Søg i 1200 opslag:

09/03/2022

Lækker spansk og flot pinot i Meny

Mange venner roser Meny til skyerne, men jeg har aldrig været helt så begejstret. Men Meny har vinfestival -og faktisk så mange tilbud, at jeg ikke har plads til alle tilbud... Men der er flotte spanske vine og lækker pinot fra Chile (og ok udgaver fra Frankrig). 

Jeg skal desværre kun udtale mig om Menys aktuelle tilbud, og alt for mange hedder noget med Appassimento, selvom der gudskelov også er andet og bedre! 
      Meny importerer selv kun en lille del af salget, men benytter sig af mange leverandører, men når du kan få en Riscal til 83 kr, skal jeg ikke klage! 
     Spanien fylder godt, med rette -og her eer også en rigtig god Toro til lav pris samt en god Priorat. Men læs selv... 

Bedste VIN: Marques de Riscal Reserva, Chablis "Grenouilles" Grand Cru, Ocio pinot noir
Bedste KØB: Campet Ste Marie rød/hvid, Matsu "Picaro" Toro, Giné Giné Priorat, Fleurie "la Madone", Bourgogne "Lugny" rød/hvid 
Godt KØB: Borsao "Bole"

Campet Ste Marie, 6 fl. + 1 MG rosé... 375,-

6 fl, Pinot Noir eller Chardonnay + 1 Magnum Rosé (pr 75 cl ca. 47,50)
Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 17.marts
Desværre ikke smagt, men jeg har smagt mange vine fra LGI, et ret ungt firma, som udvælger og tapper vine fra kældre i Sydfrankrig og Rhone. Det ledes af Xavier Roger (vin) og Cédric Duquenoy (salg). Generelt gode, kommercielle vine. 
      Måske er vinene ikke helt så autentiske som Lugny (til 75) fra Bourgogne længere nordpå, mens disse har blødheden fra et lunere klima. Måske smager Marie's vin bedst lige nu? Og så får du en STOR flaske rosé oveni!

Marques de Riscal, Rioja Reserva, kr/fl v 6: 83,33

6 fl: 500, 2016, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 17.3. 
Ganske fast, stadig lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Gv den 2-4 år. 2016 fik 93p/Peñin og 92p/Tim Atkin og 6*/6 af Rydberg (forfatter til bog om spansk vin) i EB -ret unik til så lav pris! 
      Og uanset hvad skal Riscal have 5* -et ikon, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, først skabt i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. 
      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, hele 24 måneder i eg + 1 år på flaske før salg). 

      Virussen tillader p.t. en tur til Rioja og så er et besøg på Riscal obligatorisk. Og du kan måske få et godt tilbud på en nat på Riscal's hotel -foto- designet af Frank Gehry (ham med Bilbao's Guggenheim museum). Du kan ikke tag fejl -det karakteristiske, bølgede titanium tag kan ses fra stor del af Rioja! Priserne er for høje p.t. (333-700€/nat), men mon ikke coronaen betyder lavere priser? Prøv at få værelse i Gehry bygningen og ikke i spa huset.      

Matsu "Picaro", Toro... 69,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
Holder meget af denne vin. Matsu er japansk for "venten", og den unge vinkælder lavede lækker vin i 00erne, men så har vi ventet lige siden. "Picaro" er husets dagligvin, som dog ofte koster 100 kr (og 90 kr i Bilka i efteråret!). En sympatisk vin med overdådig frugt med masser af bær, som går igen i smagen. Ingen eg, men 2 måneder på tank "sur lie" før tapning. Nyd nu for frugten. Toro ligger lidt til venstre for Rueda og Ribera del Duero, tæt på Douro området i Portugal. 

Bourgogne "Lugny", rød/hvid, kr/fl v 6: 75,-

6 fl. 450, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
I disse måneder er Bourgogne en mangelvare, og du skal ofte betale mange penge for en tvivlsom vin. Så glæd dig over denne vin fra det store, men generelt pålidelige Lugny kooperativ. Vi er langt fra Beaune og Côte d'Or (men ikke langt fra Pouilly-Fuissé). Ej smagt i en del år, men husker en frugtig rød pinot med god fylde og en frisk, sprød rentsmagende chardonnay. Formentlig tæt på Macon Lugny og Macon Chardonnay, som også er set fra samme kælder -og i samme Meny! 

Giné Giné Priorat... 100,-

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
En god pris på en indbydende, men stadig klassisk Prioratfyldig og vellavet vin med intens frugt og krydderi. Årgang er måske 2018, som fik 91p/Guía Peñin (og lidt for gavmildt 95p af W&S). 
      Xavi Buil var pioner for vingårdsturisme i Priorat, og her er både hotel og restaurant i Gratallops. Giné er en god basisvin. 
Buil & Giné er blevet et halvstort hus og sælger i dag også naboen Montsant samt vine fra så fjerne egne som Toro og Rueda. 


Borsao "Bolé", Campo Borja, kr/fl v 6: 66,50

6 fl. 399, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
Set i 2017. Meny reklamerer med 90p  fra Parker, men det er i årgang 2016, som guiden endda finder lidt gammel. Men set i 2017, der får 89p/Peñin, godt til prisen, men ikke topkøb! At tænke sig, at importør Laudrup har solgt vinen til 148! Ej smagt, men løfter om en krydret, kraftig vin med 3 måneder i eg, nok til den bløde side i dag. Mest garnacha, 30% syrah. 
      Borsao kooperativet er en gammel Laudrup-kending, som mest ses i Bilka/Føtex. Kælderen er en af de store i området, der er nabo til Cariñena syd for Zaragoza. Egnen har navn efter Borja -Borgia- der leverede en pave (og berygtede giftmordere). 

Obac, Mallorca... 129,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
En indbydende vin med nydelig krydret frugt, lidt eg, god fylde, afrundet og lang -for mig ikke helt i top. Foretrækker An/2, som også ses i Meny (ofte til ca 100). Vine fra Mallorca er i reglen dyre -jorden er dyr, og alt skal sejles til øen, og det koster! Og så er der et villigt hjemmemarked af turister og rige landliggere med penge nok! 
      Obac er blend af lokale mantonegro og callet med fransk cabernet og syrah med lagring et år i små egefade. Vingården Vinigrau ligger i Binissalem, det historiske område ved foden af bjergene på vej mod Alcudia. 


Fleurie "la Madone", Cru Beaujolais... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 17.marts
Kender ikke leverandør, men kan se, at vinen tilbydes af forskellige websider til 99-149 kr (med prismatch!). Vinen er tappet lokalt, så her må være et bedste køb. 
      Fleurie er nok den mest mondæne af Beaujolais' 10 Crus og er ofte den bedste. Madone er et særligt bjerg kronet af kapel med lille statue af samme madonna som spir. Du skal forvente en meget frugtig (hindbær) vin med fin frugtsyre og middelfyldig, ganske frisk smag med lidt frugtsyre, der gør vinen meget egnet til mad. Med 2-3 år mere på flaske får du en mere fløjlsagtig vin med rig bouquet. Serveres kælderkold.  
Meny tilbyder også Chénas Chateau de Belleverne (79,95, 4*), ej smagt, men husker en rød Villages med samme navn. På den lette side. Ikke så godt køb som Fleurie. 


Chateau de Sancerre... 149,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
Glimrende Sancerre med intens aroma, let, sprød ren eftersmag -lækker sauvignon, men ikke topkøb til 150. Slottet er nærmest ruin og ligger over Sancerre by. Ejet i generationer af likørhuset Marnier-Lapostelle, som viser, at de kan andet end lave Grand Marnier. 

Hauts de Meyney, St.Estèphe... 179,95

2012, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 
Slottet ligger perfekt tæt på floden med Montrose 2.Cru som nabo. Så god er vinen ikke, men ofte flot. Ejet i mange år af Cordier, men nu af banken Crédit Agricole. 2.vinen er god, moden nu, flot bouquet, men bliver ikke bedre -og kun ok køb til 180 kr. 89p/WineEnthusiast. 

Cono Sur "Ocio" pinot noir.... 249,95

Set i 2015, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 

En af Cono Surs 2 topvine. Kan ikke se årgang, men da 95p/Parker og 96p/Tim Atkin nævnes, er årgang måske 2017 eller 2018. "Superb", mener Parker -perfekt pinot til rimelig pris. 

      Vinen kommer fra det kølige Casablanca, hvor vinen gror blot 20 km fra Stillehavet, hvor vind og tåge sørger for køligt klima. Mosten gærer i åben tank og lagrer i små og store egefade indtil tapning. 12.000 flasker tappet.

Chablis "Grenouilles" Grand Cru... 399,-

Bedste VIN + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 17.marts
Nok samme vin som Chateau Grenouilles, som etikettemæssigt er flottere. Kooperativet i Chablis ejer dette lille slot på meget dyr jord -Grenouilles, en af Chablis' 7 Grands Crus. Chateau vinen koster 500 kr eller mere uden dog at være top-Grand Cru. Stadig rigtig god, selvom det er en del år siden, jeg har smagt den sidst. Men den får typisk 90-92p i guiderne. 

Barolo 2016, Marchesi di Barolo... 179,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 17.marts 

Jeg synes, den nye etiket fra det historiske hus er lidt fesen -foretrækker den historiske med bygninger, medaljer og våbenskjolde til overflod- men har aldrig været helt vild med vinene. Har ikke smagt 2016, som eer topår, men kan se, at Parker giver den 88p -bestemt ikke meget for en halvdyr vin.