Søg i 1200 opslag:

27/02/2022

Solid spansk og flot Bordeaux!

Lidl's billige Rioja (28 kr!) sætter en tyk streg under, at Spanien nok er det bedste land for tilbudsjægere. Vinen smager faktisk godt og meget bedre end lignende vine fra Chile og Italien. 

Og så er der Arestel, ganske ok brus til bare 35 kr. Du får næppe en Prosecco til 35 -og slet ikke godt brus på Champagne metoden. Her skal du væsentligt længere op i pris..

Men vi er nogle, der gerne ofrer mere på vinen -og her er Frankrig stærk med Recougne, en ganske flot Bordeaux, samt Piécaud, en god Rhone -begge fra Meny. 

Bedste KØB: Cepa Lebrel Rioja, Cava Arestel, Recougne Bordeaux
Godt KØB: Siglo "Saco" NavarraHardy's Stamp rød/hvid/roséFalesco "Falconieri", Piécaud Plan de Dieu Rhone, Cotes du Rhone "Vieille Vigne", Tanqueray Gin 43,1% 

NB: Send din email-adresse til mig! Så får du appetitvækkere 3-4 gange/uge. 

Cepa Lebrel, Rioja, kr/fl v 6: 28,13

6 fl: 169, Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 5.marts

Ret imponerende! En nydelig egefri Rioja 2020 med positiv bærfrugt, en snert krydderi, middel fylde og ren, afrundet eftersmag med mere moden frugt. Den er bestemt et godt køb til 40 kr, men et fund til under 30!  
      Lebrel er Lidl's eget mærke fra Rioja, som (i år) leveres af Isidro Milagro, der ligger i det nedre (varmere) Rioja. Har kun smagt et par af Lebrel vinene, men husker en god reserva og en ren graciano. 

Tempranillo, la Mancha, kr/fl v 6: 28,13

6 fl: 169, *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 5.marts

Årgang 2019. God til prisen, men slet ikke i klasse med Rioja'en. Pæn farve, neutral aroma, middel fylde, rund -lidt fersk og uden spræl. Hverken værre eller bedre end lignende vin fra Chile og Argentina.

    Lidl har "Spansk Uge", dvs pallevis af 11 måneder gammel Serrano skinke, olivenolie fra Trás os Montes (dvs. fra ét område, som dog er i Portugal, men 40 kr lyder den som superkøb for 75 cl olie med DOP) og en brandy (reserva, 99), som jeg dog ikke har lyst til at ofre penge på.

Cava Arestel, Brut... 35,-

Bedste KØB + *** (3/5)Lidl, indtil lørdag 12.marts
Den koster €5 i Tyskland, så du behøver ikke køre sydpå! På etiketten står ”Metodo Tradicionál” -et andet ord for Champagne-metoden. Meget ung og frisk stil, lidt æble og citrus, ikke knastør.
      Lavet af ARSA Sant Sadurni d'Anoia, der leverer cava til Lidl i hele Europa. Slet ikke ringe, men synes etiketten er lidt trist, siger jeg som mangeårig etikette-fetichist (men Fruen mener noget andet!). De burde konsultere danske designere for en pæn etiket. 

Siglo "Saco", Navarra crianza... 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Faktaindtil onsdag 2.marts  

Det bedste ved vinen er historien! I 90erne var "Siglo Saco" i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men ikke længere som Rioja, men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst). I alle andre lande er vinen stadig Rioja. Sært! 
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). I løbet af 1900-tallet blev Age overtaget af Domecq fra Sherry, som siden undergik en masse fusioner. Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 40? 

Hardy's Stamp rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5)Faktaindtil onsdag 2.marts 

Hardy's er et traditionsrigt hus (1853), som er en væsentlig del af Accolade, Verdens største vinhus. Der er stadig en Hardy med i huset, men næsten alle vine er præget af industri. Stamp vinene blev præsenteret på Verdensudstillingen i Brisbane 1988. 
Ret ligegyldige, men ok vine, hvis eneste berettigelse er den lave pris og en tør smag, der gør dem drikbare. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 3.marts
For mig en af de bedste såkaldt "almindelige" Bordeaux'er, som let kan måle sig med ganske meget Saint Émilion og Graves (og jeg elsker også etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, "Terra Recognita", så selv romerne har måske rost vinen herfra!   

      Set i den fine 2018, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve op til 30 år
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent navn til glæde for os, der foretrækker kvalitet og pris frem for fint navn. 
      Ejeren er familien Milhade, som også ejer bl.a. Lyonnat i Lussac St. Émilion. Huset har egen bødker, så vinen ser en del eg. 

Falesco "Falconieri", Umbria, kr/fl v 3: 66,67

3 fl: 200, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.marts 
Falesco er et stort firma i Umbria mellem Toscana og Rom, som ejes af familien Cotarella, hvor Riccardo Cotarella har fortid som en af Italiens vigtigste vinrådgivere. Falconieri laves af montepulciano druen ammen med Bordeaux' cabernet og merlot. En del af vinen egelagres. Ej smagt, men det lyder godt! 

Piécaud, Plan de Dieu, Rhone Villages... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.marts 
De stærke vine på grenache druen er med rette blandt de mest populære i Danmark (desværre er Rip'Amarone vinene endnu mere populære!). Piécaud viser hvorfor med sin intense frugt af bær og urt og styrke (15,5%), men også blide smag

      Plan de Dieu er det flade, vindomsuste land mellem Orange og Cairanne. Navnet "Pié Caud" er en forvanskning af Pied-Chaud -"Varme Fødder"- og navnet har vinen, fordi vinstokken er plantet i rullesten, som suger solens varme til sig om dagen og varmer vinstokken op om natten. 

Cotes du Rhone "Vieille Vigne", kr/fl v 2: 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 3.marts 

Samme kooperativ Cellier des Princes leverer også denne vin, som er en god daglig grenache med god frugt og positiv fylde. En god vin tl prisen. 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Godt KØB + **** (4/5)Nettoindtil fredag 4.marts  

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -men det er helt ok, da London Gin må destilleres hvorsomhelst (også i Danmark), blot den er tør. 
      Netto tilbyder også 2 vine i den let sødlige ende af spektret -Golden Zin (6 fl. 199, 3*, California, dansk tappet) og Orso d'Oro (rød/hvid, 45, 4*), italiensk Puglia i den sødlige stil på supertung flaske. Ikke min smag.