Søg i 1200 opslag:

09/03/2022

Vin groet i skyerne og sjov Rioja

Noget så sjældent som en enkeltmarksvin er stadig unik i Rioja, hvor de store (og mindre) huse henter vin i flere områder, som de blander til en vin, vi kan lide. Men loven har i flere år tilladt vin fra én by og endog én vinmark, men jeg har endnu kun set ganske få -så det er rart at se én i Irma! 

Men jeg er slet ikke sikker på ,at vinen er bedre end argentinske Don David, hvor vinen gror i 1800 meters højre -hvor luften er tynd og skyerne er længere nede! 

      Irma har andre spændende vine i denne uge, bl.a. Contraseña, endnu en spanier, som tilmed er økologisk naturvin uden svovl. Se også de andre gode køb: 


Send din mailadresse til jansorensen@europe.com -så modtager du hver uge 3 appetitvækkere på nye opslag med gode tilbud fra kæderne. 

Finca Montote, Rioja Reserva... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 16.marts
Set i 2014. 100% tempranillo med et år i små egefade. Dyb farve, ganske kompleks, med både roser og mineralitet i næsen, sort frugt; middel til god fylde, pæn længde med lidt tør tannin. Moden nu. 2014 har 92p/JamesSuckling og 91p/Decanter Award (sølv). 
      Indtil nu har vi kun set ganske få "Single Vineyard" vine fra Rioja, selvom loven har tilladt dem i flere år. De store huse har (som Champagne) foretrukket at blande vinene fra forskellige byer og regioner. 
      Det er heller ikke let i dag at skabe en større vingård -men det er lykkedes familien Rubio i den lune sydlige del af Rioja (Oriental) på grænsen til Navarra, hvor der både er et vinslot i fransk stil og en nydelig store kælder. Mængderne dog begrænset -af årgang 2014 blot 4000-5000 fl. God, men ikke, desværre!  

Don David Reserve, Argentina, frit valg, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Calchaqui, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 16.marts

Fra Calchaqui i Andes bjergene, hvor Argentina mødes med Bolivia, Chile og Paraguay. Vinen gror i skyerne (!), tæt på  1800 meters højde, dvs tynd luft, kolde nætter og varme dage, Vinen gror i skyerne (!), tæt på  1800 meters højde, dvs tynd luft, kolde nætter og varme dage (perfekt), men meget tørt (120 mm nedbør i et vådt (!) år modsat de 800-900 i Danmark. Både røde og hvide kan anbefales -og god hvid i denne prisklasse er en sjældenhed! 

Malbec -har en meget dyb farve og overdådig bær frugt, som går igen i en smag med meget dybde til denne lave pris. Vinen får typisk 88-90p i førende guides, f.eks. fik både 2019 og 20 89p/Tim Atkin og 2020 91p/Decanter Award (som dog er gavmild). 
Cabernet -for mig knap så interessant, meget intens, lidt mere krydret, god fylde. Også en favorit blandt kritikerne, også 89p/Tim Atkin til både 2019 og 20. Ret imponerende! 
Torrontès 
-på Argentinas hvide signatur-drue -en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lidt i stil med gewurztraminer. Nydes ung. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. 2020 fik 91p/Tim Atkin og 90p/Descorchados. 
Chardonnay er mere diskret, men flot, også 91p/Tim Atkin til 2020.
      Cafayate er en malerisk turistby, og her ligger en halv snes vinhuse -bl.a. Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.
      Esteco (foto) er et gammelt vinhus, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. Huset leverer rigtig flotte vine, som har sat Cafayate på landkortet! 

Contraseña, øko + zero Sulphur, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99Bedste KØB + ***** (5/5) Irma eller coop.dk, indtionsdag 16.marts

  • Denne svovlfrie "naturvin" viser, hvorfor private vinhandlere får det stadig sværere i disse år! Druen er fine, økologiske monastréll druer (mourvèdre i Châteauneuf du Pape og andre lande) fra egnen omkring Murcia og Jumilla ikke langt fra Alicante. Her ligger huset Luzón med en hypermoderne kælder med en hygiejne så god, at denne vin kan tapppes uden tilsat svovl.  
  •       Vinen er ung (2020) uden lagring i eg eller andet, der kan skjule frugten og er en fyldig vin fuld af sød frugt, som bakkes op af blød syre. En ekstremt drikkelig vin til utrolig rimelig pris! Vinen har mindst et halvt år på flaske, så du skal bestemt ikke gemme den... 
  •       Contraseña betyder på dansk "adgangskode". Måske et pænt navn til afløsning af utallige variationer over Luzon og Finca Solana. Eller måske et varsel om andre vine efter samme kode.

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279, bedste KØB + ***** (5/5) Irma eller coop.dk, indtil onsdag 16.marts, normalpris 109,95/fl - Chile 

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, og her betyder det særligt udvalgte vine -men ikke alder! Og vinene er bedre end rigtig meget Bourgogne til 100+ kr. 
      Skal have lagret et år i fransk eg. Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. I dag er årgangene nok 2020/21, men det gør næppe vinene ringere! 
Den hvide chard imponerer trods 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år. 

Giordano Spumante, rosé eller hvid, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 16.marts
Konfirmanderne vil ikke rynke på næsen af denne vin, men en sart kender vil nok! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Lecciaia Montecucco ...kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Bedste KØB + ***** (5/5)Irma og coop.dk, indtil onsdag 16.marts, normalt 99,95

Ejeren Campo ai Lecci har 12,5 hektar i brunello, og for nogle år siden købte vingården 16 hektar lige syd for Brunello, hvor der er lidt lunere (og jorden billigere). Dette område har fået navnet Montecucco og kan faktisk ligne Brunello lidt længere nordpå. Årgangen er stadig 2013 -så jeg er lidt betænkelig, men tror, vinen stadig holder. For 2,5 år siden var vinen rigtig god med masser af bouquet, moden fylde og pænt lang smag. 

      Irma tilbyder også Lecciaia's Sangiovese 2014 (2 fl. 129, 4*) -også en vin med mange år bag sig- mere karakter end charme, syntes jeg (i 2020), men andre er mere positive, bl.a. den dygtige Rydberg fra Ekstrabladet (5* + godt køb i marts 2021). 

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 119,-

***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 16.marts  
En rigtig god sydlig Rhône på grenache og syrah, ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. Vinen er langtfra den bedste Vacqueyras jeg har smagt, men god -og fair pris for noget med Chapoutier i sig! Set i 2019, som fik 5* i Ekstrabladet. 

      Irma sælger også Morel Chateauneuf du Pape (179, 5*), en rigtig god vin, men slet ikke topkøb. 

Barbaresco "Currà", Riserva... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Irma og Coop.dkindtil onsdag 16. marts

En meget lav pris for nebbiolo og især Barbaresco -og denne er tilmed fra navngiven mark. Jeg ved Barolo-fans kan lide den. Så derfor sniger denne vin sig op på 5*. Mange vil sikkert også have den som bedste vin. 
      En ret moderne nebbiolo vin, men stadig umiskendelig nebbiolo, dvs. lyse bær og syre  næsen, middel fylde trods hele 15% alkohol, pænt lang, men slutter med en del tør tannin. Især til mad, gerne en ikke for krydret gryderet. Set i 2015 (smagt i 2014), som var ganske god. 

     Foto: Sarotto far og søn. Bestemt ikke fra en vingård i klasse med Gaja. Men det 300 årige familiehus ejer 30 hektar, heraf 7 hektar på Currà bjerget i Barbaresco, vendt syd/sydvest. Den hvide Gavi er en anden specialitet. Men det meste af det årlige salg er mere konsum'agtige vine indkøbt udefra.

Barolo Riserva 2014 "Pezzole" ... 139,-

***** (5/5), Irma og coop.dk, indtil onsdag 16.marts
Kun en mindre del af Sarotto's vin er fra Piemonte, men de ejer faktisk denne vingård, som jeg i reglen har opfattet som "nebbiolo druen for begyndere". Men jeg tager fejl, som dygtige Rydberg skriver i Ekstrabladet: "5*, Flot varm krydret næse. Kamfer, sorte kirsebær og vanilje dominerer i smagen. Flot struktur og pæn længde." 

Cuvée Dissenay, rød/hvid/rosé.. kr/fl v.6: 49,83 

Pinot Noir, Chardonnay, Rosé, Sydfrankrig

6 fl. 299godt KØB + **** (4/5)Irma og Coop, indtil onsdag 16.marts
Den klassisk smukke etiket har lånt en del fra Louis Latour -og druerne pinot og chardonnay stammer også fra Bourgogne, selvom de her gror i Saydfrankrig. Forresten kommer en god del af Latour's vin også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er marketing lige så meget som vinen, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne (bl.a. Campet Ste Marie, som du kan se i Meny). 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris! En ny rosé er ikke smagt. 

Fleurie, Protheau... kr/fl v.6: 69,50

2 fl: 139, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 16.marts
Set i 2020. Alt andet end den bedste Fleurie, du kan tænke dig! Men dens ungdom, lethed og indbydende rig frugt af bær + en afrundet, frisk bærsmag med modne bær er ikke det værste, du kan servere kælderkold til en coq au vin eller endog en måltidssalat. 
      Skruelåget bevarer frugten intakt. Protheau var engang et konservativt firma i Mercurey, men er som (utallige andre) blevet del af giganten GCF (bl.a. Moillard i Brugsen, Pierre André -og Martenot (CHemin des Papes herunder) og Garnier (ditto vine i Netto). Det lille domæne forsvandt og huset rykkede sammen med alle de andre i Beaune og/eller Meursault. 

Orimos,  Languedoc Grande Reserve, kr/fl v 2: 59,50

2 fl. 119 godt KØB + ***** (5/5), Irma indtil onsdag 16.marts

Vinen er lavet på det klassiske GSM blend (grenache, syrah og mourvèdre) og oplyst 12 måneder i eg (til denne pris? Hmm). Vinen er tappet af kooperativ i Saint Saturnin nær Montpellier med vinmarker ved foden af Larzac, som kan levere flot vin. 
       Ej smagt, men en bekendt roser den i høje toner (måske lidt hjulpet af den flotte etiket, som ligner spanske Hammeken's dyrere vine! Rund kraft, meget Rhone'agtig i frugten, men også mineralitet. 

      Irma tilbyder til samme pris 2 vine fra Rhone, Héritages (2 fl. 119, 4*) og Chemin des Papes (2 fl. 119, 3*) -Héritages er måske bedre, da den er tappet i Rhone-dalen, mens Chemin kommer fra Martenot i Bourgogne. 


Saint-Martin "nr 2", Provence, kr/fl v 2: 74,50
2020, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Coop.dk, indtil onsdag 16.marts
Formentlig tæt på førstevinen, men noget lavere pris. Men det lyder ikke godt at være nummer 2! Og Irmas rivaler sælger ud af 2020 rosé nu til laveste pris...  
      Saint-Martin er Cru Classé og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!
Irma tilbyder også Coteaux d'Aix Provence rosé (2 fl. 139, 3*), ej smagt, men sikekrt ok. Men 70 jr er ikke tilbud, mens vi venter på ,at Irma sætter prisen helt ned for at få plads til årgang 2021!