Søg i 1200 opslag:

22/11/2021

Rhone-druerne vinder også i Meny

De danske supermarkeder er rigtig glade for Rhone, som forener styrke og blødhed fra amarone med aroma og balance fra klassisk rødvin. 

Den bedste i Meny er måske "Guds Plan", Plan de Dieu, men den har fået konkurrence af Fitou og spanske Terra Alta, samt en Barossa Valley Shiraz til bundpris i Lidl. 

I Piécaud er spanske garnacha blevet til grenache og får følgeskab af syrah, som i ugens billigste Barossa fra Lidl er blevet til shiraz. Samme drue, men andet grosted og en utroligt lav pris. De andre vine blegner lidt, selvom der er gode takter i Barolo'en, mens du skal være lidt puritaner for at værdsætte den elegante fasthed i Victoria

Bedste KØB: La Bête Noire Fitou, Piécaud Plan de Dieu Rhone, Lidl: Shiraz Barossa Valley
Godt KØB: Massaluca garnatxa-samsóBarolo "Patres" San Silvestro, Lidl: Nero d'Avola "CaladelVerde". Bedste VIN:  -


Piécaud, Plan de Dieu, Rhone Villages... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.november. De stærke vine på grenache druen er med rette blandt de mest populære i Danmark (desværre er Rip'Amarone vinene endnu mere populære!). Piécaud viser hvorfor med sin intense frugt af bær og urt og styrke (15,5%), men også blide smag

      Vinen kommer fra Plan de Dieu, det flade, vindsomsuste land mellem Orange og Cairanne. V inen gror på jord af rullesten. Navnet "Pié Caud" er forvanskning af Pied-Chaud -"Varme Fødder"- fordi rullestenene suger solens varme til sig om dagen og varmer vinstokken op om natten. 

La Bête Noire, Fitou... 49,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.november

Mont Tauch kooperativet leverer god Fitou fra lille, tørt område på mager jord klemt inde mellem Corbières og Roussillon. Druen er den forkætrede carignan, elsket af vinmagere, men i mange år bashet af toneangivende vinkendere. Jeg giver vinfolkene ret -og efter besøg og flere smagninger af Fitou fra Mont Tauch får vinen 5* uden forbehold! 
      En vin med en ”vild” aroma af urter, bær og en snert læder + en middelfyldig, tør smag med god længde. Vinens tanniner er så bløde som muligt, men vinen er næppe alles smag. ”Det sorte Bæst” i navnet er vildsvinet, som er både frygtet og elsket i Fitou (og ses i kælderens logo). Nyd vinen kælderkold og glæd dig over lidt blødgørende support fra især grenache.  

Massaluca, garnatxa-samsó... 59,95

Terra Alta, Spanien, godt KØB + ***** (5/5) Meny, indtil torsdag 9. september

Jeg kan vældigt godt lide denne vin, der kommer fra "Det høje land", dvs. de tørre, varme bjerge omkring og bagved bl.a. Priorat. Druerne er de samme grenache og carignan, og vinen smager lidt som en blid baby-Priorat -dvs. rustik kraft og masser af frugt. 2017 får 5* af Skovenberg i Vinbladet med ordene: "Indbydende duft af kirsebær, brombær og vanilje. Lækkert krydret smag af sorte kirsebær med balsamiske fadtoner, god længde og runde tanniner". 
      Vinen laves af Roqueta, der i det (meget) små er ved at blive en konkurrent til Torres i Katalonien. Huset har en kælder i Massaluca, men selve domænet ligger i Manresa på vejen mod Andorra. Manresa er en flot by -og kan tilbyde et "økologisk" hotel (foto). Må være varmt om sommeren! 

Til samme pris Hauts de Montarels, hvid sydfransk (4*, 59,95, ej smagt) chardonnay. 

Barolo "Patres", San Silvestro... 89,95

2017, godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 25.november. San Silvestro er specialist i Piemonte og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb, som også kunne drikkes af andre end masochistiske nebbiolo-tifosis. Jeg tvivler lidt på Meny's ord om, at vinen er fra Sartitanos egne marker, da ejer Sartirano ejer 7 hektar -ikke meget, som sælges under navnet Costa di Bussia.  Denne vin laves af druer fra 40 mindre avlere. Barolo'en er god i en kommerciel stil, men for mig knap så overbevisende som Gemma eller Fontanafredda. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2016 og 2017 har fået 88-90p/Decanter og guldmedalje på IWC. 
      Til samme pris Gran Appasso Collezione, endnu en rip'amarone vin for de, der holder af flødeskum på flaske. Desuden Barao de Vilar 2012 Colheita Port (50 cl, 89,95, 3*), en god mørk tawny på nydelig lille flaske. Lidt høj pris. 

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

2018, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.november. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men en god madvin til en coq au vin o.l.. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. 
      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 3 år i træk (!). Jeg køber eller ikke vin med høj Maroni-score (selvom han engang var en pålidelig kritiker, akja). 2017 har også fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Marone?). Og 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. Den berømte lombardiske maler Caravaggio kendes for "Bacchus", men det er nu et andet værk, der præger denne etiket. 


      Til samme pris tilbyder Meny også Enrico Verga Barolo, som kan være identisk med Barolo Natale Verga, solgt af Skovgaard i Brøndby (pris: 220 kr, siger mere om Skovgaard end om vinen!). Jeg vil ikke ofre penge på den -firmaet ligger nord for Milano, meget langt fra Barolo- og er baseret på konsumvin. 

Victoria 2016, Haut-Médoc... 99,95

Cru Bourgeois**** (4/5), Meny, indtil torsdag 25. november
En klassisk Bordeaux, som mangler lidt af det hele for at være et godt køb. Det bedste er næsten navnet, som vil tiltale dronningetro engelskmænd! Vinen havde i ældre år nogle tørre tanniner, men er nu mere drikbar, men kræver 3-6 år forat få en nydelig bouquet.  
      Det charmerende slot ejes af den rige vinhandlerfamilie Richard , der har slotte i flere områder, bl.a. dette med 20 hektar på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest limsten, som giver vine med mere stramme tanniner end i naboen St Estèphe. Vinen kræver tid. 

Shiraz, Barossa Valley, Lidl... 30,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 27.november, normalt 39. Årgangen på flaske er 2017, men vinen smager rimeligt frisk, åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød og tør, pænt lang -meget flot til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Fås også som cabernet (30, ej smagt). Tappet i Tyskland. 

Nero d'Avola "CaladelVerde", bio... 29,-

Sicilia øko, Godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil lørdag 27.november, normalt 39. Kun smagt én gang. Lidt mere fast end idéelt, ret tør, lidt vag frugt, middel fylde, men en god ledsager til pizza og pasta, serveret kælderkold. Tappet i Italien.