Søg i 1200 opslag:

11/02/2022

Down Under og italiensk skiller sig ud!

Down Under er ikke kun Australien, men også Sydamerika. Og de leverer (igen) de bedste vinkøb i Føtex, både røde og hvide. Men de får kamp til stregen af Italien med 2 barbera vine i Bilka og Netto, som tilmed kommer fra samme vingård!  

Sydamerika og Australien vinder med Antu syrah og Wolf Blass shiraz "Silver Label", virkelig kvalitet til en overraskende pris. Til gengæld leverer Bilka og Netto topkøb i form af god Barbera d'Asti og en let Bardolino og hvid Garda med stor behagesyge. 

Føtex, Bedste KØB: Antu syrah + chardonnayAmaral chardonnay + sauvignonWolf Blass "Silver Label" rød/hvidAmarone Classico, Luigi Righetti
Føtex, Godt KØB: Salentein "Barrel Select", MontGras "DeVine" rød/hvid/rosé, La Tonnelle Haut-Médoc
Bilka, Bedste KØB: Barbera d'Asti "Sori dei Mori"Le Arche Bardolino + Garda hvid
Bilka, Godt KØB: Banrock Station rød/hvid/moscato
Netto, Bedste KØB: Heinrich Gies riesling + spätburgunder, Barbera d'Asti "Vinchio" 100cl



Antu syrah eller chardonnay, kr/fl v 2: 64,50

Chile, 2 fl. 129Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17.februar 
Antu er blandt de rigtig gode vine fra Montgras, som typisk får 89-90p i guiderne (89p/Parker i 2018), mens chardonnay har fået lignende karakterer i andre guider. Huset laver 8 millioner fl/år, men af disse vine laves af 50-100.000 fl/år. 

      Syrah fra det lune Colchagua er fyldig, rund og med rig frugt og lang smag. 72.000 fl/år. 89p/Parker i 2018. Chardonnay fra Itata er ikke smagt, men kan se, at 2018 har fået 93p af lokale Descorchados. 

      Har også set cabernet fra det velkendte Maipo og carmenère fra topområdet Peumo i Rapel. Ses nok i varehus, men ikke på web. Alle er flotte, herlige nu, men måske endnu bedre med 6-12 måneder mere på flaske.  

      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af vinen , der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien.  

Amaral, chardonnay eller sauvignonkr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17. februar
Også fra Montgras, men fra det kølige Leyda nær Stillehavet. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde -har kun smagt sauvignon, der er virkelig flot med overdådig frugt og fine syrer. For mig på højde med langt dyrere vine fra New Zealand. 2019-21 har fået 91-92p i lokale Descorchados.

Salentein "Barrel Select", frit valg, kr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129, Argentina, rød malbec, cabernet-sauvignonpinot noirhvid chardonnay 
bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 17. februar

Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har 850 hektar af de højest liggende vinmarker. Familien Pulenta (der gjorde Trapiche kendt som pioner for Argentina) ejer vingården sammen med en hollansk entreprenør.  
      De røde er bedst i en mere mineralsk stil end normalt i Argentina -her er markant tannin, men også meget frugt, røg og længde. Jeg finder cabernet og merlot omtrent lige gode, men måske lidt mere blomme og dybde i duften i malbec. 
      Ikke smagt: Pinot (2019 har fået 91p/Tim Atkin) og hvid chardonnay (90-91p/Tim Atkin i nye år). 
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 

Wolf Blass "Silver Label", rød/hvidkr/fl v 2: 64,50 

2 fl: 129Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil  torsdag 17. februar

Rød shiraz-cabernet-malbec har smuk fylde, rund, men med fast greb om smagen, intens duft og god længde. ikke ligegyldig. Shiraz fra Langhorne Creek, cabernet og malbec fra McLaren Vale. Set i 2017. 
Hvid chardonnay har friskhed, lidt mineralitet og ren, rig aroma. Set i 2019, fra det ret kølige Eden Valley og Adelaide Hills.

      Silver Label, er cuvée fra 2 områder og er i kvalitet tæt på Gold (ét område) og klassen over Yellow og Red Label (mest fra varme områder). Den røde shiraz er fra Langhorne Creek, hvor Wolf Blass lavede sin første vin (1967 Shiraz). 2016 fik 91p/International Wine & Spirit Competition.

      Wolf Blass blev født 1934 i Tyskland, hvor han blev uddannet som vinmager. I 1961 flyttede han til Australien, hvor han opdagede Barossa, som allerede husede mange tyske immigranter - næsten mere tysk end Tyskland! Jeg har mødt ham et par gange -virkelig en karakter, altid iført butterfly og kendt for udtalelser som: "Jeg vil lave vin, der gør svage kvinder stærke og stærke mænd svage" -og "En vin med mere end 15% alkohol burde aldrig kunne få en medalje noget sted i verden". Så meget for Amarone!

       I 1991 blev huset købt af Mildara, som igen blev købt af andet hus osv -i dag er huset del af Treasury (sammen med Penfold's og andre), men har bevaret en vis selvstændighed, bl.a. i form af chefvinmager Chris Hatcher, som har været hos Blass siden 1987. I dag tappes 60 millioner fl/år, det meste dog ligegyldig vin som Eaglehawk og Red Label. 

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, hele februar. Du kan få samme vin i Netto (40, 4*). 
Slet ikke i klasse med Antu eller Amaral herover. Reserva er dog rigtig god til prisen.
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis antyde, at vinen kommer fra vinplanter. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio.

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 17.februar  
Ja, jeg ved, at mange nok vil sætte denne her højere, men jeg er ikke Amarone-fan. Jeg husker god Righetti i 1990erne. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og stærk snarere end dyb. relativt tør og rig, let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Til samme pris Kung Fu riesling (99, 3*), en ok, men temmelig dyr vin fra Walla Walla i Washington. Ejet af Constellation giganten og importeret af filialen Ruffino og importeret af Løgismose. En bedre vin laves billigere og bedre i Europa (f.eks. Gies Riesling til 59). Fås også i Rema1000 til samme pris. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

set i 2018, Bordeaux, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 17.februar 
Jeg har ikke smagt denne vin i mange år og tror, den er bedre i dag. 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot for denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 3-4 år endnu. Godt køb -men foretrækker Liversan i Bilka (2 fl. 119!). 

Barbera d'Asti "Sori dei Mori".... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 24.februar
En grov håndværker med ru fingre (men man kan lide ham/hende). Rustik snarere end poesi! Middel fylde,ganske stærk (14%), men frugtrig, friske røde bær, lidt tannin og god syre, der gør den perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold. 
      Set i 2019, som har fået 2 glas i Gambero Rosso + bl.a. 3 klaser i Bibenda og pæne ord i Slow Food guiden. Og jeg tror faktisk, at denne tapning er den samme, selvom prisen er så lav. 
      Barbera er den daglige vin i Barolo-land. Druen er nem at dyrke og får ofte lov at yde store kvanta, men vinstokken leverer en solid, kraftig vin, som ikke kræver 10 år på flaske som Barolo og er perfekt til pastaretter og ris -modsat den mere sarte Barolo. 
      Jeg har rost Vinchio's vine før, så jeg tøver ikke med at anbefale denne vin, der er tappet af kooperativet selv (foto). Vinchio ligger ca. 30 km øst for Barolo nær Nizza og er kendt for god barbera. Oddero henter god del af sin barbera her

Le Arche, Bardolino rød/hvid... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 24.februar
Jeg roser altid Bardolino, for der er langt mellem de lette vine i Danmark! Arche har mindre frugt end de bedste, men en simpel og behagelig vin til lette retter, serveret kælderkold. Fås også som roséret neutral, men tør og ren. Den hvide Garda laves af Soave-druen garganega + pinot grigio. Til den diskrete side, men tør, ren og frisk og let. 5* i Ekstrabladet, fortjent. Vil du have fylde uden at gå all-in, er Rossogrande en let Ripasso-type, nem at drikke.

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl. 199, Bedste KØB, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 24.februar
En populær, kommerciel vin, som er topkøb til 33, den røde er god, mens den søde moscato og den tørre hvide vil være en favorit for mange... 
Rød cabernet-shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tannin, en snert restsødme, der dog ikke dominerer. De første glas er gode, i længden kedelig. 
Hvid på chardonnay + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. I længden lidt tung. 
Moscato er en aromatisk, let hvidvin med en del sødme, som dog ikke generer. God til frisk frugt, men også en typisk sludrevin. 

      Banrock Station
 (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvor 600 kunstvandes for at sikre vand til vinplanterne. En så stor mark kan kun eksistere langs Murray, Australiens største flod, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård. 
      Omkring vingården er et Wetlands center (foto), hvor gæster kan gå en lang tur på boardwalk (2-3 timer) og studere de mange fugle. Bagefter er der vin og mad på vingården. 

Foretrækker den for Capolavaro (6 fl. 249, 2-3*), som tilmed kræver app eller Orso d'Oro rød/hvid (6 fl 299, 3*), en sødlig sværvægter fra Puglia. 6 fl, nej tak, ét glas er rigeligt for mig! Bilka tilbyder flere vinkasser, som kan variere lidt. Men har set Montgras kasse (4 reserva, 2 Antu, 249, 5*) og Salentein (4 fl. Barrel, 2 fl. Numina, 349, 5* + bedste KØB).

Heinrich Gies, riesling eller spätburgunder...59,-


Tyskland, 
bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 18. februar
Et varmere klima har ændret Tysklands før så triste lyse rødvine! Ikke mindst Pfalz, som med 24.000 hektarer er det største område -og leverer nogle af de bedste køb i Tyskland. 
      Området ligger mellem Mainz og grænsen til Frankrig, hvor det går over i Alsace. Her er "røde" stjerner som Rings, men også mere daglige slidere som Gies, indtil for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag er huset en del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten i naboen Dürkheim (en meget hyggelig købstad).  
      Har ikke smagt de aktuelle tapninger, men kan lide, hvad jeg ser -dvs. flot udstyr, skruelåg (elsker det) og en vin tappet på vingården... 

      Du kan forvente en tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, men nok også en snert restsødme (men måske ikke). 
      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, noget styrke (13,5%), rund, pænt lang, tør -slet ikke ulig Bourgogne og nok bedre end de billige, du kan finde. 

      

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 40,-

 = 30 kr/75cl, bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 18.februar
En ærlig barbera il utrolig lav pris. Tæt på "Mori" herover, men endnu mere landlig og en snert lettere (13%). Og nærmest uhørt billig! Udbyttet er temmelig højt ved Asti, for vinen skal være billig.  Middel fylde, frugtrig med friske røde bær, god syre, men kun lidt tannin -perfekt til risotto, pizza og pasta -nyd kælderkold.