Søg i 1200 opslag:

05/02/2022

Ny argentiner og en klassisk stor Bordeaux

Vinene fra Argentina er blevet lidt af et hit i Danmark. Vinene har en fylde og frugt, som tiltaler rigtig mange, mens de mere erfarne glæder sig over en nerve og mineralitet, dvs en lang smag. Men Argentina er på vej op! Føtex, Irma og Coop har hidtil været førende, men nu er Meny også kommet med! 

Argentina er på en 8.plads, og salget skal fordobles for at nå Australien på 6. pladsen og 4 gange højere op for at nå 1.pladsen, som Italien har siddet på i mange år, takket være Rip-Amarone vine fra Syditalien.   

      Så hellere Argentina, hvor Meny præsenterer Bousquet, mens Netto har Trapiche. I denne klumme kommer vi også rundt om Lidl og Fakta...

Bedste VINBastide Dauzac 2016

Bedste KØBBousquet "Cameleon" rød/hvidChevalier de Fauvert rød/hvid, Indominta, Gran Reserva rød/hvid

Godt KØBAscumbas Grand Cru St EmilionLe Arche Garganega-Grigio + Rossogrande, Trapiche "Oak Cask" rød/hvid/brus

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10.februar

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske endda et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 
      Foto: Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton (fra Bastide, se herunder!). Han købte en masse jord og plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Køligt klima med sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bouquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret gode -og topkøb til 60. 

Ch. Ascumbas, Grand Cru St Emilion... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 10. februar. Jeg har ikke smagt og kender ikke denne vin, som har navn efter navnet på byen St Émilion indtil 800-tallet. Formentlig en 2.vin til et bedre kendt slot. Kan se at vinen i Tyskland og Frankrig ofte koster 120-150 kr, så 100 er en god pris i Danmark. Årgang 2017 er middelår, men har givet indbydende vine, som er gode ret unge, så vinen er formentlig mere drikbar  i dag end f.eks. de 2016, som Meny før har glædet vores punge med. Rimeligt sikkert køb! Prøv den nu, men nok bedre om 1-3 år. 

Bastide Dauzac 2016, Margaux... 199,95

Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 10.februar

Måske ikke ligefrem et topkøb, men en  flot klassisk Medoc, trods hele 48% af den stærke, bløde merlot til at supplere den aristokratiske cabernet. Vinen er fyldig, men elegant, med en dybde og længde i smagen, som lover godt. Egentlig behagelig nu, men nok bedre om 3-6 år. Slottet ejes af en bank, men administreresaf Francois Lurton, en af regionens mest respekterede vinmagere. 91p/WineEnthusiast. 

Victoria, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.2.
Set i 2016. Den klassiske Bordeaux vil ikke tiltale mange endnu, Gem den 4-6 år. Elsker navnet (vinen har formentlig også fans blandt dronningetro engelskmænd!) mere end vinen, som kan have nogle tørre tanniner. 
      Det charmerende slot ejes af den rige vinhandlerfamilie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, som giver vine med mere stramme tanniner end i naboen St Estèphe. Vinen kræver tid. 

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 10.2. 

Den berømte lombardiske maler er kendt for "Bacchus", men det er nu et andet værk, der præger denne etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 3 år i træk (!). Jeg køber eller ikke vin med høj Maroni-score (selvom han engang var en pålidelig kritiker, akja), men vinen er ok. 2017 har også fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Marone?). Og 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. 


      Meny tilbyder også Enrico Verga Barolo 2016, (99,95, 4*) -måske identisk med Barolo Natale Verga, solgt af Skovgaard i Brøndby (pris: 220 kr, siger mere om Skovgaard end om vinen!). Jeg vil ikke ofre penge på den -firmaet ligger nord for Milano, meget langt fra Barolo- og er baseret på konsumvin.


Chevalier de Fauvert, rød/hvid, kr/fl v 3: 33,-

merlot eller chardonnay 2020 Sydfrankrig

3 fl: 99Bedste KØB + **** (5/5), , Lidl, søndag-lørdag 6-12.februar

En simpel, men ærlig vin fra Languedoc. Merlot er frugtig, ligefrem med medium fylde og ren eftersmag, god madvin til f.eks. pasta og pizza. Nydes kælderkold. Chardonnay har en ren, neutral aroma, sprød, frisk og tør -faktisk herlig ledsager til en frokostret. Tappet i Frankrig. 

N.B: Lidl har også tilbud på Calvados "Duc de Coeur" (119. 40% 70cl, 4*/5), en ung frisk æblebrændevin med rig æbleduft. Maigret fra TV-serien holder meget af sin unge, rå calva, og det gør jeg også. Men også god til frugtsalat og i æbletærte/kage. 
      Desuden Pastis Lidanis (40%, 119,95, 4*/5), NB: 100 cl. Så bliver det næppe mere fransk! 

Indominta, Gran Reserva rød/hvid... 39,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blancChile
Bedste KØB + **** (5/5), Fakta, indtil onsdag 9.2.
Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god og helt i top til prisen. 
Den røde pinot og den hvide sauvignon kommer fra kølige Casablanca nær Stillehavet -godt klima til disse to druer! Pinot '18 var lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag med god syre -god til tapas og forretter. 

Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lagerkapacitet til 36 millioner flasker! Huset er ganske nyt (2006) og ejes af Bethia. 


Le Arche, Garganega-Grigio eller Rossogrande... 39,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, til fredag 11.februar
Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus ... 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, til fredag 11.februar - Argentina

Trapiche var pioner med god vin siden 1883. Oak er markant bedre end den almindelige. Indbydende kommerciel på den gode måde, især de røde. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" (ca. 30% lagres i eg, resten i stål), helt ok med mig. Vinene gror i Mendoza, men lidt længere nede -750-1100 meters højde. Vinene får generelt fine ratings, men måske knap så høje som Pure. 
Malbec (5*), en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduftcabernet-sauvignon, lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec. 
Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs. Bourgogne). Men en blød, fyldig vin med let krydret duft.
Chardonnay ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris!