Søg i 1200 opslag:

24/11/2021

Sjælden rød og god hvidvin i Irma

Nu er Corona-vinteren på vej over Danmark, og så er vinøse drømme om varmere himmelstrøg tilladt. Længst mod syd på Italiens støvle ligger Puglia, Italiens vinøse nr 1 i mængde, men med meget færre turister. Indtil nu har krydstogt-turister været gæster i Alberobella (foto), som i år har fejret 25 år som UNESCO-verdensarv. 

De 1500 hvidkalkede trulli huse ligner noget fra "Hobbitten", men er et betagende levn fra gamle (fattige) dage. Til gengæld har de lokale vine har taget et imponerende spring ind i nutiden, desværre mest med de amarone-kopier, de kan lave til ingen penge. Mere ægte er dog 2 af Irmas vine, Nero de Troia og Primitivo, som begge er excellente køb. 

      Men ellers er det en middel-uge for Irma, som dog imponerer med flot Glorioso Rioja og herlige hvide, du ikke ser så ofte -som Muscadet og god garganega og riesling. Samt Berger's klassiske pastis til meget lav pris! 

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 6: 49,83

Italien, Bedste KØB + **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 1.december 
Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra Italiens vinhav, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 
      Nero di Troia  har fået mange til at huske Homers "Iliaden" (måske en myte snarere end fakta!): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest (!). Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 
      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

      Til samme pris Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus i Veneto, som leverer middelvin til middelpris (6 fl. 299, 4*). Er sat til normalpris (119), som er hen i vejret -du kan få den for 80 i England, hvor vinen ellers er dyr. 

Primitivo di Manduria "Alberello", kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, godt KØB + **** (4/5), Irma, gælder indtil onsdag 1.december

Også mere "ægte" end de "designede" fede, sødlig amarone-kopier, der dominerer eksporten til Danmark. Vinen har DOC og skal leve op til visse krav. Mørk, tæt, intens frugt med bær og krydderi, kraftig, men tør og pænt lang -ok madvin. 
      Giordano hovedsæde syd for Barolo i nord, men ejer  også stor kælder i Torricella i hjertet af Manduria, hvor denne vin såvel som Troia'en herover laves. De gamle (50 år, hævdes det) vinstokke er plantet som buske, som "alberello" navnet antyder på italiensk. 

Glorioso "Selección Especial", Rioja, kr/fl v 2: 74,50

2 fl 149, bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 1.december

Anderledes Rioja,  kølig, frisk -men stadig med Riojas runde kraft og rige duft- dog køligere end Faustino, som du ofte møder i disse spalter. Umiddelbart sært, da Glorioso laves af Palacio, der -som Faustino- ligger i det generelt kølige Alavesa, det nok bedste område i Rioja. Men Palacio ligger i den maleriske lille by Laguardia (foto), som er selve hjertet i Alavesa, mens Faustino ligger i det lunere Oyón. 

       Palacio ejer næsten ingen jord selv og får druerne fra lokale vinbønder og laver en serie gode vine. Den sorte etiket skal være en bedre udgave af den almindelige crianza, som blev skabt for at fejre husets 100 års fødselsdag. Huset blev grundlagt af Cosme Palacio, som siden skrev sig ind i den spanske vins historie, da han rykkede til Vega Sicilia, hvor han skabte en fransk inspireret vin, som gjorde en dengang ukendt ejendom til superstjerne. 

La Marinière, Muscadet ... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89. "sur lie" Sévre & Maine, Loire, godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 1.december 

Jeg ææææælsker Muscadet, som gror så tæt på Atlanterhavet, at man næsten kan lugte saltvandet! Denne kommer fra stort 2. grads kooperativ og er glimrende -en sprød, tør, let hvidvin, neutral, men ren og forfriskendeHerlig ledsager til moules med eller uden frites!
      Ses i 2019, som sikkert er herlig endnu (men havde hellere set 2020). Lille link til video, hvor en franskmand (på glimrende fransk!) anbefaler vinen ... til 11,50€ (86-88 kr). En høj pris, men nu ved du at Irma ikke altid er dyr! Vinen er egentlig så neutral i aroma og smag, som tænkes kan, men herligt sprød! 

Les Anges Sauvignon Blanc, kr/fl v 2: 44,50 

Loire, 2 fl: 89, godt KØB + **** (4/5),  Irma, indtil onsdag 1.december

Som Muscadet en lise oven på en tung chardonnay'er fra f.eks. Chile. God aroma -et godt alternativ til New Zealand, som ofte kan være tæt på vulgær i aroma, men let, sprød og frisk. Vinen kommer som Sancerre fra Loire, som den også eer et godt alternativ til. 2018 fik 5* i Vinavisen, men i dag er 2019 eller 2020 nok sjovere at drikke. 

Falasco Garganega, Verona... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 1.december

Garganega er hoveddruen i naboen Soave, hvor den leverer frisk, men egentlig ret neutral hvid. Den ses også i det lune Valpantena. Denne vin har jeg smagt flere gange og finder god på en nem, uforpligtende måde: Nydelig diskret aroma, tør, frisk, rent smagende, sprød og med pæn fylde.

Tesauro "R", Valpantena, Veneto... 35,- 

Godt KØB + **** (4/5)Irmaindtil onsdag 1.december, normalt 69,95

En letbenet ripasso-type fra kooperativet i bjergene over Verona. Corvina og rondinella møder merlot, og vinen er slet ikke ringe, med blid bærfrugt uden marmelade og en tør, middelfyldig smag. 

Irma tilbyder også Carlo V "Rosso dell'Imperatore" (2 fl. 89), også fra Veneto. Temmelig tung merlot-cabernet blend i region, hvor vinene normalt er lette. Mystisk. Ej smagt 

Viña Zorzal Garnacha eller chardonnay, kr/fl v 2: 59,50

økologisk, 2 fl: 119, Bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil onsdag 13. oktober 
Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet. Du kan i din Irma måske stadig lyserød garnacha til samme pris (4*, ikke så god som rød). 

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 46,50

Chile, 6 fl: 279 bedste KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 27.november  

Listeprisen 109,95 er alt for høj, men til 46,50 er vinene fremragende køb. Den hvide chard imponerer trods 14% alkohol, der er syre bagved og et let strejf af eg. God til glas i utide. Årgang 2018 fik 18 fik 88p/Decanter. 

       Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter, f.eks. boeuf bourguignon eller tunbøf. N.B: Ikke smagt de seneste 2 år. 2018 fik 88p/Tim Atkin. i dag er årgangen nok 2919/20. Jeg savner den røde cabernet i samme serie, som er rigtig god. 

      Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus i bakkerne tæt på Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, som betyder særligt udvalgt vin, ikke længere lagring. Og vinene kan matche bedre meget Bourgogne til 100+ kr. 

Grant Burge "League of Three" rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 1.december

Rød shiraz, hvid chardonnay -druer fra Limestone Coast (syd for) og Barossa (nord for vinhovedstaden Adelaide). Dvs. druer fra den lidt køligere del af Australien. Huset blev grundlagt 1988 af Burge, der er 5. generations vinmager. Huset blev et af de større i Barossa med godt 5 mill. fl/år, en god del fra 400 hektar i Barossa, indtil det i 2015 blev overtaget af giganten Accolade (dvs. Hardy's, Banrock, Waipara Hills osv). 

      Huset nyder dog en vis selvstændighed, og de bedste vine er fremragende. "De 3's Liga" er på et dagligt plan. Både rød og hvid er gode, rød med masser af blomme og blåbær, fyldig, pænt lang, med sød frugt i eftersmagen 

En lise oven på Sidney Wilcox "Vinedried" Shiraz (6 fl. 399, 3*), med så meget alkohol (16%), at vinen næsten virker sød. 


Riesling Alsace "Cuvée Reservée", kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99 bedste KØB + **** (4/5)Irma, indtil lørdag 5.juni 

Riesling er tappet af Turckheims kooperativ og er tør og livlig, en rigtig god ledsager til en salat eller måske nogle grillede rejer uden for meget krydderi. Kooperativet i Turckheim husker garvede vindrikkere fra Irma siden 1970erne, meget trofast og imponerende, synes jeg! 
I dag hedder leverandøren "Alliance Alsace" og tapper vin fra et ganske stort område -kælderens areal i selve Turckheim er lille, men i dag leverer et par kældre andre steder i Alsace det meste af vinen. Men til denne pris stadig lidt af et fund! 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 64,50

2 fl: 129, økologisk, Rheinhessen, godt KØB + ***** (5/5), Irmaindtil torsdag 9.juni

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Gotas del Mar, Galicia, hvid eller rosé, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, hvid albariño Rias Baixas, hvid godello Ribeiro, rosé Benavente
**** (4/5)Irma, indtil onsdag 28. juli
Gode vine, men lidt for høj pris til at være rigtig interessante. Flot hvid albariño med indtagende aroma og god friskhed, blødere godello, knap så frisk, men god længde -og en rosé uden de store dikkedarer.

       Vi er på camino'en nær målet, Santiago de Compostelakirken med Sct. Jacobs grav. Her er grønt og frodigt -og regnfuldt. Vinene var før ofte tynde og sure, præget af højt udbytte. Men i dag er de måske Spaniens mest mondæne vine, især de hvide. 

      I 1990erne kom Murrieta med en tør, spændstig smuk ren hvid albariño, og i dag laver rigtig mange især albariño (alvarinho i Portugal på den anden side af grænsefloden Minho).

      Men i løbet af det seneste år er giganterne kommet til. I dag dominerer Pagos del Rey Felix Solis (Salling og andre) og Hammeken (Coop. I kvalitet er Hammeken bedst uden dog at imponere. Men vinen er bedre end den blå flaske! 

      Albariño fra det fine Rias Baixas nær havet, godello fra det lidt lunere Ribeiro, mens rosé er fra det varmere Benavente længere mod øst. Den laves på tempranillo + den sjældne lokale prieto picudo, som mest ses i naboen Léon. Vinene er korrekte, men ikke top, desværre. 

Dow's 10 years old Port... 109,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 27.november  
Dow's er del af Symington familien og leverer god Vintage Port, men faktisk også ok tawny, her den 10-årige, som i 2019 fik 90p/100 af både Spectator og WineEnthusiast. For mig er Rozès 10-årige "Infante Isabel" til 99 (i Brugsen) et bedre køb. En fyldig, sød vin med nydelig bouquet. 

Berger Pastis 45%... 99,95 

Godt KØB + **** (4/5), Irma, indtil onsdag 1.december  
Du kan næsten ikke blive ærke-storbyboer uden at drikke pastis! Her er Berger i normalstyrken 45% et excellent køb (normalprisen er 150-160). Berger er det 3. store mærke i pastis efter Ricard (som opfandt drikken i 1902) og Pernod. Den dufter kraftigt af lakrids, og blandt ingredienserne er stjerneanis, fennikel og lakridsrod. Bare tilsæt lidt vand og en isterning... 
      Irma tilbyder også flot Bornholmsk Vodka (99,95, 4* + godt køb), med sølvmedalje på IWSC, samt de yngre Mulata Roms fra Cuba(brun eller hvid, 99,95, 4*).