Søg i 1200 opslag:

03/03/2022

Den omvendt shiraz og den originale supertoscaner!

Italiensk vin er ofte dyr, synes jeg. Du betaler skyhøje priser for "supertoscanere" som Sassicaia og Tignanello. Men "Støvlen" har til alt held også superkøb -som Vigorello, som har æren af at være "opfundet" nogle år før Tignanello. Den er tæt på, blot ikke i pris! 
Spanien kan levere endnu bedre køb -f.eks. Bordón's "bordeaux'agtige Rioja og den sjove Zarihs, som har en dansk-newzealænder som bagmand. 

Zarihs er shiraz stavet bagfra, som gror i bjergene over Ebro floden lys syd for Rioja. En sjov vin, men ikke sjov at købe til den lidt kunstige høje normalpris (200+ kr). Men et fund til 89! 

      Bilka har dog (igen) meget at byde på i denne uge. Der er flere gode vine fra sidste uge, som stadig er værd at købe (som T.H. og Trapiche Pure), men også mange nye...  

Bedste KØBBorsao "Zarihs", Rioja Bordón Reserva*, Barbera d'Asti "Tre Vescovi"Dr. Pauly rød/hvid, Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé

Godt KØB:  Ironstone reserve zinfandelLa Tonnelle 2018 Haut-Médoc

Send en mail til janasorensen@europe.com, så får du mail 3 gange/uge med nye opslag! 

Zarihs by Borsao, shiraz, Campo de Borja... 89,-*

*: med BilkaWineClub-app, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts

Zarihs er shiraz stavet bagfra. Vinen laves af kooperativet Borsao, som har fået klonen fra konsulenten Chris Ringland, australier født af dansk mor i New Zealand -mere internationalt bliver det næppe!

      En ganske magtfuld vin med intens aroma, masser af frugt og krydderi. Drak den juleaften, og dén middag klarede den fint, selvom jeg ikke fandt den i superklassen! 
      Chris er en af de "flyvende vinmagere", som mest arbejder i Oz og New Zealand, men også tager til Spanien, når han har fri i efteråret. Vinen blev solgt sidste år i Rema1000 til 99. Normalprisen er 199 i Bilka og endog mere andre steder, en ret vild pris for en vin fra kooperativ i et ret upåagtet hjørne af Spanien (med 117 kr WineSearcher pris). Til 89 kr et rigtig godt køb. 
      Løgismose henviser til en række australske 100p Parker vine fra Ringlands hånd (men det er vist efterhånden 15 år siden, hans Barossa shiraz fik 100p!). Men han er også en travl herre! 
      Vinen får pæne karakterer (2017 fik 91p/Peñin, 2016 fik 92p/Peñin og lidt overdrevne 93p i Spectator. Klonen blev plantet i 2002, men har fået lidt hjælp til årligt ca. 100-150.000 flasker årligt. 

Vigorello, San Felice, Toscana... 129,- 

Bedste VIN + ***** (5/5),Bilka, indtil torsdag 11.marts
En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. Vinen imponerer på enhver måde. Smagt i  2015, stadig ung, men også lækker, men også set i 2016 og 2017 (begge 92p/Spectator).  

      Vigorello er et blend af sangiovese + cabernet og merlot, som i 60erne ikke var tilladt i Chianti. Vinen lagrede også i små egefade, dengang også helt ukendt! Så vinen måtte kun måtte sælges som bordvin. Den kom på markedet i 1968, 6 år før Antinori's Tignanello. I dag sælges Tignanello til 600-1000 kr, mens du kan få denne vin -som er tæt på- til 80 kr. Så kom ikke og sigm at italiensk topvin altid er dyr! Sangiovese + cabernet, merlot og petit-verdot mv, lagret knap 2 år i små egefade. 

      Vinen laves på den store vingård i Chianti Classico, som i dag ejes af forsikringsselskabet Allianz og er en flot vin. 2016 fik 95p/Falstaff, 2015 fik 93p/100 af Parker, mens 2013 fik 3 glas i Gambero Rosso. Set i 2015, men uanset årgang værd at købe. 

Undurraga "Founders Collection" cabernet... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts
En af topvinene fra Undurraga huset, men ej smagt og tvivler på, den er bedre end T.H. vinene (som du endnu en uge kan få til 99). Får typisk 92-94p af lokale kritikere. Formentlig mere kraft og blødhed, men også mere "klassisk" i stilen end TH vinene. 
       Fra selve Maipo dalen og lagret i 35% y eg og 65% fade brugt et år. Historisk var Founder en af husets topvine i 90eerne og før, hvor vinene virkelig ikke var i top! Så prøv den og lad mig vide!  

Rioja Bordón, Reserva... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja. 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin").

Rioja Bordón, Gran Reserva... 79,-

Spanien, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts
Flot vin til lav pris! Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -flot traditionel Rioja. Set i 2011 og 2009 ('09 var flot, '11 fik 92p/TimAtkin). 
      Vinen laves af klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og nogle år på flaske. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og i 1956 den tørstige Ernest Hemingway

Barbera d'Asti "Tre Vescovi"... 45,-

Superiore, bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts

Denne holder 14 % og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til hverken oksemørbrad eller en solid coq au vin. Vinen er storebror til Sorí dei Mori. Superiore betyder ikke det store (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). 

Nebbiolo er kongen  i Barolo (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Mange huse i Barolo henter såmænd barbera her. Byens Coop har 200 medlemmer her ved de nedre Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 

Dr. Pauly rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Tyskland, Bilka, indtil torsdag 17.marts

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god  -begge er favorit til denne næsten alt for lave pris.  

Begge er lavet af de fine riesling og spätburgunder druer fra Rheinhessen, men er tappet ved Mosel af Dr Pauly-Bergweiler. Huset har en god vingård her, som dog kun leverer ca. 50.000 fl/år -vil tro, at Salling-gruppen alene sælger mere af disse vine! 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 75,- 

California, godt KØB + **** (kun rød, 4/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 


Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

      Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 

La Tonnelle 2018, Haut-Médoc... 89,-

Bordeauxgodt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts 
Godt køb, selvom den blev solgt i Føtex til 79 for et par uger siden (her virkede Bilka's prispoliti heller ikke så godt). 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot for denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 3-4 år endnu. 

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Masi sælger Campo Fiorin ("Blomstermarken") som "supervenetianer", men vinen må nøjes med at være uforskammet kommerciel på den gode måde. Og lav pris: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco. Får kun 5* gr pris. 
      Hvid Masicanco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Både rosé og hvid er fra IGP Venezie, dvs. af druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

Porta 6, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts

Jeg savner lidt dybde og længde i vinen -men den smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende frugt. Rosé ikke smagt. 

     Vinen kommer fra Vidigal, et af de historiske huse i Portugal, som engang leverede traditionelle vine, dvs. tørre, triste, livløse vine. For godt 20 år siden blev det overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes (foto), som gennem 30 år importerede vine i Danmark, bl.a. i Viniportugal i Brøndby, hvor han stadig er bestyrelsesformand. Dette firma er stadig stærk på vine fra Portugal, men har bredt sig til mange andre lande, ikke mindst Frankrig og Spanien (Portugals ærkefjende!). Men firmaet har gode vine, som de mest sælger til danske kæder. 
      Porta 6 laves i Lisboa området, dvs. nord for hovedstaden, hvor Vidigal ligger. Druerne er castelao (tempranillo i Spanien) og bl.a. touriga nacional. 

Zinfandel "Falco Alato", Puglia, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, **** (4/5), Bilka indtil torsdag 17.marts
Mere kraft, men ikke så sød som nogle vine fra Rip'Amaronens hjemland, ok til prisen, synes jeg, selvom Rydberg kun giver den 3* i Ekstrabladet: "Varm krydret i næsen. En del umiddelbar tørhed i smagen med bitre sorte bær, bagte krydderier og vanilje. Simpel, let parfumeret med en tør afslutning"

le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, **** (4/5), Bilka indtil torsdag 17.marts
4 stjerner for pris, ikke kvalitet! Piacentini's billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som dog skjules af en ganske lille restsødme, som dog ikke generer. Ganske ok, men vil personligt nødig drikke 6 flasker!        

Jamelles, rød/hvid/rosé ...  55,-

Les Jamelles "Classic" rød/hvid/rosé... 59,-

**** (4/5),  Bilka indtil torsdag 17.marts

Helt ok, selvom de er til den kommercielle side, og der er bedre køb til 59. 
Pinot er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens cabernet
 har nydelig farve, middel fylde og en indbydende frugt -uden den syre, som får mange til at sky Bordeaux. 
      Den lyse Clair rosé har diskret frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle (check årgang, kan du få 2021, så tag den!)Chardonnay prøver en balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem.  

Fournier, Pouilly-Fumé "Bois Charmants"... 129,- 

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17.marts

Du skulle have købt den sidste år til 99, men 129 er stadig en ok pris (og normalprisen 199 er for høj). 

En herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller den første stenbiderrogn. Set i 2020. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. 
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som du normalt vil finde hos Salling-gruppen til kun et par kroner mindre.