Søg i 1200 opslag:

10/02/2022

Den hellige messe og Oz til ingen penge!

Italien leverer skrækkelig meget kedsommelig vin, som knap nok  bør drikkes, selvom alternativet er cola! Men landet har også et væld af spændende vine. En af dem er den "hellige" Sagrantino fra bakkerne bag Frans' Assisi, som kan være en af Italiens bedste rødvine. 

Druen har nok fået sit navn fra "det hellige sakramente", men den er svær at gro og giver lille udbytte. I dag er vinen en af Italiens ægte kultvine. Den koster ofte 200 kr eller mere, så 69 er meget lav pris. 

Fra Superbrugsen og Kvickly kan også anbefales Rasteau og andre vine i Rhone-stilen som Coronas og OPI fra Argentina. Og så har de Hardy's til næsten ingen penge! Så har du måske råd til Champagne, f.eks. den gode rosé, som du ofte må betale en del ekstra for. 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Set i 2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau nok bedre kendt. 2019 får 5* i Vinavisen og leveres af Caves des Papes (du kan nok få den samme vin i Føtex med etiketten Auguste Malbec). Rasteau var oprindelig en Portvinstype, 

Côtes du Rhône "Nobles Dames des Treilles"... 39,- 

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Flasken har skruelåg -en herlig ting! Skruelåget bevarer grenache druens frugt (blot tapper husker at føje mindre svovl til ved tapning) bedre end kork. Tapperen Andéol Salavert er et af mange navne ejet af Gabriel Meffre. En basis-Rhone, rustik og frugtig, men egentlig meget behagelig. 

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 29,83

6 fl: 179bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar

Hardy's Crest er 1-2 trin over "Nottage Hill" og "VR", mens William Hardy er endnu ét trin højere op (ofte på tilbud til 50 kr). 

      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en solid bamse og pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middelfyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 30 kr et rigtig godt køb.  Og trøst dig -på glas er vinen langt bedre end i plastikpose inden i papkarton!

Hardy's er faktisk et af de ældste huse i Australien, som plantede de første vinstokke så tidligt som 1854, et par år efter, at Adelaide var grundlagt som en modelby -helt uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne! 

Hardy's var også pionér for kvalitet og levede op til Imperiets drøm om Australien som leverandør af vin til den engelske overklasse. Huset fik medaljer -netop i Frankrig- så tidligt som 1880erne. Huset blev i '00erne ledet af en Osborn, som her tjente penge nok til at grundlægge d'Arenberg i 1912. 


Coronas tempranillo eller Esmeralda hvid/rosé, kr/fl v 3: 46,33

3 fl: 139, godt KØB + **** (4/5), , Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar

Der er Coronas i vinen, men den smitter ikke, selvom man kan blive lidt afhængig i den!Årligt laves i mange millioner liter, men Coronas smager overraskende godt, typisk spansk med krydderi og afrundet styrke. Ikke poesi, men flot pop! 
      Den hvide 2020 får hele 96p af Decanter Awards. Vildt overdrevet, er Decanter smittet af Luca Maroni? Som giver 96-99p til dagligvin! En let muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi, meget vellavet -til frugtsalat eller et glas i utide  Den lyserøde er mindst spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). 

OPI barrel selection rød/hvid... kr/fl v.6: 46,33

3 fl: 139, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay

Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.
      Vinene er kreeret af Rodolfo Sadler, hvis Mascota er lidt mere forfinede. Men OPI -især de røde- er stadig rigtig gode, især til den pris! Vinene kalder sig ”barrel selection”, dvs. har set lidt eg, som ikke smages.
Brugsen tilbyder også bl.a. Mill's Lake California (6 fl. 249, 3*), zinfandel eller chardonnay, omtrent lige kedsommelige, desværre. 

Til "det hellige sakramente"

Sagrantino Montefalco "Campana"... 69,- 



2014, Bedste VIN + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Langtfra alle vil give denne sjælden vin fra Umbrien 5* -og den vil få 0* af næsten alle, hvis de ikke får mad til! En vin med helt sin egen karakter, lavet på en unik, lavt ydende drue, Sagrantino. 

      Ganske mørk, intens aroma, meget flot og dyb, varme, bær og tjære. Smagen starter afrundet, kraftig, men lukker så ned med massive tanniner, som kræver lang tid i glasset for at modne. Senest smagt i 2021 (årg 2013), hvor de massive tanniner var blødgjort lidt! Men de forsvinder aldrig -det er en vin til MAD! 2013 fik 4* i Vinbladet, 2014 Guld på Mundis Vini.  

 

Barbera d'Asti "Ibis", kr/fl v 6: 48,17

6 fl 289godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen ogKvickly indtil torsdag 17.februar
Fås også som hvid og rosé VdT

Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Barlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre.  Fås også som hvid (Cortese og chardonnay bordvin, smagt i 2020, neutral, men ren og frisk) og rosé (barbera og cabernet, ej smagt) 
      Vinene er formentlig identisk med Challis-vinene i Irma, Berbera i rød og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Manos Libre "Organic", Spain... 50,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar 
Endnu en etiket fra dansk-ejede Hammeken cellars. En kraftig, fast vin, som dog har en behagelig frugt og blødhed. "Manos Libre" er spansk for "med Frie Hænder", og etiketten viser en luftakrobat. Jeg tænker nu også lidt på, hvordan Hammeken jonglerer med de utallige etiketter. Vinen er formentlig meget lig andre "Single Vineyards", som Suspiros og Capa. Manos er lidt billigere, da den ikke er i trækasse! 

Federico Paternina, Rioja Gran Reserva... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
De yngre årgange er nok bedre end denne gammeldags (for mig kedelig) Rioja, som i 2012 fik 85p/Ekstrabladet med bl.a. "Vaniljepræg i næsen. Noget tør i smagen med sorte bærnoter, tobak, læder og vanilje. Medium syre og jeg savner mere frugt og friskhed i denne". Vinen tiltaler nok spaniere mere end danskere, for den kan tilsyneladende sælges dernede for godt 100 kr... 
      Paternina er et af de historiske huse fra Rioja's guldalder (grundlagt 1890) og nød pænt ry for sin Gran Reserva i 1980erne, men var ellers mest kendt for Banda Azul med en blå stribe tværs over etiketten. I dag er huset del af Concordia gruppen, som prøver at genskabe husets ry. 

Ch. Tour de Laroze, Margaux.... 179,- 

Bedste VIN + ***** (5/5), 2013,  Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 17.februar, norm: 249,95.

   Denne vin er vel ikke BEDSTE vin, når 2013 ikke er topår og vinen 2.vin fra det fine Labégorce. Men 5 år på flaske har modnet vinen -og du får en klassisk stor Bordeaux til en rimelig pris. Kan nydes nu og de kommende 3-4 år. 
     Labégorce har i Marjolaine de Coninck en ung, dygtig vinmager. Margaux er også noget helt særligt, et af de ikoniske navne for alle, der holder af vin. Een stump af selve Château Margaux støder op til Labégorce. 

Villa Annaberta Amarone "Private Collection"... 179,-

set i 2013, godt KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Jeg er ikke fan af amarone, slet ikke med alder, men den 8 år gamle Annaberta er rigtig god, magtfuld, med koncentreret frugt, pæn dybde, tannin, en let sødme i eftersmagen er tørret ud efter de mange år. 

Apothic Dark eller Winemaker's Blend .... 75,-

**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
En pleaser (har kun smagt Dark!), som ikke vil støde nogen og tiltale de fleste -selv RipAmarone-fans. 
      Apothic har navn efter apotek, og vin er for mig afgjort også medicin! Vinene er blends, Winemaker's er baseret på zinfandel, cabernet og syrah, mens Dark har de samme druer + teroldego og petite sirah. Vinene kommer formentlig fra det varme Central Valley omkring Modesto, som mest leverer konsumvine. 
      Vinen laves af Verdens største vinhus, Gallo, som er en historie i sig selv. 
      Ernest & Julio Gallo startede i 1933, da forbudstiden i USA ebbede mod enden. Brødrene Ernest og Julio lånte en bog på biblioteket i Modesto om hvordan man laver vin og gik straks i gang -med $ 5000 lån fra Ernest's svigermor. I dag er huset USAs største vinhus -og største i familieeje- og leverer 25% af al vin i USA og har en formue på 10.000.000.000+ $! 
      Ernest's søn Joe har siden 2007 ledet koncernen, assisteret af Julio's barnebarn Gina Gallo, der her ses med farfar. Hun er i øvrigt gift med Jean-Charles Boisset (fra det fransk Boisset-dynasti), som også ejer en række vingårde omkring Napa, hvor ægteparret bor i dag.
     Gallo's vine er især konsumvin som Cribari, Gallo Family, Turning Leaf, William Hill og André (brus) samt maltvinen Boone's Farm. Men gradvis søger huset at levere bedre vine som Barefoot, Ravenswood og Bear Flag samt estate-vine. 

Champagne & hvidt

Pfaff Riesling "Jupiter", Alsace... 69,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Jeg foretrækker denne gode og rene riesling -tappet på vingården- for Rabelais pinot gris (samme pris). Ren aroma, sprød, ganske ren og frisk smag med en lille finesse. God til torsk & nytår! 

Cava Jaume Serra, mousserende... kr/fl v 3: 46,33 

3 fl. 139, Brut: **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 17.februar
Perfekt til konfirmation på budget, en rigtig god pris, men langt fra Champagne eller bare prosecco. Men ok brus tl 46! I "Cava" kapitlet skriver jeg "ung, frugtig stil til lav pris, der ikke gør nogen fortræd. Druerne i vinen smager ikke katalansk!" Den fik 5* af Henrik Steen Andersen i Politiken for 3 år siden. Semi-Seco er ikke for de sarte. Ret sød. 

Champagne Canard-Duchene, Brut ... 199,- 

Brut eller Rosé, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil torsdag 17.februar
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. Ej smagt: Rosé fås til samme pris (god pris for pink Champagne) og en sød Demisec. 

Canard-Duchêne er et af de historiske huse i Champagne og har rundet de 150 år. Huset var længe uafhængigt, men blev i 1970erne del af LVMH gruppen (sammen med bl.a. Moët, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som i 1800-tallet købte vin af familien Canard