Søg i 1200 opslag:

15/11/2021

WANTED -en ærlig vin og ærlig etiket!

Når jeg ser en vinetiket med ordene "THE WANTED ZIN" + et kraftigt western-design + "AMERICAN OAK" med store bogstaver, så spænder jeg hanen på den pistol, jeg ikke har: men jeg ved, at vinen IKKE er amerikansk!  

Selvfølgelig er det en italiener, groet så langt mod syd, du komme i Italien (Puglia) og tappet så langt mod nord, du kan komme i samme land (Trento tæt på grænsen til Østrig). 
    Navn og design nærmer sig en forbrydelse, og vinen bør næsten være "Wanted" for vildledende reklame lige så meget som for blød smag! Se bare fotoet til højre! 

      Du kan købe vinen i Meny, som dog også tilbyder gode vine som Cono Sur's fine "Seleccion Especial" vine og den kraftige Nugan fra det gode McLaren såvel som en gammel Montagne St Émilion.  Men bedste vin er Neo fra Lidl.   

Bedste KØB: Aus shiraz/chardonnay, Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid
Godt KØB: Nugan Shiraz "McLaren Parish"Turris Ripasso, Roc de Binet 2015, Corte alla Mura Chianti Riserva
Bedste VIN: Neo 2017 Ribera del Duero

The Wanted Zin, Zinfandel, Puglia... 49.95

Italia, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.november
Mange vil elske denne vin med den bløde fylde og neutrale, let sødlige drueduft og en "fabrikeret" kort smag uden kanter. Jeg ville måske selv skamrose den, hvis jeg ikke havde set etiketten, som stjæler frækt af det ry, som er bygget op om "Californiens nationaldrue", som fra Kroatien kom til Puglia og siden til Californien med italienske udvandrere. 
      Primitivo modner tidligt og i rigelige mængder. Indtil 90erne blev den solgt til vermouth hos Martini og andre Torino, men i dag er den kommet til ære og værdighed i form af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevine som disse, men må indrømme, at de er god til deres arbejde! 

Nugan Shiraz "McLaren Parish"... 89.95

2018 Australia, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.november

Nugan er et af de store, uafhængige vinhuse baseret nær Griffith i det hede,knastørre Riverina. Men huset laver også vine i de bedre, køligere områder som McLaren Vale, måske Australiens bedste område til shiraz. Denne skal komme fra særlig mark. Vinen laves på moderne vis og har intens frugt, stor fylde, fed, lang -meget kommerciel og ganske imponerende. Jeg vil drikke den ret ung, mens den har charmen.  

      2018 skal have fået 97p af Decanter Award, som er en mere kommerciel udgave af det ellers seriøse magasin Decanter. Læg ikke for meget i det, for jeg kan se, at '16 og 17 har fået hhv 86 og 88p, mens '19 har fået 90p! Men vinen er rigtig god.  

de Bortoli "Aus", shiraz eller chardonnay... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5)Meny, indtil torsdag 18.novemberEj smagt i nye år, men Heathcote er et godt område, især for shiraz, hvor et køligt klima giver rig frugt, gode nuancer og dybde i smagen. Har kun et par gange smagt chardonnay, men den er formentlig knap så god. 
      Bortoli familien er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. 

Cono Sur "Reserva Especial", frit valg... 59,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Bedste KØB +***** (5/5)Meny, indtil torsdag 18.november

Disse "Especial" er fra de områder i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile, del af Concha y Toro (nr 1). 

Pinot noir  -er husets specialitet, og Cono Sur leverer mere pinot noir end anden rød (og mere sauvignon end chardonnay). Pinot kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god!  

Syrah -Limari er faktisk ørken, hvor der knap er væde nok til kaktus! Men det tørre, kølige område har nu vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? 

Chardonnay -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. 
Riesling -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Santa Duc, Cotes du Rhone, Vieille Vigne... 89,95

2016 øko, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 18.novemberEn rigtig god Rhone, som nogle år på flaske har givet lidt kompleksitet, men måske lidt mindre umiddelbar charme. Vinen er ikke fra Yves Gras' domæne, men laves af indkøbte druer eller vin, som dog laves med samme omhu som vin fra egne vinstokke. Et godt tilbud, men bestemt ikke et superkøb. 

Turris Ripasso, Valpolicella, kr/fl v 3: 66,67

 Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 18.november. Jeg har jævnligt smagt vine fra kooperativet i Negrar, men ikke denne vin. Men den lover godt, og vinen er sikkert et rigtig godt køb. 

Ch. Roc de Binet, Montagne St Émilion... 89,95

2015 Bordeaux, godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 18.november. Ej smagt i denne årgang, men ældre vine var ganske gode i en afrundet, moden stil. 2015 er god årgang, så jeg vover pelsen og anbefaler denne vin, som bl.a. har fået sølvmedalje i Lyon. Du kan vente en ret klassisk merlot (85%) med åben bouquet og pænt lang smag. Formentlig tæt på modenhed nu. Vingården er en af de historiske i Montagne, men ganske lille i dag med blot 7,5 hektar vin. 

Cockburn's LBV 2012 Port .... 79,95 

***** (5 af 5), Meny, indtil torsdag 18.november. En flot Portvin, sød, lækker, rig duft, god lang smag. En god LBV, dvs. Late Bottled Vintage, sidste år 2012, kender ikke aktuel årgang. Cockburn er et af de mest kendte Portvinshuse, som i dag ejes af Symington (der også ejer Smith Woodhouse, DOWs og andre).


Corte alla Mura, Chianti Riserva... 45,-

2017, Godt KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 20.november, normalt 55. Til 45 kr er vinen nærmest et obligatorisk køb. Riserva skal være lagret mindst 38 måneder (i stedet for 3-9 måneder (efter region), men kan have tilbragt hele livet på en tank og ikke på flaske eller fad. En middelfyldig, med positiv frugt, noget lukket og med en rank, fast krop med middelfylde og pæn eftersmag. En meget typisk Chianti, perfekt til en risotto eller pasta/pizza.  

Neo 2017, Ribera del Duero... 65,-

crianza, godt KØB + ***** (5/5), Lidl (normalpris)

Et tegn på den krise, Spanien oplever ikke kun pga covid-19. Vinen blev for få år siden solgt til op mod 200!  2017 er flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Måske bedre om 2-5 år. Både årgang 2016 og ’17 fik 91p/100 af respekterede guía Peñin, Spaniens førende vinguide, som årligt vurderer vin fra over 2000 vinhuse. 2016 fik 5* i Ekstrabladet af Rydberg (som også er forfatter til ”Spaniens Vine”).
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. Se denne lille film om vingårdenBåde årgang 2016 og '17 har fået 91p/100 af respekterede guía Peñin, Spaniens førende vinguide, som årligt vurderer vin fra over 2000 vinhuse. Og så lige 5* i Ekstrabladet af Rydberg (forfatter til "Spaniens Vine").