Søg i 1200 opslag:

02/11/2021

Brunello i top i Meny

Indtil 1950erne havde kun få så meget som hørt om Brunello. Man kendte Chianti og topvinen Vino Nobile, men Brunello? Nej. Men det ændrede sig, og de første dyre Brunello'er kom til Danmark i 1970erne. I dag finder du næppe en vinhandler uden mindst én Brunello. 

Brunello er groft sagt en Chianti med lidt mere sol og længere tid i egefad. Og endnu tættere på Vino Nobile fra naboen Montepulciano. Meny har et toptilbud på Nardi's Casale del Bosco 2016, som viser, at Brunello kan levere både topvin og et godt køb! 

      Meny har desuden ny vinavis med andre tilbud, som gælder også i næste uge (bl.a. det fine August Kesseler Rheingau, An/2 fra Mallorca og god Sancere). Dem vender jeg tlbage til! 

Bedste KØB: Brunello "Casale del Bosco", Riesling "Gustave Burger". Godt KØB: Casalforte Ripasso, Cono Sur "Organic" rød/hvid, Grenache Chasse des PrincesLe Ragose Ripasso

Bedste VIN: Brunello "Casale del Bosco", Collosorbo 2015 Brunello

Nardi Brunello "Casale del Bosco"... 129,95

Bedste VIN + bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 11.november
Nardi var en af de første udefra til at købe land i Montalcino (1958), og i dag har man 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. "Det lille Hus i Skoven" (Casale del Bosco) er måske den mest udbredte. Datter Emilia leder vingården og leverer moderne, elegant vin. Topvinene bærer Nardi navnet (og er blend af Bosco + 2 single vineyards, med 95+p/Parker). Ikke sikker, men vil tro, at "Det lille Hus i Skoven" er en lettere, blidere udgave af disse (det gør slet ikke noget!). 

Casalforte Ripasso, Valpolicella... 59,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 4.november
Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men her loves gode takter! 

Beringer "Classic" California, rød, hvid, rosé... 49,95

California, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.november (rosé kun 2*). Rigtig mange vil elske den røde zinfandel, som er en indbydende, kommerciel "sødsuppevin+", og mange vil også drikke den hvide chardonnay uden rigtigt at smage den! Den lyserøde zinfandel er en børnevin, der er forbudt for børn.

Cono Sur "Organic" rød/hvid... 49,95

Chile, øko, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.november
Normalprisen 79,95 er høj -men til 42 kr er vinen et superkøb og ekstremt tæt på 5*. Men Cono Sur ("Det sydlige Hjørne") laver rigtig god vin i alle klasser, og de laver en masse af det, så prisen er (til glæde for alle) særdeles rimelig! 
      Kun et par smagt, men pålidelige kendere er begejstrede -især måske for de røde: cabernet-blend (50% cabernet, 50% carmenère og syrah) -kraftig, meget frugtig, afrundet, god længde (2019  fik 90p af lokale Descorchados). Mens pinot noir -masser af rød frugt, middel fylde (88-90p fra lokale Descorchados). 
      De hvide er marginalt mindre fremragende: sauvignon med sin aroma og sprøde friskhed er dog bedre end chardonnay. De hvide er fra San Antonio nær det kolde Stillehav, mens de røde er fra det lunere, men gode Colchagua. Vinene kan nydes nu.  

Femar "Roma", Italia... 59,95

**** (4/5) Meny, indtil torsdag 4.november. Modsat "Veronia", der -måske- er passeret gennem Verona på vejen fra Puglia til tapperiet i Brøndby, er Roma rent faktisk lavet og tappet omkring Rom -i Lazio. Druen er lokale cesanese suppleret med syrah og montepulciano. En rund, fyldig vin, tør, med nydelig duft af modne bær (kirsebær?). 
      Flaskehalsen prydes af "98p/Luca Maroni", og det trækker gevaldigt ned. Luca var engang en ganske anset vinkritiker med sin egen guide, som rivaliserede Gambero Rosso og roste vine, der fik 71p/100. I dag kan du knap finde en vin under 98p, og selv denne vin er bestemt alt andet end stor! Typisk for Italien, som køber en stor del af sine skinker til Parma fra Danmark!  

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.november

Cellier des Princes er det eneste kooperativ i Chateauneuf du Pape og omfatter hele 580 hektar vin, men arealet med "Pavevin" er lille, faktisk ejer 4-5 domæner hver især flere vinstokke her! Men kælderen laver god vin i dag! Denne landvin på grenache druen er dejlig drikbar! Fyldig, rund, med åben krydret bærfrugt, som går igen i smagen. Vin med charme, men uden stor koncentration. 

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... 79,95

Godt KØB, ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 4.november
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015 90+p/100.
N.B: Meny har desuden 14 dages tilbud på 3 af Ragose's fine 2009 Amarone (299, indtil 11.november). Vender tilbage i senere opslag. 

Riesling "Gustave Burger", Alsace.... 59,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.november
Mærket kendte jeg ikke. Gustave Burger er et historisk navn i Alsace (1878-1927) og den første præsident for vindyrkerne i årene efter næsten 50 års tysk besættelse af Alsace. Måske er vinen udvalgt af vinen "Cercle Gustave Burger", en forening af en række topdomæner fra Alsace. Eller måske er det overskydende vin fra andre vingårde.  Ej smagt, meget ros af Meny. 

Adam Blanc, Alsace... 59,95

**** (4/5), Menyindtil torsdag 4.november. Adam bor i Ammerschwihr, en af de byer, der blev ødelagt under krigen, men er genopført og ser så smuk ud som nogensinde. Denne vin er fra indkøbte druer og ikke fra eget domæne. Vinen er en edelzwicker, blandet af gode druer, typisk pinot blanc + 2.pres af aromatisk traminer og/eller muscat og sylvaner. En tør, let og frisk vin, meget ligefrem og uden store dikkedarer. Men herlig til en tarte flambée eller en Munster ost!  

Collosorbo 2015, Brunello... 199,95

Montalcino, Bedste VIN + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 4.november

Collosorbo er ikke en af stjernerne for Brunello, men deres vine er altid gode -både denne Brunello (med karakterer mellem 90 og 95p) og en mere ydmyg Rosso. 2015 fik 93p/Spectator med ordene: "Rich, boasting fleshy black cherry, plum, earth and graphite aromas and flavors. Chunky tannins provide support as this persists through the lingering finish. Fine balance. Best from 2023 through 2042."

Tenuta Collosorbo er en af de mere dynamiske moderne vingårde i Montalcino i området Sesta. Vingården ejes af Giovanna Ciacci og døtrene, Laura (foto) og Lucia Sutera SardoGodt 30 hektar bruges til brunello,


Valdouro "10 år", tawny Port.. 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 4.november

En god, klassisk 10 årig Port med nydelig bouquet og ret sød, pænt lang smag. Men især er vinen måske et tegn på krise i Portvinshandlen? 
      Firmaet "Valdouro" findes ikke. Men mærket er ét (af mange) fra Taylor Fladgate familien, som vel mest er kendt fra mærkerne Taylor, Fonseca og Krohn. Deres 10 årige tawny er normalt ikke billig, så måske kanaliserer de overskydende vin ud under andre navne som dette, så den er måske identisk med Taylor eller Fonseca.