Søg i 1200 opslag:

18/02/2022

Superflotte italienere, stor Argentina og Rioja...

Superflotte italienere og en betagende lækker argentiner, med en majestætisk Rioja på toppen -alle vine af høj klasse til overraskende priser. 

Også i denne uge er det Føtex, der er bedst af Salling's 3 kæder. Grigio er storebror til den almindelige (glimrende) San Felice Classico og en jævnlig 3 glas vin hos Gambero Rosso. Tre Vesconi barbera er også med i Gambero'en og til 40 kr nærmest en foræring! 

      Trapiche er altid god, men Medalla er klasser bedre og et fund til 60 kr. Monasterio er bedre end de andre Baron de Ley Rioja, men ikke så gode køb. Men spændende! Føtex har også andre gode køb i denne uge: 

Bedste VIN: Il Grigio Chianti Classico Riserva, Trapiche "Medalla" rød/hvid, Finca Monasterio Rioja
Bedste KØB:  Trapiche "Medalla" rød/hvid, Sibaris rød/hvidBarbera d'Asti "Tre Vescovi"

Dr. Pauly Riesling + Pinot Noir

Godt KØB: Masi "Brolo" CampofiorinPiacentini AmaroneCava Codorniu "Clasico", 

Château Tanunda, rød/hvid

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.februar, normalt 149

Set i 2018/19. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb"Hun giver 93p/100 til 2016. Oveni er den topkøb til $ 27 (170 kr + moms). Hun har ikke smagt den fine 2018 (bl.a. 92p/Falstaff). 

      Grigio (med gråskæg på etiketten!) er en mangeårig favorit hos Salling, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Riserva! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren, forsikringsgiganten Allianz

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,50

2 fl: 119, Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. februar

Trapiche er meget stort hus, som tappet 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode -”Pure” og Oak Cask (p.t. 40 kr i Bilka) er svære at slå.

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl/år) fra de bedste parceller. Trapiche laver endnu bedre vin, men de allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så se denne lille 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Sibaris Gran Reserva, rød/hvid, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Chile, Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 24.februar 

Sibaris viser, at Chile kan noget til en rimelig pris! Undurraga laver alle typer vine, fra billige (men ok) 30-40 kr vine i Netto til den flotte T.H. (og nogle endnu dyrere, som næppe er prisen værd). Sibaris er deres bedste "normale" vin fra gode områder:  

      Cabernet fra Colchagua har en flot duft af solbær og krydderi,  middel fyldig, afrundet, pænt lang
      Carmenère også fra det fine Colchagua  mere mineralsk, knap så blød, let duft af mynte og sorte bær, middel fylde og afrundet, ganske lang smag med friskhed. 
  

      Chardonnay fra Maipo er gæret i små egefade og vinen vil tiltale mange med let duft af eg, frugt, grundlæggende blød, men med lidt klodset syre

      Foretrækker disse vine for de voldsomme, men mindre sjove "1924" California (89, 3*), forglemmelige vine, storebror til Gnarly Head, hvor en kor tid i Bourbon fade giver lidt krydret sødme. Den hvide ser dog egefad brugt til skotsk whisky (som i reglen lagres Bourbon fade, så dette fad har været brugt til Bourbon og bagefter Scotch eg... Weird! Dn lille restsødme generer mig. 

Barbera d'Asti "Tre Vescovi", kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79, Superiore, bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.2.

Nebbiolo er kongen  i Barolo (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Mange huse i Barolo henter såmænd barbera her. Byens Coop har 200 medlemmer her ved de nedre Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode. 

     Denne er storebror til Sorí dei Mori i sidste uge. Superiore betyder ikke det store (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). Denne holder 14 % og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lidt modenhed. Trods prisen ikke ueffen til sommerens retter fra grillen. 

Masi "Brolo" Campofiorin, Verona...  79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. februar
Masi kalder "CampoFiorin" den oprindelige Ripasso. Dette er "Oro" udgaven. Herlig vin, ikke stor, ikke sød eller tung. For mig langt sjovere end amarone -god fylde, men nuanceret, med åben, rig duft og god lang smag. Slet ikke ilde til en uformel aften med så mange venner, som det er muligt i disse post-corona-uger. 

Piacentini Amarone, Valpolicella... 139,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24. februar
Sært nok koster denne Amarone normalt mindre end le Arche, selvom Piacentini i teorien er en bedre vin. De to vine laves af samme hus, som ejes af Silvano Piacentini. Den bedste vin sælges under eget navn, mens le Arche (normalt) er budget-udgaven. Kun smagt 1 gang, men husker den som temmelig god, åben og rig, mere tør end mange amaroner. 

Baron de Ley "Finca Monasterio" 2017, Rioja... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 24.februar  
 Jeg holder meget af Baron de Ley, og Føtex tilbyder nu topvinen, Finca Monasterio. 
      Jeg har før rost Ley's reserva og især den rene Maturana, som desværre ikke er let at finde. Monasterio er dyrere og vel egentlig ikke meget bedre end Reserva med eller uden Gran, men stadig et excellent køb (lidt billigere end i Spanien!). Den har altid fået fine ratings, selvom jeg som ægte vinsnob ikke købte den, da den havde en metaletiket. 2017 har fået en mere normal etiket, så nu er den ok (og har fået 93p/Tim Atkin). 
      Vinen kan ligne reserva, men er rigere og dybere i duften, kraftigere, fastere, men med fin balance og god længde. Den er ikke så godt et køb, men en stor vin, men egentlig nok er bedre om 3-4 år. 
      Monasterio er i princippet fra marken omkring det gamle kloster, som er hovedsæde for Baron de Ley. Bygningerne stammer tilbage til 1500-tallet, hvor en gammel borg nær Ebro floden blev overtaget af benediktiner ordenen. De ejede den til 1836, hvor alle kirkens ejendomme blev konfiskeret. Mange ejere  fulgte de næste 150 år, men gradvis gik ejendommen i forfald, indtil den blev overtaget af Ley. De har siden omdannet det hele til en mønsterejendom, som nok er meget stor, men leverer rigtig god vin, takket være vinmager Gonzalo Rodriguez. 
      Plus en masse penge, se her fadkælderen med plads til 30.000 små egefade, indviet i 2018! Her er bl.a. system, som kan omhælde 60 fade på bare én time!  


Dr. Pauly Riesling Trocken, kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79, fås også som Pinot Noir og Riesling "Noble House", Tyskland

Bedste KØB + ***** (5/5), Tyskland, Føtex, indtil torsdag 24.2.

En god tør hvidvin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til den meget tiltalende pris. Druerne er fra Rheinhessen, som også: 
      Noble House er samme riesling drue,mindre tør, men en herlig aroma og frisk syre under lille sødme. 
      Den røde Pinot Noir er forbavsende god rødvin på Bourgogne-druen pinot, i Tyskland ofte Spätburgunder. Nydelig hindbærduft, let til middel fylde, blød, men ikke kort smag. 

Cava Codorniu "Clasico", brut, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 24.februar  

Historisk den mest berømte cava (udtal: gah-vá) af alle, men ingen stor vin, men til prisen er den et godt køb. Brut er bedst, med lille æbleduft og ren, tør smag med ok brus. 
Seco er akceptabel, men som semi-seco måske bedst til kransekage. 
      Brus til samme pris: Wolf Blass Red Label og Trapiche, med lille sødme, begge på chardonnay og pinot noir (3-4*). Foretrækker den rene, tørre Codorniu.  

 

Château Tanunda, rød/hvid... 39,-

Australia, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 24.2. (tappet i England)
Rød cabernet-merlot er en meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og god til prisen. Den hvide chardonnay vil tiltale mange, men jeg synes, den er for kommerciel og uden zip. En lille medaillon på etiketten forsikrer dig om, at Tanunda er et 5* hus hos Halliday, Australiens førende vinkritiker. Ganske sandt, men denne rating skyldes husets store vine, som er anderledes kostbare!