Søg i 1200 opslag:

20/02/2022

Den herlige Veltliner fra Østrig...

Druen Grüner Veltliner er en herlig drue, du kun finder i Østrig og nærmeste omegn. De bedste gror nord og vest for Wien, som har et køligt klima, der giver en uimodståelig frisk tør hvidvin med rig aroma , sprød og frisk, som trods sin aroma (peber?) i stil minder en del om Sancerre fra Frankrig.  

De danske kæder har været længe om at opdage Veltliner, men i dag kan du nok finde den tørre Veltliner i alle supermarkeder. Men undgå generelt de mange tappet i Tyskland og Danmark, hvor den peber'agtige aroma ofte er filtreret væk. 
      Gå efter vine tappet på grostedet som Rema1000's Sant Thias fra familien Frank i Kellergasse i det gode Weinviertel, et køligt og tørt område, som er perfekt til druen. Vinen fås for blot 50 kr i denne uge. Rema1000 har også andre vine fra huset, en god riesling samt udmærket rødvin. 
      Lidl skiller sig også ud med Cimarosa fra Sydafrika, som er et lille mirakel af velsmag til blot 30 kr. I øvrigt en god uge for også Netto og Meny.       

Bedste KØB: Cimarosa Sydafrika rød/hvid, Sant Thias hvid/rødFaustino V Rioja Reserva, Bousquet "Cameleon" rød/hvid
Godt KØB: Villa Borghetti Bardolino + pinot grigio, Kingpin rød/hvid, Undivided Pinot Noir Chardonnay, Olivier & Lafont Cotes du Rhone

Cimarosa, Sydafrika, rød/hvid, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179, Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 26.februar

rød Shiraz-Cabernet eller Pinotage, hvid tør Chardonnay-Colombard, 2020 Western Cape (aft. i Tyskland)

Rødvinene er meget bedre end de ældre årgange jeg har smagt -behagesyge vine med solid styrke og krydret duft og afrundet smag uden alkoholbid. Begge røde er tørre og præcise, for mig har pinotage -Sydafrikas signaturdrue- mere frugt i duft og smag, mens andre har fundet Shiraz'en bedst. 
      Den hvide laves på chenin fra Loire og er tør, sprød, frisk og med god aroma og ren eftersmag. En lille smule mut, men et lille mirakel til 30 kr! Foretrækker så langt disse vine for mange billige Puglia vine med mere sødme end længde! 

Sant Thias, hvid, rød eller rosé... 50,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 26.februar, Østrig
Hvid grüner veltliner eller riesling, rosé, rød pinot noir 

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, med rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. Ja, den er også god til såvel salat og perfekt til osten

     Riesling har lidt mere spinkel frugt, men nydelig friskhed, tør og ganske appetitvækkende -god vin til lys forret. Rosé virker for letbenet. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, som afløser "Gemischter Satz" (blend af flere druer).
Foto: Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank. 
Herunder: Vingården ligger Hernbaumgarten -et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Klimaet er køligt og tørt, perfekt til druen og for mig bedre end f.eks. Burgenland, hvor druen eer knap så karakteristisk i smag.

Villa Borghetti, Bardolino eller pinot grigio... 35,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 26.februar
Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -til samme pris kedelig rød Puglia "La Passo" (kan få selv en pizza til at døse). Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Den hvid pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 39,-

Godt KØB + **** (4/5) Netto, indtil fredag 25.februar
 Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længdeDen hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 25.februar
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 

Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 50,- 

Oc, Frankrig, godt KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 23.februar
Vin på de to druer fra Bourgogne: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Forgænger 2019 fik 5* i Vinavisen. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -som også drueerne til rødvinen. 
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!
      Navnet på leverandøren er godt skjult, men den er tappet i Frankrig (såvidt jeg kan se) af GCF (Grands Chais de France), en af de 2-3 største leverandører af konsumvin (JP Chenet, Arthur Metz, Laugel, Calvet osv. Egentlig behøvede jeg slet ikke læse det med småt -for etiketten er så elegant og nobel, at den næsten altid kommer fra stort firma, der har råd til de bedste designere!
Fakta tilbyder til samme pris Salice Salentino Riserva (4*) og 100% Grenache, som meget vel kan være topkøb, men desvære ikke smagt. 

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.februar

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske endda et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 
      Foto: Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton (fra Bastide, se herunder!). Han købte en masse jord og plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bouquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret gode -og topkøb til 60. 

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød/hvid, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 24.februar

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smager egefri, og eg vil også være synd! 
       Hvid på viognier (70%) med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche gode domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver og køber vin. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône, Lirac'en + særlige cuvées med AOP Rhône forbavsende tæt på deres dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf. 

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 25. februar. Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin, men arealet med "Pavevin" er lille, faktisk mindre end adskillige domæner -hele 5/6 er uden for "Pavens område"! Men kælderen laver god vin i dag! Denne er en simpel landvin på grenache druen, men slet ikke ringe! Fyldig, rund, med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Vin med charme snarere end dybde.