Søg i 1200 opslag:

14/11/2021

Amarone er lotteri, Riscal er bedste vin!

Når du køber Amarone, kommer du ofte på dybt vand. Mange af dem har intet eller kun lidt af gøre med denne vin, der er dyr at lave, men i konkurrencens hellige navn sælges (for) billigt. 

      Når du køber den, så gå efter Amarone, som er tappet af det firma, der rent faktisk står som afsender, f.eks. Righetti. Rigtig mange andre sælges af "Mærke" og tappes af f.eks. "IT-VE-22F", hvor leverandøren af uransagelige grunde har skjult sig bag et nummer. 

Ikke fordi Righetti er noget særligt! Den bedste vin er  Riscal fra Netto og ikke fra ellers solide Føtex. Riscal er en ikonisk vin, der forener et kendt navn med god kvalitet i en smuk indpakning. Svært at slå! 

      Men der er gode vine i Føtex, ikke mindst Castaño Colección, mens den helt billige Trapiche til blot 33 kr er et fabelagtigt køb. 

Bedste KØBTrapiche rød/hvid, Castaño "Colección", Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina"Amarone Classico Luigi Righetti, Aalborg Taffel akvavit "rød"

Godt KØBWolf Blass Red Label (rød/hvid/brus), Chateau Tanunda "Grand Barossa" (rød/hvid)

Bedste VIN:  Marques de Riscal Rioja Reserva


Marques de Riscal, Rioja Reserva... 89,-

2016, Bedste VIN + ***** (5/5), Netto, indtil fredag 19.11. Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige det sidste for at være helt i top. Meget flot nu, nok bedre om et par år. Et ikon, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, først skabt i 1858 sammen med en vinmager fra Bordeaux. 2016 fik 92p/Tim Atkin. 

      Vinen blev så populær, at markis'en måtte vikle ståltråd om flaskerne for at sikre sig mod forfalskninger. Det er næppe nødvendigt i dag med 5 millioner fl/år fra 500 hektar domæne + druer fra 1000 hektar på kontrakt, som købes af den nuværende markis... God klassisk Rioja (93% tempranillo, 7% graciano, hele 24 måneder i eg + 1 år på flaske før salg).  

Wolf Blass Red Label, rød, hvid og brus... 40,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-SemillonSparkling brus
Australien, godt KØB + **** (4/5)Netto, indtil fredag 19.11. 
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". Jeg er ikke sikker på, at hverken den b(e)rusende eller de 2 andre "Red Label" vine lever op til det næsten  MeToo-korrekte ønske. Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk -mange vil sætte stor pris på begge. Den brusende sparkler på pinot noir og chardonnay er superkøb, hvis du ikke kan lide Champagne! Uskadelig, let sødlig, vag duft og alt andet end aggressiv. Og hurtigt glemt! 

      Til samme pris kan du også få Mucho Mas rød/hvid (40, 5* + godt KØB) har mere personlighed, især den røde, som ligner Guv'nor (Brugsen, Kvickly) og KingPin (Føtex og Bilka) til forveksling. Du kan også få Mucho Mas i Føtex (99, 300 cl, 4*), som er billigere, men har mindre frugt og længde. En plastpose er ikke optimalt for vin! 

Trapiche, Argentina, rød/hvid, kr/fl v 3: 33,- 

med Føtex Plus app, 3 fl: 99, bedste KØB + **** (4/5), Føtex indtil torsdag 18.11

Trapiche's basisvin er uforskammet god til 33 kr. Simple, men ok vine, som dog ikke matcher "Pure" (+ ImPure)-serien. Druerne kommer fra de varme,  
lavere liggende egne af Mendoza, typisk 800-900 meters højde. Det er dagligvin uden eg -malbec er med sin krydrede fylde lidt bedre end syrah. Jeg elsker druen viognier, men sammenlignet med Paul Mas (Rema1000) eller la Baume viognier (Kvickly, Superbrugsen,) er den uden interesse! Men hvor meget Condrieu-klasse får du får til 33 kr?  

Castaño "Colección", Yecla "Old Vines".... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil onsdag 18.11.
Varm, kraftig, krydret, men på en ren måde, frugtig, fast i smagen -et herligt alternativ til de amarone-lookalikes, jeg elsker at hade -og med sin faste smag en perfekt julevin til lav pris. Castaño er et familiefirma, som totalt dominerer Yecla mellem Alicante og Murcia ved den spanske middelhavskyst. Druen er monastréll som i Alicante, samt lidt cabernet. Denne er fra de ældste vinstokke og får lidt ny eg. Parker gav 90p/100 til bl.a. 2016. 

      Til samme pris tilbyder Føtex også Falco Alato zinfandel (4*), en frugtig, krydret, men slet ikke tosset syditaliener tappet i Veneto. Jeg foretrækker den for Orso d'Oro, en let sødlig syditaliener på sindssvagt tung flaske, som ikke gavner Klimaregnskabet.  

Chateau Tanunda "Grand Barossa"... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Barossa, Føtex, indtil torsdag 18.11

Vælg mellem Shirazcabernet-sauvignon eller dry riesling
Sært nok skuffer riesling -signatur-druen i Barossa- mig -mangler elegance. Shiraz er bedre -en flot vin til en rimelig pris. En excellent med lidt blomme, fylde og let druesødme.  
     Barossa er et fint område, i reglen et par klasser  vine, der nøjes med "South Eastern Australia" som regio. Og Tanunda's vine sælges til samme pris i Australien som i Danmark. 


Rosso Montepulciano "Vecchia Cantina"... 49,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 18. november
Det lokale kooperativ i Montepulciano har 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 
      Jeg smagte Nobilen fra Vecchia Cantina ofte i min ungdom, men kun få gange siden. Men Larner fra Robert Parker giver en nyere årgang 88p. Ikke så ringe -og 49 kr er lav pris for noget, der i teorien er en klasse over Chianti. Vinen er formentlig mere fast end charmerende, men med positiv bouquet og ganske lang smag. Kræver nok lidt luft og smager bedst med mad, gerne risotto med svampe (og skinke). 

Amarone Classico, Luigi Righetti... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 17.11.  Ja, jeg ved, at mange nok vil sætte denne her højere, men jeg er ikke Amarone-fan. Jeg husker god Righetti i 1990erne. Jeg har kun købt Righetti et par gange siden og fundet den uinspirerende, frugtig og stærk snarere end dyb. relativt tør og rig, let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.  

Aalborg Taffel akvavit "rød"... 75,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex indtil torsdag 18.11, Lidl indtil lørdag 20.11.
Jeg kalder mig selv puritaner- For mig kan ingen snaps matche den rene skære kommenaroma eller pure 45% styrke i en rød Aalborg -det skulle da lige være juleakvavitten fra samme firma. Og det selvom snapsen i dag ikke laves i Aalborg, men i Norge (til alt held overgår den langt Linien, som jeg finder for sød).