Søg i 1200 opslag:

24/02/2022

En sjælden toscaner og flot Rioja!

Irma leverer som altid spændende vine, selvom en del priser ikke er så attraktive som sidste år (suk). Men med en Rioja som Glorioso's Selección Especial og en Grand Cru riesling Hatchbourg (til blot 99), undskylder man meget! Og så har de en sjælden toscaner som Ciliegioso. 

      Så du kan ikke komme uden om Irma, hvis du er nysgerrig, men prisbevidst vinelsker! Lecciaia's Ciliegiolo er vel ikke på højde med en San Felice Chianti (i Bilka og Føtex), men den er sjov og anderledes -og bør prøves! Og så har Irma andre rigtig gode køb: 

Lecciaia "Ciliegiolo", Toscana, kr/fl v 2: 89,50

2019, 2 fl 179Godt KØB + ***** (5/5), Irma (spotvare)

Slet ikke Irma's bedste køb i denne uge, men en sjov vin, der viser, hvad der sker i disse år i Toscana (og Italien som helhed). I en menneskealder efterlignede iitalienerne fransk teknik og vin (hvad de aldrig vil indrømme!), deerefter lavede de standardvine, man nu er de begyndt at få øjnene op for landets uendelige mængde af originale druer -som ciliegiolo (italiensk for kirsebær). 
      En meget frugtig vin med lidt kirsebær, urt og krydderi, fyldig smag, hvor frugten går igen sammen med frugtsyre og blide tanniner. 

      Lecciaia er mest kendt for Brunello, men har også en masse af naboen Montecucco og har for 10 år siden købt en vingård i det lune Maremma tættere på Middelhavet, hvor denne vin laves. 

      Druen ciliegiolo er blot en af mange druer, som har groet i Toscana (og nabo Umbria) i århundreder. Formentlig er druen indfødt -måske en afart af sangiovese (som brunello), mens andre mener den eer en forfader til samme sangiovese eller endog kommer fra Spanien. Der gror også en smule af druen i Ligurien. 
      Andre sjældnere druer fra Toscana omfatter mammolo og canaiolo, som indgår i klassisk Chianti samt colorino (der giver sort, tannisk vin) og pugnitello, som indgår i San Felice's Vigorello. Samme San Felice har plantet 370 forskellige druer på eksperimental basis! 

Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 74,50

2 fl 149, Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 2. marts


Anderledes Rioja,  kølig, frisk -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft- dog køligere end Faustino, som du ofte møder i disse spalter. Umiddelbart sært, da Glorioso laves af Palacio, der -som Faustino- ligger i det generelt kølige Alavesa, det nok bedste område i Rioja. Men Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia (foto), som er selve hjertet i Alavesa, mens Faustino ligger i det lunere Oyón. 
       Palacio ejer næsten ingen jord selv og får druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

      Irma tilbyder til samme pris Pagos del Rey "409", Ribera del Duero (74,5 v.2, 4*), en crianza fra Felix Solis, et af Spaniens to største vinhuse. Kun smagt én gang, hvor jeg ikke fandt den meget bedre end "roble" udgaven, som er lagret kort tid på eg. Men flot etiket! 

Finca la Solana, Jumilla organic rød/hvid... kr/fl v.2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 2.marts

Puritanere vil sikkert finde vinen på druen monastréll (mourvèdre) for civiliseret, men i sin klasse er det en herlig, fyldig vin med indbydende og interessant duft med pænt lang smagLuzón er et stort og godt hus. Vinen er økologisk. Den hvide er ok, men gør ikke meget væsen af sig. 

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 63,17

6 fl: 379, Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 2.marts

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Her laves god vin, og denne ripasso er et godt køb. 

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

      Til samme pris hvid Vinré Bianco 2018, en bordvin på druen sauvignon (6 fl. 379, 3*). Har ikke tillid til vinen, gr. alder (2018, burde være 2020 eller '21) og delvis rating 96/99 fra guiden Maroni. Skal komme fra Giordano's egen vingård Boschis i Diano d'Alba. Måske er jeg for mistænksom? 

Falasco Garganega, Verona, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil lørdag 26.februar  

Garganega er hoveddruen i nabo Soave, men gror også i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde. Rigtig godt køb til denne "weekend pris". 

Tesauro "R", Valpantena... kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Bedste KØB + **** (4/5), Irmaindtil lørdag 26.februar  

En letbenet (R) ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. Rigtig godt køb til denne "weekend pris". 

      Falasco Amarone fås også til weekendpris (6 fl. 699, 5*), men personligt ville jeg aldrig kunne fordøje 6 flasker af denne vin, selvom den er en ok amarone uden for meget sødme.  

Nostros, cabernet, pinot eller chardonnay, kr/fl v 2: 39,50 

2 fl: 79, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 2. marts

Gode vine fra Chile, men ikke i top, som kommer fra den private Indomita bodega, som mest ses i Fakta.  Egentlig er cabernet og chardonnay nok bedst, men pinot noir -som chardonnay fra kølige Casablanca- er også ok. Art Nostros Gran Reserva er klassen over, men disse er nok bedre køb. 

Escorihuela Gascón, Gran Reserva rød/hvid... 99,-

rød malbec eller hvid chardonnayBedste VIN + ***** (5/5), Irmaindtil onsdag 2. marts

Disse vine er blandt de bedste fra dette historiske (1884) vinhus, som ejes af familien Catena, et af de store firmaer i Argentina. Begge er fra det kølige Agrelo i Mendoza og ser en del eg, som fornemmes i både chardonnay og malbec. som med sin intense aroma og faste kraft slet ikke er ulig Clos de los Siete. Ikke smagt i nyere årgange. Malbec 2017 90+p/Parker, 2017 chardonnay 90p/Parker. 

Ch. Sissan "Grande Reserve", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, 2019, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 2.marts

Viser hvor meget der er sket i Bordeaux de senere år, hvor selv en "lille" Bordeaux som denne har fået kvalitet. Årgang 2019 er meget vellykket og har fået 91p/WineEnthusiast, slet ikke ulig en god St. Émilion. 80% merlot, 20% cabernet. 

      En kraftig, men afrundet vin med stil i duft og eftersmag, der faktisk smager godt i dag for sin frugt (som dog forsvinder -men giv den så en chance om 4-5 år). 

      Familien Yung var "pieds noirs" (sortfødder), der som rigtig mange andre franske vinbønder i Algier vendte hjem til Frankrig under borgerkrigen. I dag ejer familien flere ejendomme i regionen, som ledes efter moderne metoder og laver rigtig god vin. Sissan ledes af sønnerne Paul og Jean Yung
      Foto: Sissan er et nydeligt chartreuse fra 1700-tallet, som ligger i Camblanes nær Cadillac ved Garonne floden syd for Bordeaux by. Jorden er ret gruset med småsten, som floden har bragt med sig fra Pyrenæerne. 

Théo Cattin, Hatschbourg grand cru, frit valg... 99,-

riesling, pinot gris eller gewurztraminer, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 2. marts
De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de mindre kendte, men faktisk rigtig gode er Hatchbourg, der ligger nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord giver vin med en del syre. 

      Riesling er lækker, tør, rig aroma, ret let, fin syre, god længde. Set i 2019. 2018 fik 92p/WineEnthusiast, 2016 89p/Spectator. 

      Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var flot, fyldig, rig og lang, med en del restsødme, kun svagt balanceret af lidt syre. Set i 2017 med 90p/WineEnthusiast. Traminer'en har samme sødme, men også fin rosenaroma. 

     Théo Cattin er et mærke fra Joseph Cattin, byens store vinhus, der er kendt for god middelvin. Her forenes de 2 grene af familien, der har lavet vin siden 1720. Familien driver 60 hektar, men køber druer ind fra et større område omkring Voegtlinshoffen, en lille landsby på skråningen over Éguisheim ca. 10 km syd for Colmar.

Barbaresco Riserva 2016, Sarotto... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5)Irma, indtil onsdag 2.marts, Terre dei Celti 
En lav pris for Barbaresco, tilmed riserva, dvs. med alder, så jeg bør være mistænksom. Men vinen er fra Sarotto, ikke det store lys, men pålidelig og bosat i selve regionen, og den er helt ok, middel farve, nydelig duft, fast, men ikke besk smag, pæn længde (smagt i 2015, men nu fås den endnu bedre årgang 2016). Ej smagt, dvs. betinget godkendelse. 

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 74,50

2 fl. 149 rød cabernet sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay, 

**** (4/5)Irma, indtil onsdag 2. marts

Målet er simple, let drikkelige vine. Mission completed -dog ikke helt til hverdagspris! Den hvide er kommerciel, lidt trættende med sin smørfedme, cabernet er bedst, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale normalprisen 150 for! 
      Sebastiani har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904, og 4. generation leverer godt 13 millioner fl/år -en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (BareFoot er ét mærke, men der laves mere end alle Sebastianis mærker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

DOW's eller Burmester 20 år tawny Port... 249,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 2.marts
En god pris på 20 årig, men ikke et superkøb, desværre! 
To konkurrenter, men samme pris! Generelt anses Dow's for et bedre mærke -for Vintage Port, ikke tawny. Deres Vintage er fremragende, mens deres tawny har været til den kedelige side, mens Burmester de sidste par år har leveret god 10 og 20 års Port. 
Jeg har ikke smagt vinene i adskillige år, så jeg må læne mig op ad WineSpectator, der giver -begge!- 92p/100. Jeg vil nok vælge Dow's, som jeg fornemmer, har mest at bevise over for os, der holder af Port.