Søg i 1200 opslag:

17/02/2022

California Dreamin -i Bourgogne-stil!

"Hvis nogen serverer f***** merlot, så skrider jeg", siger Miles i kultfilmen "Sideways" (2004). I dag er merlot "out", mens Bourgognes pinot er "in" i landet, hvor nationalsangen er underskønne "California Dreamin"! 

Det går stærkt i "Sunshine State", hvor klimaet ofte er for varmt til Bourgogne-druerne pinot og chardonnay. En af undtagelserne er Monterey, som nok er lidt for langt fra Hollywood til "Sideways", som stort set foregår omkring Solvang! 

Superbrugsen og Kvickly har tilbud på District 7, som er lette og god køb. Vil du have mere fylde, så gå efter Guv'nor og Revolution Solaire, som til en rimelig pris leverer vin med kraft og frugt. 

Bedste KØB: District 7 rød/hvid Monterey, Casillero del Diablo rød-hvid-roséFelix Solis "the Guv'nor", Chianti Classico "Storia Famiglia"Revolution Solaire "GSM", Ségur 2018 Haut-Médoc

District 7 rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50


6 fl: 399Pinot Noir eller Chardonnay, Monterey California
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 24.februar 
Et sært navn og en sær moderne etiket -men gå bare ombord i vinene, som er noget så sjældent som gode køb fra California! Normalprisen (150) er  meget høj, men til 66 er begge vine fund. 
      Rød pinot er slet ikke ulig en lille Bourgogne i den bløde stil, nydelig bærduft (hindbær, blåbær), ret lys, rund, let syre bag frugten, ok lang -ikke helt overbevisende, men en rigig kioskbasker! Nydes nu. 2017-19 fik 87-90p i WineEnthusiast og pæne noter fra andre også. 
      Hvid chardonnay har en positiv aroma med lidt citrus og urt, middel fylde, lidt syre, men grundlæggende en vin, som vil tiltale de fleste (ikke helt ABC'ere som mig). 2019 fik 89p/WineEnthusiast. 
      District 7 er et mærke fra familien Scheid, som i år kan fejre 50 år i det kølige Monterey, hvor de har et af de største domæner fordelt i hele det store Monterey.
      De solgte i mange år hele høsten til andre huse, men under "Gang of 4" (foto) tapper Scheid en stadig større del af høsten selv, bl.a. District 7 og Pareto's (ses i Irma). 
 
      Den hvide chardonnay såvel som pinot'en kommer fra vinstokke i Salinas nær den kolde Monterey bugt, som har et forbavsende køligt klima, takket være det kolde Stillehav. Her skal man besøge Monterey med Steinbecks fødehjem.  Druerne til begge vine dyrkes iøvrigt bæredygtigt, men ikke direkte økologisk. Til gengæld får hele domænet strøm fra vindkraft!  
      Lider du af California Dreamin', så besøg Scheid's smagerum, der ligger midt i maleriske Carmel. Vinene har skruelåg, der bevarer frugten fint, slet ikke normalt i det konservative USA. 
      Brugsen tilbyder også Three Finger Jack, California (99, 3*), som bestemt ikke er min smag. Der er masser af kraft, duft, men kort smag i de 2 vine. Nyeste rating fra WineEnthusiast er 87p til '17 Cab. Ikke imponerende til 99! 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo-syrah...  39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.februar
Viser på godt og ondt, hvorfor Spanien er et slaraffenland for budgettet! En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er et af Spaniens 2 største huse, som i løbet af de seneste 20 år har huset har prøvet at opgradere med "Pagos del Rey" (mange dog på det jævne). "Guv'nor" ser flot ud (får vinen til at smage bedre, synes jeg!), blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, og vinen ryger efter gæring direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Tvivler dog på, at det er mere end del af høsten, der får denne dyre behandling. Men flot vin. 

      Til samme pris J.P. Chenet rød/hvid (39, 2-3*), som viser, hvorfor nogle synes, fransk vin er for dyr! Jeg HAR prøvet flere gange at drikke begge, men gav op. Ejer GCF bruger mange penge på at lave god vin på slotte købt på penge tjent på denne bestseller. JP viser, at der stadig er brug for en blog som denne! 

Revolution Solaire "GSM", Sydfrankrig, kr/fl. v.6: 49,83

6 fl. 299, Grenache-syrah-mourvèdreBedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. februar
Endnu en flot ny vin hos Coop, som blev testvinder med 6* i Vinbladet, hvor Erik Skovenberg skrev: "Krydret duft af sorte skovbær. Intens smag af sort bærfrugt, julekagekrydderier og chokolade i perfekt balance med frisk syre og modne tanniner. Topkvalitet". 
      Endnu ikke smagt, men kender hr Bousquet's hovedvin, Grand Moulin Corbières fra god ejendom nær Carcassonne. Denne GSM laves vist nok på godt, lokalt kooperativ. Til 50 kr et topkøb! 

Casillero del Diablo, rød-hvid-rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.februar, normalt 79,95

Til prisen er vinene uovertrufne! Den røde cabernet (90p/Descorchados i både 2019 og 20) foretrækker jeg for den lettere carmenère (guldmedalje i 2019). Der er mere dybde, frugt og længde i cab'en, mens carmenère i denne klasse kan virke lidt vegetabilsk og tør -men ikke smagt i nye år. Merlot ej smagt. 

Sauvignon er ganske flot, mens jeg kan også anbefale chardonnay 2019, som har friskhed og tør sprød eftersmag og også har fået meget ros af kendere (bl.a. 91p/Descorchados). Rosé ikke smagt, men kan se, at den har fået 5* i Vinavisen. Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile.

      Men de er klasser over de box-vine, Brugsen prøver at prakke mig på Outlaw zinfandel (3 liter, 119),  Hardy's VR (3 liter 129), eller Adobe (3 liter 139). Box vine er ok, men kan ikke måle sig med samme vin i glas (og helst med skruelåg!). Jeg smager dem hos venner og siger uforpligtende lyde, som kan opfattes som ok! 

      Casillero betyder "skab", og bag vinen er en sød historie! I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, og de vine var hans bedste,  som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! I dag laves 66 millioner fl/år, godt halvdelen cabernet. Set i det lys er vinen helt i top!

Chianti Classico "Storia di Famiglia", kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 1092018/19, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil 24.februar 
Cecchi har 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig Chianti og toskaner vin til de store kæder.   

    Huset ledes i dag af Andrea og Cesare CecchiMen de har også ok vine, og denne har (i) fået bl.a. 89p/Decanter, 5* i Smag på Vin (2016), og 91p/Falstaff (2017). 

En typisk Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til krydret salat eller grillet kylling. Nydes ved 16-18 grader.  

      Coop tilbyder også Chianti Piccini Organic (3 fl. 129, 4*), ej smagt, men foretrækker Classico'en. Sjovt nok er Memoro også næsten bedre, selvom den "kun" er bordvin... 

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé, kr/fl v 3: 43,- 

3 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvicklytil torsdag 24.februar

En pleaser, som kan være bedre end en kedelig Chianti (som Piccini også leverer). Memoro har mange fans, og vinen er nok bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. 
Vinene kommer fra egne er 200 hektar (heraf 70 i Chianti) + det tidligere Geografico kooperativ, men langt det meste købes udefra. 
      Memoro er blend fra hele Italien og er derfor bordvin uden årgang (du kan måske få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a.  tappedato). Fås også på 3 liter box, som er mere anonym gr filtrering. 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt. 

Pagus Bisano "Rajoto" rød/hvid/rose, kr/fl. v.3: 43,-

3 fl. 129, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. februar
Nævnes lige for at sige, at jeg ikke er begejstret for al vin i Brugsen. Der er intet i vejen med disse vine fra det store kooperativ ved Verona. De gør ingen skade -og det er altid noget. Den røde er nydelig i en middelfyldrig middelvej. Alle 3 vine er formentlig bedre end de 3 liter boxvine, som Brugsen tilbyder. 

Verso, Primitivo di Manduria... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. februar
En rigtig pleaser, som jeg ikke rigtig kan blive sur på. Vinen er rund, fyldig, frugtig, med lidt tanninbid, så blødheden ikke dominerer -behagesyg vin. Men en lettelse ovenpå de Grande Passioner og Rip'amaroner, som Puglia ellers leverer. 
      Vinen leveres af Botter i Veneto, som har leveret vin til Irma siden 1970erne. Vinene fra Syditalien eer en nyere tilføjelse, men dem er huset slet ikke dårlig til! 

Ségur 2018, Haut-Médoc... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24. februar

En flot klassisk Médoc, som Coop har solgt i mange år, tilmed til en særdeles rimelig pris (årgang 2020 koster 75 kr på slottet i forsalg). Slottet har solgt alle sine ældre årgange, men årene med covid-19 har også været meget hård i Bordeaux. 2018 er en rigtig god årgang. 

      Kan nydes nu for frugt og fylde, men lukker nok snart ned og bliver mut og tør -og så skal den have 3-6 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 

      Slottet var engang ejet af markis Ségur, medlem af  Bordeaux' mest berømte vindynasti i 1700-tallets guldalder. Ségur lavede sin vin på Lafite og Latour ´en række andre slotte. Men ejede også dette ydmyge slot mindre end 20 km fra byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Siden 1959 har Ségur tilhørt 3 generationer af familien Grazioli. Vinmarkerne ligger ikke langt fra Lagune, 3.Cru. 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 50,-

godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil torsdag 24.februar
Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, bær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre. 17p/20 i '17 af Oldenburg og 5* i Vinavisen i 2018. 
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 


Ch. des Coccinelles, Rhône øko... 69,-
godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 24.februar 
En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig, men har ikke brugt penge på 2019, som fik 5* af Nana Wad i Ekstrabladet. Den kan minde lidt om Lirac ovenover. Men ikke så godt køb! Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978.