Søg i 1200 opslag:

24/02/2022

Herlig Masi, superb Chile og flot rosé!

Masi sælger deres Campo Fiorin som "supervenetianer", måske en lokal udgave af de "supertocanere", der som Tignanelo og Vigorello sælges som landvin, ikke Chianti. Vinen fra Campo Fiorin er slet ikke så god, men til gengæld har den en historie, som er "super" værd. Og så er den et superkøb lige nu!

Jeg må modvilligt rose Bilka også i denne uge, hvor de har en lang række gode køb fra Italien + et par superkøb fra Argentina og Chile. Og årets første tilbud på rosé, som er værd at købe... 

Godt KØB: Castaño "Colección", Crémant Calvet Bordeaux, Le Arche Bardolino + Garda, Francois Martenot pinot/chardonnay, Gemma Barolo, Amarone Righetti

Masi "Campo Fiorin" rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Masi sælger Campo Fiorin ("Blomstermarken") som "supervenetianer", men vinen må nøjes med at være uforskammet kommerciel på den gode måde. Og lav pris: WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Ikke det store sus, men en vin med stor behagesyge, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p).

     Rosa Masi er frugtig, tør og ren. Laves på den fine drue refosco. Får kun 5* gr pris. 

      Hvid Masicanco på pinot grigio er bedre, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Både rosé og hvid er fra IGP Venezie, dvs. af druer, der kan komme hele vejen til Trieste!  

      Masi er et meget stort, men godt vinhus ejet af familien Boscaini, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Oro). "Ripasso" betyder, at den ret lyse lette vin om foråret blandes med de brugte drueskaller fra Amaronen -giver frugt og kraft til en lys, frisk, let syrlig rødvin, som kan ligne "Fresco" herunder! 

Masi "Fresco" øko rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Jeg burde måske give 4*, men nøjes med 3*, da du kan få lignende vin til noget lavere pris. Men sympatisk -vinene er både en antitese til rip'amaronen + en opdatering af den velkendte Modello, nu med økologiske druer, ulfiltreret og af druer fra Verona regionen (endnu), mens Modello i dag laves af druer fra marker godt på vejen til grænsen til Slovenien. 
      Kun smagt én gang -den røde er lys, let og frugtig, med lidt kirsebær typisk for corvina, en god madvin. Den hvide er baseret på garganega -god frugt, frisk, sprød, men lidt kort. Årgang 2020 fik 87p af Andreas Larsson (engang Verdens bedste sommelier, som lever af at smage vin).  

Undurraga "T.H." Syrah eller Sauvignon Blanc... 99,-

Chile, Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts

Du kunne få vinen for i sidste måned i Føtex til 79, men selv til 99 er den et topkøb! 
      Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. 
      Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin.   

Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (flere huse i Chile grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). Huset ejer 1800 hektar vin.

Efter mange år med ren konsum forsøger de nu at lave supervin som "T.H."(Terroir Hunter) fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre. 

Trapiche "Pure" rød/hvid, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, bedste KØB + ***** (5/5), Argentina, Bilka, indtil torsdag 10.marts

      "Pure" er den rene vin uden duft og smag af eg -lagret "sur lie" med rester fra gæringen i 8 måneder før tapning. Fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by.

      Rød malbec har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 og 20 har fået 89p/Descorchados, 2019 90p/Falstaff og 2020 90p/Tim Atkin. Ret unikt for en vin i denne prisklasse!  

      Hvid sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men rigeligt 5* værd til 41,50.2019 har fået 88p/Descorchados.      

Trapiche "Impure" malbec, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, bedste KØB + ***** (5/5), Argentina, Bilka, indtil torsdag 10.marts

Set i 2019. Lidt mere diskret i frugten den "rene" Pure, men der er stadig masser af aroma! Frugten er tæmmet en smule af lagring, smagen er afrundet, lang. Skal være samme vin som Pure, blot er hele høsten lagret 8 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 91p/100.    

      En kort film (5,5 minutter) følger med Jamie Goode fra pålidelige WineAnorak rundt i Argentina, hvor han bl.a. besøger vinmarkerne i Uco ved foden af de sneklædte Andes bjerge (foto), hvor netop "Impure" laves med besøg i det gamle Trapiche vinhus. 


Aldiano Montepulciano d'Abruzzo, rød/rosé... 39,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 10.marts
En rigtig flot vin med farve, fylde, frugt og middel koncentration med lidt fedme til at balancere tanninen. God madvin, men egentlig også behagelig alene! Rosé er også rigtig god (men check alder, bør højest være 2 år). 
      Abruzzo er det vilde land ved Adriaterhavet stik øst for Rom, som engang var basis for rustik dagligvin. Men hoveddruen montepulciano kan faktisk give rigtig god vin, og vinene fra det store kooperativ Tollo (3000 hektar) er til 39 et superkøb ("normalprisen" 89 er kunstigt høj!). 

LYV rosé, Sydfrankrig... 50,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts

LYV bar før navnet GEM, og den har været solgt til op mod 100 kr. Bilka skal nok skaffe lager til årgang 2021, så du får en rigtig god rosé til lav pris -og flot med sin smukke, facetterede flaske (med designpris) og glasprop! En nydelig rosé med åben frugt og blød smag med lidt frugtsødme og ikke for meget syre. Tappet på en smuk flaske, som for et par år siden vandt en designpris. Vinen laves af Iain Munson for Jeanjean. Her kort video, hvor han fortæller om vinen. 


Crémant Calvet, Bordeaux, Brut eller rosé... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Du får mig ikke til at sige meget pænt om Calvet, men dette brus er rigtig godt køb til denne pris! Brus fra Bordeaux på den traditionelle Champagne metode. Set i årgang 2018, men stadig og uinspirerende.  
      Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag. Men etiketten er flot.

Le Arche, Bardolino rød, Garda hvid... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex hele marts, Bilka, indtil torsdag 10.marts
Bilka lægger vægten på den ripasso'agtige Rossogrande (som eer ok), men jeg foretrækker den lettere BardolinoArche har mindre frugt end de bedste, men en simpel og behagelig vin til lette retter, serveret kælderkold. Fås også som roséret neutral, men tør og ren. Den hvide Garda laves af Soave-druen garganega + pinot grigio. Til den diskrete side, men tør, ren og frisk og let. 5* i Ekstrabladet, fortjent. 

 

Francois Martenot, pinot eller chardonnay... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsda10.marts
Martenot har postadresse i Bourgogne, men vinen er fra Sydfrankrig. Den røde har pæn aroma, let, behagelig med lidt hindbær i duften. Den hvide er frisk, tør og ren. 4 små stjerner.  
Den samme vin (tror jeg!) sælges i Netto som Garnier, og du vil måske også se samme vin under navne som Moillard, Protheau, Pierre André, Reine Pédauque, Calvet osv -som alle hører under giganten GCF i Alsace.  

Gemma Barolo... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex hele marts, Bilka, indtil torsdag 10.marts
Jeg har tillid til 2017, da ældre årgange var gode (men ikke store). Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.
     Læste lige i Søren Frank's "Barolo", at han giver Gemma 3*, det samme som Oddero og flere andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle´, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af af Amarone & Co. 

Castaño "Colección", Yecla "Old Vines".... 59,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Varm, kraftig, rigt krydret, men frugtig, fast i smagen -et herligt alternativ til de amarone-lookalikes, jeg elsker at hade. 2018 fik 6*/6 i Politiken, 2017 fik 90p/Peñin og 2016 90p/Parker. Ret godt til denne pris  (detail i Spanien er knap 100 kr, men du kunne få den op til jul til blot 49. 
      Castaño er et familiefirma, som totalt dominerer Yecla mellem Alicante og Murcia ved den spanske middelhavskyst. Druen er monastréll som i Alicante, samt lidt cabernet. Denne er fra de ældste vinstokke og får lidt ny eg. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsda10.marts

Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år
      Vinen er ofte på tilbud, men værd at købe -den koster 18€ i Spanien (135 kr). Faustino I skiller sig ud ved ikke kun at være tappet i området -Rioja- men på "Propriedad" -vingården- i Oyon i Alavesa nær Logroño. Vingården er stor, 650 hektar, så Faustino er en stor vingård, som dog stadig kontrolleres af familien. 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 10.marts
Du ser ofte Righetti i restauranter (solgt af Sigurd Müller i Aalborg), men jeg har fundet den uinspirerende, frugtig og stærk snarere end dyb. relativt tør og rig, let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

25% på spiritus fredag-lørdag 

Bilka tilbyder (igen) 25% på normalprisen på spiritus. Nu er de fleste mærker på konstant tilbud -så de tæller ikke med. Har du brug for sære sorter i likør, Cognac eller lignende, som aldrig er på tilbud.