Søg i 1200 opslag:

03/02/2022

Flot vin fra store navne, men Argentina er bedre!

Både Torres og Rothschild leverer flot vin i Brugsen i denne uge, men... Igen er det Sydamerika, der er bedst. I sidste Chile, i denne uge er det Argentina med en superb Unaminé og lillebror Mascota, som er meget flot vin til næsten ingen penge... 

Både Gran Coronas cabernet og Mouton-Cadet fra Bordeaux er på tilbud i denne uge, og Superbrugsen og Kvickly kan være stolte af disse vine fra fashionable afsendere som Torres og Rothschild! Men Argentina er bare bedre!

      Men Coop har mange gode vine i denne uge -røde som hvide og perlende, ja, de er endog stærkere end Irma, og det siger ikke så lidt! 

Mascota "Unaminé", Gran Vino eller cabernet ... 79,- 

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.

Jeg drikker gerne vinene fra Mascota, lige fra OPI op til Mascota. Unaminé er en klasse eller to længere oppe, fra de bedste parceller (men stadig lavet i pæne mængder, 300.000 fl/år) i selve Uco. Jeg er i total enighed -(Unaminé/"unanimous") med de kritikere, der har smagt disse vine -de får typisk 90+ af kritikerne. Årgang kan variere, men 2017 "Gran" fik 91-93p af pålidelige kritikere, mens Tim Atkin gav 2018 cabernet 94p/100. Det fås næppe bedre til 79!  

      2016 Gran fik 91p/Parker med ordene: "The red blend of 60% Cabernet Sauvignon, 25% Malbec and 15% Cabernet Franc shows the evolution in style that I saw in other wines from Mascota : contained ripeness, more freshness and better integration of the oak. Still, more notes of Mediterranean herbs and black rather than red fruit. The palate is medium to full-bodied, harmonious, very integrated and balanced, very tasty, long and dry." 

La Mascota, rød, hvid, rosé, Argentina... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.
Rød cabernet-sauvignon eller malbec 2018, hvid chardonnayrosé malbec 2020  

Pris er lav for så god en vin! 2018 Cabernet får  91p/100 af pålidelige lokale Descorchados, mens 2018 malbec må "nøjes" med 89p i Decanter Rosé laves af malbec, '2019 fik 90p/Descorchados, men den aktuelle årgang er 2020, som dog også er flot med masser af frugt og charme. Nydes nu f.eks. til lun frokost eller en salat. 
      2020 chardonnay (87p/Tim Atkin) vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. 
      Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto). 

Casillero del Diablo "Devil's Collection", frit valg.... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.februar
Rød, hvid, rosé, mousserende brut

Disse "Reserva Especial" er blends, dvs. på flere druer og er først og fremmest gode køb: 
      Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag med lidt peber og røg fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, BT mv) -meget bedre end f.eks. Trapiche eller Lindeman's gule og røde label brus. 

Mouton-Cadet, Bordeaux... 59,- 

2018/19, godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.

En god typisk Bordeaux, dyb farve, positiv frugt, middel fylde, lidt tør, men afrundet og pænt lang. Et tegn på, at Bordeaux kan levere store mængder god vin til rimelig pris. 
      I mine unge dage hændte det, at ældre folk købte Mouton-Cadet i den tro, at det var den "ægte" Mouton, dvs. Mouton-Rothschild, som dengang kostede 6-7 gange mere end Cadet'en. I dag skal du betale 60-70 gange mere for Mouton med efternavnet Rothschild! Kadet'en er den suverænt mest solgte Bordeaux. 2018 fik 88p/WineEnthusiast, mens den endnu ikke tappede 2020 fik 95p/Decanter Awards (meget sært, der må være gået inflation i deres karakterer!). 

Gran Coronas cabernet-sauvignon... 79,-

Set i 2016/17, Reserva, Penedès,  bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.
Mørk, fyldig, pænt lang, blød smag med masser af frugt, lidt urt og krydderi- perfekt til kraftige retter som lammeryg og Stroganoff. 
      Falstaff gav 92p/100 til 2015, lidt gavmildt, men vinen er god, cabernet-sauvignon + lidt tempranillo med lang maceration og et år i små egefade. En værdig vin til et farvel til Coronas vin til corona-virus farve!
      Christian Millau (1929-2017, foto) har en stor del af æren for det "nye franske køkken", og hans guide lever videre i dag. 

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018 Spanien, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, kendt for Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er fra ”Pago del Cielo” (”Himmelmarken” -herligt navn!), vingård i 895 meters højde i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. 2017 fik 90p i Guía Peñin.

1000 Stories, California rød/hvid.... 99,-

Rød Gold Rush red, Zinfandel eller chardonnay
**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtitorsdag 10.februar, norm: 199,95
Det første glas imponerer. Det andet smager godt, men så kniber det lidt -for mig. Andre er mere tilfredse -for 2 år siden var zinfandel testvinder i Vinbladet, mens Gold Rush (blend af cabernet, syrah og zinfandel) fik 89p i Ekstrabladet -begge troværdige kilder. Men jeg vil lige så gerne have Devil's herover, og meget hellere drikke Mascota. Også den til 50! For slet ikke at nævne Gran Coronas herunder! 
      Vinene koster 18,99$ + tax på vingården (sådan ca. 150 kr), så 99 kr er en rigtig god pris. 


Gigondas "Roc des Dentelles"...  129,-

2017, bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.februar

G abriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset

Hvid Alsace og Østrig


Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.

Jeg har ofte smagt vine fra Arthur Metz (eller andre mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Men aldrig smagt en god Alsace (prøver at undgå dem, selvom det er svært), men jeg tror, jeg må smage denne, som har fået 5* af kompetente Thomas Rydberg i Ekstrabladet samt 93p af Vinbladet med ordene: 

"Rig duft, mineralsk med æble, fin røget tone. Fyldig smag, rig, let cremet og samtidig slank med lang, frugtagtig eftersmag med fin syre." Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 59,-

Østrig, 2020, **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.
Frisk og let vin, fin sprødhed, men ikke den store aroma -ikke veltliner i top, men god til prisen. En udmærket vin til f.eks. moules frites. 
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.

Canaja Gold, Veneto, kr/fl v 6: 49,83

2015 Italia, 6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.2.
Ældre årgang af storebror til Canaja, som laves af Villa Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Pæn ros fra Rydberg i Ekstrabladet. 2015 tyder på alder, men vil tro, at vinen er en ny tapning.

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 69,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 10.februar

Egentlig bliver jeg imponeret over amarone, men det varer kort -så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er faktisk god, med ren frugt med kun snert af krydderi. 
      Kommer fra det gode kooperativ i Valpantena. Superbrugsen og Kvickly tilbyder også Pagus Bisano Amarone (129, 4*). Jeg er tæt på 3*, men som amarone er den ok.