Søg i 1200 opslag:

05/03/2022

Djævelsk god vin fra Chile!

Engang leverede Chile dagligvin af den mest kedelige type, men med Terrunyo og andre beviser Chile, at det kan levere vine tæt på de bedste fra Californien. Som koster 10 gange så meget. Eller mere! 

Men Sydafrika vil også lege med, og Spier's kreative vine med numrene 2 (hvid) og 5 (rød) er også flotte -mens samme Spier med Signature-serien leverer god dagligvin til en meget lav pris -som selv Fakta med sin Indomita fra Chile har svært ved at matche!

Superbrugsen, Kvickly og Fakta har også andre gode køb:  


Skriv til jansorensen@europe.com med din email adresse,
så modtager du appetit mail 3 gange/uge! 


Terrunyo, cabernet-sauvignon eller carmenère... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts, normalpris 199,95 
Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af Chiles vine, som kan matche stor vin fra Californien såvel som Europa. Tilmed til ekstremt rimelig pris lige nu. Begge har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

      2016 cabernet fra las Terrazas marken i husets Pirque vingård i Maipo dalen. Druerne gror i 650 meters højde, høstet i hånden osv osv. og lagret 17 måneder i små egefade. Rydberg giver 2016 5*, mens Parker svinger sig op på 92p. 

      2019 Carmenère er for mig (og Parker) bedre. 93p/Parker: "The most impressive Carmenere from Concha y Toro, produced from their plot 27 in Peumo in Cachapoal. The grapes reached 14.5% alcohol, but it goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh. The oak is perfectly integrated". 

Vinene kommer fra særlige marker, som er anført på den detaljerede etiket. Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Casillero del Diablo osv. 

Diablo "Dark" blend "666" eller cabernet, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

En "Dark Red" til Mørkets Fyrste, Djævelen! Vinen kommer fra Concha y Toro i Chile og er en klasse over den normale "djævlevin", Casillero del Diablo, men slet ikke i klasse med Terrunyo.
      Cabernet er glimrende, ret typisk for lidt lunere område -rund kraft, lidt bastant solbombe, men krydret og positiv i stilen. Jeg foretrækker den for "Red Blend 666" -malbec og syrah som er lagret i små egefade 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal!
Dybt farvet, intens aroma af moden frugt med let krydret sødme; afrundet, kraftig, men med mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige?  

Spier "Signature", rød/hvid/rosé... 29,83

rød Pinotage og Cabernet-Sauvignon, hvid Chenin Blanc og Sauvignon, rosé

6 fl: 179, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

Dette er en af de billigste dansk-tappede vine, og som sådan får du rigtig meget for pengene. Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. 

      Du skal ikke vente stor, rig "vild" aroma, men diskret fylde og poleret smag. Jeg har ikke smagt dem ofte, men husker en helt ok hvid chenin blanc og cabernet, men kan se, at Pinotage har fået 5* i Vinavisen, mens rosé har fået 4* i Ekstrabladet. Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske!  + ekstra sulfitter. Og en særdeles flot etiket med vægt på årstallet 1692 (grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste vine et groet i det langt billigere Western Cape).

Spier "Creative Block", rød/hvid... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier. 
      Den røde 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den 
hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".

Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... kr/fl v.3: 46,33 

3 fl: 139, 2019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag en del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet! 

      Middelfyldig, ganske indbydende vin, et let grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Med mad er vinen dog rigtig god. Jeg kan vældig godt lide denne 2019 (som ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de "små" Bordeax'er jeg husker fra min ungdom. 

"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

I 2009 fusionerede Laroche i Chablis med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstændighed. Vinen er dog tappet i Languedoc, formentlig af Jeanjean. De fås også på 3 liter box, men er bedre på glasflaske. Vinene er pæne, men bestemt ikke prangende. Ganske frisk og stilig chardonnay, afrundet, men frugtig pinot. 

Piccini, Chianti Riserva... kr/fl v.3: 46,33  

**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 110.marts

Piccini's Riserva er bestemt ikke stor Chianti, men den kostede 60 kr i Meny -på tilbud. En kommerciel Chianti med lidt fylde, lidt spids duft og tør eftersmag -dog bedre efter en tid i glasset, hvor den faktisk bliver helt nydelig!  

Z Zinfandel eller F Fiano, Epicuro, kr/fl v 6: 48,17

6 fl: 289Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.marts

 
Rød og øko zinfandel er god: sød bærfrugt + krydret styrke, den ene økologisk (5* i Vinavisen) og en almindelig, der er lige så god, trods 98/99p fra den snart berygtede, gavmilde Luca Maroni.
Den hvide laves på Fiano, en god drue, bedst kendt fra Campania omkring Napoli. Denne fra Puglia er bedre køb, nydelig aroma af blomst og pære, fyldig, med fin lille syre. Pink zin har en flot farve, men jeg vil ikke ofre penge på den. 
      Epicuro laves af huset Femar, som ligger i Lazio ved Rom -noget tættere på Puglia, hvor vinene  kommer fra, end f.eks. de dansk tappede Capolavaro. 

Indomita, rød/hvid/rosé... 30,-

Frit valg, cabernet-sauvignon rød eller rosé, pinot noir, sauvignon blanc , Chile
Bedste KØB + *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 9.marts
  
En basisvin fra et stort, men rigtig godt firma i Chile, som laver vin som på fabrik, men med vist talent.

      Kun smagt et par gange, men kan især lide den hvide sauvignon, som har rig aroma og ren, tør smag med lidt citrus og hav -og også den lyserøde cabernet, som er frisk og frugtig med lidt druesmag. Den røde cabernet er ok, mens jeg nødig vil snakke om pinot'en. Den er set meget værre, dog!

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg kan måske have noget at gøre med, at huset sælger en masse vin, om end kun1/10 af Concha & Toro herover. Huset er ganske nyt (2006) og ejes af giganten Bethia

Gallo Family, rød/hvid/rosé... 39,-

rød Merlot, rosé eller hvid moscato (sød) 

*** (3/5), Fakta, indtil onsdag 9.marts  

Køb hellere Indomita ovenover! Faktisk er det bedste, jeg kan skrive om disse sødlige vine, at sødmen camouflerer den tynde, karakterløse smag. Dsuden, at det er vine som disse, som har skabt den milliardformue, som er opbygget af 3 generationer af Gallo familien, som i 2023 fejrer 90 år. Endelig: familien har brugt nogle af sine multillioner til at købe vingårde, hvor der rent faktisk bliver lavet god vin -som Edna Valley (Føtex og Bilka), MacMurray og den billige Barefoot serie.