Søg i 1200 opslag:

25/02/2022

God Rhone og smuk trækasse med Bordeaux

To vine fra Rhone skiller sig ud i Brugsen, den ene til 50 kr, den anden til 100. Vinene ligner hinanden med deres grenache-frugt. Ja, Vacqueyras er lidt finere, men bestemt ikke dobbelt så god som Lirac, så der er noget at hente for os fattigmands-vinelskere! 

Men ellers vil jeg glæde mig over en god Bordeaux i trækasse itil fair pris samt et par "rip'amaroner", der rent faktisk kan drikkes. Men jeg vil meget hellere drikke Rhone. P.S: Ja, PS er også drikbar! Men ellers en halvsløj uge i Kvickly og Superbrugsen. 

Bedste VIN: l'Oiselet Vacqueyras
Bedste KØB: Lirac "les Grands Cyprès"Spier "P.S" grand reserve, Pocas 10 years Port
Godt KØB: Grand Village Bordeaux, Trivento Reserve rød/hvidIndomita "Duette" pinot noir, Savanha rød/hvid, El Gringo dark red tempranilloFederico Paternina Rioja "Seleccion Especial"Why Not? Puglia rød/brus

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  50,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts
Set i 2020. Lirac har æren af at være det andet ”røde Cru” i det sydlige Rhone lige efter Chateauneuf, men længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Vinstokkene gror delvis på rullesten og er samme grenache og syrah. 

      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, nok bedst efter 3-5 år. Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 

      Tappet af Meffre i Gigondas, et af de store huse i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 
      FotoLirac er nabo til Tavel og fik Cru-status samtidig (1947). Oprindelig nok mest kendt for pink (og populær, når Tavel blev for dyr). Men i dag ses mest røde fra den fine lille landsby.  

Kan også anbefale Louis Reynaud pinot noir (50*, 4*),god Languedoc, men ikke i klasse med god Bourgogne. Ganske god, frugtig og ren, middel fylde.

Domaine de l'Oiselet, Vacqueyras... 99,.-

2020 økologisk, Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts

En flot Rhone  -fuldfed med krydderi, tobak, røde og sorte bær og masser af styrke og fedme. Flot ung, men 2-4 år på flaske vil nok gavne. Smagt i 2016 (92p/Parker), 18 og 19, men desværre ikke 2020. 

     Vacqueyras ligger ved Gigondas i Rhône og fik egen appellation 40 år efter Lirac. Her leder du også forgæves på etiketten efter navnet Rhône -det forudsættes bekendt! Området ligger lidt lavere end de bedste dele af Gigondas og vil derfor ofte være lidt blødere i stilen, med en lidt mindre distinkt profil Groft sagt kan den forene Gigondas og Chateauneuf, med lidt af dybden i Gigondas og det fede og rene i Chateauneuf. 


G
rand Village.. kr/fl v 6: 49,83

6 fl. i trækasse: 299, Bordeaux 

Godt KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 3.marts
Jeg så dette slot regelmæssigt i 1980erne, men ikke ofte siden. Men kan se, at WineEnthusiast har givet 88p til 2019, måske den aktuelle årgang. 
      Den berømte Guineaudeau (fra Lafleur Pomerol) ejer et Grand Village, men denne du Grand Village er mindre kendt (og bedre køb) og ligger i Blaye
       Formentlig en nydelig merlot (90%) med god fylde og frugt. Og en flot kasse!  

Til samme pris Capa tempranillo (6 fl. 299, 4*), kraftig rund vin, en tro kopi af Gringo herunder. 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts.

Argentina. Den røde malbec er rigtig god på en ukompliceret måde, maser af bær, middel fylde, lidt syre (men ikke for meget), en god allrounder. Ikke ulig Alamos, men ikke i klasse med Pure, som tilmed er bedre køb. 
Hvid malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 79,-

Chile, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts

Lige op til filmen "Sideways" havde Chile opdaget, at de i det kølige Casablanca nær Stillehavet ikke kun var god til chardonnay og sauvignon, men også pinot, så siden er det plantet tusinder af hektar pinot her, som ofte sælges til USA. 
      Vinene er lidt lette -også denne trods de 14% alkohol- måske pga unge vinstokke (under 20 år). Men stadig god. Og godt køb (selvom den kunne fås til 50 sidste år)! Indomita er et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).

Spier "P.S" grand reserve red... 59,-

2019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts 

Et blend af shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage skal have lagret 12 måneder i eg. Vinen bør være klasse over vintage og signature "Collection". Bedre end disse i samme joviale stil.  Også hvid, ej smagt. 

      Den begavede Rydberg giver 2019 ***** i Ekstrabladet med ordene: "Fyldig vin med en flot struktur, pæn intensitet med solbær, brombær, tobak og vanilje. Flot afslutning."  Tappet i Danmark, og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web. 

Savanha Sydafrika, rød/hvid/rosé... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts
Husker at have smagt både hvid og rød. Og husker ikke noget dårligt! Og mere kan du vel ikke forlange til denne pris. Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 
      Spier leverer (også) disse basisvine, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Tapning i Danmark. 

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 99,-

økologisk*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts.

Spier leverer polerede behagesyge vine, som kan mangle lidt udfordring. Yellow Wood er bedre end PS, men for dyr (set til 50 sidste år). Fra det finere "Coastal" region. Den røde er Bordeaux-blend på merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. 

El Gringo, dark red tempranillo... 50,-

Castilla, godt KØB + **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 3.marts

Hammeken har 25 år bag sig og er ejet af danske Nicholas Hammeken (også partner i Globus, en af de største tappere i Danmark). 
Huset ejer ikke vinmarker selv, men skræddersyr vin mest fra kooperativer, som denne fra Mancha området. En fyldig, frugtig/krydret og civiliseret tempranillo, men grundlæggende en simpel (men god) landvin, som Spanien leverer til utroligt rimelig pris!       
Der er pænt langt fra Don Quijote's vindmølle-dækkede Mancha til Almería's "Lille Hollywood". Men navn og etiket er en hyldest til Tabernas ørkenen ved Almería, som har lagt kulisse til over 300 af westerns, (se link til minifilm) inkl. alle Sergio Leones ikoniske film, f.eks. "Den gode, den onde og den grusomme" og andre med ikonisk musik af afdøde Ennio Morricone. Så der er lidt Clint Eastwood over vinen!

      Skulle du en dag komme til Alicante, Màlaga eller de nye feriebyer ved Almería, er et besøg i Fort Bravo (et mini-Hollywood) og Tabernas ørkenen et must!  

Federico Paternina Rioja "Seleccion Especial"... 79,-

Godt KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts
Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890), som mistede sin glans i 1990erne. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 
      Denne "Especial" er husets bedste bud. Jeg har ikke smagt den, men andre er delte. Vinen skal være en slags "luksus-crianza". '15 får ***** af Rydberg (som kender spansk vin rigtig godt) i Ekstrabladet, mens Atkin kun giver den 82p/100. 

Lidt Rip'amarone, der kan drikkes! 


Why Not? Puglia rød/brus, kr/fl v6: 49,83

6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts

Den røde Why Not? (konventionel eller en lidt lettere økologisk) er gode -ikke kønsløse! Mørk, fyldig, rank, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagenVinen tappes af San Giorgio i Puglia for Contri Spumante huset i nord, som leverer bruset, en Prosecco på køn flaske, som er ganske ok -især til 50! Glem rosé. I andre lande er prisen 60-70 kr, så se bort fra den latterlige normalpris på 130. 

Borgo del Mandorlo, Primitivo, kr/fl v 6: 58,17

Riserva, 6 fl: 349**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts

En rigtig god vin for Zin-fanatikere, masser af fylde og åben, sød frugt og krydderi, som dog kan virke trættende i længden. Men indtil det 3. glas en rigtig god vin. Leveres af Botter, som var en af pionererne med billig vin fra Italien til Irma i 70erne. Har navn efter et mandeltræ nær en kilde, hvor Plinius havde en bosættelse i Romertiden. 

      Botter leverer også Gran Passione og Verso Rosso (3 fl. 129, 3*). Smagt i sidste uge og ikke min kop the! Samme koncept med en supertung, graveret flaske og et anonymt, sødmefyldt (frugt, ikke sukker) indhold. Gran Passione skal være fra Veneto, men det smages ikke, mens Verso er fra Puglia, næsten bedre. Normalprisen 84,95 er bondefangeri (men der er nok heller ingen, der betaler denne pris).  

Flavabom, vine-dried shiraz eller hvid, kr/fl v 6: 66,50 

6 fl: 399**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 3.marts 
Australierne har luret Verona kunsten af med vin af tørrede druer, og David Byrne (nok identisk med Sidney Wilcox i Irma) vil glæde Amarone-tifosis. Den holder heftige 16%, hvad der mærkes i næsen, som dog også har pæn frugt, mens smagen er tør trods den meget frugtsødme. Vi andre er lidt trætte af denne type (især hvis vi skal købe 6! Puha) lavet af druer tørret på vinstokken i det varme Riverland i Australien.           David Burne har en lille vingård i fine Clare og en stor (400 hektar) i hede Riverland. Den hvide har jeg ikke set (eller smagt) endnu, lavet på blend af bl.a. muscadelle, chenin blanc og colombard, druer fra det varme Riverland. Nok ret opulent i næsen. 17p/20 fra Oldenburg. 

Pocas 10 years tawny Port... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 3.marts
I udstyr kan pocas virke lidt fersk og kedelig sammenlignet med de store Portvinshuse, hvor konger, grever og dona'er flokkes på etiketten! Men Pocas er stadig ejet og ledet af familien gennem 100 år leverer til en rimelig pris. 
      Denne 10-årige er flot, tydelig alder i bouquet (figner, kanel, chokolade osv osv) og smag. Eneste minus er måske en smule for meget sødme (men det kan vi også lide!). En rigtig god 10-årig til lav pris. Servér kølig til f.eks. chokolademousse. 91p/100 fra WineSpectator og WineEnthusiast. 

Til samme pris Pocas 2015 LBV Port (99, 5*), ej smagt, men 90p/WineEnthusiast.