Søg i 1200 opslag:

26/02/2022

Når selv ABC anbefaler chardonnay

Når Californien leverer mere chardonnay end selv hjemlandet Bourgogne, og du kan smage søvndyssende chardonnay fra ethvert land i Verden, så hører du hjemme sammen med mig i ABC (Anything But Chardonnay). 

Indtil du smager Montagny, der i lommeformat viser, hvorfor du engang kunne lide chardonnay. En klassisk Bourgogne! 

Du kan bestemt finde bedre Bourgogne end Montagny, men ikke til 69! Topkøbet i Føtex er ellers den gode Hécula fra det lille Yecla en times kørsel fra Alicante, men jeg anbefaler også gerne de letbenede Arche vine fra Garda-søen...

Bedste KØB: Montagny "la Burgondie", Hecula Organic Yecla, Le Arche rød/hvid/rosé, 

Montagny "la Burgondie"... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 31.marts
Lys, ren aroma, fersken og lidt citrus/smør, middelfyldig, balanceret syre, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne tappet på ejendommen. Og det er vigtigt i Bourgogne, hvor al vin kan sælges. Også den dårlige og -værre endnu- den forfalskede, som desværre også ses i den billige ende ikke mindst i Danmark. Set i 2018, forgænger 2017 fik 90p/Vinbladet og 5*/5 i SmagpåVin. 
      Cave de Buxy har så langt det største areal i Montagny, et lille Cru i Bourgogne mellem Meursault og Mâcon. "Burgundie" er et salgskontor, som betjener denne kælder såvel som Chablisienne i Chablis og en kælder i Mâcon. 

Castaño "Hecula", Organic Yecla, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 3.marts,

Set i 2019. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! Et godt køb til en kold aften. En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. For fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Knap så forfinet som Castaño's Colección (netop nu i Bilka), og for nogle endog bedre. Hécula har været en af husets mest kendte gennem 20 år, men er fra 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Vinen er lagret i små egefade 6 måneder og tappet uden filter. 5* i Gastro sept 2021.

Baron de Ley, Rioja Reserva... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil 31.marts

Flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men en fornøjelse. 85% Tempranillo + 10% maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 

      Set i 2017 med 91p/Guía Peñin (som også 2016, mens 2015 nøjedes med 90p). 
      Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa. Husets vine er gode, fra den dyre topvin Monasterio over den fløjlsagtige Gran Reserva til den unge Club de Rey.

Sjovest er  Baron de Ley Maturana (99), på den unikke engang uddøde drue maturana, som vist desværre er på vej ud i Sallings kæder. Ley har også andre unikke vine, 100% garnacha og 100% graciano, som ikke fås i Danmark. 

Montgras "Quatro", rød eller hvid... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil 31.marts
Både rød og hvid er mix af 4 druer (heraf navnetRødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Skal være lagret i små egefade et lille år. Hmmm! Men vinen smager godt, mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. 
Den hvide er bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Le Arche, Bardolino rød/rosé, Garda hvid... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex hele marts, Bilka, indtil torsdag 10.marts
Bilka anbefaler den ripasso'agtige Rossogrande (også ok), men jeg foretrækker Arche's lettere BardolinoMindre frugt end de bedste, men en simpel, ligefrem og behagelig vin til lette retter, serveret kælderkold. Også rosé "chiaretto"ret neutral, men tør og ren. Den hvide Garda laves af Soave-druen garganega + pinot grigio. Til den diskrete side, men tør, ren og frisk og let. 5* i Ekstrabladet, fortjent. 

Gemma Barolo... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex hele marts, Bilka, indtil torsdag 10.marts
Set i 201. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Læste lige i Søren Frank's "Barolo", at han giver Gemma 3*, det samme som Oddero og flere andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle´, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre. Gemma ejes af Piacentini, en gigant i eksport af Amarone & Co. 

Cadis Ripasso, Valpolicella, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + *** (3/5), Føtex, hele marts

En letbenet, middelfyldig vin med nydelig frugtaroma, eftersmag og kun svag sødme (6 g/l). Ikke en vin, jeg vil købe, men til 45 kr et godt køb. Et andet plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.

Amarone "le Arche", Valpolicella... 99,-

**** (4/5), Føtex, hele marts
Jeg er stadig træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav. På ejerens hjemmeside taler man om den flotte tannin, men her er tanninen camoufleret under restsødme. Men, ok, den har da en nydelig frugt med blanding af kirsebær og kogte blommer. 

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 2: 44,50

2 fl. 89, *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 3.marts
En populær, kommerciel vin. Rød cabernet-shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, en snert restsødme, der dog ikke dominerer. De første glas er gode, i længden kedelig. 
Hvid på chardonnay + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. I længden lidt tung. 
Moscato er en aromatisk, let hvidvin med en del sødme, som dog ikke generer. God til frisk frugt, men også en typisk sludrevin. 

      Banrock Station
 (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvor 600 kunstvandes for at sikre vand til vinplanterne. En så stor mark kan kun eksistere langs Murray, Australiens største flod, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård. 
      Omkring vingården er et Wetlands center (foto), hvor gæster kan gå en lang tur på boardwalk (2-3 timer) og studere de mange fugle. Bagefter er der vin og mad på vingården. 

Foretrækker den for Capolavaro (6 fl. 199 indtil 3.3., 2-3*), som er en designet let sødlig vin, som er trættende med sin alkohol og sødme.

Jamelles, rød/hvid/rosé ...  55,-

**** (4/5), Føtexindtil torsdag 27.1.
Alle er gode og ok køb. Men til den kommercielle side, og der er bedre køb til 55. Pinot er nok en smule fersk -men den har positiv pinot-duft og rund fylde, syrah smager som god Rhône med sin let pebrede frugt. chardonnay er også glimrende, mens cabernet
 har nydelig farve, middel fylde og en indbydende frugt -uden den syre, som får mange til at sky Bordeaux. 
      Den lyse Clair rosé har diskret frugt i både duft og smag med lige en anelse syre, der gør vinen sjov og drikbare for alle (check årgang, kan du få 2021, så tag den!). Chardonnay prøver en balance mellem frisk Bourgogne og Over There chardonnay, men den mangler lidt dybde for at holde hjem.  
      Ægteparret Delaunay stammer fra Bourgogne, men lever i dag helt af at lave vin i Sydfrankrig, hvor jorden er billigere! Jamelles er en lise oven på de tunge Puglia vine. 

Smith Woodhouse 2009 LBV Port... 129,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil 31.marts 
Meget mørk, rig aroma af bær, krydderi, figen/kirsebær, ganske kraftig og lang smag. Men pas på bundfald!
En klasse bedre end de gængse LBV-vine, da vinen tappes efter blot 4 år, mens vinen stadig har en lille Vintage-stil -og uden filter. Denne vin er tappet i 2013 og har således 10 år på flaske næste år. 
      Jeg har en svaghed for dette hus, som jeg kender særdeles godt -og kan lide deres nye etiketter! uset hører under Symington sammen med DOW's, Graham, Warre mv. 2009 fik 90p af Rydberg i DinVinguide.