Søg i 1200 opslag:

04/02/2022

Flot hvid og god Barolo og Argentina

Enhver kan lave god rødvin, men god hvid er sværere og dyrere at lave. Så vi må være glade for Fournier's fine Fumé og Traber's riesling Schoenenbourg, der netop nu er på tilbud i Føtex. Og så spare lidt på den røde, hvor Trapiche Pure eer exceptionel til prisen... 

Sidste år måtte jeg give Føtex og Bilka et opslag hver. I dag er tilbuddene færre, så nu kan de to kæder sagtens dele et opslag.  Lidt trist!  
      Men begge kæder har gode vine på tilbud -men det er de samme vine, vi har læst om de seneste år. I Og vinene er på tilbud på skrift i kæderne -den fine Barolo Gemma er nu på tilbud i Føtex (billigere end i Bilka i sidste uge), mens Rioja Bordón i denne uge fås i Bilka til 50. Svært at slå! 

Bedste KØB: Gemma Barolo, Trapiche "Pure" + "Impure", Kingpin rød/hvid
Godt KØBCrémant Calvet Brut + rosé, Ripasso RighettiWolf Blass Red Label rød/hvid/brus, Jamelles "Sélection Speciale"Rioja Bordón, Reserva 


Fournier, Pouilly-Fumé "Bois Charmants"... 109,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtitorsdag 10.februar

Set i 2020. Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. En god Fumé er en herlig ledsager til en god salat -måske Nicoise?- eller en grillet fisk og måske årets første rogn. Sancerre er i reglen et par kroner dyrere, men jeg foretrækker ofte Fumé med en snert mere fylde, men samme sprødhed.  
      Fournier begyndte i Sancerre med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som Salling-gruppen sælger til omtrent samme pris. Normalprisen 199 er for høj, 109 en god pris.

Riesling Grand Cru, Schoenenbourg... 109,-

E. Traber, Alsace, ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.februar
Giganten GCF har smukke graverede flasker til sin Grand Cru, men Traber, del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, leverer for mig bedre, om end ikke stor vin. 
       Schoenenbourg er den imponerende Grand Cru skråning over byen Riquewihr, som med sine farverige 1600-tals huse er en turistmagnet, med fuld ret! Den stejle skråning (40 hektar i dag) vender stik syd og har haft et stort ry siden 1500-tallet. En af ejerne i 1700-tallet var Voltaire.  
      Riesling er ganske flot, frisk, aromatisk med fine mineraler, pæn længde, på den tørre side. Egentlig flot nu, men nok bedre om et år eller to. 

Crémant Calvet, Bordeaux, Brut + rosé, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.februar
Trods min antipati mod huset Calvet (del af GCF som Metz mv) må jeg sige, at du får meget for pengene i denne vin. Rosé er bedst, tør, ganske frugtig, hvid har nydeligt brus, pæn, noget neutral aroma, ganske frisk, men med i let umodne toner i næsen, kort eftersmag. Men etiketten er flot. 

Den lyserøde er rigtig god, mens den hvide er god, mens den halvsøde demi-sec er ok til en billig kransekage! 
       For nogle år siden hed vinen Bourgogne, i dag er vinen fra Bordeaux, og vinen er stadig uinspirerende.          

Gemma Barolo, kr/fl v 2: 99,50

2 fl: 199,  bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.februar
Gemma's Barolo var god i 2015 og 16, så jeg har fuld tillid til den nye 2017.  Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.
     Læste lige i Søren Frank's "Barolo", at han giver Gemma 3*, det samme som Oddero og flere andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er bestemt ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle´, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af af Amarone & Co. 

Ripasso Classico, Luigi Righetti... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 10.februar
Jeg har nydt ripasso'en flere gange for sin runde fylde og positive frugt, som kun har en snert af sødme (5 g/l), generer mig lidt. Husets vine blev solgt af Sigurd Müller og var ganske populær på restauranter i 00erne. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

      Føtex sælger til samme pris  Capolavaro Primitivo Manduria (59, 3-4*), som modsat de andre af mærket er tappet i Italien, samt Stellenhof "Premium" (59, ?). Har smagt andre fra de to mærker og har ikke lyst at bruge flere penge på dem. 

Argentina vinder igen!  

Trapiche "Pure" eller "Impure", kr/fl v 2: 39,50

2 fl 79Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 10.februar

"Pure" rød hvid sauvignon, "Impure" malbec, Argentina

En af de vine, der konstant er på tilbud i Bilka og Føtex (senest 2 uger siden) -men vinen er værd at købe og nærmest uhyggeligt god til 40! Druerne kommer fra Uco, et af de bedre områder i Mendoza, ca. en times kørsel syd for Mendoza by ved foden af Amerikas (nord/syd) højeste bjerg. 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.  Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg. Skal være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 
      Til samme pris Yellow Tail fra Australien (2 fl. 79, 4*), flere varianter, som er gode køb, men ikke værd at købe. 

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, hele februar
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men meget langt fra toppen. "De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere -du skal købe "Day One", som på tilbud kun er lidt dyrere. 
      Etiketten viser et vinblad og vil muligvis vise, at vinen kommer fra vinplanter. Men "De Vine" er topkøb til 39 kr. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

rød malbeccabernet-sauvignonpinot noirhvid chardonnay 
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. februar

Vingården ligger i Uco (som også Clos de los Siete) og har 850 hektar af de højest liggende vinmarker. Familien Pulenta (der gjorde Trapiche kendt som pioner for Argentina) ejer vingården sammen med en hollansk entreprenør.  
      De røde er bedst i en mere mineralsk stil end normalt i Argentina -her er markant tannin, men også meget frugt, røg og længde. Jeg finder cabernet og merlot omtrent lige gode, måske lidt mere blomme i duften i malbec. 
      Pinot og den hvide chardonnay er ikke smagt. De har dog fået ros af andre.  
      Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus, kr/fl v 6: 39,83

6 fl: 239, rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonAustralien, 
Godt KØB + *** (3/5)Bilka, indtil torsdag 17. februar
Wolf Blass ville med sin vin "gøre stærke mænd svage og svage kvinder stærke". "Red Label" lever ikke op til det næsten MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og navnet solgt til Accolade. 
      Derfor uskadelig vin, rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -de vil please, ikke ændre. Bruset angives til "Extra Dry", dvs. let sødlig, men dens frugt og smag vil appellere til mange receptioner! Druerne er pinot noir og chardonnay. 

Jamelles "Sélection Speciale"...  69,-

rød cabernet-merlot eller grenache-syrah-mourvèdre
Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 17. februar, normalt 139

Normalprisen (139) er hen i vejret, men vinene er flotte til 69. Storebror til den almindelige "pæne" Jamelles 
med en snert eg.  
Cabernet-merlot er afrundet og fyldig, positiv duft -som en Bordeaux gerne skulle være, men sjældent er. GSM-blendet ligner god Rhône eller spanier, men måske en smule mere "civiliseret" -mange vil elske den. Den hvide er god, men måske knap så overbevisende. 
Skal jeg kritisere vinene, så er stilen ret kommerciel, dvs. ingen excesser her! Men det er rigtig god vin, som er en lise oven på et par glas tunge, sødladne Puglia vine, som jeg ikke vil trætte læseren med! 

Rioja Bordón, Reserva... 50,-

Bedste køb***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 17. februar, norm: 99. 
Set i 2015. Ikke top, men godt køb. Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, men god Rioja. Også hvid ok uden at brillere, og rosé smagt én gang uden at blive imponeret -frisk og ren, men ikke meget aroma. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en lokal vinmand -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne i 100 år, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Er du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og selveste Ernest Hemingway, der besøgte huset i 1956. 

Til samme pris Masi Modello (50, 3*), en høj pris for ok bællevin fra Venezie i Norditalien. 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 39,83

6 fl 239, Bedste KØB + **** (4/5) Bilka, indtil torsdag 10.februar
Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder også indgår i vinen, som lagres med eg. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

      Foretrækker den for Wolf Blass' Red Label -og såmænd også Le Arche Ripasso (6 fl. 299, 3*).