Søg i 1200 opslag:

19/02/2022

Klassisk vin fra Bordeaux, Tyskland, Italien (og andre)

Hvis du ser et tilbud på virkelig stjernevin til en pris, der er for lav til at være sand. Så er den måske dét! Men du kan være heldig. Selv når du går efter superstjerner som Margaux eller Pauillac.

Der har længe været laaaangt mellem de gode tilbud i Bilka, men nu er kæden tilbage med en række gode tilbud, som tilmed varer måneden ud. 

      Jeg kan godt lide de tyske vine fra Heinrich Gies, og god riesling og især Spätburgunder til 54,50 (ok, du skal være medlem!) er lige så sjældent som at finde god tysk rød i 1980erne. Og så har Salling også San Felice, hvor de (igen-igen) har et godt tilbud på denne Chianti Classico -en genganger lige som Trapiche "oak cask", på tilbud altid et superkøb. Og så slutter vi lige med en rigtig god pris på Dorado 15 år, en rom i særklasse. 

Bedste VIN: Campogiovanni Brunello Montalcino
Bedste KØB: San Felice Chianti Classico, Baron de Ley "Club Privada", Baron de Ley "Maturana", Trapiche "oak cask" rød/hvidHeinrich Gies riesling + pinot noir, Dorado 15 år Rom
Godt KØBGrand Vin "Collection" Margaux, Pauillac, St Julien, Tanunda "Triathlon"Grüner Veltliner "Lenz Moser", Ballantine's Scotch Whisky

Grand Vin "Collection", frit valg... 129,-

Margaux, Pauillac, Saint Julien (set i 2016) eller Pomerol (set i 2018) 
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts, normalt 249

Vil du smage en vin med lidt duft af noget dyrt, så er her et godt køb! Faktisk var 2015 og 16 Pauillac flot vin (men stadig unge), og jeg har også tillid til Margaux 2016. Trods al skepsis! 

      Graveret flaske og flot etiket, men "Grand Vin"? 
      "Grand Vin" fra Pauillac har navne som Latour (foto) eller Lafite, mens Margaux har store vine som Chateau Margaux, Palmer og Rauzan! Og de koster ikke 129! Snarere 600-1000 kr eller meget mere.  
      Der er også rigtig mange kunder til de "små vine" fra Margaux & Co, så du bør nære tvivl til lave priser -og gå efter vin tappet på slottet. 

      Etiketterne prydes af flot slot, men du leder forgæves efter et slotsnavn. Og vinene er slet ikke tappet på slot, men af Ginestet (et ok hus, som har ejere, som selv ejer flere Cru Classé slotte i Margaux og Pauillac). 

      Og alle vine er formentlig frasorterede fade fra Cru Classé slotte, dvs. 3. eller endog 4.vine, som dog kan være gode i disse år, hvor slottets 1.vin kun udgør 40-50% af høsten (i min ungdom var det ofte 100%!).

      Du kan i varehuse til samme pris finde 2015 St. Estèphe og 2018 St.Émilion Grand Cru (ej smagt), men gå efter topnavnene -Pauillac og Margaux især og giv (m¨åske) Pomerol en chance! 

      I St Estèphe køber jeg hellere La Croix des Vignes St Estèphe 2017 (set til 109, 5*), som netop er tappet på slot. 

Heinrich Gies, riesling eller pinot noir, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 
109, for Bilka Wine Club medlemmer, 
bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
Et varmere klima har ændret Tysklands før så triste lyse rødvine! Ikke mindst Pfalz, som med 24.000 hektarer er det største område -og leverer nogle af de bedste køb i Tyskland. 
      Området ligger mellem Mainz og grænsen til Frankrig, hvor det går over i Alsace. Her er "røde" stjerner som Rings, men også mere daglige slidere som Gies, indtil for få år siden en 150-årig vingård i Friedelsheim, men i dag er huset en del af det dynamiske kooperativ Vier Jahreszeiten i naboen Dürkheim (en meget hyggelig købstad).  
      Har ikke smagt de aktuelle tapninger, men kan lide, hvad jeg ser -dvs. flot udstyr, skruelåg (elsker det) og en vin tappet på vingården... 

      Du kan forvente en tør, aromatisk riesling, let til middel fylde, god syre, men nok også en snert restsødme (men måske ikke). 
      Den røde pinot noir er indbydende i aroma, fyldig, noget styrke (13,5%), rund, pænt lang, tør -slet ikke ulig Bourgogne og nok bedre end de billige, du kan finde. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
Østrig 2020. 
Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men meget god til prisen. Jeg var lidt skuffet over en tapning i efteråret, men har ellers nydt vinen 3 gange de seneste år og noterer, at de seneste par år har fået 88-89p/Decanter. 
      Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden. Hans vingård (foto) ejes af VOG. 

San Felice, Chianti Classico... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5) 2019Bilka, indtil torsdag 3.marts
Vingårdens unge Classico er faktisk god, som det ses til højre. Set i 2019, som fik 6*/6 i JP. Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (snarere pga pris end kvalitet). 
      Vinen er stadig god og får regelmæssigt 2 glas (af 3) i Gambero Rosso, men overgås dog af Grigio Riserva (som er superkøb i Føtex). En mangeårig favorit fra Salling gruppen. 
      Lillesøster Føtex har i denne uge vingårdens Riserva på tilbud til 79, så de 2 kæder bytter nok tilbud, så du snart (næste uge?) kan finde denne vin i Føtex og omvendt! Men uanset hvad er vinene superkøb, begge to. 
      Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza. Kan med fordel gemmes 2-3 år. 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 169,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
"Johans Mark" er 20 hektar vingård ejet af San Felice, mangeårig samarbejdspartner for Salling gruppen. Vinen kommer fra de lettere jorde i Montalcino og er en glimrende brunello, men ikke helt i top. Set i 2016, som fik 5* i JP. Parker giver 2017 92p/100 -nydeligt- og noterer, at vinen bør have nogle minutter i glasset eller et par år til at modnes. 

Baron de Ley "Maturana", Rioja, kr/fl v 6: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka (partivare)

Exceptionel til prisen. Set i 2016, som har fået 95p + Gold Trophy/IWC, 92p/Guía Peñin, 92p/Tim Atkin. En sjælden vin på Rioja's mest sjældne og helt egne drue, der ikke ses i noget andet land i hele Verden.  Druen maturana døde stort set under Phylloxeraen! 
"Meget dyb farve, intens, overdådig aroma med skovbær, søde toner, balsamisk og dyb, smagen er afrundet, kraftig, med silkeagtige tanniner, meget lang med gode syrer, der sikrer friskhed". 
      Maturana  "er Riojas sjæl", siger Gonzalo, vinmager hos Ley. Maturana modnede sent (matura), mens  tempranillo (temprano -tidlig) modner tidligt. Men druen var svær at gro og forsvandt totalt, da phylloxera'en ramte Rioja i 1890erne. Den står ikke opført i bøgerne og er ikke med på listen over tilladte druer -indtil man for 30 år siden fandt et par overlevende maturana vinstokke i fjern egn af Rioja. Ley bruger det meste af vinen til reservas, men laver også ca. 24.000 flasker af den rene maturana. 

Baron de Ley "Club Privada", Rioja... 50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
Jeg holder meget af Baron de Ley's Riojas, der synes at holde en fin balance mellem kvalitet og kommercialisme. Deres reservas er flotte og ofte gode køb. Selv den unge rosé er glimrende. 
      Det samme gælder denne crianza, som er 100% tempranillo fra los Almendros vingården i Rioja Oriental. Ikke smagt i 2018, men ældre årgang er fyldig, fast og med rig duft, som er flot ung, men vil vinde ved 1-2 år på flaske. Et år i små egefade og et år på flaske. Årgangene 2017 og 18 får 89p/Tim Atkin. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men "oak" er bedre. Indbydende kommerciel på den gode måde, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig.  

Malbec -mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. Årgang 2020 fik 5* af Rydberg. '18 fik 90p/Descorchados. 

 Cabernet-sauvignon er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men ganske ok. 

Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men kan man se bort fra forbilledet, er det en blød, fyldig vin med let krydret duft. 

      Chardonnay er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 50,- 

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
 -Australia
Triathlon" er en klasse over Tanundas basisvin, druerne er bedre (Barossa), og vinene er blends  
af 3 druer (deraf navnet Triathlon). Rigtig gode til prisen. 
      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Fås også som rosé (grenache + lidt shiraz) og chardonnay, begge uden større interesse (3-4*). 

      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 



Yellow Tail, frit valg... 39,-

rød shiraz, merlot, hvid chardonnay, pinot grigio, rosé, sød moscato, Australia
*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts 
Aaustralsk svar på Pepsi Cola! I efteråret måtte jeg smage et par af dem -og genopfriskede  noterne, da vinene er meget langt fra  forglemmigej! Egentlig er de hvide bedst, ikke mindst grigio'en med sine noter af æble, men de røde er også ok i en superkommerciel stil, hvor fedme (sødme? ikke sikker) dækker over lidt umodne toner. Moscato er kommerciel og sød (ikke voldsomt sød, takket være lidt syre), mens rosé bør undgås. 
      
      Det laves minimum 50 millioner fl/år fordelt på et stort udvalg af 6. generation af familien Casella Riverina i Australiens superhede indre. Mærket har 20 års jubilæum i 2021. Det mest positive er, at vinen ikke laves af et af de 3 giganter, som dominerer Australien og New Zealand: Accolade, Trasury eller Pernod-Ricard! 
      Men du får meget bedre vin i Tanunda's Triathlon og Trapiche Oak Cask!  

Cadis Ripasso, Valpolicella... 45,-

*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts

En letbenet, middelfyldig vin med nydelig frugtaroma, eftersmag og kun svag sødme (6 g/l). Du kune få den til 45 kr op til Jul, så 50 er ikke topkøb, men ikke ueffen. Et plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona.

Smith Woodhouse Lodge Reserve Port... 79,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts
Denne vin var oprindelig en gammel tawny (sådan cirka 10 år!), men er i dag en god ruby. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. 
Smith Woodhouse er et af mærkerne under Symington (bl.a. DOW's, Graham, Warre osv). Huset leverer gode Ports (Kvickly har en superb Crusted Port). Denne er dog glimrende og ikke meget dyrere end en standard-Port. 

Ballantine's Scotch Whisky, Blend... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts (89,95 i Meny indtil torsdag 25.februar)
Ballantine er et godt blend (som den måske marginalt bedre Famous Grouse til 99) i en blid, sødlig letløbende stil. Etiketten er det bedste -og prisen!  

"El Dorado" 15 år, Demerara Rum... 349,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 3.marts 
Dorado fra Demerara floden i Guyana har været valgt som verdens bedste rom med sin overdådige, forfinede aroma og lange smag. Og lagret alle de de 15 år, som der står på etiketten, modsat Zacapa & Co's "Solera" 15 eller 23, hvor kun del af indholdet har den angivne alder. Tilmed fuld 43% styrke, så det søde holdes i skak.
      Næse med mørk kaffe, kandiseret appelsin, mørk chokolade, peber og rig vanille. Afrundet med kompleksitet, grillet tropisk frugt med krydderi - den er silkeblød, levende og fyldig. Bilka har også tilbud på diverse whiskies, som sikkert er ok trods 2 x lagring i fad, men næppe superkøb.