Søg i 1200 opslag:

04/11/2021

San Felice -billedskøn vingård med flotte vine!

Så længe Føtex har huse som San Felice, Trapiche og et par andre, er kæden svær at komme uden om. I denne uge tilbyder Føtex 4 af vinene fra netop San Felice inkl. domænets nye Bolgheri og Brunello. Formidable vine, som er værd at købe. 

Modsat andre køber San Felice ikke vin udefra, og det er nok noget af forklaringen på kvaliteten.. Det går også igen i Chile's Antu og Argentina's Trapiche, som netop nu tilbydes i topvinen Medalla. N.B: Alle singlerne kan torsdag få en flaske Single Malt til særpris! 

Bedste KØB: San Felice Chianti Classico, Il Grigio Chianti Classico Riserva, "Bell'Aja" Bolgheri, MontGras "Antu" rød/hvidGlenlivet Single Malt 12 år Whisky

Godt KØB: Faustino V Rioja Reserva, Molinico Loco 300 cl box, Salentein "Barrel Select"

Bedste VIN: Campogiovanni Brunello, Trapiche "Medalla" malbec/chardonnay

San Felice, Chianti Classico... 49,-


2019, Bedste KØB + ***** 
(5/5)Føtex, indtil 
torsdag 11.november

San Felice er en af de større, men også rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin. Alle husene danner en lille by med eget luksushotel, 2-3 restauranter, pool osv. Forsikringsselskabet Allianz har ejet det gennem en menneskealder og ført huset til tops. 

      Den unge Classico er rigtig god og laves i pæne mængder (typisk 400.000 fl/år). Årgang 2016 var såmænd nr 19 på Spectator's Top 100 (mere pga lav pris end sublim kvalitet), dog overgået af 2017. I dag ses 2019 og 2018, som har fået 90p/Falstaff og 92p/WinesCritics.

      Vinen laves af sangiovese (80%) suppleret med 10% hver af sjælden colorino og endnu mere sjælden pugnitello. Vinen lagrer et år på store egefade før tapning. En mangeårig favorit fra Salling. 
      Nydelig fylde, positiv frugt med krydderi og urter,  pæn længde med diskret syre, der gør den meget egnet til mad. Måske endog bedre om 1-2 år. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 69,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtextorsdag 11.november

Set i 2017 og 18. For Robert Parker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". 2016 koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). Men ok, hun giver også 2016 93p/100, mens 2015 fik alel 3 glas fra Gambero Rosso! I dag ses 2018 med 92p/Falstaff. 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år.Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker.

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 11.november. Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000-3000 kr/fl). Men nu har den fået konkurrence. Nu har det fine San Felice også fået Bolgheri. Vingården er dog lille (6 hektar) og vinstokkene unge (5-10 år), men de første årgange har fået pæn ros i guiderne (2016: 92p/Spectator). En flot vin på druerne merlot og cabernet. 

Campogiovanni, Brunello Montalcino... 149,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtexindtil torsdag 11.november
"Johan's Mark" vingården ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (gr mere sandet jord). Husker ikke årgang, men det er formentlig 2016, som er glimrende, 94p/Spectator. 2015 fik 92p/Spectator

Gode køb fra hele Verden 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,-

Godt KØB + ***** (5/5), fås også som hvid og rosé (4*), Føtex, indtil torsdag 11.november
Gpd Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015, som har fået 89p af gode kritikere som Peñin og Atkin og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX uden eg. 

      Naturligvis burde du have købt kassen med 4 fl. Faustino V reserva + 2 Faustino I Gran Reserva i foråret (299). Men reserva'en alene er nu også svær at slå til 50 kr!

Bilka tilbyder også hvid 2020, som ikke har gjort indtryk på mig, mens rosé er ganske ok med pæn frugt og fylde.

Til samme pris le Arche Ripasso (50, 4*), absolut behagelig, men ikke mere. 


MontGras "Antu" rød/hvid... 59,-

Cabernet-Sauvignon, carmenére, syrah eller chardonnay
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 11.november
Antu er en af de rigtig gode vine fra Montgras, som typisk får 88-90p i guiderne (de røde har alle fået 89p/Parker i 2018), mens chardonnay har fået lignende karakterer i andre guider. Huset laver 8 millioner fl/år, men af disse vine laves blot 50-100.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua, mens cabernet er fra det velkendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel. Alle er flotte, herlige nu, men måske endnu bedre med 6-12 måneder mere på flaske.  

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 11.november. Trapiche er meget stort hus, som tappet 100.000 f. Hver dag! Men vinene er gode -basisvinen t(på tilbud til 33 kr, p.t. i Bilka, men nok også snart i Føtex) er slet ikke ringe, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (på tilbud) svære at slå. 

     Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller. De allerbedste er p.t. for dyre (og du bør generelt aldrig betale 300+ kr for argentiner). 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

      Skulle corona forhindre et besøg i Argentina, så er en kort 5-6 minutter film om et besøg hos Trapiche af Jamie Goode, engelsk vinkritiker fra WineAnorak, der nyder generel respekt. 

Molinico Loco, monastréll, 300 cl box... 95,-

Yecla, Spanien, Godt KØB + *** (/5), Føtex, indtil torsdag 11.november
Som alle kæder tilbyder Bilka et stort antal 3 liter Bag-in-Box vine, som du skal huske at drikke inden for et par uger. Denne kommer fra Castaño i Yecla og bør være ok, med rund fylde, blødhed uden sødme og formentlig krydret frugt. Kun smagt på glasflaske, som var glimrende. En plastikpose beskytter ikke vinen så godt som glas, og derfor får vinen lidt mere svovl og er filtreret en ekstra gang. Se på tappedato på kartonen, som ikke må ligge mere end 6 måneder tilbage. Er lidt dyrere i Bilka (99). 

Føtex tilbyder også Diego de Almagro 300 cl box (95, 3*), som skal være lagret i små egefade. Foretrække stadig den mere frugtige Molinico Loco. 

Salentein "Barrel Select", frit valg: 69,- 

Argentina, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 11.november 
rød malbec, cabernet-sauvignon , pinot noirhvid chardonnay,

malbec -mørk, intens, dramatisk og lækker med kraft og længde. Lidt ung, men smager godt
Cabernet er tæt på, men jeg finder den lidt mindre spændende, lidt mere krydret måske. Pinot noir gør sig i reglen ikke godt uden for Bourgogne, men denne er ok på en blød syltetøjsagtig måde, fyldig og krydret i næsen. Parker gav 90p til 2018, så jeg giver den en chance til! 
Chardonnay er bedre -ganske sprød og lækker, tør og frisk -lidt af et svar til mig, der engang sagde, at hvid argentiner ikke er værd at drikke! 
      Salentein ligger i Uco, hvor den har hele 800 hektar på nogle af de højest liggende vinmarker. En hollandsk entreprenør ejer det hele sammen med familien Pulenta, der var pioner for eksport i Argentina (som ejer gjorde familien Trapiche berømt). 

Foto: Kælderen er et under og skal være en af de flotteste i landet -intet er sparet!- og har man tid, er der også hotel og restaurant.
 

Château Tanunda, rød/hvid... 39,-

Australia, **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 11. november
Rød cabernet-merlot er en meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og flot til prisen. Tappet i England akkurat som den hvide chardonnay, som vil tiltale rigtig mange (men ikke mig), som finder den lidt for kommerciel og uden zip. En lille medaillon på etiketten forsikrer dig om, at Tanunda er et 5* hus hos Halliday, Australiens førende vinkritiker. Ganske sandt, men denne rating skyldes husets store vine, mens denne ikke har fået 5*! 

the Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 179,-*

Bedste KØB + ***** (5/5) Føtex, *: kun torsdag 11.november.  En Single Malt til singlerne! Ikke for ætsede fans af æter-Whisky, men for dig, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav de superbe Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og Glenfarclas 12 år 4 -så meget for forbrugerstyrede guides! Men ok, de fleste vil nok foretrække Glenlivet, nok det mest berømte destilleri -og i hvert fald det første (1824) legaliserede destilleri.