Søg i 1200 opslag:

20/03/2022

Flot Rioja, god argentiner og sjov vin fra Rom

Netto & Co har ikke meget god vin, men i disse dage kan du glæde dig over en god Baron de Ley og den altid gode Pure fra Trapiche til blot 40 kr. 

Samt en whisky som Grant's Stand Fast, til blot 79 kr. Et superkøb, og så er den lagret i 3 slags eg! Til gengæld kan du gå i Meny og finde Rhone fra godt kooperativ samt Antico Ceppo, vine fra egnen omkring Rom -men lavet på franske druer! 

Bedste KØB: Baron de Ley Rioja Reserva, Trapiche "Pure" + "Impure", Grant's Whisky "Triple Wood", Lidl Viajero Cabernet Sauvignon, Antico Ceppo Lazio
Godt KØB: Hérédita Cotes du RhoneClefs de l'Enclave Rhone Villages, Santa Rita "120" rød-hvid-rosé


Baron de Ley, Rioja Reserva... 65,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 25.marts

Flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men en fornøjelse. 85% Tempranillo + 10% maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2017 med 91p/Guía Peñin (som også 2016, mens 2015 nøjedes med 90p). 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over den fløjlsagtige Gran Reserva til den unge Club de Rey.

Trapiche "Pure" eller "Impure"... 40,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto (spotvare)
"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, Malbec "Impure", Argentina
Druerne kommer fra Uco, et af de bedre områder i Mendoza, ca. en times kørsel syd for Mendoza by ved foden af Amerikas (nord/syd) højeste bjerg. 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg, for mig mindre markant end Pure. Siges ellers at være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Grant's Whisky "Triple Wood"... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 25.marts
Jeg synes, livet er for kort til billig whisky, men skal det være, har jeg et par favoritter -og et par, jeg går i en bue uden om -som Grant's, der engang hed Stand Fast (og jeg modstod den!), siden Family Reserve (og den måtte de gerne beholde) og nu igen Stand Fast + tilføjelsen "Triple Wood"
       En blid, frugtig whisky med spritten godt camoufleret af let sødme. ”Triple Wood” betyder lagring i 3 slags eg -ny eg, fade brugt til Bourbon og ældre fade, dvs. kun amerikansk eg. Men stadig kun lagret 3-5 år i eg, vil jeg tro. Den får pæn ros i nye smagninger -så et superkøb til 79!

Lidl Viajero Cabernet Sauvignon... 39,-

Chile, Bedste KØB + **** (5/5), Lidl, indtil lørdag 26.marts
Viajero er klassen over de almindelige "oversøiske" vine fra Lidl, og denne er ikke smagt, men skal være rigtig god, med frugt og solid fylde i smagen. Tappet i Chile.   

Hérédita, Cotes du Rhone... kr/fl v 3: 70,-

2 fl: 210, 2019, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.marts

Den monumentale -og ekstremt travle- vinmager  Philippe Cambie (foto) er "larger than life". Men vinen laves af Princes, kooperativet i Chateauneuf, ikke af Cambie, trods Meny's ord. Jeg mødte Cambie første gang for 20 år siden og blev imponeret over hans vine (og størrelse). I dag er han en legende -og ekstremt efterspurgt som konsulent. Jeg ved ikke hvor meget han har haft at sige med denne vin, men godt smager den! Kælderen har i flere år lavet rigtig gode vine fra knap 600 hektar, heraf 80-90 i selve Chateauneuf. 

En klassisk Rhone på grenache (70%) -der giver frugt og styrke- og syrah (30%), der giver farve og længde. En sympatisk og flot vin med fløjlsagtig fylde og god dybde i frugten. Nyd den nu for frugten eller gem den 2-4 år. 

Meny tilbyder fra samme kælder Chasse des Princes Rhone Grande Reserve (59,95, 4*), god fylde, men uden dybden i Hérédita. Meny tilbyder også Preare Ripasso (3 fl. 200, 4*), ok som rød, let for ripasso. 

Clefs de l'Enclave, Rhone Villages.. 49,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 24.marts

En Villages fra Rhône til 50 er værd at købe. Denne har nok lidt mere nerve og urter i næsen foruden grenache-druens krydderi og styrke. 
       Vinen kommer fra den nordlige, kølige del af den centrale Rhône dal omkring Valréas, som i næsten 500 år (1317-1791) var en pavelig enklave -del af Pavestaten- i Frankrig (hvad borgerne ikke var glade for). Området var oprindelig bedre kendt for oliven (Nyons) end for vin
, men vinene er dog gode, i en lettere stil end resten af regionen. 

3 fl: 139,95, bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 24.marts

Rød petit-verdot, syrah eller Winemaker's Blend (petit-verdot, syrah, cabernet), Lazio
Petit-verdot er en slags "super-cabernet" fra Médoc, hvor den kan give supervin -kun i solrige år- og derfor i dag ses mere i Spanien, Italien og andre lune lande. En stort, kraftfuld vin med aroma og fasthed, nok en del syre. 
      Syrah er naturligvis druen fra Hermitage (og shiraz i Australien), men her gror de i Lazio, dvs. omkring Rom. En blødere stil, men nok med nydelig fylde. Vinmagerens blend er blandet af disse to + cabernet. 
      Midt i området (eller rettere i Frascati) bor leverandøren Femar, og derfor tør jeg anbefale vinene, som ikke er smagt. Men jeg har smagt andre vine fra huset -Epicuro og F Fiano og Z Zinfandel- som du kan købe i diverse Brugser. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,33

6 fl: 199,95, godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 24.marts
Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet, Chile
Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. Men disse vine begejstrer ikke -og jeg har smagt vinene flere gange (men dog ikke de seneste 2 år) og undrer mig over titlen ”Reserva Especial” -særlig reserve- et sært navn til en (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år. Fås i denne uge i Superbrugsen og Kvickly (199, lidt billigere). 
      "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Ritas Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig. 

      Meny tilbyder flere vine, som jeg ikke kender, bl.a. Penfold's Max's shiraz-cabernet (99,95, 4*) samt Devil's Rock (riesling eller rosé, 59,95, 2*?), Pfalz Tyskland, men tappet af huset Ursula, mere kendt for vine fra Østeuropa og med hovedsæde i München (!), temmelig langt fra Pfalz. Har ikke tillid til denne vin, måske med urette.