Søg i 1200 opslag:

12/11/2021

Flot hvidvin og god rød til lave priser

God rød kan du finde overalt, men god hvid er en mangelvare, især til en rimelig pris. Så glæd dig over Flaxbourne, som med sin rige aroma og fyrige fylde er lidt af et fund, som også Altenberg grand Cru fra Alsace. 

Men ellers byder Superbrugsen og Kvickly mest på god, billig rød som sydfranske Feuille de Vigne og Epicuro fra Puglia foruden klassisk Coronas (et meget passende navn i dag, hvor Corona-passet skal findes frem igen). 

Bedste KØB: Flaxbourne sauvignon blanc, Riesling Altenberg Alsace Grand Cru, Languedoc "Feuille de Vigne", Salice Salentino "Epicuro" riserva, Hardy XO Cognac

Flaxbourne sauvignon blanc ... 50,-

Marlborough, New Zealand, bedste KØB + ***** (5 af 5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

En god sauvignon en klasse over vinene fra de store huse og af helt anden klasse end NZ sauvignon'er med fancy etiketter og trist indhold. tappet i Tyskland eller Danmark. Ikke helt top, men god frugt og friskhed, tør, men med frugtsødme, der får den rige aroma helt frem i næsen! God til sushi eller en salat. Og til pris, der er svær at slå! 
      New Zealand domineres helt af 2 giganter (Constellation med bl.a. Selaks, Kim Crawford osv osv) og franske Pernod-Ricard, der sælger som Brancott, Montana mv.
      Flaxbourne har navn efter fårefarm, som blev købt af Peter Yealands, som startede sit firma i 2002. Huset er de sidste par år ejet af en elektricitetsgigant. Vinen bærer ikke hans navn, da den er tappet i Belgien, ikke på vingården.

Til samme pris også Spier "Vintage Selection" (flere varianter, 50, 4*, dansk tappet). OK køb af nydelige vine i den kommercielle ende. De hvide er måske bedst, men foretrækker Flaxbourne herover! 

Riesling Altenberg, Alsace Grand Cru...  89,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

Ganske klassisk riesling og en af de få gode Alsace, jeg har smagt fra Arthur Metz (et af utallige mærker fra giganten Grands Chais de France (GCF). Der er (mindst!) 3 "Gamle Bjerg" i Alsace, dette er 29 hektar blid skråning ca. 20 km stik vest for Strasbourg, som dog ikke hører til de bedste grands crus. 93p af Vinbladet med ordene: 

"Rig duft, mineralsk med æble, fin røget tone. Fyldig smag, rig, let cremet og samtidig slank med lang, frugtagtig eftersmag med fin syre." 

Languedoc "Feuille de Vigne" réserve... 39,-

med Coop-medlemskab, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18.november

Smagt 3 gange, senest sidste sommer, en solid vin med positiv, krydret frugt og afrundet, ganske fyldig smag, middel længde. Vinen er tappet af godt kooperativ. Ikke det store sus, men en ægte sydfransker -og et fund til 39! 

Salice Salentino "Epicuro" riserva... 39,-

med Coop-medlemskab, Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18.november

En vinøs kioskbasker  med lidt mere kvalitet end de normale Puglia-vine. Rig aroma, fyldig, rund og pænt lang. Salice er den måske bedst kendte DOP i Puglia og skal leve op til lidt skrappere krav end de normale Puglia vine. Ordene riserva har ingen betydning for vine fra Puglia, der generelt skal nydes unge. 

Corona-vin midt i Pesten...

Torres "Coronas", Catalunya, kr/fl v 3: 46,33 

3 fl. 139, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

Corona'erne er kommet tilbage, så Coronas vinen er (igen) på tilbud. Den er værd at drikke, selvom der laves millioner af liter årligt, som forlængst er vokset ud af nabolaget i Penedés og laves af druer fra hele Katalonien. Tempranillo + lidt cabernet og lidt eg. Ikke poesi, men flot pop -rund, kraftig, åben ren frugt, pæn lang smag med lidt krydderi. Et godt glas!  

      Til samme pris Viña Esmeralda hvid eller rosé, Den hvide er en let sødlig muscat med duft af søde bær + lidt traminer, der giver krydderi -et glas i utide (3 fl. 139, 4*). Den lyserøde er mindre spændende, hvis jeg husker ret (smagte den sidste år). Undrer mig over, at Coop (og Hans Just, vinagenten) ikke satser lidt mere på den fine hvide tørre Viña Sol

Celeste, Ribera del Duero Crianza... 89,-

2018 Spanien, godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

Torres er et af Spaniens 2-3 største huse, men det meste er Sangre de Toro, Coronas og andre (+ brandy!). Denne er fra "Pago del Cielo" ("Himmelmarken"), vingård i 895 meters højde i Ribera ved Duero floden. Dyb kirsebær, intens aroma med kirsebær og blommer + lidt lakrids og krydderi. Fyldig, indbydende frugt, pænt dyb, afrundet og lang -en mere kommerciel Duero, men flot lavet. 2017 fik 90p/Guía Peñin

Piccini, Chianti, organic, kr/fl v 2: 44,50

øko, 2 fl: 89,  **** (4/5), Kvickly, indtil torsdag 18.november

Jeg har aldrig smagt stor Piccini, og denne er næppe undtagelsen. Huset ledes af Mario Piccini, som har gjort det gamle familiehus (1882) til det måske største i Toscana. Huset leverer 10% af hele Chianti's produktion (og endnu mere Toscana som Barrelaia). Denne letbenede, men sympatiske Chianti er typisk for huset. En charmerende døgnflue! 

 

Pagus Bisano, Veneto, kr/fl v 2: 44,50

øko, 2 fl: 89, **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

Sådan et kryds mellem Valpolicella og lidt syditaliensk. Mangler charmen fra den kirsebærduftende Valpolicella, men er tilsat lidt råstyrke. Egentlig ganske sympatisk på en kommerciel måde. 
      Kommer fra det gode kooperativ i Valpantena, som også leverer Tesauro til Irma (måske samme vin?). Fås også som hvid og rosé, ej smagt. Men den hvide reklamerer med druerne cataratto og grillo, som gror på Sicilien. Så hvordan havner den i Veneto vin? Formentlig en fejl.  

Canaja Gold, Veneto, kr/fl v 6: 49,83

2013 Italia, 6 fl: 299, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november
Ældre årgang af storebror til Canaja, som laves af Villa Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen ganske godt og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. Pæn ros fra Rydberg i Ekstrabladet. Mon ikke vinen er en nyere tapning?

Flot Bordeaux -og gammel Cognac

Ch. Marcadis 2019, Lalande de Pomerol...  109,-

Bedste VIN + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november

2016 var flot, 2018 var endnu bedre årgang, så jeg stoler på, at du vil finde 2019 endog bedre! Mere frugt, solid fylde med god frugt hele vejen -og med mineral og syre nedenunder. Nyd nu for primær frugt eller gem 3-5 år. Bestemt lige så god som mindre Pomerol. 
      Vinen kommer fra Sergant, et af de større slotte i Lalande (men uden imponerende slot, se foto!), som og vinene er formentlig identiske eller tæt på. Slottet var længe ejet af Milhade familien, som for nogle år solgte til familien Helfrich, som har tjent en formue på især JP Chenet -og nu retter op på fortids synder (JP Chenet er IKKE værd at drikke) ved at lave bedre vin som denne. 

Ch. la Fleur-Peilhan, Grand Cru St.Émilion..... 109,-

set i 2018**** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 18.november

Glem alt om solmoden styrke, men nyd den i dag for sin frugt og mineralske elegance, fylde og længde -men vent egentlig 2-4 år Ikke helt klasse som Marcadis, men stadig flot og så er den blødere i stil. 

Hardy XO Cognac Fine Champagne... 249,95

40%, Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.november
Du behøver såmænd ikke købe toldfri, når du kan få god Cognac til så lav pris. 
WineEnthusiast giver den 92p/100, 5* i Finansbureauet: "Delikat XO med tørrede frugter og brun farin i næsen og fyldig og afrundet mund med toner af svedsker og valnødder tilsat en snert af karamel. "  fra Fine Champagne (= 2 x 50% fra Grande og Petite Champagne), de bedste områder. 
      Hardy blev grundlagt af engelske Anthony Hardy i 1863 og var engang et af de førende, mindre huse i Cognac. Under en krise gik det fallit og tilhører i dag et kooperativ som en del andre, bl.a. Polignac. Men der er stadig en kvindelig Hardy med i ledelsen, og de laver stadig god Cognac!