Søg i 1200 opslag:

06/03/2022

En god, billig spanier og en stor Chianti!

I min ungdom tog man ikke vinen fra Italien alvorligt. Og Chianti var en vin i bastflaske, som skulle bruges til stearinlystømmes hurtigst muligt og bruges til stearinlys bagefter. 
Alt er ændret i dag, og det er ikke kun Sassicaia og Brunello -men også en vin som Grigio's Selezione Classico, der viser klassen. 

San Felice's topvin er umådeligt lækker, men også kompleks og lang -alt hvad du ikke fandt i Chianti for 40-50 år siden! Men ellers er der ikke meget nyt fra Føtex, som dog tilbyder Kingpin, en genganger (men velsmagende!), som du kunne få i Bilka for et par uger siden -til højere pris. 

      Netto sælger også vin med livrem og seler, ingen eksperimenter her! Men, ok, prisen er lav! 

Bedste VIN: il Grigio "Gran Selezione" Riserva
Bedste KØB: Kingpin rød/hvidBanrock Station Reserve rød/hvid
Godt KØB:  le Arche Ripasso

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 139,- 

Chianti Classico, bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.marts 

En særlig udvalgt Riserva fra 3 af de bedste parceller på det store gods San Felice, lidt ”bredere” og dybere end den ellers (meget flotte) normale ”Grigio” riserva (som kunne fås for 2 uger siden til 79). 40.000 fl. 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 (93p/Parker). Måske er det 2017, som er meget flot.

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.marts 
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 
      Egentlig bør du smage den røde ud mod Mucho Mas 3 liter box, 

Du kan også få Mucho Mas i Føtex (99, 300 cl, 4* + godt KØB), som er billigere (24,75/75cl), men vinen har mindre frugt og længde. En plastpose er ikke optimalt for vin, som derfor må filtreres lidt mere og tilsættes lidt mere svovl.  

Silvano Piacentini Ripasso eller Soave, kr/fl v 2: 64,50

**** (4/5), Føtexindtil torsdag 10.marts
Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso end de svulmende Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Den hvide Soave Classico er glimrende, tør, diskret, men fin aroma, ganske pænt lang. Fås også som Rosato Veneto (ej smagt). 

      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

le Arche Ripasso Valpolicella...- 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 11.marts
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Ganske ok og et bedre køb end i Bilka, hvor du skal betale 58 kr samme vin! Og så tilmed købe 6 fl. minimum! 

Barefoot, rød, hvid, rosé, frit valg... 45,-

Merlot, cabernet, pinot grigio, sød moscato og rosé*** (3/5)Netto, indtil fredag 11.marts
De røde er ok med rund fylde og pæn bærduft. Jeg finder nok cabernet lidt sjovere end merlot. Den hvide er ret neutral, men slet ikke ringe, mens den sødlige moscato er behagelig -pga lidt brus. Den lyserøde kan jeg ikke få ned. Jeg er nok for kræsen!
      "BareFoot" -"Barfodsvinen" startede i en garage i 1960erne, hvor 2 venner lavede vinen med... ja, fødderne (uden sko!). God vin til lav pris fra starten + en ikonisk etiket. Succes'en var sikret -især da giganten Gallo købte mærket i 2005. I dag laves vinen dog ikke med fødderne -så skal der godt mere end 4 fødder til -det årlige salg ligger omkring 200 millioner flasker!

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 11.marts
Pæne kommercielle vine til en meget lav pris! 
Rød cabernet-shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, en snert restsødme, der dog ikke dominerer. De første glas er gode, i længden kedelig. 
Hvid på chardonnay + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. I længden lidt tung. 
Moscato er en aromatisk, let hvidvin med en del sødme, som dog ikke generer. God til frisk frugt, men også en typisk sludrevin. 

      Banrock Station
 (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvor 600 kunstvandes for at sikre vand til vinplanterne. En så stor mark kan kun eksistere langs Murray, Australiens største flod, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård. 
      Omkring vingården er et Wetlands center (foto), hvor gæster kan gå en lang tur på boardwalk (2-3 timer) og studere de mange fugle. Bagefter er der vin og mad på vingården.