slå! 

Og med Villa Annaberta har kæderne en svulmende Amarone, der smager dyrt, selvom jeg personligt vil foretrække Rasteau fra Rhone med den hyggelige Perdigal etiket. Det danske forår er også på vej med Prosecco Isidora, en perfekt vin til konfirmation og andre fester. 

Bedste VIN: Annaberta Amarone

Marea, Leyda syrah eller chardonnay... 89,-

økologiskbedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.marts
En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards i hans kælder i Leyda syd for den charmerende havneby Valparaiso nær Stillehavet. Et sjovt hotel her er Winebox (foto). 
      Syrah har en helt anderledes intensitet og dybde i smagen. Både 2918, 19 og 20 fik 93p af lokale Descorchados. 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Vi er tæt på Terrunyo, dvs. bedste vin, men Terrunyo er for mig et mulehår bedre!  
       Den hvide chardonnay 2019 gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den vil imponere mange. 89p/Tim Atkin. Kun smagt én gang i ældre årgang, nydelig, men ikke top. 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 49,-,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.marts

Rød cabernet-sauvignon eller malbec 2018, hvid chardonnayrosé malbec 2020  


Pris er lav for så god en vin! 2018 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 89p i Decanter Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 
      2020 chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Villa Annaberta Amarone, Valpolicella... 139,-

Bedste VIN+ ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 31.marts
Jeg er bestemt ikke fan af amarone, men må indrømme, at Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret yppig frugt, pæn dybde, tannin, tør trods en let sødme i eftersmagen. 
Vingården ligger i hjertet af Valpolicella. De sælger masser af vine af varierende kvalitet, men denne amarone samt deres Valpolicella og ripasso er i reglen en tand i forhold til le Arche, Cadis og de andre billige amaroner. 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.marts
Set i 2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau nok bedre kendt. 2019 får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec, men jeg foretrækker Brugsens hyggelige etiket!). 
      Rasteau var oprindelig en Portvinstype, mens den røde vin måtte nøjes med navnet Rhone. Det har ændret sig, og i dag ses den hede vin stort set kun lokalt.  

Ségur, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.marts

En flot klassisk Médoc, som Coop har solgt i mange år, tilmed til en særdeles rimelig pris (årgang 2020 koster 75 kr på slottet i forsalg). Slottet har solgt alle ældre årgange, for årene med covid-19 har været hårde i Bordeaux. Set i 2018, en rigtig god årgang. 

      Måske allerede "lukket" ned, men prøv den for frugt og fylde. Lidt mut og tør, men åbner sig nok i glasset. Så skal du give den 3-6 år, før den unge frugt kommer tilbage som den vidunderlige bouquet, jeg smagte i 2011 i efteråret. Ellers se efter 2019, som nok er flot stadig (at dømme efter 2.vinen S Ségur 2019). 

      Slottet var engang ejet af markis Ségur, medlem af  Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men ejede også dette ydmyge slot mindre end 20 km fra byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Siden 1959 har Ségur tilhørt 3 generationer af familien Grazioli. Vinmarkerne ligger ikke langt fra Lagune, 3.Cru. 

Ch. des Coccinelles, Rhône, øko...69,-
**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsda31.marts
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'18 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Forårs- og konfirmationsvin!

Chianti Classico "Storia di Famiglia", kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 1092019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 31.marts

Cecchi har 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder. 

      En typisk Chianti, tør med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god madvin (buffet, krydret salat, grillet kylling). Nydes ved 16-18 grader.  

    Huset ledes i dag af Andrea og Cesare CecchiMen de har også ok vine, og denne har fået bl.a. guld Mundus Vini og 89p/Decanter (2019), 5* i Smag på Vin (2016), og 91p/Falstaff (2017). 

      Coop tilbyder også Chianti Piccini Organic (3 fl. 129, 4*), ej smagt, Classico'en eer bedre køb.

 

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

6 fl 289godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen ogKvickly indtil torsdag 31.marts
Fås også som hvid og rosé VdT

I denne prisklasse er Mascota herover meget bedre køb! Ej smagt, men rimeligt god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre.  Fås også som hvid (Cortese og chardonnay bordvin, smagt i 2020, neutral, men ren og frisk) og rosé (barbera og cabernet, ej smagt). Ganske ok til en reception, hvis du ikke kender gæsterne!

      Vinene er formentlig identisk med Challis i Irma, også barbera i rød og Challis i hvid og rosé. Samme Sarotto leverer vinen -foretrækker hans Gavi, som i sidste uge var på tilbud i Irma! 

Black Blaze "G.S.M.", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, 1 fl: 99, godt KØB + **** (4/5), SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 31.marts 
Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt -og kan sælges med rigelig avance til glade kunder! 
      Men køb 6 og få den til den rigtige pris. Slet ikke ulig Rhone-vinene her over -men slet ikke i klasse med Rasteau. 

Siglo "Saco", Navarra crianza, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Godt KØB + **** (4/5)SuperbrugsenKvickly indtil torsdag 31.marts  

Det bedste ved vinen er historien! I 90erne var "Siglo Saco" i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 

      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 43? 

      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, som siden undergik en masse fusioner. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 

Prosecco "Isidora", Extra Dry Spumante... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 31.marts
Et godt valg til en forårsfest -for trods ordene "Extra Dry" har vinen en let sødme balanceret af syre (med brus er alt vendt om -Sec (tør) er ret sød, mens du skal have brut for at få noget tørt). 
   Den svage sødme giver vinen lidt frugt Denne er rimeligt god med ren frugt og frisk smag -til en fair pris. Kommer fra stort kooperativ. Foretrækker den for den evindelige le Arche i Føtex og Bilka. 

Cava Gran Baron, frit valg, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109, *** (3/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 31.marts

Brut er absolut drikkelig, simpel, rimeligt tør, ganske frisk og frugtig. Til dessert er seco bedst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå semiseco. 

Pocas 2010 Colheita Port... 139,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 31.marts

Pocas er et af de få private familiehuse i dag, men leverede engang jævnt kedelig Port. Det eer ved at ændre sig, og deres tawnies er flotte -som denne 2010. En herlig vin, som tilmed nok bliver endnu bedre med et par år efter tapningen. Fyldig, middel tawny, rig bouquet, pænt lang smag.

      Colheita er en årgangs-tawny, navnet betyder årgang på portugisisk, vintage på engelsk! Vinen lagrer mindst 8 år på fad før tapning, så her er intet bundfald. 

Italian Cab, Puglia, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, *** (3/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil torsdag 31.marts

Normalprisen er sat til 129, og det har jeg ikke meget fidus til. Vinen er en cabernet blandet med primitivo fra Itlaiens største område for konsumvin. Ej smagt og vil ikke bruge penge på den. Vil Coop forære mig et par flasker, vil jeg dog nok smage! En sød etiket med en taxi (cab). 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Oc, Frankrig, godt KØB + **** (4/5), Fakta, indtil torsdag 31.marts
Vin på de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!