Søg i 1200 opslag:

24/03/2022

Irma er kørt fra de andre kæder!

Der er 100 dage til starten på Tour de France, men allerede nu er Irma i storform og har distanceret sig fra de andre kæder! En smuk forårsbuket af fine vine, med Clos de los Siete og den ædle Mazzeo forrest i feltet!  

Efter et par uger under standard er Irma tilbage i storform med et stærkt hold, som på godt og ondt er rykket fra de andre i feltet. Udover de 2 i toppen vil jeg stærkt anbefale de 2 Toscanere fra Triacca, Santavenere Nobile og Madonnina Chianti Riserva, hvor tilbud kun gælder til lørdag (66,50 v 6 fl).  

      Forresten pudsigt, at den dyreste Chianti er bedst -Mazzeo- mens de 2 riservas er knap så gode,  Madonnina i midten er bedste køb, mens den billige kun er "godt køb"! 

      Men resten af vinene kan også stærkt anbefales, ikke mindst Landgraf (Tyskland) og rosé Tavel samt Seaborne rød og hvid til særdeles rimelig pris. 

Bedste VIN: Clos de los Siete, Mazzeo Chianti Classico
Bedste KØB: Santavenere Vino Nobile Montepulciano, Madonnina Chianti Classico Riserva, Marinière Muscadet sur lie, Tavel Lafond "Roc-Épine"Solais Rosé, Landgraf rød/hvidSeaborne rød/hvidAglianico "Rinforzata"
Godt KØB:  Sarotto Piemonte Bianco, Brunda Brindisi, Tauro Salice Salentinole Pive Gris de CamargueEscorihuela Gascón 1884 rød/hvid, Chianti Riserva "Poggio Sale"Fernet Branca

Clos de los Siete, Michel Rolland... 99,-

2017, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts
Meget dyb, magtfuld, men frisk, rig duft af eg og sød frugt, pænt lang med lidt mineralsk fasthed til sidst. Flot vin nu og de kommende par år. Bl.a. 91p/Spectator og Tim Atkin, 94p/Decanter mv.
      Michel Rolland er født i Pomerol. Hans Bon Pasteur Pomerol overskygges dog helt af de vine, han har været med til at lave for andre. Alene i Bordeaux gav de råd til 100 vingårde, med Ausone i spidsen og har været rådgiver i hele 13 vinlande. Han er officielt gået på pension, men han kan naturligvis ikke holde fingrene fra vinen. 

      Metoderne er meget Bordeaux'ske - om end der bruges mindre eg end i Bordeaux. Druerne får en kold maceration før gæring, vinen lagres i små egefade (70%, en stor del nye fade), hvor vinen også får sin malolaktiske gæring. Ingen klaring, ingen filtrering. 30% ser ikke eg. 52% malbec, 21 % merlot, 15% syrah -resten cabernets og petit verdot. Til 100 kr et superkøb. 

Italiensk med manér! 

Mazzei "Mazzeo", Chianti Classico ... 99,-

2018, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma eller coop.dkindtil onsdag 30.marts

Denne har mindre eg end Ser Lapo riserva -12 måneder- men fadene er franske og små, så vinen er mere "moderne" i stilen, knap så tør i tanninerne. 5* hos Rydberg i Ekstrabladet: "Flot næse med masser af sorte kirsebær. Klassisk stilren Chianti Classico i den klart bedre ende. Flot koncentration og masser af lag i vinen. Flot lang krydret afslutning.” I december også valgt som en af de 10 bedste af 3.000 vine, som Rydberg har smagt i løbet af 2021.
Markis Mazzei har i op mod 600 år leveret stor vin i Toscana, bl.a. "Ser Lapo", den flotte Classico Riserva. Mazzeo er mere moderne, dvs indbydende og drikbar. Vinen kommer fra markis'ernes smukke Castello Fonterutoli

Santavenere, Vino Nobile Montepulciano, kr/fl v.6: 66,50

6 fl: 399, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 26.marts

Familien Triacca købte denne vingård i 1990. Vingården er blevet større og er kendt for sin 10-kantede kælder, som skal være et besøg værd. Årligt godt 200.000 fl, som er baseret på prugnolo (sangiovese-klon), lagret 18 måneder i store egefade, noget længere end deres Madonnina og Valtellina. Desuden også en tid på flaske. 

      Har kun smagt vinen én gang -2016, som stadig ses (med 92p/WinesCritic)- en ganske elegant, tør, forfinet, lidt rustik, men pænt lang -en god middelkraftig madvin. Ville nok ikke gemme den længere. 

    Madonnina, Chianti Classico Riserva, kr/fl v 2: 74,50

    6 fl: 399, bedste KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 26.marts

    Årgang ikke oplyst. 2016 (smagt efterår 2020) var god,  fast, kraftig, med god duft og en vis stil, nok bedre om 1-3 år -flot til prisen

          Vingården er et gammelt jagtslot, som i over 50 år har tilhørt familien Triacca, som bor i den (italienske) del af Schweiz, som i 25 år har ejet vingårde i Italien.      

          Madonnina er et gammelt jagtslot, som med 100 hektar vin er den største vingård i Greve i hjertet af Classico. 

          Vinen laves af Luca Triacca selv med råd fra den velkendte konsulent Vittorio Fiore. Husets hovedsæde er i Valtellina . Her en lille video om familiens vingårde

    Aglianico "Rinforzata", Puglia, v.2: 49,50

    2 fl: 99, bedste KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts
    Lidt anderledes end de normalt amarone-kopier fra Puglia, da den er lavet på en anden drue, aglianico, som du mest ser omkring Napoli (bl.a. Taurasi) og i naboen Vulture. Druen har en særegen aroma, men i denne vin fra Giordano er den mere civiliseret, fyldig, rund, noget modenhed i duft og smag (skal have et år i eg) masser af bær og frugt i næsen. Suspekt gavmilde Maroni har givet den 97 af 99 mulige points. Hvordan er det muligt? Men trods dette en god pris på anderledes syditaliener. 

          Til samme pris Giordano  Organic (2 fl: 99, 4*) og Appassimento (2 fl. 99, 3*) samt Yoga, svensk tappet syrah fra Sicilien, som mange nok vil bruge penge på, men ikke mig. 

    Brindisi eller Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50 

    2 fl: 79godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 26.marts

    2 solide vine fra Puglia, begge baseret på negroamaro med lidt primitivo -begge vine med rund kraft og nydelig frugtig duft. Negroamaro, "den lille bitre sorte" giver en lidt mere elegant og frugtig vin end primitivo, men vinene ligner hinanden. 
          Brindisi  har navnet Terre della Brunda (et fantasinavn, for den kan i andre lande fås som Abruzzo vin -ca. 500 km længere nordpå!). Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- En elegant flaske -men måske er naboen Salice Salentino med navnet "Tauro" -tyr- mere fyldig?
          Botter i Piave tæt på Venedig er så langt fra Salento, som tænkes kan. De har dog afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på område. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

    Rosé og hvidt til foråret! 

    Tavel Lafond "Roc-Épine" ... 79,- 

    2020 Rhone, økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irma eller coop.dkindtil onsdag 30.marts

    2020 er en flot vin med masser a f frugt og friskhed. Farven er dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten
          Prisen er lav for stor rosé -og Tavel er historisk er rosé nr 1. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Lafond er billigere og bedreFlasken har skruelåg, og det betyder, at du kan købe lidt ekstra uden at risikere, at vinen bliver for gammel. 

          Tavel er ikke alene et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen, men også det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn. Her laves også rød og hvid, som kun sælges som Rhône, ikke Tavel.  Og det var kun Tavel, som kongen af gastronomien Brillat-Savarin nævnte da han skulle sige noget pænt om rosé. 
          I dag har Tavel fået mange konkurrenter (ikke mindst i det mondæne Provence), og måske er domænet ejet familien Lafond ikke længere i top, men til gengæld er prisen i bund! Tilmed er Epine måske den mest kendte af de 3 grene af Lafond (Mordorée, Corne-Loup og Epine), som laver vin. Druen er grenache + lidt cinsault og syrah. Kældrene er hypermoderne.

    Solais Rosé, Sydfrankrig, kr/fl v 2: 49,50

    2 fl: 99, 2020, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 30.marts

    Håber på 2021, men 2020 er også god, fra Roussillon. 2019 fik pæne noter af SmagpåVin (generelt pålidelig). Jesper Bo Bendtsen skriver : "Meget let og lys med sart rosa skær. Dufter af udenlandske jordbær, grøn melon og en smule blegselleri. Lidt mere skub i smagen, selv om vi bestemt er i det mere afdæmpede. Tør med fin let syre, let fylde og smagsintensitet. En fin og veloplagt rosé til terrassen på en lun forårsaften" 

    Domaine le Pive, Gris de Camargue, kr/fl v 2: 64,50

    2 fl. 129, godt køb, økologisk, ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 30.marts

    En forårs favorit til salat, måske sammen med lidt røgfisk eller måske rejer. Druerne er grenache, merlot + lidt cabernet. Druerne høstes om natten, så druerne er kølige, når de kommer til kælderen. Her står druer med skaller i 5 timer for at give aroma til den færdige vin, før den får en kølig gæring. Meget lys rosé med masser af aroma, let, næsten som hvidvin, men med rød frugt i smagen. Måske mangler lidt syre, så nyd den nu.  
    Foto: Brigitte Jeanjean ejer Domaine Pive i Camargue'n, deltaet af floden Rhône. Pive ligger tæt på byen med det dystre navn, Aigues Mortes (de døde vande). Vand blev oprindelig redet ind fra Arles med hestevogn -i dag afløst af lastvogn- for det lokale vand er... dødt! Byen imponerer med sine mure, og så startede her flere af korstogene til at befri Jerusalem. 
         Camargue'n er et fascinerende område. Hesteelskere går efter de særlige, vilde heste, du kun finder her! Gastronomer går efter den lokale ris (og måske vin), fugleelskere går efter de sjældne hejrer og andre bevingede væsener, mens (nogle) mænd går efter tyrefægtningerne, som stadig holdes her (måske fordi tyren overlever). Og så er her totalt fladt. Så undgå at komme her på en dag, hvor mistralen blæser!   

    Cabernet d'Anjou "Chateau de Mauny" rosé, kr/fl v 2: 49,50 

    2 fl. 99, Loire, **** (4/5)Irmaindtil onsdag 30.marts 
    Til lidt spredt hygge forfalder jeg let til denne sødlige pinkie, som dog vinder med en indbydende aroma (jordbær og frugt) og blid syre under det hele. Kender ikke slottet, som der er rigtig mange af i Loire-dalen inkl. nogle af de flotteste i Verden! Laves af stort kooperativ. 

    Spier "Seaborne", rød/hvid, kr/fl v 2: 54,50

    2 fl. 109, Bedste KØB + ***** (5/5)Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts, normalt 109,95, tappet i Danmark

    Hvid på chardonnay -fedme og aroma- chenin blanc -syre- + en sjat viognier har en indbydende aroma, god fylde, men også lidt syre i eftersmagen. Meget tiltalende! 5* i Politiken. 
    Rød er et GSM blend (Grenache Syrah og Mourvèdre), er lige så god, stærk, krydret, men med blommer, så vinen ikke bliver trættende. 

          Spier leverer polerede, kommercielle vine, mest tappet i Danmark med lige én filtrering mere + ekstra sulfitter.  
          Spier har altid en særdeles flot etiket med vægt på årstallet 1692 (grundlagt) og adressen i Stellenbosch (selvom de fleste vine et groet i det langt billigere Western Cape). Seaborne er meget bedre end basisvinene, med druer fra lidt køligere dele af regionen, og det giver lidt flere nuancer i smagen. 


    Landgraf, rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 64,50 

    Riesling Feinherb eller Kabinett, rosé, rød Spätburgunder, økologisk, Rheinhessen
    2 fl. 129, bedste KØB + ***** (5/5)Irmaindtil onsdag 30.marts 

    Feinherb er ugens hvide for mig -en god riesling (stadig verdens bedste hvide drue) med frugt, sprød friskhed -og lige en snert af sødme til at gøre vinen meget anvendelig, f.eks. til sushi eller en salat. Den lidt sødere Kabinett er næsten lige så god (og får 89p/Falstaff) -men nok bedst alene uden mad.               Den røde pinot noir er ikke smagt, men en ven kalder den rigtig god, med meget fylde for det lidt kølige Hessen, men god eftersmag. 

          Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen, et pænt stykke fra Nierstein eller Oppenhaim, de mest kendte byer i området. Men de 20 hektar leverer god vin efter økologiske metoder, som laves af det begavede ægtepar Katrin og André Landgraf. som har hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

    Sarotto Piemonte Bianco... kr/fl. v.6: 46,50 

    6 fl: 279, godt KØB + **** (4/5) Irmaindtil onsdag 30.marts
    Kun smagt én gang, men kunne lide den -frisk vin med god frugt (muscat), men ganske frisk og på den tørre side, med kun lille sødme i eftersmagen. Vinen laves af Sarotto (se herunder) på lige dele cortese (Gavi-druen) og Moscato (Asti-druen). 

          Irma tilbyder til samme pris Raccolto, et cabernet-nero d'avola blend (6 fl: 279, 4*), som er hentet på Sicilien og tappet i Sverige af alle steder og solgt i Danmark. Pæn etiket i skandinavisk design, så meget internationalt. Vil ikke ofre penge på denne, som formentlig smager ok, men ikke af meget. 

    La Marinière, Muscadet ... kr/fl v 2: 39,50

    Sévre & Maine "sur lie", 2019, 2 fl: 79. Bedste KØB + *** (3/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 26.marts


    Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, at man næsten kan lugte saltvandet! Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites!

           Burde være årgang 2020, men ses stadig i 2019, som sikkert stadig er god. Kan Irma ikke sælge den, sært! Lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (86-88 kr). En høj pris, men det viser, at Irma ikke altid er dyr!  

    Escorihuela Gascón 1884, Pinot Noir eller Viognier, kr/fl v 2: 64,50

    Argentina, 2 fl: 129 godt KØB + **** (4/5), Irma indtil onsdag 30.marts
    For mig hører pinot og viognier ikke hjemme i det tørre Mendoza, selvom vi er 850-900 meter oppe! Rød pinot ligner god californier, lidt klodset, krydret frugt, pænt bærpræg -mindre sjov end lignende vin fra Chile's Casablanca for slet ikke at nævne Bourgogne eller Tyskland. Den hvide er på den sjældne viognier er ok, let, frugtig, men mindre frisk end de gode fra Sydfrankrig (og kan ikke matche Tariquet!). 

          Begge lagres i eg, men de 3 måneder, Irma nævner for viognier, er at overdrive -10% af vinen lagres i eg, resten i stål. Men det er ok for mig! Gascón ejes af Catena, et af de store firmaer i Argentina, men er for mig bedre end massevinen Alamos.  

    Maison du Crémant, Bourgogne, kr/fl v 2: 69,50 

    2 fl: 139, brut eller rosé, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts

    Jeg har ikke smagt denne crémant i 10+ år, men tror, den minder slående om Moillard (Brugsen), Clerget (Fakta, og oftest lavere pris!) eller Martenot/Føtex eller Calvet, Dulong, Alexis Lichine eller Eschenauer (i Sallings kæder, hvor vinen dog er fra Bordeaux). Men alle er mærker med flotte etiketter, ejet af giganten GCF. Vent ungt, men rimeligt rentsmagende brus, som dog har en grøn eftersmag skjult af god dosage. 

    Endeavour cabernet/shiraz, kr/fl v 2: 44,50 

    2 fl: 89, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts
    En picnic vin for os, der ikke er fan af box vine! Flasken vejer blot 63 g (en glasflaske vejer 8 gange mere), men der er 75 cl i den, selvom den blot er 4 cm (!) dyb. En flaske af (100% genbrugt) plastik er desværre svær at sælge, tror jeg. Kan se, at den koster 70 kr i England! Hardy står på som afsender, cabernet og shiraz fra Australiens varmere områder. 

    Chianti Riserva "Poggio Sale"... kr/fl v 2: 44,50

    2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5),  Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts

    Formentlig identisk med Coop's Chianti Riserva, som leveres af samme firma, Piccini, som leverer 10-12% af hele Chianti's produktion (og den er stor). En kommerciel, middelfyldig vin med nydelig duft, lidt mere nerve end Endeavour og RS, men ikke for meget. Hvor meget kan du forlange til 44? 


    Tesauro "RS", Veneto, kr/fl v 2: 44,50 

    2 fl: 89, **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts
    RS står formentlig for ripasso, men vinen er en IGP = landvin fra Norditalien. Sådan et kryds mellem Valpolicella og lidt syditaliensk. Mangler charmen fra den kirsebærduftende Valpolicella, men har fået lidt råstyrke. Og så eer smagen tør, så den er ganske sympatisk på en kommerciel måde. 

    Fernet Branca eller Menta... 129,- 

    39% , godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil onsdag 30.marts
    En læser har spurgt, om jeg drikker andet end Cognac og Malt whisky! Ja, men da jeg skal gå efter de bedste køb, er det sjældent hundedyr vodka eller gin -men hvorfor ikke Fernet? 
         Den klassiske Fernet 39% er en klassisk bitter -tror kun det er Von Oosten der er mere bitter af de gængse mærker.  Den bruges til -ja, som onklen siger i "Terkel i Knibe": "Man kan ikke fiske ål uden Fernet Branca!". 

          Den laves af Branca i Milano siden 1845 og er lavet af 27 urter og skal være god mod menstruationssmerter, kolera og tømmermænd -hvad de ved i San Francisco, der er den storby, der drikker mest (af den?) pr indbygger. En udpræget kultdrik, der kræver lidt tilvænning. Men så er du også med på noderne! Den blidere Menta har smag af, ja, pebermynte, men der er også chokolade i smagen. Den holder kun 28%, så Irma tjener nok lidt mere på den! Både Fernet og Menta bruges i mange cocktails. 

          Til samme pris Bombay Sapphire Gin (40%, 129, 4*). En ganske god gin, men ikke i klasse med Tanqueray.