Søg i 1200 opslag:

18/11/2021

Black Friday opvarmning er en fuser!

Jeg håber, at Black Friday (næste fredag!) bliver noget ganske særligt oven på 18 måneders Corona-lockdown! Men Bilka's Black Week basker er en Amarone til 99,67, der kostede 89 -for 10 dage siden! Det ser sort ud, hvis det er topkøbet! 
      Men Salling's Føtex, Bilka og Netto har til alt held bedre tilbud, hvis du vil slippe for at stå i kø næste fredag! 

Den bedste vin er Bordón fra Rioja (Føtex), men der er andre gode køb som Jacquart Champagne (Føtex)Aldiano Montepulciano (Bilka). Offley LBV Port (Netto) + lidt stærkt som Glenlivet, O.P. Anderson og Famous Grouse til lave priser. Og så kan du læse den fantastiske historie om "Languedoc's første superstjerne"... 

Bedste KØB: Champagne Jacquart "Mosaïque" brut, Famous Grouse Scotch WhiskyMontGras "DeVine" Reserva, Tanunda "Triathlon"Aldiano Montepulciano d'AbruzzoCadis Amarone, Offley LBV Port, O.P.Anderson Original aquavit
Godt KØB: Tanunda "Premium Cuvée" Brut, Glenlivet Single Malt 12 år Whisky 
Bedste VIN: Rioja Bordón Gran Reserva

Rioja Bordón, Gran Reserva... 75,-

Spanien, Bedste VIN + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.november
Flot vin til lav pris! Middeldyb farve; åben, ganske rig og indbydende bouquet, toner af bær, nød og eg; middel fyldig, lang -flot traditionel Rioja. Set i 2011 og 2009 ('09 var flot, '11 ej smagt). 
      Vinen laves af klassiske Rioja druer, 70% tempranillo, 20% graciano og 10% cariñena. Vinen er lagret 18 måneder i små egefade og nogle år på flaske. 
      Huset er grundlagt i 1890 af Anglade fra Bordeaux sammen med en Rioja-folk -og navnet Bordón antyder netop "en Bordeaux-mand"! 
      Der har ikke været folk fra Bordeaux blandt ejerne siden 1920, men huset hedder stadig "Franco-Españolas" -den "fransk-spanske" bodega! Huset har i 40 år været 100% ejet af familien EguizábalEr du i Logroño, så besøg huset, som ligger smukt ud til Ebro floden og (trods rasende modernisering) stadig har bevaret god del af sin franske 1800-tals charme! Blandt gæsterne her har været den spanske kong Alfonso XIII og i 1956 den tørstige Ernest Hemingway

Kingpin, rød/hvid, Spanien... 50,-

**** (4/5) Føtex, indtil torsdag 25.november -måske identisk med "Guv'nor" i Brugsen (jævnligt på tilbud til 40). Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang. 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Den hvide ikke smagt og ingen info på nettet. Vin af sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Ganske god, men ikke i klasse med den røde. 

Ironstone "Reserve", zinfandel eller chardonnay... 75,-

**** (4/5), set i 2017, Føtex, indtil torsdag 25.november Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. Reserve er deres bedre (men ikke bedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 

      Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

Tanunda "Premium Cuvée" Brut... 75,- 

Godt KØB + *****  (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.november

Stadig et rigtig godt køb- fint brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, tør, frisk og ren. Druerne er 55% chardonnay og 45% pinot fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 120 kr flasken i Australien, så 75 er en god pris. I sidste uge tilbud i Bilka (69), denne uge i Føtex -hos Salling går tilbud fra kæde til kæde! 
      Den er væsentlig bedre end Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus. Men trist nok ikke så god som Champagnen herunder! 

Champagne Jacquart "Mosaïque", brut... 149,-*

*: med Føtex-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.november. En god Champagne, tæt på de kendte i kvalitet, selvom den kommer fra kooperativ. Måske ikke helt i klasse med f.eks. Coop's Canard-Duchêne og Joseph Perrier. Navnet "Mosaik" hentyder til den mosaik af vinmarker, der leverer vinen (1800 dyrkere med 2500 hektar vin!). I dag er huset ved at fusionere med rivalen Nicolas Feuillette, det næststørste 2. grads kooperativ. Montaudon kommer fra samme kælder og er tæt på, men i reglen lige knap så fin. Fås også som demi-sec (sødlig), som er til dessert eller f.eks. kransekage en nat sidst i december.   

Famous Grouse, Scotch Whisky... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25.november  
Der er 3-4 "slave" whiskies, der er  LIDT bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse. De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.  
Føtex tilbyder også Johnie Walker Red Label (99, 4*), god, men måske marginalt mindre dog end Grouse (til gengæld er det svært at slå JW's 12-årige Black Label, når den er på tilbud (ofte til 149-169). 

the Glenlivet Single Malt 12 år Whisky... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5) Føtex, indtil torsdag 25.november.  Ikke for ætsede fans af æter-Whisky, men for dig, der holder af en blid, aromatisk, elegant all-rounder. 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav de superbe Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og Glenfarclas 12 år 4 -så meget for forbrugerstyrede guides! Men ok, de fleste vil nok foretrække Glenlivet, nok det mest berømte destilleri -og i hvert fald det første (1824) legaliserede destilleri.


Aldiano Montepulciano d'Abruzzo... 45,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka indtil torsdag 25.november 
En rigtig flot vin med farve, fylde, frugt og middel koncentration med lidt fedme til at balancere tanninen. God madvin, men egentlig også behagelig alene! 
      Abruzzo er det vilde land ved Adriaterhavet stik øst for Rom, som engang var basis for rustik dagligvin. Men hoveddruen montepulciano kan faktisk give rigtig god vin, og vinene fra det store kooperativ Tollo (3000 hektar) er ofte excellente køb. 
      Til samme pris Barefoot California (flere varianter, 45, 4*), de røde er ganske gode, de hvide mindre interessante. Undgå rosé. 

MontGras "DeVine" Reserva, rød/hvid/rosé... 40,- 

Chile, bedste KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 25.november
Reserva er 1-2 trin op fra bunden, men ganske langt fra toppen, så du kan vente god vin til prisen, men ikke meget mere. Montgras ejes af Cristián Hartwig og Eduardo Gras, med Eduardo's brother Hernán som vinmager. Huset ejer flere vingårde, ialt 900 hektar i gode regioner. 
      Reserva har fået ny etiket, som muligvis vil vise, at vinen kommer fra vinplanter (Vine på engelsk!), hvis du ikke vidste det. Men "De Vine" er topkøb til 40 kr. Trods teksten på Bilkas web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Colchagua er rigtig god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en fra det kølige San Antonio. 

Tanunda "Triathlon", frit valg... 45,- 

Australia, Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 25.november 
Triathlon er lidt bedre end husets standardvin, men ikke helt Grand Barossa kvalitet. To blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon): 
Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
       Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
      Tanunda er så tæt på slot, du kan komme i Australien -komplet med tårn- og er et must, hvis du en dag kommer til Barossa nord for Adelaide. Det var ejet af Seppelt,  et af mærkerne under Treasury (ejet af Foster øl, som igen ejes af Budweiser). I 1990erne kom Tanunda til salg og stod i 5 år uden en køber, indtil sydafrikaneren John Geber overtog, hvad der næsten var ruin. 


le Arche Ripasso Valpolicella, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, **** (4/5), Bilka indtil torsdag 25.november 
4 stjerner for pris, ikke kvalitet! Piacentini's billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som dog skjules af en ganske lille restsødme, som dog ikke generer. Ganske ok, men vil ikke drikke 6 flasker!  

Amarone Classico, Luigi Righetti, kr/fl v 3: 99,67

3 fl: 299, **** (4/5), Bilka indtil torsdag 25.november. 2017/18, ej smagt. Vinen kunne fås i Bilka til 89 for 10 dage siden, men er alligevel forsidebasker i Bilka's "Black Week". Kun smagt et par gange de seneste år og fundet god til (tilbuds)pris: uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred, rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Lav pris for vin fra privat hus i selve Valpolicella. 

Moulin de Gassac syrah... 60,-

**** (4/5), Netto, indtil lørdag 26.november. Denne vin sælges til Netto (dvs Salling) af Løgismose, som henter den hos Daumas Gassac (som igen henter druerne hos naboer). Et par led for meget! 60 kr er korrekt pris, men bestemt ikke lav. 

      Hvorfor henter Netto den ikke selv? Men god vin -mørk, indbydende frugt med lidt urt; middel til stor fylde, ret fed, kraftig, pæn eftersmag. En bedre julevin end Salling's normale aldrende Rhone vine!  

      Og historien er værd at kende! Verdens største vinområde, Languedoc, var endnu i 1980erne "en ørken af billigvin... med små oaser", som Hugh Johnson skrev. En af oaserne var Daumas Gassac, en nedlagt vindmølle ved Aniane i dal nord for Sète, hvor Aimé Guibert efter råd fra Enjalbert havde plantet Bordeaux-druer som cabernet. 

      Han fik råd fra professor Peynaud, den tids store vinorakel. De første årgange var sensationer, prisen var høj, men vinene blev i smagninger sammenlignet med Margaux og Mouton
      Et firma tæt på mig importerede vinen, og jeg var meget imponeret over de unge vine. Problemet var, at vinene ikke syntes at modne -de blev bare mere tørre med alderen (måske var cabernet ikke så egnet til det tørre klima i Gassac-dalen?). 

     Men andre tog over efter os, og vinene ses stadig og er næsten bedre i dag. Salget gav familien Guibert vokseværk, og man introducerede en serie billigere vine, Moulin de Gassac, af druer indkøbt ganske pænt langt væk fra Aniane. En god vin, men ikke stor! Foto viser Aimé Guibert, en sand original, som desværre døde i 2015. 

Cadis Amarone, Valpolicella... 89,-

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil lørdag 26.november

Ikke en vin for mig, men som Amarone et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften + til den tørre side -et plus for mig! Et andet plus er,at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona. 

       Netto reklamerer med 97p fra Decanter World Award-men det er årgang 2015. 2017 har fået 89p fra denne generelt gavmilde showsmagning. 

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil lørdag 26.november. Set i 2015, men årgang ikke oplyst. "Sent tappet Vintage" betyder simpelthen en god Portvin af den sorte, kraftige Vintage-type, som er blevet tappet efter 4-6 år i stedet for 2 år. Meget mørk (men ikke vintage mørk), fyldig, meget lækker frugt med masser af bær, lang smag. Moden nu og de kommende 2-3 år. Topkøb. Offley er et af de historiske Portvinshuse, som i dag (sammen med bl.a. Sandeman og Ferreira) ejes af Sogrape af Mateus-berømmelse. 

O.P.Anderson Original aquavit... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Netto, indtil lørdag 26.november

Original eller Klar, økologisk, 40%.  Et superkøb i snaps. "Prima" ("1ms" = kælenavn og ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god snaps, som i Rydbergs test i Ekstrabladet 2019 fik hhv. 92 og 91p/100 -kun overgået af vinderne Aalborg Jule og O.P. Jul- og samme karakter som Nordguld. Jeg sætter Taffel højere end Rydberg, men er ellers enig med ham i. at den let mere aromatiske Original er marginalt bedre end Klar (lidt mere neutral, 75, 5*).