Søg i 1200 opslag:

18/03/2022

Et supertilbud på Vintage Port -og andet godt!

Ugens bedste køb i Coop er Rozès 2013 Vintage Port til 129 kr. Vinen har fået 17,5p af Revista dos Vinhos -akkurat som Noval 2013 Vintage -og den koster 700 kr! 
Jeg vil nok sætte Noval lidt højere, men den er ikke dobbelt så god -for slet ikke at tale om 5-6 gange bedre! En god vin at gemme til barnets 18 års fødselsdag (og før må barnet jo ikke drikke vinen!). Hvis barnet er født i 2013!). 

Men Superbrugsen og Kvickly har andre gode køb -f.eks. den herlige OPI fra Argentina samt Torres' hyggelige Sangre de Toro Reserva til blot 49 kr. Og så er der mange vine, som vil være egnet til en konfirmation eller en af forårets andre fester -lige fra let sødlig Vouvray til en sød rød Brachetto spumante... 

Rozès 2013 Vintage Port... 129,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Du skal ofte betale 300-700 kr for en Vintage Port, uanset årgang. Derfor er denne vin et topkøb til 129 kr! 
      Vintage Port er udvalgt som den bedste ene % af Portvin i stort år. Men den er i sig selv ikke dyr at lave, og husene tjener gode penge på Vintage, som kan sælges efter 2 år til endog højere pris end en Port lagret 10 eller 20 år. Rozès 2013 er 6 år på flaske (pas på bundfald). 
      2013 var meget flot i 2019 og 2020, men frygter, at den i dag har mistet frugten -og skal gemmes 4-6 år elleer længere for at få frugten tilbage som bouquet. 
      Rozès' vintage er -med WineAdvocate's ord: "Meget gode køb. Vinhuset sætter priserne godt. Vinene er pålidelige i kvalitet. Vinene er attraktive unge uden at være svage". Parker giver vinene 91-92p -ikke ilde- men dette medie har ikke smagt Rozès siden årgang 2012. 

      Rozès er et af de ”franske” huse i Oporto, længe ejet af LVMH (bl.a. også Moët og Dom Pérignon), som i 1999 solgte det til et andet Champagne-hus, Vranken-Pommery med mærker som Heidsieck Monopole, Charles Lafitte, Pommery, Georges Goulet, Demoiselle og andre.

      Huset leverer både før og efter Moët's ejerskab behagelige vine, som er meget yndet i Frankrig. Rozès ejer ikke mindre end 9 vingårde langs Douro floden, som ledes af den lokale direktør Antonio Saraiva (foto t.h.).

OPI barrel selection rød/hvid, kr/fl v 2: 44.50

2 fl. 89, rød cabernet sauvignon, malbec, hvid chardonnay, Argentina
Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts

Den mest kendte af vinene fra Argentinas Mascota. Vinene kalder sig "barrel selection", dvs. vinen har lagret i eg, men det smages ikke. 
      OPI vinene har med rette vakt opsigt for vinene, som er vellavede i en kommerciel, international stil, fyldig, men ikke ligegyldig smag med indbydende frugt og pænt lang smag. Måsk
e er malbec bedst, men det er tæt løb. Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler. Hans Mascota - i reglen fra egne vingårde- er en nyere tilføjelse, som er lidt mere forfinede i stil, men også fremragende køb. 

Torres Sangre de Toro, reserva... 49,-*

*: Coop-medlemspris, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Set i 2016. Smager so men meget blød, kraftig Rhone. 
 Fyldig, afrundet, meget poleret, men alligevel med karakter og en moden, nydelig bouquet. En god allrounder, der også vil tilfredsstille de kræsne! Garnacha, syrah og cariñena med et år i egefad. Jeg nød den kælderkold til lammekotelet. 

      Vinen koster 90 kr i Spanien og 65 kr i grænsebutikkerne. "Tyreblod" kan næsten kaldes historisk, da den første tapning i 1954 var den første Torres vin på flaske! Den almindelige udgave er ok dagligvin, men denne "seleccion especial" er markant bedre og får også et år i eg.

Torres Coronas, tempranillo... kr/fl. v.3:  46,33

3 fl: 139, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts

til samme pris også Esmeralda hvid og rosé*** (3/5), 

Både Covid-og virusfri, så denne vin må være god! Coronas laves i snesevis af millioner af liter. Men den røde Coronas smager overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide. Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (senest smagt sidste år). 
      Torres er et af Spaniens største vinfirmaer, stadig familieejet. Det ligger i Penedés tæt på Barcelona, men henter vinen til disse druer i hele Katalonien, men nok især i det tørre, varme bagland, hvor druerne er billigst. 

Castelmaure, Corbières... 49,-*

*: Coop-medlemspris, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts

En lidt rustik, men magtfuld vin med rig aroma af vilde urter og krydderier, som dog slutter forbavsende afrundet. 

      Kooperativet i Castelmaure (har netop holdt 100 års fødselsdag) leverer en god syntese af naboerne Fitou og Roussillon. En lille -60 medlemmer- kælderm men veludstyret.
      Jeg elsker også den historiske etiket, som fås på vinen solgt af Jeanjean, som har solgt en god del af kælderens vine siden 1985. 
      Hans etiket er flottere end den, du ser i kælderen selv, hvis du kan finde den (og det er ikke let!). Byen har iøvrigt navn efter maurerne, som opholdt sig her i nogle år, indtil de første korstog drog dem tilbage til Spanien. 

Vouvray "Michel Armand".... 49,-*

*: Coop-medlemspris
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Lys, let og frugtig, let sødme, men med ren syre bagved. En herlig apéritif eller til salat. Tappet af Loire Proprietés, et kooperativ.
Foto: Den mest kendte Loire, som gror omkring den lille by Vouvray ved Loire floden uden for Tours, godt halvanden times kørsel syd for Paris. Vinen laves af druen chenin blanc, som gror på kalkbakker over floden og mange af vinene laves i kældre hugget ud i kalken. 

la Chasse "Prestige" rød/hvid/rosé, kr/fl v.3: 43,-  

3 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Den røde er en ganske solid, men ikke mindeværdig Rhone! De lyse er landvine fra Oc (hele Sydfrankrig), pink på syrah -og god, tør med rig frugt, mens den hvide er chardonnay + viognier, et herligt blend! Alle er med skruelåg, et plus i min vinbog! 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Ej smagt, men formentlig tæt på 5* og bedste køb, da vinen har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget viser hele grenache druens frugt frem (blot tapper har husket at føje mindre svovl til ved tapning). Tapperen er Andéol Salavert, som du sikkert ikke kender. Det gør jeg heller ikke, men det er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre (se ovenover). Måske samme vin, blot flaske uden gravering! 

S Syrah og R Riesling, Washington, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.februar, tappet i Danmark

Jeg vil tro, at 90% af al vin fra USA er tappet uden for USA, ofte i England, Holland og Tyskland, men en god del også i Danmark. Næsten alle vinene har fået lige en filtrering og en gang svovl eller to mere end vin tappet på vingården. 
      Men til prisen er både "S" (syrah) og "R" (riesling) sikkert mere end ok på en afrundet, fyldig måde. Washington er den nordligste stat i USA. Vinen gror langt fra den våde, kolde hovedstad Seattle -typisk i de tørre dale omkring Yakima og Columbia. Her er hede, tørre somre og lange, kolde vintre. 

      Kun Riesling er smagt, ganske nydelig og frugtig, med frisk syre, ikke særlig tør, en specialitet i Washington. Syrah kan meget vel være lige så god, men en let sødme trækker nok ned. Formentlig identisk med lignende vine, som sælges af andre firmaer, bl.a Irma (WSTL, ca. 60 kr). 

Canaja Gold, Veneto, kr/fl v 6: 49,83

2015 Italia, 6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Sstorebror til Canaja fra Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen ok og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Normalprisen (120) virker opskruet. 2013 fik ros fra Rydberg i Ekstrabladet. Mon ikke vinen er en nyere tapning?

Los Intocables, Black malbec eller cabernet... 50,-

Godt KØB + **** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Argentina for fuld black Angus udblæsning, dvs. lidt trættende i længden! Den hedder black og har sort etiket, fordi vinen er lagret på Bourbon egefade, men vinene smager ikke af whisky. Men fadet sætter et temmelig krydret, næsten sødt præg på de ellers tørre vine. Flot og stor. Malbec er måske marginalt bedre end cabernet. 

      Vinen kommer fra Finca las Moras, som er fast leverandør til Coop. Firmaet ejes af Trapiche (storleverandør til Salling's Føtex). 
     Moras drives dog separat fra Trapiche og ejer 1100 hektar i San Juan i Mendoza, som har lunere klima end Uco, som leverer de bedste fra Trapiche (dog kommer stor del af Trapiche vinene nok også fra San Juan). 

Jeg foretrækker disse vine for Jam Shed (50, 3*), en aussie af den mest sødladne art, som blev solgt sidste år til 35. Beskrives som jammy (jam!), rich and smooth, så tæt på sød, som tør vin kan være. Andre er meget mere positive end mig. 

Brachetto "Suagna", Piemonte, sød rød brusvin.... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, gælder indtil torsdag 24.marts

En rigtig forårsbebuder, der ofte kaldes en rød Moscato Spumante, dvs. tag ikke vinen for alvorligt. Druen er brachetto, som giver masser af rødvin -ret lys farve og meget aroma -. Rød farve og brus, sød, med lidt duft af jordbær og lidt brus, der gør sødmen behagelig. Ikke ueffen til en konfirmand (ja, lad dem bare smage!), og populær som velkomstglas evt med frosset jordbær i glasset) eller til de første jordbær... 

Cava Jaume Serra, mousserende... kr/fl v 2: 44,50 

2 fl. 89, Brut: godt KØB + **** (4/5), Brut, Semi-Seco *** (3/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. marts
Perfekt til konfirmation på corona-budget -men det er ikke Champagne eller bare en prosecco. Men til 44 kr får du ok brus! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 4 år siden. 

Santa Rita "120" rød-hvid-rosé, kr/fl v 6: 33,17

Rød cabernet eller carmenère, hvid chardonnay, rosé cabernet, Chile

6 fl. 199, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
(også på tilbud i Meny, 6 fl: 199,95)

Santa Rita har en del af æren for, at Chile i flere år var nr 1 vinland i Danmark. "120" har navn efter de 120 soldater, som Santa Ritas Paula Jaraque skjulte i vinkælderen for spanierne i Chiles uafhængighedskrig. 

       Jeg har smagt vinene flere gange, men aldrig fundet den værdig til etikettens ”Reserva Especial” -særlig reserve- et sært navn til husets mest solgte (ok) dagligvin. Cabernet og chardonnay er ganske ok, rosé og carmenère ikke smagt i de seneste mange år.

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
De yngre årgange er nok bedre end denne gammeldags (for mig kedelig) Rioja, som i 2012 fik 85p/Ekstrabladet med bl.a. "Vaniljepræg i næsen. Noget tør i smagen med sorte bærnoter, tobak, læder og vanilje. Medium syre og jeg savner mere frugt og friskhed i denne". Vinen tiltaler nok spaniere mere end danskere, for den kan tilsyneladende sælges dernede for godt 100 kr... 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890) og nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men var ellers mest kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 

Pagus Bisano Amarone... 129,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset). Denne kommer fra kooperativet i Valpantena, som generelt leverer god vin. Den har fået 97p i Decanter (som synes at nærme sig Luca Maroni, hvor en vin under 100 p ikke er drikkelig!

Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

Bedste VIN,***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.marts
Vine fra Gabriel Meffre var i mange år blandt de mest solgte i Danmark. Irma introducerede "Plan de Dieu" fra huset i Danmark, en ok daglig Rhône samt Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej. 
      I dag er huset et helt andet -og delvist ejet af giganten Boisset- men det ligger stadig på samme adresse i Gigondas, så vinen fra hjembyen er faktisk mere end ok. Denne vin er formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate i 2017. Ej smagt i 2017, men vent en afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset