Søg i 1200 opslag:

24/03/2022

Superkøb i moden Bordeaux og flot Brunello (og meget andet!)

I disse uger må Føtex være lidt af et mekka for os, der kan lide god vin til lav pris! Du kan få en klassisk Bordeaux (med kinesisk ejer!) til blot 79, for slet ikke at tale om superb Brunello og Chianti samt herlig reserva fra Rioja -samt flot vin fra vingård i Østrig, ejet af Malteser ridderne. 

Jeg nåede lige at smide Irma i postkassen, da jeg faldt over de 12 sider fra Føtex. Og der er faktisk så mange tilbud, at jeg er nødt til at dele det op i 3 indlæg! Til alt held gælder avisen i 3 uger!
      Du kan få billig vin (som spanske Mucho Más, som til 33 kr langt overgår f.eks. My Way til 50) -og der er god Brunello til lav pris -foruden en "baby-Brunello" til 59. 
     En nyhed er dog den lækre grønne Veltliner fra Malteser ridderne, som også kan levere en absolut drikbar rød zweigelt... Men læs selv!

Bedste KØB: Vieux Maurins St Emilion Grand Cru, San Felice Chianti Classico, Gemma Barolo, Macon Azé "la Burgondie", Malteser Ritterorden veltliner + zweigeltVentoux 2017 "Vidal-Fleury", Matsu "Picaro" Toro, Marques de Riscal Rioja Reserva, Rioja Bordón Magnum Reserva, Mucho Más rød  
Godt KØB: Gachet Lalande de Pomerol, le Arche RipassoPoggio Forte Montalcino, Righetti Amarone Magnum, Lenz Moser Veltliner + Weissburgunder

Vieux Maurins, St Emilion Grand Cru... 79,-

2014, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 31.marts
En flot vin fra god årgang, som nærmer sig modenhed. Senest solgt af Nemlig.com til 189 (dog 100 kr ved 6 fl), men 79 er en rigtig god pris! Ægteparret Goudal  har ledet vingården siden 1984 og leverede god merlot i mellemvægts klassen. 
       Men i 2013 blev Vieux Maurins det første kinesiske vinslot i Saint Émilion, da investorer fra riget i Midten, ledet af  Albert Tanvan, købte hus + 8 hektar vin (+ l'Estang i nabo Castillon). Michel Goudal fortsatte dog med at hjælpe til i kælder og mark. Ikke smagt siden -men er fuld af tillid! 
      Slottet ligger på det magre sand ved Maurins (med navn efter maurerne, der kom så langt mod  nord i den tidlige Middelalder) syd for St Émilion by. 

      Til samme pris Calvet Chablis (79, 4*), ej smagt, men formentlig ok, da Calvet's moderfirma GCF ejer domæne i dette mondæne område. Calvet tilbyder også den let sødlige Vouvray (2 fl. 149, 3*), en ret høj pris for kvalitet og stil, synes jeg. 

 
Gachet, Lalande de Pomerol... 79,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Set i årgang 2012. Ej smagt i denne årgang, så den kan meget vel være 4* værd. Tror mest på en lidt tør, solid vin med god karakter, men uden charme. 
      Vingården ejes af den velkendte familie Estager (bl.a. la Cabanne i Pomerol og Papeterie i Montagne, hvor denne vin laves). Marken er ganske lille -knap 1 hektar- plantet med lige dele cabernet og merlot, slet ikke normalt i "Merlot land". 

Brunello + baby og andre topkøb

Frescobaldi "Campone", Brunello, kr/fl v 2: 124,50

2 fl: 249, Bedste VIN + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 31.marts 
En vin fra det meget store 700-årige familiehus, Markis de Frescobaldi, der rivaliserer Antinori i historie og størrelse, men måske ikke er helt så kendt. Ej smagt, men formentlig en rig og klassisk brunello med masser af smæk -til en særdeles rimelig pris. Du finder ikke denne vin på husets hjemmeside. Her ser du kun Castelgiocondo (som i Danmark koster godt 350), som også leverer denne vin. Kan være samme vin, da den globale normalpris i WineSearcher er godt 300. Et topkøb! 

Poggio Forte, Rosso Montalcino... 59,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 13.april

Officielt en art "baby-Brunello", dvs Rosso samme Brunello drue, lagret et år i stedet for lovens 3 år. Som regel bruges dog andre marker til rosso, og vinen laves til at nyde ung. 

      En lidt blidere, lettere udgave, som nok ligner Chianti mere end brunello! Slet ikke et dårligt valg til påskelam. Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. 

Campogiovanni, Brunello Montalcino... 159,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 13.april
Særlig vingård ejet af Chianti-domænet San Felice med flot brunello, ikke en sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). Kender ikke årgang, men håber på 2016 (94p/Spectator, 93p/WIneEnthusiast), mens den nye 2017 er knap så imponerende. Blot trist at tilbudspris er sat op fra 149 til 159! Men stadig et superkøb.

San Felice, Chianti Classico... 49,-

Bedste KØB, ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som ejes af forsikringsgiganten Allianz siden 1980erne. De leverer rigtig god vin. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza. 
      Vingårdens unge Classico er rigtig god, som det ses til højre. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (gr lav pris ikke sublim kvalitet). 2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten samt 90p/Spectator -ret uhørt i denne prisklasse!  Formentlig er 2020 på vej i butikker. 
      En mangeårig favorit fra Salling gruppen -den fås også i Føtex, hvor normalprisen er krøbet op på 119 -men en læser af denne klumme vil vide, at det bør den ikke koste! 

Gemma Barolo..... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Jeg er ingen Barolo tifosi, men kan godt lide Gemma! Har ikke smagt 2017, nok lidt blødere og lettere end 2016. Den kræver ikke 10-20 år. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Til alt held havde den en moderne Barolo's bløde tanniner. 
      Barolo tifosis kender formentlig slet ikke Gemma, som er en moderne blødere stil, men nu er jeg ikke ærkefan. Jeg foretrækker Gemma's kommercielle´, fyldige stil for de lyse supertannin-vine, hvor en lys farve og bidende syre bliver set som et fortrin! 

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 3: 49,67

3 fl: 149, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, så den ikke generer. Ganske ok og godt køb. 

Til samme pris også Barefoot California (flere typer, rød bedst, 3 fl: 149) og My Way (ikke min vej, sjovt nok) og Capolavaro (diverser typer, 3 fl. 149, 3*). 

Amarone Classico, Magnum... 179,-

Righetti, Godt KØB + **** (4/5), Føtexindtil onsdag 13.april
Jeg synes en hel flaske Amarone er voldsomt, så jeg tør slet ikke tænke på en magnum! Men jeg ved, mange vil sætte den højt og elske at sætte så stor en flaske på bordet! 
      Jeg husker dog god Righetti i 1990erne, bl.a. solgt af Sigurd Müller. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og fyldig med sødlig aroma, men helt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav. 

Lækker hvid og god rød fra Østrig

Macon Azé "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 13.april
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -godt køb til 69, men i januar solgt til 59 (Føtex har nok brugt tiderne til at sætte prisen op!). 
      En chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt klodsede chard'er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.  

Lenz Moser, frit valg, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Grüner Veltliner eller Weissburgunder, Østrig 

Godt KØB + **** (4/5)Føtexindtil torsdag 13.april

Frisk og let Veltliner med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Den hvide Burgunder er ikke smagt, men vent en let, meget frisk vin med mere neutral aroma. 
       Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

 

Malteser Ritterorden, veltliner eller zweigelt, kr/fl v 2: 74,50 

2 fl: 149, Grüner Veltliner eller blauer Zweigelt, Weinviertel Østrig 

bedste KØB + **** (4/5)Føtexindtil onsdag 13.april

En klassisk, sprød, frisk veltliner af høj kvalitet, en mørk, kirsebærduftende rødvin med charme og pæn længde. Den røde 2018 fik 88p/Falstaff. 
      Jeg elsker denne historie-duftende etiket fra historisk 50 hektar vinslot (foto herunder)  i Mailberg 70 km nord for Wien nær den tjekkiske grænse. I knap 900 år har vingården tilhørt ridderordenen af Malta -Malteserridderne, derfor Dannebrog!- men den har siden 1969 været drevet af Lenz Moser (se herover). Hele 23 hektar er plantet med veltliner, mens 10 hektar bruges til zweigelt, den indfødte østrigske drue. 


Ventoux 2017 "Vidal-Fleury", kr/fl v 12: 41,63

12 fl: 499bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil onsdag 13.april
Ventoux er mere kendt for Tour de France  end vin, som er i stil med (og til lavere pris end) anden Rhone. Denne vil dog mere. Ny 2017 er sjovere end 2016 (smagt 1 gang),  ligetil, fyldig, åben krydret duft, ukompliceret, moden nu, blød. En ung Guigal begyndte sin karriere i dette historiske (1781) hus. Da Guigal var kongen af Côte Rôtie, så købte han sin gamle læreplads, som fungerer som alternativ etiket til Guigal. 

Klassisk spansk i top

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 13.april. 
Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Gv den 2-4 år. 2016 fik 93p/Peñin og 92p/Tim Atkin og 6*/6 af Rydberg (forfatter til bog om spansk vin) i EB -ret unik til så lav pris! 
      Og uanset hvad skal Riscal have 5* -et ikon, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, først skabt i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. 
      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, hele 24 måneder i eg + 1 år på flaske før salg). 

      Virussen tillader p.t. en tur til Rioja og så er et besøg på Riscal obligatorisk. Og du kan måske få et godt tilbud på en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja. 

Matsu "Picaro", Toro... 69,-

Bddste KØB + **** (4/5), Føtexindtil torsdag 13.april
Holder meget af denne vin. Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. "Picaro" er husets dagligvin (som Bilka forlangte 90 kr for i efteråret!). En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Mucho Más, Spanien rød, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Superkøb (faktisk eer vinen også på tilbud i Netto -til 40 kr. Også i hvid, men rød er bedst). 

"Meget Mere" minder i smag til forveksling om "the Guv'nor" (Coop) og KingPin (Føtex og Netto) og leveres af samme Felix Solis. Más fås også i 3 liter box, som er noget mere anonym.  

Rioja Bordón Magnum, Reserva... 99,-

2015, 150cl, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 13.april
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. 4* i Politiken, 92p/Vinguide, som virker voldsomt. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956.