Søg i 1200 opslag:

07/11/2021

Bourgogne-stil i Californien!

Filmen Sideways er blevet lidt af en kultfilm for os vinelskere. En mand skal giftes, og hans ven inviterer ham på en vintur, hvor de drikker sig gennem Californien -i praksis pinot noir, "for hvis der bliver serveret fucking merlot her, så skrider jeg!"

I praksis foregår handlingen i området Central Valley omkring "danske" Solvang og San Luis Obispo. Og her ligger Edna Valley, en af regionens historiske ejendomme. 

Bilka har også et par andre gode køb, bl.a. Guigal Gigondas og gamle kendinge som Trapiche og Righetti.

Bedste KØBTrapiche "Pure" + "Impure"Messapi zinfandel, PugliaAmarone Righetti

Godt KØB: Edna Valley Pinot NoirMolino Loco monastréll 300 cl box

Bedste VIN: Guigal Gigondas

Edna Valley Pinot Noir, Central Coast... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 11.november.

En rimelig pris på California pinot noir! Smuk Bourgogne rød farve, indbydende duft af hindbær og lidt chokolade med god dybde. middel fylde, rigtig pæn pinot karakter som Bourgogne i varm årgang, nydelig og pæn" -ikke stor, men et dejligt glas! Set i 2019 og 2018 (smagt). 
       Filmen Sideways bevæger sig i et lillebitte område omkring danske Solvang og San Luis Obispo nord for Los Angeles -og her ligger Edna Valley, et (langt) stenkast fra det ikoniske hotel Madonna Inn, som kalder sig vaskeægte "European style"      

      For os (europæere!) er hotellet højdepunktet af amerikansk kitsch, lidt à la cruise ship på steroider! Men en oplevelse! Her er pissoir udformet som en hule af kampesten -med vandfald og træ på toppen! 
      En bekendt boede i Caveman værelset (foto), som er udformet som en bjerggrotte i klippe (fra loft til gulv) plus vandfald. Svært at falde i søvn! 

      Men den lokale kan du ikke sætte en finger på! Edna Valley's Jack Niven var en af pionererne i Central Coast, et større område, der strækker sig omtrent fra Santa Barbara op til San Francisco. Niven lavede vinen i fællesskab med Chalone (med Rothschild ejere). I 2005 overtog DIAGEO vingården, en rigtig dårlig idé. Diageo er mest kendt for spiritus (Zacapa, Smirnoff + god del af skotsk whisky), og i mange år led Edna (og Chalone) under det. Men i 2011 blev det hele solgt til giganten Gallo, som i dag leverer flot pinot fra Californien. 

Trapiche "Pure" eller "Impure", frit valg... 45,- 

Argentina, Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 11.november
"Pure" malbec, hvid sauvignon, rosé, "Impure" malbec (med lagring i eg). 
Den røde "Pure" malbec har åben, overdådig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag, et topkøb!  Den hvide har god frugt, men har ikke den  præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er små 5* værd til 45 kr! Impure har mindre af den rige, rene bærfrugt, men er kraftig, rig med afrundet lang smag. Alle helt i top til prisen ('19 rød Pure 90p/Falstaff, '18 Impure 91p/Falstaff), som jeg vist har skrevet et par gange før! 
      Vinene kommer fra det fine, højt liggende Valle de Uco, mens de almindelige Trapiche ofte kommer fra lavere liggende marker i Mendoza. Jamie Goode er en af de mindre kendte kritikere fra England, som dog nyder stor respekt. Læs om ham her!

     Barefoot vinene fra California tilbydes til samme pris (flere typer, 45, 4*, Bilka), ganske ok vine, men tættere på Trapiche's daglige vin end på Pure. 

Guigal Gigondas... 139,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Bilkaindtil  torsdag 11.november

Jeg kender ikke årgang, men Bilka (og Føtex) henter meget vin hos Philipson, som leverer 2016, som er flot, bl.a. 92p/Spectator. Ikke nødvendigvis bedre end f.eks. Roc des Dentelles fra Brugsen eller l'Oiselet Vacqueyras, som du på tilbud kan få til 100-130 kr. Men navnet Guigal sikrer lige en tier mere i pris. Vinen skal være fadlagret i 2 år -og det giver en bredde til den kraftige smag. Men husk -vinen er ikke fra egne marker, men købt ind som vin eller druer.


Amarone Classico, Luigi Righetti... 89,-*

med Bilka-appBedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 11.november
I september var prisen med WineClub-app, nu er det så Bilka-app -en leg med bogstaver! Men et godt tilbud er vel ikke at foragte! En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en god Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). I top til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen.

Messapi zinfandel, Puglia... 49,-

øko, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 11.november. Har ikke smagt denne vin, men kender andre vine fra samme hus (Fantini Farnese) rimeligt godt. En afrundet, fyldig, krydret sag. Den beskrives som halvtør, men er rimeligt sikker på, den er tør -men blød. Formentlig tæt på I Muri, som er husets hovedmærke, som er flot (men ikke økologisk).


Til samme pris
Contatto Appassimento (vil ikke bruge penge på en). 

Molinico Loco, monastréll, 300 cl box... 99,-

Godt KØB + *** (/5), Bilka indtil torsdag 11.november

Som alle kæder tilbyder Bilka et stort antal 3 liter Bag-in-Box vine, som du skal huske at drikke inden for et par uger. Denne kommer fra Castaño i Yecla og bør være ok, med rund fylde, blødhed uden sødme og formentlig krydret frugt. Kun smagt på glasflaske, som var glimrende. En plastikpose beskytter ikke vinen så godt som glas, og derfor får vinen lidt mere svovl og er filtreret en ekstra gang. Se på tappedato på kartonen, som ikke må ligge mere end 6 måneder tilbage. Kan også fås i Føtex til 95.